"Культурне та релігійне життя Польщі, Румунії, Чехословаччини" Презентація

Про матеріал
Культурне та релігійне життя Польщі, Румунії, Чехословаччини. Західна Україна під владою Польщі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культурне та релігійне життя Польщі, Румунії, Чехословаччини

Номер слайду 2

Після першої світової війни в міру того як на місці нещодавно могутніх імперій поставали національні держави, у Східній Європі формувався новий політичний порядок. ЗАХІДНА УКРАЇНА ПІД ВЛАДОЮ ПОЛЬЩІ

Номер слайду 3

Хоча принцип самовизначення націй дістав загальне визнання, він однак, застосовувався не завжди, внаслідок чого не всі народи здобули державність.

Номер слайду 4

За Ризьким миром (березень 1921 року), між радянськими республиками і Польщею Західна Волинь, Полісся, Холмщина і Підляшшя увійшли до складу польської держави.

Номер слайду 5

А 14 березня 1923 року Рада послів великих держав визнала Східну Галичину частиною Польської Республики.

Номер слайду 6

Українські землі, що ввійшли до складу Польщі, становили третину її території. У 1931 році на цих землях проживало 8,9 млн.чоловік, в тому числі українців - 5,6 млн.(63%), поляків - 2,2 млн.(25%), євреїв - 0,9 млн (10%).

Номер слайду 7

У 20 - 30 роках Західна Україна залишалася відсталою аграрною окраїною, внутрішньої колонією польської держави.

Номер слайду 8

Уряд ділив територію України на дві частини: Польщу "А" ( корінні польські землі) і Польщу "Б" (так звані східні креси - Західна Україна і Західна Білорусь).

Номер слайду 9

Україці зазнавали дискримінації і у сфері мови та освіти.

Номер слайду 10

У 1924 році вживання української мови було заборонено в усіх державних установах та органах самоврядування.

Номер слайду 11

Близько 80% українців були селянами, які страждали від земельного голоду та утисків польської адміністрації. Українське робітництво було нечисленним.

Номер слайду 12

Провідну роль у політичному, культурному і навіть економічному житті відігравала інтелігенція, до якої належало близько 1% зайнятого українського населення.

Номер слайду 13

У 20 -30 роках у Західній Україні діяли культурно-просвітницькі товариства "Рідна школа" і "Просвіта", молодіжні організації "Сокіл", "Луг", "Пласт" та інші. Жіночий рух представляв "Союз українок".

Номер слайду 14

Впливовою силою в галицькому суспільстві була греко-католицька церква.

Номер слайду 15

Вона мала мережу молодіжних організацій і жиночих товариств і навіть власні політичні організації - Українську католицьку народну партію і Український католицький союз.

Номер слайду 16

Українці в румунській державі поділялися на три групи. Перша з них мешкала на придунайських землях Бессарабії, якої належали колись Росії. УКРАЇНЦІ ПІД ВЛАДОЮ РУМУНІЇ

Номер слайду 17

Друга невелика група українців проживала в повіті Марамуреш (Мармарош) і не виявила політичної активності. Третя населяла Північну Буковину, де українська національно-культурна діяльність була найінтенсивніша.

Номер слайду 18

Буковинці зазнали найбільших утисків з боку румунської влади. Українців тут навіть не визнавали окремою національністю.

Номер слайду 19

До 1927 року всі українські школи були закриті або румунізовані. У Чернівецькому університеті було закрито українські кафедри.

Номер слайду 20

Румунізації піддавалася і православна церква. Українська преса була заборонена До 1928 року на Буковині зберігався воєнний стан.

Номер слайду 21

У 20-30-х роках Чехословаччина залишалася єдиною послідовно демократичною державою Центральної Європи. Тому ставлення до українського населення на її території було кращим ніж у Польщі та Румунії. УКРАЇНЦІ В ЧЕХОСЛОВАЧЧИНІ

Номер слайду 22

З точки зору освіти й культури чеська політика явила собою жадану зміну після інтенсивної модернізації.

Номер слайду 23

Більше того, чеський уряд дозволив населенню користуватися в школою мовою на власний вибір.

Номер слайду 24

Здійснювала політичне, культурне й навіть соціально-економічне керівництво західноукраїнським суспільством інтелігенція, яка у міжвоєнний період в переважній більшості була світською.

Номер слайду 25

Головною причиною відносно невеликого числа освічених українців була політика, спрямована на те, щоб ускладнити для українців доступ до освіти.

pptx
Додав(-ла)
Vladislava
Додано
22 березня 2022
Переглядів
779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку