Кейс: Текстові задачі з десятковими дробами.

Про матеріал
Кейс для уроку математики. Розв'язування задачі з десятковими дробами. Розв'язання ситуації: скільки потрібно зрубати дерев, що видати книги.
Перегляд файлу

Кейс

Тема: Текстові задачі з десятковими дробами.

Мета: ознайомити учнів з шляхами вирішення екологічних проблем математичними методами; формування інформаційної компетентності (вміння застосовувати сучасні засоби інформаційних та комп’ютерних технологій до роботи з інформаційними ресурсами; виховувати нове екологічне мислення, екологічну культуру, бережливе відношення до природи рідного краю; розвивати математичні уміння та аналізувати одержані данні; формування в учнів навички ініціативи, самостійності та креативності; формування особистостей, які здатні свідомо, активно і творчо впливати на навколишній світ.

Ситуація:

Папір використовується в багатьох сферах діяльності людини. Найбільшу роль відіграв папір у становленні книги, як джерела поширення знань. Для виробництва паперу на фабриці стовбури дерев обдирають від кори, розмелюють, і дають набухнути у воді. Після подрібнення, потрібно очистити масу від непотрібних домішок, і додати до неї зв’язуючі речовини і наповнювачі. Для цієї мети використовуються органічні і неорганічні речовини, різноманітні оксиди. Їхнє завдання – зв’язати речовину у рівномірну масу, в’язку масу. Після цього, на спеціальних потокових лініях, отриману масу формують у полотно паперу. Зокрема, масу виливають на сітчасту поверхню, де формується полотно паперу. Далі, папір проходить через важкі циліндри (каландри), які збільшують рівність і гладкість паперу і папір просушується. Потрібно сказати, що готовий папір має вологість близько 7%. Якщо буде більший відсоток вологості, то матеріал буде менш міцним, якщо вологи буде менше, то папір буде крихким. Готовий папір у папероробній машині намотується у рулони, і направляється в друкарні. У них папір намотаний у рулони ріжеться на окремі аркуші і поступає в друкарський цех. Так з одного дерева можна отримати 58,8 кг паперу масою 5 грам.

Питання:

Скільки потрібно знищити дерев, щоб видати 300 підручників математики, без палітурки і на 320 сторінок? Якою масою може бути палітурка, якщо маса книги з палітуркою на 30 грам важча. Скільки дерев потрібно ще для палітурок? Скільки дерев вирубали загалом для книг?

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
18 червня 2022
Переглядів
153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку