Кардмейкінг – мистецтво створення листівок

Про матеріал
Початковий рівень, 1 рік навчання Розділ Декоративно-ужиткова діяльність Теоретична частина. Значення кольору. Композиція і візерунок. Практична частина. Виготовлення листівки до свята. (парна робота з батьками)
Перегляд файлу

Тема заняття: Кардмейкінг – мистецтво створення листівок

 

Початковий рівень, 1 рік навчання

 

Розділ Декоративно-ужиткова діяльність

Теоретична частина. Значення кольору. Композиція і візерунок.

Практична частина. Виготовлення листівки до свята. (парна робота з батьками)

 

Мета заняття:

Навчальна: дати дітям загальне поняття про кардмейкінг,  використання його для виготовлення сувенірів, необхідне приладдя для цієї роботи; ознайомити з видами листівок; формувати уявлення про роботу дизайнера; повторити правила безпечної роботи з інструментами, правила організації робочого місця; продовжити формувати навички роботи в колективі, навчити дітей працювати в парі.

Розвиваюча: розвивати вміння розмічати деталі за шаблоном; розвивати дизайнерські та аналітичні здібності; поповнити словниковий запас новими термінами «дизайнер», «кардмейкінг».

Виховна: пробуджувати почуття прекрасного, виховувати любов до України та її традицій, сприяти вихованню акуратності, наполегливості, свідомого дотримання правил безпечної роботи з інструментами.

 

Тип заняття: комбіноване.

Вид заняття: творча майстерня.

Форма заняття: групова. 

Оснащення:

• Зоровий ряд: фотографії писанок, мальованок, крашанок, крапанок, дряпанок або самі декоровані яйця; зразки листівок, виготовлених власноруч.

• Літературний ряд: Світлана Кузьменко «Маринчина писанка».

Обладнання: презентація в електронному вигляді, комп’ютер, телевізор;

Матеріали та інструменти: папір для малювання, акварель, гуаш, пензлі, ємності з водою, серветки для витирання рук та пензлів.

Роздатковий матеріал:  шаблони листівок у форці яйця, олівці, картон, клей ПВА, ножиці.

Словник термінів: Писанка — мистецько розписані або орнаментовані пташині яйця. Мальованка - вид українських великодніх яєць, розфарбованих пензлем. Геометричні символи — символи, в яких використовуються зображення будь-яких геометричних фігур. Солярні символи (космічні) — символи, які передають зображення сонця, місяця, зірок. Рослинні символи — символічні зображення різних рослин. Кардмейкінг - мистецтво створення листівок.

 

Хід заняття

1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Привітання. Перевірка готовності вихованців до заняття.

Керівник гуртка пропонує учасникам презентувати свої кращі риси та одночасно сприяти створенню  позитивного настрою в інших учасників. Умови гри: кожен учасник називає своє ім я та позитивну рису, назва якої починається з першої букви його імені. Наприклад: «Усім доброго дня! Я—Тамара, творча, толерантна, товаристська» або «Вітаю всіх! Я—Роман, рішучий, розумний, романтик» тощо.

 

2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

• Яке велике свято ми завжди святкуємо навесні? (Свято Великодня.)

• А чи знаєте ви, що це за свято?

• Як це свято відзначає ваша родина? (Мами та бабусі печуть паски, фарбують або розписують яйця, вітають одне одного, родичів, сусідів, друзів)

 

3. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Педагог декламує вірш Світлани Кузьменко «Маринчина писанка».

Як весні раділа 
Кожна людська хата, - 
До людей зближались 
Великодні свята.

Готувались люди - 
І дорослі, й діти:
Як же то найкраще 
Їх собі зустріти.

У Маринки мама – 
Як усе до свята – 
Вміє дуже гарно 
Писанки писати.

І Маринка маму 
Дуже попросила,
Щоб її писати 
Писанку навчила.

Сіли мама й доня 
Писанку писати.
І матуся доні 
Стала повідати,

Що іде Великдень, 
Зовсім недалечко.
І чому виходить 
Писанка з яєчка.

А на ній всі знаки 
Дихають віками, 
Їх передавали 
Дітям їхні мами.

Ось уже й Великдень 
Зовсім недалечко.
У Маринки писанка 
Вийшла із яєчка.

 

4. ВИКЛАДАННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Педагог (супроводжує розповідь демонструванням презентації).

Картинки по запросу писанки до великодня  Картинки по запросу писанки до великодня

Здавна в Україні Великдень — це свято відродження природи. Великодня обрядовість українців збереглася до сьогодні. Існує декілька різновидів прикрашання пташиних яєць до великодніх свят. Це крашанки — фарбовані однокольорові яйця; крапанки — яйця, прикрашені різнокольоровими крапочками; дряпанки, на яких малюнок продряпують гострим предметом; мальованки, які дбайливо розмальовують народні майстри; і, нарешті, найчарівніші, найзагадковіші — писанки. Свою назву писанка отримала від слова «писати», «розписувати». Писанкою в народі називають мистецько розписані або орнаментовані пташині яйця (запис до словничків). Дуже багато вірувань і легенд пов’язано з орнаментованим або пофарбованим яйцем — писанкою чи крашанкою.

Розгляньмо, які символи прикрашають писанки та що кожен з них означає. Частіше за все для розписування яєць люди використовують геометричні символи. Що вони вам нагадують? Так, це доріжки (символи вічності), драбинки (символи пошуків кращого життя) тощо. Найулюбленішим мотивом, який зустрічається на писанках всіх регіонів України, є безконечник (різна за формою й товщиною лінія, яка не має кінця), що символізує вічність. Разом із геометричними символами прикрашають наші писанки солярні (космічні) символи. Вважалося, що писанка, декорована ними, не лише милує око, але й просить сонце оберігати людей від хвороб, нещастя, злого ока. На писанках стилізовано зображують дерева й квіти, овочі й фрукти, навіть цілі рослини. Писанки, декоровані рослинними символами і вживані у відповідних звичаях й обрядах, мали магічну силу: допомагали рослинам рости, вчасно дозрівати і давати багатий урожай. Але не тільки символи мали певне значення. Велика увага приділялася й кольору. Так, червоний колір символізував радість життя, любов. Жовтий — присвячений сонцю, місяцю, зорям, а в господарстві означає тепло, урожай, приріст покоління. Зелений колір символізує весну, воскресіння природи, багатство рослинного і тваринного світу. Блакитний — це небо, вода, повітря, простір. Його магічне значення — здоров’я. Коричневий (бронзовий) колір символізує багату землю, її врожай, щедрість для людини. Чорний колір — це надра рідної землі, буря, негода. Якщо ми бачимо на писанці сполучення кількох кольорів — це символізує родинне благополуччя, мир і любов. Ось ми й познайомились із таким цікавим видом декоративно-прикладного мистецтва, як писанкарство.

А що ж таке кардмейкінг? Кардмейкінг - мистецтво створення листівок.

 

Картинки по запросу кардмейкинг

 

Що таке кардмейкінг (cardmaking)? Насправді все просто. Card - карта, листівка, Make - робити, виготовляти. Об'єднавши два слова і отримуємо: «Виготовлення листівок». Кардмейкінг - це ремесло, напрям у мистецтві, рід творчості та хобі, ручне виготовлення листівок.

Кардмейкінг, як напрямок у мистецтві, досить молодий, проте, виготовленням листівок ручної роботи люди займаються давним-давно.

До середини 19 століття люди обмінювалися на різні свята листівками, зробленими вручну.  Але вже   вкінці 19 століття  з розвитком науково-технічного прогресу, з'явилися спеціальні друковані пристрої і виробництво листівок було поставлено на конвеєр.  Люди стали дарувати один одному однотипні видрукувані листівки.  Щоправда,  в них  залишали місце для написання привітань - єдине місце, де можна було залишити «частинку своєї душі» у вигляді привітання для близької людини.  

Пізніше стали друкувати листівки вже з готовими текстами поздоровлень, потрібно було тільки підписати від кого листівка. На мій погляд в таких листівках втрачається весь сенс, адже ми даруємо листівку, щоб висловити близькій людині свої почуття, залишити щось про себе на пам'ять. Але хіба віддрукована в друкарні листівка тиражем у кілька тисяч примірників з поздоровленням, яке написала зовсім незнайома нам людина може висловити ті почуття, ті побажання, ті слова, які ми хочемо адресувати найріднішим нашим, найближчим людям?Впевнена, що всі зі мною погодяться і скажуть  звичайно ж, немає. Саме тому в останні роки мистецтво створення листівок своїми руками знову відроджується. Причому багато стали робити листівки не тільки для своїх близьких, але і на замовлення. Нині кардмейкінг – це улюблене заняття творчих людей.

Фізкультхвилинка

 5. ІНСТРУКТАЖ

Педагог: «З чого можна робити листівки?»

Давайте подивимося, які матеріали та інструменти можуть використовуватися при виготовленні листівок своїми руками.

Папір - це основний матеріал, який буде необхідний. Це може бути картон (білий або кольоровий),  кольоровий папір, фольга, пакувальний папір будь-якої фактури, а також спеціальний папір для скрапбукінгу який відрізняється якістю і різноманітністю візерунків і фарб. Ми можемо підготувати папір своїми руками – це різні способи зістарювання, забарвлення за допомогою кави або чаю, за допомогою бризок фарби тощо.

Елементи декору -  це намистини, бісер, паєтки, ґудзики, шнурочки, стрічки, мережива, тасьма, різні клаптики тканини, пір'я, засушені листя, колоски, квіточки, зерна кави, різні крупи, штучні квіти, нитки, тканина тощо.

Інструменти - це клей, двосторонній скотч, ножиці,  степлер, штампи, фігурні дироколи, які  використовуються для прикрашання та оформлення листівок з допомогою витинання фігурних отворів на папері.

Запам’ятайте, що кожна ваша листівка має нести певні побажання людині, якій ви її подаруєте.

 

6. САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ ТА ЇХ БАТЬКІВ

Виготовлення листівки із використанням великодньої символіки

  1. Правила техніки безпеки та санітарно-гігієнічні норми при виконанні практичної роботи (інтерактивна вправа «Коло ідей»). 
  2. Інструктаж по виконанню тематичної листівки (індивідуальна робота з інструкційними картками). 
  3. Виготовлення тематичної листівки «З Великоднем!». 

 

7. РЕФЛЕКСІЯ. 

  • Обговорення за запитаннями:
  • Якими символами прикрашають великодні писанки? Що ці символи означають?
  • Чи відрізнятимуться писанки, які ми розписуватимемо для мами, тата, бабусі чи друга? Чому?
  • Які матеріали ви використали для виготовлення листівки?
  • Що нового дізналися про виготовлення листівки?
  • В якій іншій техніці ви б хотіли навчитися виготовити листівку?
  • Чи сподобалось вам наше заняття?

 

8. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ ЗАНЯТТЯ

Педагог. Сьогодні вибір новорічних і різдвяних листівок задовольняє вимоги найвибагливіших покупців. І, хоча останнім часом, вітальні листівки втрачають свою популярність, приємно привітати рідних і друзів, котрі не сидітимуть з вами поруч за святковими столами. Ви можете скористатися традиційними листівками. Такі маленькі знаки уваги створять у близьких і рідних вам людей справжній святковий настрій і подарують часточку вашого тепла і любові. Якщо ж знайдете трошки вільного часу, то процес виготовлення вітальної листівки власними руками може захопити вас і надовго стати вашим хобі. Така листівка, заряджена теплом ваших рук, матиме неймовірну енергетику і стане знаком особливої уваги і любові для близької вам людини.

  1. Підбиття підсумків (загальна оцінка заняття, перегляд  робіт).
  2. Визначення завдання для підготовки до наступного заняття.
  3. Проголошення заняття завершеним.

ФОТОЗВІТ

 D:\ЛМБДЮТ\фото\17-18\ДТ\20180405_144847.jpg  D:\ЛМБДЮТ\фото\17-18\ДТ\20180405_144119.jpg     D:\ЛМБДЮТ\фото\17-18\ДТ\20180405_144015.jpg

 

 

D:\ЛМБДЮТ\фото\17-18\ДТ\20180406_143020.jpg

 

 

D:\ЛМБДЮТ\фото\17-18\ДТ\20180405_142125.jpg

 

 

 

D:\ЛМБДЮТ\фото\17-18\ДТ\20180405_135150.jpg

 

 

docx
Додано
3 квітня 2019
Переглядів
1876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку