Соціально-побутове орієнтування (7 клас, 3 год/тиждень)
І семестр
№за/п |
Дата |
Тема уроку |
Спрямованість корекційно-розвивальної роботи |
|
|
Особиста гігієна |
Розширення уявлень про особисту гігієну людини |
|
|
Особиста гігієна підлітка . |
Засвоєння вимог правильного режиму життя та навичок особистої гігієни дівчинки та юнака. |
|
|
Раціональне харчування для забезпечення здоров'я
|
Збагачення словникового запасу термінами, що позначають здоровий спосіб життя (режим, гігієна). |
|
|
Торгівля. Магазини з продажу промислових товарів: спеціалізовані магазини, універмаги. |
Розвиток обсягу пам’яті шляхом запам’ятовування інформації. |
|
|
Відділи універмагу. |
Розвиток уявлень на основі визначення асортименту товарів окремих відділів промтоварних магазинів та їх відділів. |
|
|
Вартість деяких товарів. |
Розвиток аналітичного мислення. |
|
|
Порядок придбання товарів. |
Розвиток уміння діяти за алгоритмом. |
|
|
Касовий чек. Види упаковки. |
Розвиток пам’яті. |
|
|
Анотація, характеристика на товар (якість, спосіб експлуатації, розмір тощо) |
Розвиток аналітико-синтетичного мислення. |
|
|
Екскурсія до промтоварного (спеціалізованого) магазину, універмагу. |
Розвиток комунікабельних навичок. |
|
|
Практична робота. Покупка товарів для домашнього вжитку. |
Формування логічного мислення в процесі вибору необхідного товару у відповідному відділі |
|
|
Підсумкове заняття |
Розвиток зв’язного мовлення |
|
|
Транспорт |
Формування уявлень про різні види транспорту |
|
|
Приміський залізничний транспорт. |
Формування уявлень про залізничний транспорт |
|
|
Приміський вокзал |
Розширення знань про пересування за допомогою транспорту. |
|
|
Розклад руху поїздів. |
Розвиток уміння орієнтуватись у розкладі руху транспорту. |
|
|
Напрямки руху транспорту. |
Формування уміння орієнтуватись у напрямі руху транспорту. |
|
|
Екскурсія. Екскурсія на приміський залізничний вокзал. |
Розвиток комунікабельних навичок. |
|
|
Автовокзал. |
Формування уявлення про автовокзал |
|
|
Розклад руху маршрутних автобусів |
Розвиток абстрактного мислення |
|
|
Порядок придбання квитків та посадка в громадський транспорт |
Формування навичок користування громадським транспортом. |
|
|
Підсумкове заняття. |
Розвиток комунікабельних навичок. |
|
|
Догляд за одягом |
Розвиток мисленнєвих операцій. |
|
|
Ремонт розірваних місць одягу (штопання, накладання латки). |
Розвиток аналітичного сприймання на основі обстеження та визначення пошкодження одягу. |
|
|
Практична робота. Накладання латки на пошкоджену ділянку одягу. |
Розвиток аналітичного сприймання на основі обстеження та визначення пошкодження одягу. |
|
|
Практична робота. Штопання одягу. |
Розвиток дрібної моторики. |
|
|
Інші види пошкоджень одягу |
Розвиток уміння знаходити правильне рішення |
|
|
Майстерні по ремонту одягу. |
Розвиток пам’яті |
|
|
Екскурсія в майстерню одягу. |
Розвиток уміння спілкуватись у різних ситуаціях. |
|
|
Бавовняна білизна (постільна білизна., рушники, серветки, скатертини, тощо). |
Розвиток аналітичних здібностей. |
|
|
Практична робота. Прання бавовняної білизни вручну. |
Формування самостійної практичної діяльності |
|
|
Прання за допомогою пральної машини, засоби для машинного прання. |
Розвиток практичних навичок |
|
|
Правила та техніка безпеки при роботі з пральною машиною |
Формування уміння діяти за алгоритмом |
|
|
Види прасок ( без пару, з паром, відпарював) |
Формування самостійної практичної діяльності шляхом засвоєння послідовності технологічних операцій. |
|
|
Практична робота. Прасування білизни |
Формування самостійної практичної діяльності з прасування білизни |
|
|
Практична робота. Прасування брюк. |
Формування уважного ставлення при виконанні завдань |
|
|
Види побутових послуг. Чищення одягу. |
Розвиток мовлення на основі збагачення словникового запасу |
|
|
Підприємства хімічної чистки. |
Розвиток мовлення на основі збагачення словникового запасу |
|
|
Прання дрібних предметів з білої бавовняної тканини вручну і за допомогою пральної машини. |
Формування уміння діяти за алгоритмом |
|
|
Підсумкове заняття |
Розвиток самостійності. |
|
|
Сім’я |
Розширення уявлень про обов’язки у сім’ї. |
|
|
Допомога батькам по господарству. |
Формування позитивних якостей (поваги, уваги, шанобливості, терпіння) |
|
|
Допомога бабусі та дідусю. |
Виховання дбайливого ставлення до людей похилого віку |
|
|
Практична робота. Допомога рідним |
Виховання шанобливого ставлення до старших. |
|
|
Культура поведінки Прийом гостей. Правила поведінки в гостях. |
Розширення та збагачення уявлень про культуру спілкування у товаристві друзів і знайомих. |
|
|
Культура спілкування. |
Формування почуття поваги до однолітків та старших |
|
|
Подарунки. Види подарунків, їх вибір та вручення. Одержання подарунків. |
Формування правил культурної поведінки на прикладі вміння вручати і одержувати подарунки. |
|
|
Практична роботи. Виготовлення сувенірів. |
Розвиток дрібної моторики. |
|
|
Підсумкове заняття |
Формування самостійності під час виконання завдань. |
ІІ семестр
№за/п |
Дата |
Тема уроку |
Спрямованість корекційно-розвивальної роботи |
|
|
Бюджет сім’ї. Складові сімейнго бюджету. |
Розвиток абстрактно-логічного мислення при формуванні увлень про складові сімейного бюджету. |
|
|
Джерела прибутків.
|
Розвиток наочно-логічного мислення під час виконання вправ з підрахунку бюджету сім’ї. |
|
|
Заробітна плата членів сім’ї. |
Розвиток аналітичного мислення |
|
|
Прожитковий мінімум. Матеріальні потреби членів родини. Бажання, потреби, можливості. |
Виховання уміння співвідносити бажання і потреби зі своїми можливостями. |
|
|
Доручення на одержання зарплати (пенсії). |
Розвиток мовлення та письма. |
|
|
Практична робота Вправи з визначення прибутку сім’ї. |
Формування уміння економно ставитись до фінансів |
|
|
Підсумкове заняття |
Розвиток уваги |
|
|
Культура харчування та технологія приготування кулінарних страв |
Становлення практичної діяльності в процесі приготування їжі. |
|
|
Складові раціонального харчування |
Розвиток мовлення шляхом засвоєння лексики, що позначає назву страв. |
|
|
Способи обробки овочевих продуктів. |
Формування умінь самостійно визначати послідовність дій при приготуванні страв |
|
|
Способи обробки м´ясних продуктів. |
Розвиток уміння діяти послідовно. |
|
|
Способи обробки рибних продуктів. |
Розвиток кулінарних навичок. |
|
|
Санітарно-гігієнічні вимоги і правила безпечної роботи під час приготування їжі. |
Розвиток уміння організовувати процес приготування їжі. |
|
|
Обід. Закуски, перші і другі страви з овочів, рибних і м’ясних продуктів. |
Розвиток пам’яті. |
|
|
Практична робота. Приготування закуски. |
Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань. |
|
|
Практична робота. Приготування страви з овочів. |
Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань. |
|
|
Практична робота. Приготування страви з рибних продуктів. |
Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань. |
|
|
Практична робота. Приготування страви з м’ясних продуктів. |
Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань. |
|
|
Треті страви. |
Розвиток допитливості. |
|
|
Практична робота. Приготування киселю. |
Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань. |
|
|
Практична робота. Приготування десертів. |
Формування організаційних умінь практичної діяльності: підготовка робочого місця, добір кухонних приладів та пристосувань. |
|
|
Мікрохвильова піч. Будова та призначення, правила безпеки. |
Розвиток уважності. |
|
|
Рецепти у кулінарних посібниках. |
Розвиток творчих навичок. |
|
|
Правила сервірування стола до обіду. |
Розвиток наочно-дійового мислення під час добирання продуктів для приготування страв, столових приборів для сервірування стола |
|
|
Практична робота. Сервірування столу до обіду. |
Розвиток наочно-дійового мислення під час добирання продуктів для приготування страв, столових приборів для сервірування стола |
|
|
Складання меню обіду. |
Розвиток уміння планувати раціон заздалегідь. |
|
|
Підсумкове заняття |
Виховання любові до праці. |
|
|
Догляд за житлом.. |
Розвиток уміння планувати свій час. |
|
|
Регулярне й сезонне прибирання житлового приміщення. |
Розвиток абстрактно-логічного мислення на основі визначення періодичності та способу прибирання квартири відповідно сезону, |
|
|
Практична робота. Прибирання приміщення. |
Розвиток практичних навичок. |
|
|
Миття вікон, види миючих засобів |
Формування наочно-дійового мислення |
|
|
Приктична робота. Миття вікон. |
Розвиток практичних навичок. |
|
|
Готування житла до зими і літа, утеплення вікон. |
Формування практичних навичок. |
|
|
Правила топлення печей. |
Формування практичних навичок. |
|
|
Санітарне оброблення помешкання в разі необхідності |
Формування практичних навичок. |
|
|
Дезінфікуючі засоби та техніка безпеки при користуванні ними. |
Збагачення активного словника лексикою |
|
|
Догляд за меблями залежно від їх покриття. |
Збагачення активного словника лексикою |
|
|
Чищення м’яких меблів, миття дзеркал, вікон. Миючі засоби. |
Формування організаційних навичок практичної діяльності. |
|
|
Підсумкове заняття. |
Виховання любові до праці. |
|
|
Засоби зв’язку Поштове відправлення – бандероль.
|
Розширення та уточнення понять про види зв’язку; |
|
|
Види бандеролей (прості, цінні, рекомендовані). Порядок відправлення бандеролей. |
Розвиток пам’яті
|
|
|
Упакування. Заповнення бланків за зразком. |
Формування наочно-дійового мислення |
|
|
Заповнення бланків. Вартість відправки посилок. |
Формування наочно-дійового мислення |
|
|
Практична робота. Заповнення бланків на відправлення бандеролей |
Формування наочно-дійового мислення |
|
|
Екскурсія на пошту. Підсумкове заняття |
Розвиток комунікативних навичок |
|
|
Медична допомога
|
Формування наочно-образного мислення на основі підбору ліків та лікарських трав до складу домашньої аптечки. |
|
|
Вміст домашньої аптечки: перев’язувальні матеріали, дезінфікуючі засоби, ліки знеболюючі, термометр. |
Збагачення лексики термінами, що позначають назву ліків та медичних пристосувань.
|
|
|
Інструкція з медичного застосування препарату, термін придатності. |
Виховання відповідальності, усвідомленості, поміркованості та дбайливого ставлення до свого організму при використанні лікувальних засобів. |
|
|
Самолікування та його шкідливість. Лікарські рослини. |
Формування діяльності на основі встановлення етапів та послідовності приготування відварів настоїв, постановки гірчичників. |
|
|
Практична робота Приготування відварів й настоїв із лікарських рослин. |
Виховання відповідальності, усвідомленості, поміркованості та дбайливого ставлення до свого організму при використанні лікувальних засобів. |
|
|
Екскурсія до аптеки .Підсумкове заняття. |
Розвиток комунікативних навичок. |
|
|
Промислові підприємства. Промислові підприємства, об’єкти сільськогосподарського виробництва. |
Розширення обсягу пам’яті шляхом засвоєння інформації про види промислових підприємств та сільськогосподарських об’єктів. |
|
|
Форми виробництва. Види продукції |
Формування наочно-образного мислення шляхом встановлення специфіки виробництва, продукції, що випускається. |
|
|
Назви робітничих спеціальностей. Екскурсія на окремий сільськогосподарський об’єкт. |
Формування вмінь орієнтуватися в місцевості з метою визначення місцезнаходження об’єктів. |
55. |
|
Підсумковий урок. |
Розвиток усного мовлення при спілкуванні |