Коментар до майстер-класу "Екологічний експрес"

Про матеріал
Мета методичної знахідки «Екологічний експрес»: формувати в учнів соціальну активність, відповідальність й екологічну свідомість; доповнити й розширити знання з біології, екології, географії; розвивати творчі здібності, фантазію та мислення.
Перегляд файлу

                                      Майстер -  клас

 Ніхто не сперечається з тим, що навчання має бути цікавим. Але як зацікавити сучасного учня? Безумовно, існує багато методів, технологій та прийомів, які використовують в освітньому процесі.

 У сучасному методичному калейдоскопі кожному вчителю доводиться вибирати ті методики, які допоможуть саме його учням захопитися навчанням, та мені до душі пошук власних методів, власних педагогічних родзинок, які перетворюють освітнє середовище у надзвичайний простір, де кожному учню буде цікаво. До вашої уваги методична знахідка «Екологічний експрес», в основі якої – побудова маршруту уроку у формі подорожі Україною. Під час мандрівки кожен учень має змогу проявити особисту ініціативу. На мою думку, використовуючи цей метод, можна з легкістю інтегрувати навчальний матеріал з різних освітніх галузей, об’єднати та підпорядкувати темі уроку.

 Особливістю методичної знахідки є те, що вона охоплює екологічну та соціальну проблематику навчання під кутом зору формування нової системи ціннісних орієнтирів та моделей поведінки підростаючого покоління, розвиває творчі здібності, фантазію та мислення школярів, формує у них увагу до слововживання та контексту, сприяє виробленню й шліфуванню навичок знаходити й аналізувати певні мовні явища, освоєння теорії тексту й текстотворчих елементів.

 Мета методичної знахідки «Екологічний експрес»: формувати в учнів соціальну активність, відповідальність й екологічну свідомість; доповнити й розширити знання з біології, екології, географії; розвивати творчі здібності, фантазію та мислення.

 Завдяки методичній знахідці розвивається аналітизм мислення школярів, уважність і спостережливість, виховується наполегливість і цілеспрямованість, самостійність і активність.

 «Екологічним експресом» можна «їхати» у будь-які куточки як нашої області, так і України, досліджувати унікальні природні об’єкти, заповідні місця, екологічне становище природних багатств України, з’ясовувати, що робить наша держава, і що маємо робити ми, аби зберегти нашу Землю красивою та квітучою для майбутніх поколінь.

 У наш час екологічне виховання є надзвичайно актуальним. Науковці визначають істинне призначення людини – бути органічною частиною природи, жити і діяти за її законами. Перетворення навколишнього середовища має здійснюватися не стихійно, а з урахуванням об’єктивних законів природи, прогнозуванням побічних впливів. Таке може забезпечити тільки людина, вихована у повазі до життя, яка усвідомила універсальну цінність природи, необхідність раціонального використання її ресурсів і готова брати активну участь у розв’язанні екологічних проблем.

 Подана методична знахідка може бути використана під час вивчення розділів «Морфологія» (подорожуючи, учні повторюють вивчені частини мови, закріплюють вміння правильно писати і грамотно використовувати їх у мовленні), «Синтаксис» (школярі актуалізують знання про словосполучення та речення, здійснюють пошукову діяльність мовних явищ та аналіз текстів). На уроках української літератури можна «поїхати у гості» до улюбленого поета чи письменника, розповісти, як природа рідного краю надихала митця.

 Свою методичну знахідку я хочу продемонструвати на прикладі уроку української мови у 8 класі з теми «Прикладка як різновид означення», який можна проводити як у класі, так і дистанційно.

 Щоб краще засвоїти свої знання з теми, пропоную учням вирушити в подорож нашою країною, а їхати ми будемо не звичайним поїздом, а «Екологічним експресом».

Першою нашою зупинкою буде Великоанадольський ліс, щоб потрапити туди, треба виконати завдання.

Зупинка №1

     Великоанадольський ліс

 

 

 

  1. «Синтаксична майстерня»
  • Прочитайте текст, випишіть прикладки. Поясніть уживання розділових знаків, якими відокремлюються прикладки. Складіть 1-2 речення за поданою ілюстрацією.

C:\Users\Oksana\Desktop\Слово у душі - душа у слові\unnamed (3).jpg  На південному сході нашої країни розкинулася «перлина Донецького краю» − Великоанадольський ліс, закладений у 1843 році Віктором фон Граффом. Важко було на безводному ґрунті степів Донбасу посадити ліс, проте вченому це вдалося. Й зараз величні  краєвиди струнких кленів та ясенів, вічнозелених сосон та ялин, велетнів – дубів та берізок − красунь милують око як місцевих мешканців, так і туристів.

 Рослинний світ лісу дуже багатий та унікальний. Особливої уваги гідні перші квіти.

         Первоцвіти, тобто ранньовесняні квіти, цвітуть відразу після танення снігу та розпускання листя на деревах.

  1. - Щоб дізнатися які ж первоцвіти є у Великоанадольському лісі, виконайте інтерактивну вправу «Феєрія первоцвітів».

https://learningapps.org/display?v=p9ruykk7c20

  • Ближче познайомитись з первоцвітами нашого лісу ви можете на їх сторінці у Фейсбуці.

URL: https://www.facebook.com/profile.php?id=100049480816401

 

  • А наш «Екологічний експрес» мчить далі, і ми вже на узбережжі Азовського моря. Ось біжать одна за одною хвилі, давайте підійдемо ближче.

Зупинка №2

Узбережжя Азовського моря

Вправа «Пунктуаційний вірус»

- G:\331203_main  море Азовське.jpgНіхто не застрахований від інфекційних хвороб, їх причина – вірус, який атакує людину.

- На уроці української мови найстрашнішим є «пунктуаційний вірус», тож давайте негайно його ліквідувати!

       Прочитайте та спишіть текст, розставте розділові знаки, обґрунтуйте правильність їх уживання, підкресліть прикладки та означувані слова.

 

    Екологічний стан Азовського моря

 Азовське море або Меотида як називали його давні греки  унікальний природний об’єкт. Меотида у перекладі з грецької мови означає  «годувальниця». У наш час незадовільний стан Азовського моря зумовлений значним перевищенням обсягу надходження забруднюючих речовин.

 Основні джерела забруднення Азовського моря   промислові підприємства та порти міста Маріуполя. Знищуються молюски – фільтратори  основна кормова база безлічі риб, у тому числі й осетрових. Осетрові  одні з основних та найцінніших промислових риб Азовського моря  занесені до Червоної книги України.

 В Азовське море слідом за рибою оселедцем припливли чорноморські дельфіни афаліна.

 Афаліна   рідкісний нечисленний звір із непевною перспективою. Вид дельфінів афаліна становить великий комерційний інтерес, вартість однієї особи на світовому ринку доходить до 75 тисяч доларів США.

 

А «Екологічний експрес» мчить нас до живописної Буковини. І тут ми, на жаль, зіткнемося з нещадною вирубкою лісів.

 

Зупинка №3

Ліси Буковини

Вправа «Збирач»

      Визбирайте з наведеного тексту прикладки з означуваними словами. Визначте синтаксичну роль означуваних слів при прикладках.  Опишіть ілюстрацію, використовуючи прикладки.

 

1490279538_1473439576_b1e                     Ліси Буковини

 Буковина чарівний край букових та хвойних лісів, омитий бурхливими водами річок Черемоша й Прута, не раз оспіваний у піснях. Саме через красу й велич лісів і потерпає цей край від вирубок дерев. Природоохоронці − екологи б’ють тривогу. Нещодавно журналісти програми «Факти тижня» разом з чернівецькими активістами зафіксували масові незаконні вирубки деревини на Буковині.

 Мешканці села Драчинці Кіцманського району зізнались журналістам, що темпи вирубок уже позначились на житті селян. Активісти тепер розкопують з-під гілля пеньки червонокнижного дерева. На цю ділянку вони вже викликали і поліцію, і екологів – і тепер злодії − крадії лісу знищують докази. За останній рік було зрубано 257 дерев дубів на суму понад мільйон гривень.

 Кіцманський районний суд надав дозвіл слідчому Кіцманського відділу поліції на тимчасовий доступ до документів державного підприємства «Чернівецький лісгосп», які стосуються незаконної вирубки дерев у місті Кіцмань Чернівецької області.

10. «Коло ідей»

- Перегляньте відеоролик та запропонуйте свої ідеї запобігання вирубці дерев та збереженню лісових масивів. Відеоролик «Майбутнє лісу в твоїх руках!» 

 URL: https://www.youtube.com/watch?v=Xc4YXUsOWGY  

 

11. Слово вчителя

- Настав час підбити підсумки нашої подорожі. Сьогодні ви збагатилися знаннями про унікальну природу як нашої області, так і України, усвідомили, як важливо оберігати її, робити все для того, аби наша планета і надалі цвіла й зеленіла не тільки в чудових народних піснях, а й насправді.

А наш «Екологічний експрес» прямує до Мовознавчого вокзалу й буде чекати нових пасажирів.

 

Про маршрути «Екологічного експресу» можна писати на шпальтах шкільної газети, на сайті школи,  і навіть створити сторінку у Фейсбуці.

 Я, наприклад, створила сторінку у Фейсбуці «Первоцвіти Великоанадольського лісу»  URL:

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100049480816401  з метою популяризації первоцвітів, де кожна квітка розповідає цікаву легенду про своє походження. Сторінку використовую для уроків розвитку мовлення: описати первоцвіт, який сподобався, у художньому стилі; користуючись поданим початком, дописати історію тієї чи іншої ранньовесняної квітки; створити власну легенду про походження первоцвітів; придумати історію знайомства однієї квітки з іншою (наприклад: написати, як Тюльпан Дібровий поїхав екологічним експресом до своєї подружки Лілії Лісової, яка занесена до Червоної книги України).

 Створюючи сторінку про первоцвіти, я навіть уявити не могла, що вона зацікавить не тільки моїх учнів, а й дорослих! Люди читають розповіді про квіти, ставлять «вподобайки», пишуть коментарі. Публікації набули багато прихильників.

Можемо зробити висновок, що методична знахідка синтезує:

  • прийоми технології критичного мислення;
  • візуалізацію навчального матеріалу;
  • компетентнісно−орієнтований підхід.

Методична знахідка «Екологічний експрес» дає можливість реалізовувати наскрізну змістову лінію «Екологічна безпека та сталий розвиток».

 

 Наприкінці свого виступу хочу побажати колегам творчих успіхів, вірити у себе та в свої здібності. Дякую за увагу!

docx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
30 грудня 2021
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку