Календарно – тематичне планування з соціально-побутового орієнтування
5 клас
(Програми з корекційно-розвиткової роботи «Соціально-побутове орієнтування» для 5-10 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з інтелектуальними порушеннями. Автори: Остапенко Лариса Іванівна, вчитель-дефектолог вищої кваліфікаційної категорії, «старший вчитель», директор спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №17 м. Києва, Тарновська Людмила Іванівна, вчитель-дефектолог вищої кваліфікаційної категорії, «старший вчитель» спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №17 м. Києва Укладач: Міненко Г.В.).
1 година на тиждень
№ п.п. |
Дата |
К-сть годин |
Тематика корекційно – розвиткової роботи |
Примітки |
1 |
|
1 |
Вступне заняття. Ознайомлення із приміщенням для соціально побутового орієнтування, правилами поведінки в ньому. Дотримання правил безпеки і санітарно-гігієнічних вимог під час навчання |
|
Особиста гігієна |
||||
2 |
|
1 |
Правила особистої гігієни (розширення знань). Послідовність виконання ранкового і вечірнього туалету. |
|
3 |
|
1 |
Догляд за волоссям (миття, зачіска). Миття голови (періодичність). Добір мила, шампуню залежно від стану волосся. Засоби боротьби з лупою. |
|
4 |
|
1 |
Причісування волосся. Добір зачіски. |
|
5 |
|
1 |
Гігієна зору. Освітлення приміщення. |
|
6 |
|
1 |
Гігієна читання. Гігієна зору під час користування телевізором, комп´ютером. |
|
Догляд за одягом |
||||
7 |
|
1 |
Види одягу за призначенням. Види головних уборів. |
|
8 |
|
1 |
Повсякденний догляд за одягом та головними уборами. |
|
9 |
|
1 |
Сезонний одяг. Готування сезонного одягу до зберігання. |
|
10 |
|
1 |
Види взуття, їх призначення. Догляд за взуттям в залежності від матеріалів, з яких його виготовлено (сушіння, чищення, готування сезонного взуття до зберігання). Засоби догляду за взуттям. |
|
Культура харчування та технологія приготування кулінарних страв |
||||
11 |
|
1 |
Продукти харчування (хліб, м’ясо, овочі, фрукти). Різноманітність продуктів харчування, їх значення для здоров’я людини. |
|
12 |
|
1 |
Біологічна цінність основних продуктів харчування. Вітаміни в основних продуктах харчування. |
|
13 |
|
1 |
Кухонне обладнання. Правила користування і догляду за ними. Миючі засоби догляду за посудом. |
|
14 |
|
1 |
Приготування їжі. Санітарно-гігієнічні вимоги до обробки продуктів. |
|
15 |
|
1 |
Сніданок. Приготування простих і комбінованих бутербродів, страв із яєць, салатів, вінегрету, заварювання чаю. |
|
16 |
|
1 |
Сервірування столу до сніданку з урахуванням різного меню. Правила поведінки за столом. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|