Книга вчить, як на світі жити

Про матеріал
Сценарій бібліотечного уроку для учнів 7-8 класів, метою якого є прищеплювання учням любові до читання, пропагування літератури різних жанрів, виховання толерантності та висловлювання власної думки.
Перегляд файлу

Сценарій бібліотечного уроку «Книга вчить, як на світі жити»
 

Мета:
Прищеплювати учням любов до читання ;пропагувати читання літератури різних жанрів; виховувати в учнів толерантність; навчити висловлювати і обстоювати власну думку.
 

Обладнання:
Виставка книг різних жанрів: буквар, казки, енциклопедії,  зразки електронних книг, зразки книг різних жанрів (детективи, романи про кохання, фантастика, історичні романи).

 

Хід заходу:

Книга – наш друг і вірний помічник. У ній ми завжди можемо знайти пораду з будь – якого питання та розраду для душі. Але сьогодні в усіх країнах світу відзначають що люди почали читати набагато менше. Наскільки це справедливо і заслужено? Які причини цього явища? Науковці б’ють на сполох, а чи дійсно це тривожний сигнал? Чи потрібно взагалі читати? Давайте спробуємо дати відповіді на ці питання сьогодні.

 

Історична довідка.

(Розповідь учня з інтерактивними елементами. Питання до інших учнів ілюструється відео презентацією)

Коли виникла книга? Із виникненням писемності з’являються і книги, хоча їх форма у давні часи була незвична  для нас: глиняні таблички  Месопотамії, рулони папірусу у  Стародавньому Єгипті, берестяні грамоти на Русі, камені з висіченими текстами та інше.

Про що написані перші книги? Звичайно ж, про відповідні події – земельний устрій, війни, мир, вони містили записи спостережень, боргів, податків. Книг у той час було небагато, бо писалися вони від руки, до того ж було мало освічених людей, які могли їх читати і писати. З розвитком науки з’являються книги філософського, математичного, методичного змісту. Зі збільшенням кількості освічених людей зросте і кількість, з’являються переписувачі книг, створюються бібліотеки. Але мати книги можуть собі тільки дуже багаті люди, або монастирі. Палітурки часто оздоблюються золотом і сріблом, сторінки книг робляться з телячої шкіри. Отже, у стародавні часи та в епоху Середньовіччя книга була справжнім скарбом у прямому і переносному значенні.

Яким же чином можна донести знання до широких мас? Відповіддю на це питання стало винайдення книгодрукарського верстату, завдяки чому тиражі книг зросли в тисячі разів, а їхня вартість зменшилась. Першим книгодрукарем на Русі став Іван Федоров. Першими його книгами були «Часослов» і «Псалтир».

 XX століття  можна  назвати століттям  максимального росту популярності  читання книг. Сучасна книга  відрізняється  від своїх сестер- попередниць. Уже сьогодні багато хто може навіть прочитати електронні книги з  комп’ютера, але, нажаль, XXI століття вважають періодом спада читацької активності. Спробуємо виявити причини цього явища.

 

Гра «Хто більше ?»

Чия команда назве максимум причин спаду читацької активності? Висловлюємо по черзі по одній причині. (Економія часу: подивитися фільм чи телепрограму можна набагато швидше, ніж прочитати книгу; з’явилися інші, легші й не менш цікаві способи розваг – комп’ютер, телевізор, телефон)


Гра «Пінг – Понг»

Чи читаєте особисто ви? Назвіть відомих письменників, чиї твори ви читали (2 бали), або просто знаєте (1бал).

 

Гра «Вгадай»

Назвіть автора та його твір за короткою підказкою.

1. Події цього роману відбуваються здебільшого на суші, хоча є морські подорожі. Головні герої переживають безліч  пригод, але кінець щасливий і діти знаходять свого батька на одному з островів.

(Ж. Верн. Діти капітана Гранта)

2. Після корабельної аварії чоловік жив самотньо. доки випадково не знайшов день тижня (Д. Дефо. Робінзон Крузо)

3. Детектив працює в парі з лікарем, використовує в роботі дедуктивний метод. Привид виявляється справжньою собакою

(Конан Дойл. Собака Баскервілей)

4.  Хлопчик потрапляє до школи магів, де знаходить собі вірних друзів (Д.Роуз «Гаррі Поттер»)

 

Рекламна пауза.

Зробіть рекламу прочитаної  вами книги таким чином , щоб іншим учням захотілось її прочитати. Дискусія.

 Нарешті ми дісталися основної теми нашого заходу. Нам необхідно з’ясувати, чи можна обійтися без читання. Одна команда спростовує думку про необхідність читання, інша відстоює її.

1. (Читання не потрібно тому, що сьогодні існують більш сучасні способи отримання інформації: телебачення, радіо, Інтернет)

2. (Читати потрібно тому  ,що у книзі простіше знайти інформацію: вона систематизована, до того ж читання книг менш шкідливе для зору).
Отже, з нашої дискусії можна зробити висновок, що читання залишається корисним і актуальним, незважаючи на виникнення нових способів отримання і передачі інформації. Тож насолоджуйтесь читанням, поринаючи в чудовий світ знань і фантазії. Адже найбільша сила, яку дають книги – це той духовний потенціал, котрий стає стрижнем всього життя людини, її роздумів та вчинків. Книги творять людину, навчаючи її мудрості й доброті.
Книга відкриває перед нами прекрасний світ величного і прекрасного, вона розповість про героїчну історію, про багатство земних надр, про підкорення космосу, про далеке Заполяр՚я і тропіки. Книга розкаже нам про людей справжніх – чесних, хоробрих і сміливих, навчить розпізнавати людей підлих, підступних, егоїстичних і дріб’язкових. З покоління в покоління книжка сіє добро, любов; вона дасть вам добру пораду і відповіді на всі запитання, навчить вас жити, любити і працювати заради щастя народу, заради самих себе і рідних.

 Читаючи книги, ми не тільки поповнюємо свої знання про ті чи інші життєві явища чи факти, стосунки між людьми, а й збагачуємо своє мовлення, запас слів. Той, хто читає багато книжок і робить це вдумливо, сам мислить  краще, вчиться правильно висловлювати свою думку, мова такої людини плавна і милозвучна. Яку б  професію не мала людина -  гуманітарну чи технічну, якщо вона не друже з книгою, то не може вважаться повноцінною. Бо книга збагачує нас духовно, облагороджує душу і серце. Не кажучи вже про те, що загострює спостережливість, розум. І без книги нема тієї гармонійної людини, яка має жити в сучасному суспільстві.

 

Анкетування .
1.  Які книги ти прочитав за останні півроку?

2. Яку книгу можна назвати своєю улюбленою?

3. Де ти береш книги для читання?

4. Чи читаєш ти електронні книги?

5. Що читають у вашій сім՚ї?

 

 

docx
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку