Картки-асоціації до уроків в 1 класі (НУШ) "Завітаємо до театру" "Ми актори"

Про матеріал

Асоціація – це крок до розкриття розуміння учнями змісту твору чи образу, це спосіб влучної оцінки того чи іншого явища, засіб передачі почуття, враження. При цьому сам учень перебуває в позиції творця, і дуже важливо, щоб він був здатний до експромту, імпровізації. Велика роль при цьому відводиться розвиненості уяви, фантазії людини.

Асоціативність, крім своєї художньої дії, насиченої емоційності, значно активізує мислення, збагачує знання про світ. Легкість та розкутість асоціювання забезпечує створення нових образів людей, явищ, подій, предметів.

Завдання асоціативного мислення:

створювати нові оригінальні ідеї;

розвивати уяву і фантазію;

утворювати смислові зв'язки.

Запам'ятовування нових предметів, явищ, подій і фактів відбувається на основі існуючого у нас досвіду. Ми включаємо уяву і запам'ятовуємо нове слово, прив'язавши його до чогось знайомого нам. Пам'ятаємо, що асоціація виникає не тільки з об'єктом, але і з його ознаками.

Асоціативне мислення кожен день

Для того, щоб розвивати асоціативне мислення, потрібно кожен день в буденних речах знаходити підкріплення своїх занять. Спостерігати за перехожими, за пасажирами в транспорті, намагаючись вгадати їхній вік, соціальний статус і т.д. Один з кращих тренінгів - інтелектуальна гра «Що? Де? Коли? », Адже учасники відповідають на запитання, завдяки логіці мислення, образності, завдяки швидкій організації тих же асоціативних ланцюжків, а не тільки використовуючи загальну ерудицію. Для учнів шкіл, студентів, для співробітників компаній, що прагнуть тримати свій інтелектуальний багаж в тонусі розвиток асоціативного мислення важко переоцінити. Воно багатофункціональне, воно допомагає нам більш продуктивно трудитися, задіюючи більший відсоток ресурсів головного мозку. Як бачите, це не вимагає довгої, копіткої тренування, тому займатися цим може кожен. А результат, будьте впевнені, не змусить себе чекати.

Картки-асоціації допоможуть швидко учням запамятати текст пісень героїв опери М.Лисенка "Коза-Дереза".

Перегляд файлу








pdf
Додано
12 листопада 2018
Переглядів
1434
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку