Картка на урок по темі "Складносурядне речення" 9 клас (поглиблене вивчення)

Про матеріал

Картка «Тренувальні вправи з теми «Складносурядне речення» 9 клас (поглиблене вивчення)

Спишіть речення. Поясніть смислові зв'язки між частинами складносурядних речень. Поставте розділові знаки. Зверніть увагу на співвідношення з розділовими знаками смислових зв'язків.

  • 1. На Україну подивлюсь — і любо серце одпочине. 2. Сичі в гаю перекликались та ясен раз у раз скрипів (Т. Шевченко). 3. Сліпучо спалахнула блискавка і гуркіт грому сповістив про початок нічної грози (О. Донченко). 4. Біля ґанку товпилась чимала юрба чоловіків і стояли дві брички (А. Головко). 5. Громи стрясають луки-перелуки, і дощ між небом і землею струни сріблясто напинає на вітрах і чорні хмари навівають страх (М. Луків). 6. А солов'ї ридають серед саду, а цвіт горить (А. Малишко). 7. Рясніє дощ і падає лункіше м'яких краплин розмірене биття (М. Бажан). 8. Біляста туча небо обложила і в ній котився сонця стиглий плід (А. Малишко).
Перегляд файлу

Картка «Тренувальні вправи з теми «Складносурядне речення» 9 клас (поглиблене вивчення)

 

  • Спишіть речення. Поясніть смислові зв’язки між частинами складносурядних речень. Поставте розділові знаки. Зверніть увагу на співвідношення з розділовими знаками смислових зв’язків.
  1. На Україну подивлюсь і любо серце одпочине. 2. Сичі в гаю перекликались та ясен раз у раз скрипів (Т. Шевченко). 3. Сліпучо спалахнула блискавка і гуркіт грому сповістив про початок нічної грози (О. Донченко). 4. Біля ґанку товпилась чимала юрба чоловіків і стояли дві брички (А. Головко). 5. Громи стрясають луки-перелуки, і дощ між небом і землею струни сріблясто напинає на вітрах і чорні хмари навівають страх (М. Луків). 6. А солов’ї ридають серед саду, а цвіт горить (А. Малишко). 7. Рясніє дощ і падає лункіше м’яких краплин розмірене биття (М. Бажан). 8. Біляста туча небо обложила і в ній котився сонця стиглий плід (А. Малишко).

Обґрунтуйте відсутність розділових знаків у 2 і 4 реченнях.

  • Перепишіть, вставляючи на місці крапок пропущені букви. Розберіть речення за членами речення. З’ясуйте, чи мають обидві частини спільний член речення. Поясніть відсутність коми у складносурядних реченнях.

1. Тут зап..клася кров мого народу і одр..дали волю кобзарі (Л. Костенко). 2. Надворі віт..р дув холодний і ніч збл..жалася глуха (В. Пачовський). 3. Чогось гуде так віт..р говірливий і журно зорять зорі угорі (Д. Фальківський). 4. Вдал..ні х..талися д..рева і с.. нів задумано пр..бій (В. Сосюра). 5. Тільки невс..пуще море бухає десь здал..ку та зорі тр..мтять в нічній прохолоді (М. Коцюбин- ський). 6. Десь попереду шуміла злива і блискавка розтинала небо навпіл (С. Куняєв). 7. Від гострого болю в очах потемніло й висту- пили сльози (А. Головко). 8. Тільки в одній ліплянці світились два віконця й вився димок з димаря.

 

  • Спишіть речення, поясніть змістові відношення між частинами складносурядних речень. Усно замініть розділовий сполучник іншим синонімічним. Чи зміниться зміст речення?

1. То пронесеться над болотами чайка, то промайне бистрий чибіс і грудкою впаде в ситу землю (А. Шиян). 2. Чи так він пройшов його (шлях), чи не треба йому опускати від сорому очі перед власною сові- стю? (Д. Бедзик). 3. Чи то ми були панами над своїми животами, чи то наші животи панували над нами, їхніми хазяїнами (Є. Гуцало).

4. То замерехтить жовтогаряча достигла колгоспна нива, то зблис- нуть попереду золоті озера соняшників (І. Цюпа). 5. Або качка вранці перелітає з Чайок на Лиман, або кулик з Лиману на Чайки крилами просвистить (Остап Вишня). 6. Чи то льон цвіте праворуч, чи то ставок віддзеркалює небо (А. Кондратюк). 7. Не то корок золо- тий зі ставка викинувся і осяяв дуби, не то сонячний промінь дубове листя золотить (Остап Вишня). 8. Мучила себе. Або тепер, або ніколи. Або все, або ніщо (І. Вільде). 9. Чи щука скинулась у березі, а чи сом прокинувся під корчем.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жулінська Свєта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
3073
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку