10 клас
(52 год, 1,5 год на тиждень)
ІІ семестр (1 година)
Програма: Навчальна програма з хімії для 10-11 класів ЗЗСО
Рівень стандарту (затверджена наказом МОН України від 23.10.2017 р. № 1407)
Підручник: Хімія О. Г. Ярошенко, 2018
№ з/п |
Дата |
Зміст навчального матеріалу |
Практична частина |
Очікувані результати навчальних досягнень учнів |
Домашнє завдання |
Примітки |
|||
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки (7 год ) |
|||||||||
32 |
17.01.20 |
Повторний інструктаж з БЖД (71-1,72-1). Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Гідроліз естерів. |
Демонстрації 7.Ознайомлення зі зразками естерів. Навчальні проекти 17. Етери та естери в косметиці.
|
Учень/учениця: Знаннєвий компонент називає загальні формули та характеристичні (функціональні) групи естерів; за систематичною номенклатурою естери; пояснює вплив характеристичної (функціональної) групи на фізичні і хімічні властивості оксигеновмісних органічних сполук; водневого зв’язку на фізичні властивості оксигеновмісних органічних сполук; наводить приклади естерів, жирів, вуглеводів і їхні тривіальні назви; поширення оксигеновмісних органічних сполук у природі і харчових продуктах. Діяльнісний компонент розрізняє насичені й ненасичені жири; моно-, ди-, полісахариди; реакції естерифікації; класифікує оксигеновмісні органічні сполуки за характеристичними групами; складає молекулярні і структурні формули естерів, жирів, вуглеводів (за назвами і загальними формулами відповідних гомологічних рядів); рівняння реакцій, які описують хімічні властивості естерів (гідроліз), жирів (гідрування та лужний гідроліз), глюкози (часткове окиснення, відновлення воднем, бродіння спиртове і молочнокисле), сахарози, крохмалю і целюлози (молекулярні рівняння гідролізу), одержання етанолу (гідратація етену, бродіння глюкози), етаналю (гідратація етину, окиснення етанолу), етанової кислоти (окиснення етаналю, етанолу), фотосинтезу, утворення сахарози, крохмалю і целюлози у природі ; порівнює будову і властивості сполук з різними характеристичними групами, , крохмалю і целюлози; хімічні властивості натуральних і штучних волокон; характеризує хімічні властивості естерів, жирів, вуглеводів; способи одержання глюкози, сахарози, крохмалю і целюлози; прогнозує хімічні властивості оксигеновмісних органічних сполук на основі знань про властивості характеристичних (функціональних) груп; установлює причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями, застосуванням і впливом на довкілля оксигеновмісних органічних сполук; генетичні зв’язки між оксигеновмісними органічними сполуками; виявляє наявність альдегідів, карбонових кислот, глюкози; дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами; розв’язує експериментальні задачі, обґрунтовуючи обраний спосіб розв’язання. Ціннісний компонент робить висновки щодо властивостей оксигеновмісних органічних речовин на підставі їхньої будови і про будову оксигеновмісних речовин на підставі їхніх властивостей; на основі спостережень; усвідомлює взаємозв’язок складу, будови, властивостей, застосування оксигеновмісних органічних речовин і їхнього впливу на довкілля; висловлює судження щодо впливу продуктів органічного синтезу на здоров’я людини та екологічний стан довкілля; розв’язує проблему власного раціонального харчування на основі знань про жири і вуглеводи; оцінює біологічне значення жирів і вуглеводів для харчування людини; раціональне співвідношення вживання рослинних та тваринних жирів, перевагу одягу з натуральних тканин; |
§21 |
|
|||
33 |
24.01.20 |
Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. |
Демонстрації 8. Відношення жирів до води та органічних розчинників. 9. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів (віртуально). |
§22 Підготувати проект № 13 |
|
||||
34 |
31.01.20 |
Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі. |
Навчальні проекти 13. Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення. |
§23 ст. 135-136 №171 ст.141 |
|
||||
35 |
07.02.20 |
Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. |
Демонстрації 10. Окиснення глюкози амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (за відсутності реагентів – віртуально). Лабораторний дослід 2. Окиснення глюкози свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом. |
§23 ст.136-140 Підготув. н.проекти №15,18 |
|
||||
36 |
14.02.20 |
Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз. |
Навчальні проекти 15. Натуральні волокна рослинного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. 18. Біодизельне пальне. |
§24,24 Підготув.до практ р.№1. ст.152 |
|
||||
37 |
21.02.20 |
Інструктаж з БЖД (59-1,61-1,68-1,71- 1).
|
Практична робота 1. Розв’язування експериментальних задач. |
Повторити О«ксогеновмісні органічні сполуки» Піготувати проекти №19,20 |
|
||||
Наскрізні змістові лінії Громадянська відповідальність Одержання етанолу, етаналю. Здоров’я і безпека. Екологічна безпека і сталий розвиток Біологічне значення жирів і вуглеводів для харчування людини. Підприємливість і фінансова грамотність . Одержання етанолу, етаналю. Реакція естерифікації. Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку домішок.
|
|||||||||
Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки (4 год) |
|||||||||
38 |
28.02.20 |
Насичені й ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи. Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метанаміну, аніліну. Одержання аніліну. |
Демонстрації 11. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою (віртуально). 12. Взаємодія аніліну з бромною водою (віртуально). Навчальні проекти 19. Натуральні волокна тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. 20. Анілін – основа для виробництва барвників.
|
Учень/учениця: Знаннєвий компонент називає загальні формули та характеристичні (функціональні) групи амінів та амінокислот; пояснює структурні формули амінів та амінокислот; амфотерність амінокислот; зміст понять: характеристична (функціональна) аміногрупа, пептидна група, поліпептид; наводить приклади амінів, амінокислот, білків. Діяльнісний компонент розрізняє насичені й ароматичні аміни; складає молекулярні та структурні формули амінів та амінокислот за назвами і загальними формулами; рівняння реакцій, які описують хімічні властивості метанаміну (горіння, взаємодія з водою і хлоридною кислотою), аніліну (взаємодія з хлоридною кислотою, бромною водою), аміноетанової кислоти (взаємодія з натрій гідроксидом, хлоридною кислотою, утворення дипептиду) та одержання аніліну (відновлення нітробензену); класифікує нітрогеновмісні органічні сполуки за характеристичними (функціональними) групами; прогнозує хімічні властивості амінокислот, зумовлені особливостями будови їхніх молекул; характеризує хімічні властивості метанаміну, аніліну, аміноетанової кислоти і білків (гідроліз, кольорові реакції); біологічну роль амінокислот, білків; установлює причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями нітрогеновмісних органічних сполук; дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами. Ціннісний компонент усвідомлює вплив аніліну та його похідних (вогненебезпечність, подразливість, отруйність) на довкілля та організм людини; висловлює судження про вплив окремих нітрогеновмісних органічних сполук на організм людини; обґрунтовує застосування речовин їхніми властивостями; оцінює біологічне значення амінокислот і білків; розв’язує проблему власного раціонального харчування на основі знань про білки; робить висновки про властивості амінів, амінокислот та білків, виходячи з будови молекул речовин, і про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей; на основі спостережень. |
§26,27 № 194, 197 ст.159 Піготувати проект №21 |
|
|||
39 |
06.03.20 |
Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціо-нальні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди. |
Навчальні проекти 21. Синтез білків.
|
§28 №209,211 ст.169 Підготувати проекти №22,23 |
|
||||
40 |
13.03.20 |
Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій). |
Навчальні проекти 22. Збалансоване харчування – запорука здорового життя. 23. Виведення плям органічного походження Лабораторні досліди 3. Біуретова реакція. 4. Ксантопротеїнова реакція |
§29. Піготуватись до узагальнення |
|
||||
41 |
20.03.20 |
Узагальнення знань з теми «Нітрогеновмісні органічні сполуки» Самостійна робота |
|
Повторити §26-29 |
Тематична
|
||||
Наскрізні змістові лінії Здоров’я і безпека. Громадянська відповідальність. Екологічна безпека і сталий розвиток Підприємливість і фінансова грамотність Одержання аніліну. |
|||||||||
Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі (3 год) |
|||||||||
42 |
03.04.20 |
Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. Пластмаси. Каучуки, гума. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання. |
Демонстрації 13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон
|
Учень/учениця: Знаннєвий компонент пояснює суть поняття полімер; реакцій полімеризації і поліконденсації як способів добування полімерів; наводить приклади синтетичних високомолекулярних речовин і полімерних матеріалів на їх основі; рівнянь реакцій полімеризації і поліконденсації. Діяльнісний компонент розрізняє реакції полімеризації і поліконденсації; пластмаси, каучуки, гуму та синтетичні волокна; описує властивості полімерних матеріалів; порівнює природні, штучні і синтетичні волокна, пластмаси; установлює причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями та застосуванням полімерів; дотримується правил безпечного поводження з синтетичними матеріалами. Ціннісний компонент обґрунтовує значення полімерів у створенні нових матеріалів та синтетичних волокон. |
§30-33 №256 в,г,д,е Ст.211 Підготувати проекти 25-29 |
|
|||
43 |
10.04.20 |
Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства.
|
Навчальні проекти 25. Рециклінг як єдиний цивілізований спосіб утилізації твердих побутових відходів. 26. Переробка побутових відходів в Україні та розвинених країнах світу.
27. Перспективи одержання і застосування полімерів із 28. Дослідження маркування виробів із полімерних матеріалів і пластмас. 29. Виготовлення виробів із пластикових пляшок. |
Вивчити конспект. Підготувати проект №24 |
22.04 |
||||
44 |
17.04.20 |
Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування. |
Навчальні проекти 24. Синтетичні волокна: їх значення, застосування у побуті та промисловості.
|
§34 |
|
||||
Наскрізні змістові лінії Здоров’я і безпека. Екологічна безпека і сталий розвиток. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання. Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства. Громадянська відповідальність. Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства. Підприємливість і фінансова грамотність Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання. |
|||||||||
Тема 6. Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин (5 год) |
|||||||||
45 |
24.04.20 |
Зв’язки між класами органічних речовин. |
|
Учень/учениця: Знаннєвий компонент пояснює причини багатоманітності органічних речовин; наводить приклади гомологів та ізомерів; сполук із простими і кратними зв’язками; сполук з різними характеристичними (функціональними) групами; природних та синтетичних біологічно активних речовин. Діяльнісний компонент розрізняє органічні сполуки за належністю до відповідних гомологічних рядів; складає рівняння реакцій, які характеризують генетичні зв’язки органічних сполук; досліджує наявність органічних кислот у продуктах харчування за допомогою індикаторів; установлює зв’язки між класами органічних сполук; використовує знання про органічні сполуки для пояснення їх різноманітності; дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами. Ціннісний компонент усвідомлює необхідність знання властивостей речовини для встановлення її впливу на власне здоров’я і довкілля; роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів; оцінює значення біологічно активних речовин для організму людини; популяризує хімічні знання; усвідомлює право на власний вибір і прийняття рішення; відповідальність за збереження довкілля від шкідливих викидів; висловлює судження про можливості використання органічних сполук залежно від їхніх властивостей; обґрунтовує значення органічних речовин у створенні нових матеріалів; робить висновки про важливість знань про органічні сполуки. |
Вивчити конспект |
|
|||
46 |
08.05.20 |
Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти). |
|
§36 Підготувати проекти 30-31 |
|
||||
47 |
15.05.20 |
Роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетич-ної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів. |
Навчальні проекти 30. Найважливіші хімічні виробництва органічної хімії в Україні. 31. Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок. |
§37 Підготуватися до контрольної роботи |
|
||||
48 |
22.05.20 |
Підсумкова контрольна робота |
|
Повторити нітрогенов-місні сполуки |
|
||||
49 |
29.05.20 |
Узагальнення і систематизація знань з теми «Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі», «Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин» |
|
Повторити «Полімери» |
Тематична |
||||
Громадянська відповідальність. Здоров’я і безпека. Екологічна безпека і сталий розвиток. Підприємливість і фінансова грамотність Біологічно активні речовини. Роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів. |
|||||||||