Китай. Сунь Ятсен. Сіньхайська революція

Про матеріал
Короткий опис подій Сіньхайської революції в Китаї під проводом Суть Ятсена.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китай. Сунь Ятсен. Сіньхайська революція. Підготувала вчитель історії Калаглійського ЗЗСОМунтян О.Є.

Номер слайду 2

Основні дати:{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}1840-1842 рр. Перша опіумна війна1850-1864 рр. Тайпінське повстання1856-1860 рр. Друга опіумна війна1899-1901рр.Іхетуанське повстання1911-1913 рр. Сіньхайська революція

Номер слайду 3

КИТАЙ І ЗОВНІШНІЙ СВІТ У XVI—XVIII ст. ОСОБЛИВОСТІ ВНУТРІШНЬОЇ ПОЛІТИКИПершими європейцями, що проникли до Китаю в першій половині XVI ст., були португальці. За допомогою підкупу китайських чиновників вони заснували торговельну базу на узбережжі на північ від Гуандуна. Зловживання португальців підштовхнули китайський уряд до рішучих дій, і після запеклих морських битв їх вигнали з берегів Китаю. Португальцям була зроблена лише одна поступка: у 1557 р. за щорічну плату їм дозволили орендувати півострів Макао (сучасна назва — Аоминь).

Номер слайду 4

ПЕРША ОПІУМНА ВІЙНАКитайський шовк, фарфор, чай мали великий попит у Європі, але китайці відмовлялися будь-що купувати в європейців, тому тим доводилося платити за китайські товари сріблом. Тоді британці почали ввозити до Китаю опіум — з Індії, де його вирощувала Ост-Індська компанія. Доходи британців від торгівлі опіумом перевищували прибутки від операцій із чаєм і шовком. До кінця 30-х років XIX ст. ситуація зі споживанням опіуму, який призводив до фізичного й морального виснаження імператорських підданих, викликала серйозне занепокоєння центральної влади. 18 березня 1839 р. віддано наказ видати чиновникам увесь опіум, що зберігався на складах. Факторії були оточені китайськими військами, і більш як 20 тис. ящиків опіуму було видано китайському комісарові, за наказом якого їх скинули до ровів з вапном і солоною водою.

Номер слайду 5

Англійці вирішили взяти реванш. У Британії було прийнято рішення: не оголошуючи формально війну, спрямувати до китайського узбережжя військово-морську ескадру. Так у 1840 р. розпочалася так звана перша опіумна війна (тривала до 1842 р.). Економічна й військова відсталість країни, а також політика капітуляції циньського уряду призвели до поразки Китаю.29 серпня 1842 р. підписано Нанкінський мирний договір, за яким Китай відкривав для британської торгівлі п’ять портів, сплачував контрибуцію, віддавав у «вічне володіння» британцям порт Гонконг.

Номер слайду 6

Основними причинами Тайпінського повстання були: важке становище народу, що ускладнилося після закінчення Першої опіумної війни; посилення феодальної експлуатації, податкового тягаря; погіршення становища селян через їхнє обезземелення; агресія провідних європейських держав і США. Тайпінське повстання спалахнуло в провінції Гуансі влітку 1850 р. Ідейним вождем повсталих був сільський учитель Хун Сюцюань, який організував релігійну громаду, що проповідувала ідею створення «Небесної держави великого благоденства» — «Тайпін тяньго» (звідси назва повстання). У серпні 1851 р. повстанці захопили низку міст й оголосили про створення «Небесної держави», покликаної служити інтересам пригноблюваних верств китайського суспільства. На початку 1853 р. тайпіни захопили низку великих міст, а в березні зайняли Нанкін. Облаштувавшись у Нанкіні й оголосивши його своєю столицею, тайпінське керівництво обнародувало свою програму «Земельна система небесної д инастії». Тайпіни зменшили орендну плату на землю із селян і переклали значну частину податкового тягаря на багатіїв.

Номер слайду 7

Проте позиції тайпінів поступово слабшали. Повстанці забагато часу проводили в боях. У них не вистачало управлінських кадрів, оскільки більшість грамотних чиновників пов’язували свої особисті інтереси з маньчжурською династією Цин. Негативний вплив на подальший розвиток Тайпінського повстання справив розбрат серед верхівки тайпінів. На тлі проблем, що загострилися, почалася Друга опіумна війна. У 1854 р. представники Великої Британії, Франції та США висунули китайському імператорові вимоги щодо необмеженої торгівлі на території Китаю, офіційного права торгувати опіумом.

Номер слайду 8

Британці почали шукати привід для нової війни в Китаї. Ним стало затримання китайською владою британського судна «Ерроу», що перевозило контрабандні вантажі. У 1856 р. британська ескадра бомбардувала порт Гуанчжоу. На початку 1857 р. у військових діях також брали участь американські кораблі. Незабаром до Великої Британії приєдналася і Франція. Наприкінці вересня 1860 р. у вирішальній битві під Пекіном британсько-французька артилерія розгромила маньчжуро-монгольські війська. У жовтні 1860 р. був підписаний Пекінський договір, за яким китайський уряд погодився виплатити Великій Британії та Франції велику контрибуцію, відкрити для іноземної торгівлі Тяньцзінь, дозволити використовувати китайців як робочу силу в колоніях Британії та Франції. У той час коли уряд Китаю підписав новий кабальний договір, тайпіни відстоювали суверенітет і незалежність країни. Тому західні країни надали цинській владі допомогу й почали відкриту інтервенцію проти тайпінів.

Номер слайду 9

До кінця XIX ст. Китай змушений був поступитися європейцям «для оренди» майже всіма морськими портами, японці отримали в країні великі концесії, а США вимагали від Китаю запровадження режиму «відкритих дверей» для всіх іноземних держав. Насправді концесії й оренда означали відторгнення територій Китаю й перетворення його на напівколонію. Втручання іноземних держав викликало негативну реакцію місцевого населення. Особливо вороже прості люди сприйняли неповагу європейців до китайських звичаїв, прагнення у насильницький спосіб насаджувати тут християнство. У 1899 р. розпочалося «повстання іхетуанів», що набуло антиіноземного спрямування.

Номер слайду 10

Повстанці вступили до Пекіна й взяли в облогу посольський квартал. Прагнучи придушити повстання, Велика Британія, Німеччина, Франція, Австро-Угорщина, Японія, США, Росія й Італія організували інтервенцію до Китаю. Налякана розмахом руху іхетуанів і побоюючись за свою долю, імператриця Ци Сі оголосила про початок війни з інтервентами й заступництво іхетуаням. Проте гданські війська фактично не чинили серйозного опору військам коаліції, які досить легко захопили Пекін.Інтервенти в 1901 р. жорстоко придушили повстання. На Китай знову була накладена величезна контрибуція. Назву «Іхетуань» європейці перекладали як «Кулак в ім’я справедливості та згоди». Через те, що в ній було слово «кулак», на Заході цей рух називали «повстанням боксерів». Насправді назва «іхетуань» перекладається як «загони справедливості та згоди».

Номер слайду 11

СІНЬХАЙСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1911-1913 рр. Сунь Ятсен (1866-1925 рр.) — китайський політичний і державний діяч. У 1892 р. закінчив курс медицини в Гонконгу. Прийняв християнство. Політичне життя Сунь Ятсена було постійною боротьбою, яка часто завершувалася вигнанням. Головна спадщина його діяльності — розроблена ним політична філософія, відома як «три народні принципи». Як визначного засновника Китайської Республіки, Сунь Ятсена часто називають «Батьком нації». Він відіграв важливу роль у поваленні монархії під час Синьхайської революції. Сунь Ятсен був першим тимчасовим президентом Республіки Китай, а згодом став одним із засновників та лідером партії Гоміньдан.

Номер слайду 12

ТРИ НАРОДНІ ПРИНЦИПИ СУНЬ ЯТСЕНА:І. Націоналізм, тобто повалення Маньчжурської династії та відновлення китайського правління;ІІ. Народовладдя, тобто ліквідація монархії та встановлення республіки;ІІІ. Народний добробут — проведення поступової націоналізації землі та встановлення прогресивного земельного податку.

Номер слайду 13

У 1905 р. Сунь Ятсен створив товариство Тунменхой (Об’єднаний союз, або Союзна ліга Китаю), метою якого було повалення в Китаї правлячої Маньчжурської династії та проголошення буржуазно-демократичної республіки. Вплив Об’єднаного союзу швидко зростав.

Номер слайду 14

ХІД СІНЬХАЙСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ: У жовіні-листопаді 1911 р. розпочалося повстання. Цей рік китайською називався «сіньхай», тому й революція отримала назву сіньхайської. До повсталих солдат долучилися студенти, робітники, і невдовзі революція охопила всі провінції Південного та Центрального Китаю. На півночі країни, менш розвиненій у промисловому відношенні, влада залишилася в руках цінського уряду. Маньчжурська влада в пошуках порятунку звернулася до генерала Юань Шикая, який мав реформаторські погляди, із проханням очолити збройні сили. Той погодився й незабаром став головою імператорської ради та прем’єр-міністром, повновладним диктатором Північного Китаю.

Номер слайду 15

Однак повстання поширювалось. 2 грудня революційні війська увійшли до Нанкіна. Маньчжурська імперія почала розпадатися. Дізнавшись про початок революції, Сунь Ятсен повернувся з еміграції та прибув до Шанхая. Це ще більше надихнуло революціонерів. 29 грудня 1912 р. конференція делегатів революційних провінцій, які зібралися в Нанкіні, проголосила утворення Китайської республіки. Сунь Ятсен був обраний її тимчасовим президентом і 1 січня 1912 р. прийняв присягу. У лютому 1912 р. монархія була повалена. Подальший перебіг політичних подій змусив Сунь Ятсена, який боявся розколу країни, відмовитись від посади президента на користь Юань Шикая. Однак згодом, переконавшись у прагненні генерала встановити режим особистої влади, Сунь Ятсен перейшов до опозиції.

Номер слайду 16

Завдяки його зусиллям у серпні 1912 р. товариство Тунменхой об’єдналося з іншими республіканськими організаціями й отримало назву Гоміньдан (Національна партія), який відіграв велику роль у подальшій історії Китаю. У країні поновилися повстання. Сім південних провінцій, де Гоміньдан мав сильні позиції, заявили про відокремлення від Пекіна (у березні 1912 р. столицю Китаю було перенесено з Нанкіна до Пекіна). Почалася громадянська війна між Півднем, який підтримував Сунь Ятсена та його демократичні ідеї, і Північчю, яка залишалася під контролем режиму Юань Шикая. У листопаді 1913 р. Юань Шикай оголосив Гоміньдан поза законом. Війська Півдня було розбито, Гоміньдан пішов у підпілля, а Сунь Ятсен знову емігрував.

Номер слайду 17

У 1916 р. Юань Шикай помер, але це не припинило політичного протистояння. Боротьба між мілітаристським урядом на півночі Китаю та революційним угрупованням Сунь Ятсена на півдні тривала.

Номер слайду 18

РЕЗУЛЬТАТИ РЕВОЛЮЦІЇ: Китай, як і раніше, залишався напівколоніальною, напівфеодальною державою. Слабкість Китаю перед загрозою іноземної експансії багато в чому обумовлювалася його роздробленістю і внутрішньополітичними проблемами. Революція 1911-1913 рр. повалила монархію, але не вирішила завдання об’єднання країни. Влада центрального уряду поширювалася на невелику частину Китаю. Інші території контролювали феодально-мілітаристські угруповання, що орієнтувалися на різні іноземні держави. Сіньхайська революція не розв’язала основних проблем Китаю, але вона усунула одну з головних перешкод на шляху до модернізації — Маньчжурську династію.

Номер слайду 19

1. З якою метою європейці прагнули проникнути до Китаю? Як здійснювалися перші їхні спроби потрапити в цю країну?2. У чому полягала сутність політики ізоляції цинської династії?3. Розкажіть про хід Першої та Другої опіумних війн.4. Які були передумови повстання тайпінів? Домашнє завдання:

Номер слайду 20

pptx
Додано
22 березня 2022
Переглядів
5667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку