«Карвінг- декоративне вирізування з овочів та фруктів»

Про матеріал
Конкурс професійної майстерності з професії «Кухар» на тему: «Карвінг- декоративне вирізування з овочів та фруктів».
Перегляд файлу

1

 

                                       Міністерство освіти і науки України

Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації

Державний навчальний заклад

 «Уманський професійний аграрний ліцей»

 

 

 

 

 

 

 

Конкурс професійної майстерності

з професії «Кухар»

на тему:

«Карвінг- декоративне вирізування

з овочів та фруктів»

 

 

 

Розробила: 

викладач професійного навчання

Катерина Натальченко

 

 

 

 

 

 

 

Умань - 2023

Методична розробка заходу за професійним напрямком

Тема заходу: конкурс «Карвінг – декоративне вирізування з овочів та фруктів».

Мета конкурсу: конкурс проводиться з метою виявлення обдарованих учнів, підвищення їх професійної майстерності та розвитку творчих здібностей, постійного поповнення і поглиблення знань з нової техніки. Конкурс сприятиме підготовці учнів до максимальної реалізації своїх знань, умінь та професійних навичок.

Учасники: здобуваі освіти №14, №13, №24, №33, №34.

Місце проведення: Актовий зал, їдальня навчального закладу.

Комплексно-методичне забезпечення: мультимедійний проектор, екран, ноутбук, мультимедійна презентація «Що таке карвінг ?», виробничі столи, розробні дошки, столовий посуд, інвентар, інструменти для фігурного нарізування овочів, сировина.

Хід конкурсу

(Дійство розпочинається в актовій залі).

 

 

 

 

 

 

 

 

Здобувач освіти №1:  Доброго дня шановні присутні.  Професія кухар – одна з найважливі- ших у людському суспільстві. Вона необхідна у повсякденному житті.

Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, скульптор, дієтолог, психолог і, навіть, чарівник. Кухар володіє прийомами спостереження, порівняння, вміє виділити правильні смакові поєднання продуктів, їх пропорції, відчуває і розуміє красу, шукає і створює її.

Праця кухаря важка, кропітка, але дуже потрібна людям; цікава, бо зі звичайних продуктів, маючи фантазію та смак, кухар створює справжні шедеври кулінарної майстерності. Майстрами не народжуються, ними стають завдяки наполегливій праці.

 Здобувач освіти №2. Завдання кухаря – не тільки смачно готувати різноманітні страви, але і гарно їх оздоблювати. Важливе значення  технологічного процесу виробництва кулінарної продукції, є декорування страв. Адже гарно оздоблена страва, привертає увагу, збуджує апетит, піднімає настрій. Одна із технік декорування страв є Карвінг.

Сьогодні буде проходити  конкурс з Карвінгу. Що це таке Карвінг? 

Зараз  ми ознайомимо  всіх присутніх із цим видом мистецтва.

(Здобувачі освіти  демонструють презентацію про «Карвінг», та розповідають про цей вид мистецтва). (Додаток 1).

В конкурсі будуть приймати участь 10 учасників з різних груп, працюючи в парі. Групи № 13; №14;  № 24;  № 33;  №34 .

Здобувач освіти №1. Зараз на сцену вийдуть учасники конкурсу.

(Лунає музика, здобувачі освіти  по-черзі представляють учасників конкурсу, учасники один за одним виходять на сцену).

Команда  №1, група № 13

Учасник  №1.  Алєйчик Таміла;

Учасник № 1. Ясінська Анастасія;

Команда №2, група № 14

Учасник  № 2. Химишинець Анна

Учасник № 2.  Бабій Яна

Команда  №3, група № 24

Учасник  № 3. Рибак Артем;

Учасник  № 3.  Сирота Марк

Команда  №4, група № 33

Учасник  № 4 Майборода Василь;

Учасник  № 4. Дячок Олександр;

Команда №5, група 34

Учасник  № 5. Віролайнен Валентина;

Учасник  № 5. Дядюк Олександр.

Здобувач освіти №2Завдання конкурсу: Створити  композицію, чи окремо виріб, з овочів та фруктів вирізаною технікою карвінг. Конкурс буде складатися з двох завдань і оцінюватися у 100 балів. Конкурс буде проходити на протязі 3 годин, в їдальні навчального закладу.  Ви займаєте свої робочі місця за столом,  під номером, який вказаний  на вашому бейджику. Закінчивши перше завдання, прибравши робоче місце, ви приступаєте до другого завдання.

Увага! На екран.

Перше завдання- ви повинні вирізати 4 елемента декору, які є обов’язковими. 1)листочок; 2)троянда; 3)шишка; 4) птах чи тварина, або продукти моря. Використовувати можна будь-які овочі та фрукти. Оцінюватись ці елементи будуть  кожен окремо в 10 балів, загальна сума за перше завдання 40 балів.

Друге завдання- Авторська робота. В авторській роботі ви повинні використати елементи  декору з першого завдання, створивши композицію, або  виріб. Ви повинні придумати назву вашої  роботи та її презентувати.

Авторська робота оцінюється в 60 балів. Загальна сума конкурсу 100 б.

 

Здобувач освіти №1. Якщо учасники конкурсу  не закінчили  роботу в зазначений термін, вони здають її експертам у не завершеному вигляді.

Журі оцінює конкурсні роботи, підбиває підсумки та визначає рейтинг учасників. За підсумками конкурсу визначаються три переможці (І, ІІ, ІІІ місця) з числа учасників, які отримують найбільшу кількість балів.

Оцінюючи ваші витвори, журі будуть враховувати техніку вирізування, оригінальність роботи, поєднання кольорів, естетичний вигляд виробу чи композиції. (Додаток 2).

Здобувач освіти №2. Овочі, фрукти, інвентар, інструменти, столовий посуд, атрибути для створення композицій будуть знаходитись на загальному столі, де учасники конкурсу будуть обирати  за вподобанням. Наші переможці будуть нагороджуватися грамотами та цінними призами.

Оцінювати конкурс буде журі в складі:

Члени комісії:

  1. Заступник директора  з НР – Ростикус Ірина Миколаївна
  2. Голова метод. комісії – Іздебська Марина Вікторівна
  3. Викладач харчового напрямку- Стригун Наталія Володимирівна
  4. Викладач харчового напрямку – Бражник Тетяна Володимирівна.

     5. Голова комісії –Заступник директора з НВР – Швець Людмила Дмитрівна.

Здобувач освіти №1. Шановні здобувачі освіти! Ви також будите  сьогодні оцінювати учасників конкурсу.

У нас ще буде одна номінація, переможець глядацьких симпатій. Ви кожен по закінченню конкурсу можете віддати свій голос, за композицію, чи виріб, який вам найбільше сподобався.

На столі будуть знаходитись лист паперу, ручка, де ви напишете номер роботи  і кинете його в скриню яка буде запломбована. За підрахунками голосів, будуть визначені переможці у номінації глядацькі симпатії.

А ми кожному із вас шановні здобувачі освіти,  бажаєм перемоги.

 

Практичний етап конкурсу

(Учасники займають свої робочі місця і приступають до виконання завдань).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заключний етап конкурсу: Здобувачі освіти презентують свої роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слово журі: Підбиття підсумків конкурсу та визначення переможців.

 

IMG_20200224_081905

 

 

 

 

 

 

 

 

1. За участь у конкурсі «Карвінг» та створення оригінальної квіткової композиції, нагороджуються грамотою здобувачі освіти  групи № 34: Віролайнен Валентина і Дядюк Олександр.

2. За участь у конкурсі «Карвінг» та високу техніку виконання нагороджуються грамотою здобувачі освіти  групи № 24: Сирота Марк і Рибак Артем.

3. За зайняте 3 місце нагороджуються здобувачі освіти групи № 13 Алійчук Таміла та Ясінська Анастасія.

4. За зайняте 2 місце нагороджуються здобувачі освіти групи № 14: Химишинець Анна і Бабій Яна.

5. За зайняте 1 місце нагороджуються здобувачі освіти групи № 33: Майборода Василь і Дячок Олександр.

6. Номінація глядацьких симпатій (учні та викладачі голосували за виріб за вподобанням).

Найбільшу кількість балів набрали учні групи № 14: Химишинець Анна і Бабій Яна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Джерела інформації

 

 

  1. www.karving.ru
  2. www.borner.ru
  3. https://elena.lutsk.ua/4173-karving-z-ovochiv-i-fruktiv-35-foto-spravzhnih.html
  4. http://carving-ua.blogspot.com/2012/04/knives-for-carving.html
  5. http://www.tutdizain.ru/mobile/sam/644-korzinka-iz-dyni-svoimi-rukami.html
  6. http://video-cook.ru/shkola-karvinga-urok-4-ekzoticheskij-cvetok-iz-ogurca/
  7. http://www.myjulia.ru/post/292647/
  8. https://www.kuharka.ru/talk/eat/decfood/8437.html
  9. http://www.hnh.ru/food/Carving
  10. https://liferules.com.ua/relax/diy/karving-z-ovochiv-ta-fruktiv-pokrokove-foto-i-video-mk.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток.1

 

Оцінювальний лист

 

 

 

Учас-ники під №

Листок

10 балів

Троянда 

10 балів

Шишка

10балів

Птах або

Тварина

10 балів

Авторська робота 60

 

Загальний бал.

100

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 березня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку