Кольоротерапія для дітей

Про матеріал
Кольоротерапія давнє мистецтво, за допомогою якого можна коригувати психічний стан дитини. Іноді колір може навіть покращити память та поліпшити результати навчання.
Перегляд файлу

 

 

http://moikompas.ru/img/compas/2008-08-07/cvetoterapia/40843265.jpg  Кольоротерапія –

http://moikompas.ru/img/compas/2008-08-07/cvetoterapia/16815347.jpgчудеса лікування кольором

 

 

 

 

 

 

Макаренко

Олена

Павлівна

 

http://moikompas.ru/img/compas/2008-08-07/cvetoterapia/16815347.jpg 

Чарівником кожного можна назвати

Хто думки вміє свої малювати!

Але, якщо колір у вас викликав сумніву,

Не бійтеся, підкаже він настрій .

 

Історія кольоротерапії почалася в той момент, коли люди помітили цілющу силу сонячних променів. Незабаром з'ясувалося, що окремі кольори веселки теж впливають на організм людини - заспокоюють, лікують або, навпаки, викликають дискомфорт.

За допомогою кольоротерапії можна підвищити імунітет, відрегулювати гормональний фон, активувати синтез вітаміну D, відповідального за відкладення кальцію в кістковій тканини.

Кольоротерапія

 - наука, заснована на властивостях кольору. Вона заснована на використанні організмом на різних рівнях

самоконтролю квітів в певному балансі. Коли баланс порушується, організм починає хворіти.

Відомий психіатр В.М. Бехтерєв стверджував: «Уміло підібрана гама кольорів здатна благотворніше впливати на нервову систему, ніж інші мікстури».

Аристотель писав: «Все живе прагне до кольору ... Кольори по приємності їх відповідностей можуть ставитися між собою подібно музичним співзвуччям і бути взаємно пропорційними ».

Світ повний фарб і світла. Дитина і колір - речі взаємопов'язані. Адже діти за своєю природою більш сприйнятливі до розмаї нашого Тому колір для дитини - особлива паличка-виручалочка в будь-яких критичних випадках. Зазвичай діти називають яскраві кольори - червоний, жовтий. У цьому виражається їх природна схильність до дій, яскравості у всьому і приголомшливому вмінню радіти життю.Але для того, щоб до кінця зрозуміти, що можна зробити за допомогою різних кольорів -Лікування кольором, треба знати, що вони позначають і як впливають на наш організм.

 • На уроках необхідно використовувати елементи кольоротерапії: дошка зеленого кольору, записи жовтим кольором, кольорові картки з індивідуальними завданнями, картки «Вузлики на пам'ять». Це сприяє кращому засвоєнню і запам'ятовуванню матеріалу, зниження стомлюваності.

 • Факти: Від кольору паперу змінюється навіть число вірних відповідей.

  Наприклад, на зеленій папері число вірних відповідей було на 20% більше,

ніж на білій,

  на червоній, навпаки, зменшилася на 19%.

 

Авіценна (бл. 980-1037) прописував своїм пацієнтам вплив певними квітами залежно від характеру захворювання і душевного стану хворих.

 

Червоний

-оживляючий, зігріваючий колір.

Психологія

: наділяє почуттям безпеки, упевненістю в завтрашньому дні, допомагає простіше впоратися з неприємностями. Формує лідера. Позитивно впливає на негативні психічні стани: апатія, депресія, страх, невпевненість в собі.

Фізіологія

: стимулює нервову систему, вивільняє адреналін, покращує кровообіг, підвищує кількість червоних тілець у крові, {{1} } - активізує і знижує рівень депресії, це колір енергії та ефективності.

Однак застосовувати його слід з обережністю.

Помаранчевий

 - тонізуючий колір.

Психологія

діє в тому ж напрямку, що і червоний, але в меншому ступені.

Фізіологія {{1 }} покращує травлення, сприяє розкріпаченню, зміцнює волю, звільняє від почуття пригніченості.Зміцнює легеневу тканину, має антіспазматіческім властивістю, покращує кровообіг і колір шкіри, але надлишок оранжевого може викликати перегрів організму (тобто він більш теплової ніж червоний).

 

Авіценна (бл. 980-1037 ) прописував своїм пацієнтам вплив певними квітами залежно від характеру захворювання і душевного стану хворих.

Жовтий

 - тонізуючий, колір розуму і розуміння

Психологія

Приводить почуття в рух, звільняє від негативу, який підриває впевненість в своїх силах. Допомагає легше сприймати нові ідеї і приймати різні точки зору. Він сприяє кращій самоорганізації та концентрації думки. Допомагає при негативних психічних станах: творчий блок, депресія, занижена самооцінка, песимізм.

Фізіологія

Добре лікує травну систему, забезпечує її роботу. В основному впливає на перебіг жовчі, яка грає роль в поглинанні і переварюванні жирів. Покращує пам'ять.

Профілактика захворювань: виснаження нервової системи.

Зелений

 - колір гармонії, усуває дисбаланс нервової системи. Чи є проміжним між чорним і білим кольорами, тому вважається нейтральним кольором.

Психологія

: Коли ми думаємо про зелений колір, ми представляємо ліс, дерева, траву. В силу того, що зелений об'єднує нас з природою, він допомагає нам бути ближче один до одного. Коли вам бракує зеленого кольору, ви втрачаєте гармонії. Допомагає при негативних психічних станах: неврівноваженість, злість, грубість,  скутість в емоціях і почуттях.

фізіологія

: Найчастіше серцеві напади виникають через що скупчилися емоційних проблем.

 Блакитний

- заспокійливий колір

Психологія

: Налаштовує на терпіння, допомагає при безсонні, нервових розладах.

фізіологія

: Знижує м'язову напругу, знижує кров'яний тиск, заспокоює пульс, уповільнює ритм дихання, знижує температуру тіла, освіжає,, знижує апетит, має жарознижувальну антисептичну дію.

Синій

- традиційний колір істини і спокою

Психологія

: Розвиває психічні здібності. Очищає мислення, звільняє від тривог і страхів, дозволяє почути внутрішній голос і прийняти правильне рішення (інтуїція). З індиго простіше переходити на більш тонкі рівні свідомості. Допомагає при негативних психічних станах.

фізіологія

: Лікує глухоту, катаракту, кровотечі, безсоння. Є анестетиком. Допомагає при ангінах, ревматизмі.

Фіолетовий

- з'єднує ефект червоного і синього. Справляє гнітюче вплив на нервову систему.

Психологія

: Фіолетовий колір дуже потужний. Він несе в собі світ, поєднуючи силу і м'якість. Це вища енергія гуманізму, доброти і любові. Вбирайте фіолетовий колір, щоб виявити і звільнити приховані можливості. Якщо вам самотньо або ви відчуваєте відірваність від життя, уявіть собі фіолетовий колір - він захистить вас.

http://moikompas.ru/img/compas/2008-08-07/cvetoterapia/16815347.jpgФізіологія

: У фізичному плані фіолетовий колір впливає на шишковидну залозу, розташовану в проміжному мозку. Всі розумові накази йдуть звідси. Фіолетовим треба користуватися обережно - це важкий колір. Його надлишок може викликати депресію. Він не рекомендується для лікування маленьких дітей.

 

1. Сєров Н.В. Естетика кольору. Методологічні аспекти оматізма. - СПб, ФПБ - ТОВ «Біонт», 1997. - 64 с.

2 .Базима А. Колір і психіка. Монографія. ХДАК. - Харків, 2001.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОЛЬОРОТЕРАПІЯ

 

 

doc
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
2918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку