Календарно-тематичне планування СПО, 7 клас (Інтелектуальні порушення)

Про матеріал
Календарно-тематичне планування складене відповідно до ПРОГРАМИ З КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВОЇ РОБОТИ ДЛЯ 5-9(10) КЛАСІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ДЛЯ ДІТЕЙ З РОЗУМОВОЮ ВІДСТАЛІСТЮ (Автори: Остапенко Лариса Іванівна, Тарновська Людмила Іванівна)
Перегляд файлу

Соціально-побутове орієнтування (7 клас, 3 год/тиждень)

І семестр

№за/п

Дата

Тема уроку

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи

  1.                 

 

Особиста гігієна

Розширення уявлень про особисту гігієну людини

  1.                 

 

Особиста гігієна підлітка .

Засвоєння вимог правильного режиму життя та навичок особистої гігієни дівчинки та юнака.

  1.                 

 

Раціональне харчування для забезпечення здоров'я

 

Збагачення словникового запасу термінами, що позначають здоровий спосіб життя (режим, гігієна).

  1.                 

 

Торгівля.  Магазини з продажу промислових товарів: спеціалізовані магазини, універмаги.

Розвиток обсягу пам’яті шляхом запам’ятовування інформації.

  1.                 

 

Відділи універмагу.

Розвиток уявлень на основі визначення асортименту товарів окремих відділів промтоварних магазинів та їх відділів.

  1.                 

 

Вартість деяких товарів.

Розвиток аналітичного мислення.

  1.                 

 

Порядок придбання товарів.

Розвиток уміння діяти за алгоритмом.

  1.                 

 

Касовий чек.

 Види упаковки.

Розвиток пам’яті.

  1.                 

 

 Анотація, характеристика на товар (якість, спосіб експлуатації, розмір тощо)

Розвиток аналітико-синтетичного мислення.

  1.             

 

Екскурсія до промтоварного (спеціалізованого) магазину, універмагу.

Розвиток комунікабельних навичок.

  1.             

 

Практична робота. Покупка товарів для домашнього вжитку.

Формування логічного мислення в процесі вибору необхідного товару у відповідному відділі

  1.             

 

Підсумкове заняття

Розвиток зв’язного мовлення

  1.             

 

Транспорт

Формування уявлень про різні види транспорту

  1.             

 

Приміський залізничний транспорт.

Формування уявлень про залізничний транспорт

  1.             

 

 Приміський вокзал

Розширення знань про пересування за допомогою транспорту.

  1.             

 

Розклад руху поїздів.

Розвиток уміння орієнтуватись у розкладі руху транспорту.

  1.             

 

Напрямки руху транспорту.

Формування уміння орієнтуватись у напрямі руху транспорту.

  1.             

 

Екскурсія. Екскурсія на приміський залізничний вокзал.

Розвиток комунікабельних навичок.

  1.             

 

Автовокзал.

Формування уявлення про автовокзал

  1.             

 

Розклад руху маршрутних автобусів

Розвиток абстрактного мислення

  1.             

 

Порядок придбання квитків та посадка в громадський транспорт

Формування навичок користування громадським транспортом.

  1.             

 

Підсумкове заняття.

Розвиток комунікабельних навичок.

  1.             

 

Догляд за одягом

Розвиток мисленнєвих операцій.

  1.             

 

 Ремонт розірваних місць одягу (штопання, накладання латки).

Розвиток аналітичного сприймання на основі обстеження та визначення пошкодження одягу.

  1.             

 

Практична робота. Накладання латки на пошкоджену ділянку одягу.

Розвиток аналітичного сприймання на основі обстеження та визначення пошкодження одягу.

  1.             

 

Практична робота. Штопання одягу.

Розвиток дрібної моторики.

  1.             

 

 Інші види пошкоджень одягу

Розвиток уміння знаходити правильне рішення

  1.             

 

Майстерні по ремонту одягу.

Розвиток  пам’яті

  1.             

 

 Екскурсія в майстерню одягу.

Розвиток уміння спілкуватись у різних ситуаціях.

  1.             

 

Бавовняна білизна (постільна білизна., рушники, серветки, скатертини, тощо).

Розвиток аналітичних здібностей.

  1.             

 

Практична робота.  Прання бавовняної білизни вручну.

Формування самостійної практичної діяльності

  1.             

 

Прання за допомогою пральної машини, засоби для машинного прання.

Розвиток практичних навичок

  1.             

 

Правила та техніка безпеки при роботі з пральною машиною

Формування уміння діяти за алгоритмом

  1.             

 

Види прасок ( без пару, з паром, відпарював)

Формування самостійної практичної діяльності шляхом засвоєння послідовності технологічних операцій.

  1.             

 

Практична робота.

Прасування білизни

Формування самостійної практичної діяльності з прасування білизни

  1.             

 

Практична робота. Прасування брюк.

Формування уважного ставлення при виконанні завдань

  1.             

 

Види побутових послуг. Чищення одягу.

Розвиток мовлення на основі збагачення словникового запасу

  1.             

 

Підприємства хімічної чистки.

Розвиток мовлення на основі збагачення словникового запасу

  1.             

 

Прання дрібних предметів з білої бавовняної тканини вручну і за допомогою пральної машини.

Формування уміння діяти за алгоритмом

  1.             

 

Підсумкове заняття

Розвиток самостійності.

  1.             

 

Сім’я

Розширення уявлень про обов’язки у сім’ї.

  1.             

 

Допомога батькам по господарству.

Формування позитивних якостей (поваги, уваги, шанобливості, терпіння)

  1.             

 

Допомога бабусі та дідусю.

Виховання дбайливого ставлення до людей похилого віку

  1.             

 

Практична робота. Допомога рідним

Виховання шанобливого ставлення до старших.

  1.             

 

Культура поведінки

Прийом гостей. Правила поведінки в гостях.

Розширення та збагачення уявлень про культуру спілкування у товаристві друзів і знайомих.

  1.             

 

 Культура спілкування.

Формування почуття поваги до однолітків та старших

  1.             

 

 Подарунки. Види подарунків, їх вибір та вручення. Одержання подарунків.

Формування правил культурної поведінки на прикладі вміння вручати і одержувати подарунки.

  1.             

 

Практична роботи. Виготовлення сувенірів.

Розвиток дрібної моторики.

  1.             

 

Підсумкове заняття

Формування самостійності під час виконання завдань.

ІІ семестр

№за/п

Дата

Тема уроку

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи

  1.  

 

Бюджет сім’ї.

Складові сімейнго бюджету.

Розвиток абстрактно-логічного мислення при формуванні увлень про складові сімейного бюджету.

  1.  

 

Джерела прибутків.

 

Розвиток наочно-логічного мислення під час виконання вправ з підрахунку бюджету сім’ї.

  1.  

 

Заробітна плата членів сім’ї.

Розвиток аналітичного мислення

  1.  

 

Прожитковий мінімум. Матеріальні потреби членів родини. Бажання, потреби, можливості.

Виховання уміння співвідносити бажання і потреби зі своїми можливостями.

  1.  

 

Доручення на одержання зарплати (пенсії).

Розвиток мовлення та письма.

  1.  

 

Практична робота

Вправи з визначення прибутку сім’ї.

Формування уміння економно ставитись до фінансів

  1.  

 

 Підсумкове заняття

Розвиток уваги

  1.  

 

Культура харчування та технологія приготування кулінарних страв

Становлення практичної діяльності

в процесі приготування їжі.

  1.  

 

Складові раціонального харчування

Розвиток мовлення шляхом засвоєння лексики, що позначає назву страв.

  1.  

 

Способи обробки овочевих продуктів.

Формування умінь самостійно визначати послідовність дій при приготуванні страв

  1.  

 

Способи обробки м´ясних продуктів.

Розвиток уміння діяти послідовно.

  1.  

 

Способи обробки рибних продуктів.

Розвиток кулінарних навичок.

  1.  

 

Санітарно-гігієнічні вимоги і правила безпечної роботи під час приготування їжі.

Розвиток уміння організовувати процес приготування їжі.

  1.  

 

Обід. Закуски, перші і другі страви з овочів, рибних і м’ясних продуктів.

Розвиток пам’яті.

  1.  

 

Практична робота. Приготування закуски.

Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань.

  1.  

 

Практична робота. Приготування страви з овочів.

Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань.

  1.  

 

Практична робота. Приготування страви з рибних продуктів.

Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань.

  1.  

 

Практична робота. Приготування страви з м’ясних продуктів.

Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань.

  1.  

 

Треті страви.

Розвиток допитливості.

  1.  

 

Практична робота. Приготування киселю.

Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань.

  1.  

 

Практична робота. Приготування десертів.

Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань.

  1.  

 

Мікрохвильова піч. Будова та призначення, правила безпеки.

Розвиток уважності.

  1.  

 

Рецепти у кулінарних посібниках.

Розвиток творчих навичок.

  1.  

 

Правила сервірування стола до обіду.

Розвиток наочно-дійового мислення під час добирання продуктів для приготування страв, столових приборів для сервірування стола

  1.  

 

Практична робота. Сервірування столу до обіду.

Розвиток наочно-дійового мислення під час добирання продуктів для приготування страв, столових приборів для сервірування стола

  1.  

 

Складання меню обіду.

Розвиток уміння планувати раціон заздалегідь.

  1.  

 

Підсумкове заняття

Виховання любові до праці.

  1.  

 

Догляд за житлом..

Розвиток уміння планувати свій час.

  1.  

 

Регулярне й сезонне прибирання житлового приміщення.

Розвиток абстрактно-логічного мислення на основі визначення періодичності та способу прибирання квартири відповідно сезону,

  1.  

 

Практична робота. Прибирання приміщення.

Розвиток практичних навичок.

  1.  

 

Миття вікон, види миючих засобів

Формування наочно-дійового мислення

  1.  

 

Приктична робота. Миття вікон.

Розвиток практичних навичок.

  1.  

 

Готування житла до зими і літа, утеплення вікон.

Формування практичних навичок.

  1.  

 

Правила топлення печей.

Формування практичних навичок.

  1.  

 

Санітарне оброблення помешкання в разі необхідності

Формування практичних навичок.

  1.  

 

Дезінфікуючі засоби та техніка безпеки при користуванні ними.

Збагачення активного словника лексикою

  1.  

 

Догляд за меблями залежно від їх покриття.

Збагачення активного словника лексикою

  1.  

 

Чищення м’яких меблів, миття дзеркал, вікон. Миючі засоби.

Формування організаційних навичок практичної діяльності.

  1.  

 

Підсумкове заняття.

Виховання любові до праці.

  1.  

 

Засоби зв’язку

Поштове відправлення – бандероль.

 

Розширення та уточнення понять

про види зв’язку;

  1.  

 

Види бандеролей (прості, цінні, рекомендовані). Порядок відправлення бандеролей.

Розвиток пам’яті

 

  1.  

 

Упакування. Заповнення бланків за зразком.

Формування наочно-дійового мислення

  1.  

 

Заповнення бланків.

Вартість відправки посилок.

Формування наочно-дійового мислення

  1.  

 

Практична робота. Заповнення бланків на відправлення бандеролей

Формування наочно-дійового мислення

  1.  

 

Екскурсія на пошту.

Підсумкове заняття

Розвиток комунікативних навичок

  1.  

 

Медична допомога

 

Формування наочно-образного мислення на основі підбору ліків та лікарських трав до складу домашньої аптечки.

  1.  

 

Вміст домашньої аптечки: перев’язувальні матеріали, дезінфікуючі засоби, ліки знеболюючі, термометр.

Збагачення лексики термінами, що позначають назву ліків та медичних пристосувань.

 

  1.  

 

Інструкція з медичного застосування препарату, термін придатності.

Виховання відповідальності, усвідомленості, поміркованості та дбайливого ставлення до свого організму при використанні лікувальних засобів.

  1.  

 

Самолікування та його шкідливість.

Лікарські рослини.

Формування діяльності на основі встановлення етапів та послідовності приготування відварів настоїв, постановки гірчичників.

  1.  

 

Практична робота

Приготування відварів й настоїв із лікарських рослин.

Виховання відповідальності, усвідомленості, поміркованості та дбайливого ставлення до свого організму при використанні лікувальних засобів.

  1.  

 

Екскурсія до аптеки .Підсумкове заняття.

Розвиток комунікативних навичок.

  1.  

 

Промислові підприємства.

Промислові підприємства, об’єкти сільськогосподарського виробництва.

Розширення обсягу пам’яті шляхом

засвоєння інформації про види промислових підприємств та сільськогосподарських об’єктів.

  1.  

 

Форми виробництва. Види продукції

Формування наочно-образного мислення шляхом встановлення специфіки виробництва, продукції, що випускається.

  1.  

 

Назви робітничих спеціальностей.

Екскурсія на окремий сільськогосподарський об’єкт.

Формування вмінь орієнтуватися в

місцевості з метою визначення місцезнаходження об’єктів.

55.

 

Підсумковий урок.

Розвиток усного мовлення при спілкуванні

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Планування
Інкл
Додано
19 березня 2021
Переглядів
2337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку