Комп'ютерне моделювання одягу

Про матеріал
Сьогодні комп'ютер є засобом без якого не можна обійтися в будь-якій галузі діяльності людини. Комп'ютерні технології війшли в наше життя від побуту до виробництва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Комп’ютерне конструювання виробів. Моделювання одягу

Номер слайду 2

Сьогодні комп’ютер є засобом, без якого вже не можна обійтися в будь-якій галузі діяльності людини. Комп’ютерні технології ввійшли в наше життя — від побуту до виробництва. Виготовлення одягу перетворилося на потужну розвинену індустрію, а конструювання одягу стало доступним майже для всіх бажаючих. Разом з класичними методами й засобами конструювання сьогодні використовують комп’ютерні програми та комплекси, які не тільки скорочують час на конструювання, а й мають безліч можливостей для творчості.

Номер слайду 3

З’являються й удосконалюються САПР (системи автоматичного проектування) одягу, які дозволяють втілити в реальність найсміливіші фантазії модельєрів-конструкторів і відкривають безмежні перспективи у виробництві одягу. Такі програми мають різні можливості й застосування: одні використовують у домашніх умовах, інші розроблені спеціально для підприємств. Метою САПР є вдосконалення процесу виготовлення швейних виробів. Завдяки цим програмам можна не тільки будувати кресленики швейних виробів, а й виконувати моделювання, виготовляти лекала, розмножувати ці лекала відповідно до розмірних груп. Крім цього сучасні програми надають рекомендації щодо розкладки лекал на тканині. Для виконання конструювання швейних виробів існують такі програми: «Компас», «Аuto. CAD», «Solid Works», «Leko», «Grafis», «Грація», «JULIVI» тощо.

Номер слайду 4

Майже всі комп’ютерні програми для конструювання швейних виробів, у тому числі й універсальна програма «JULIVI», працюють не тільки з готовими лекалами, а й використовують різні методики побудов. У ці програми внесено багато різних відомих методик конструювання швейних виробів. Програми налаштовані так, що можна не тільки користуватись існуючими методиками, а й змінювати їх. Крім цього у програмі вже введені стандарти на розмірні дані типових фігур жінок, чоловіків, дітей. Базу стандартних розмірів можна редагувати та використовувати разом з індивідуальними замірами фігури. За допомогою цих програм можна швидко отримати кресленик конструкції одягу різного розміру, силуету. У програмах можна виконувати оцифрування паперових чи картонних лекал або їхніх окремих контурів через дигітайзер. Це необхідно для того, щоб можна було звіряти з ними кресленик створюваної конструкції або використовувати як елементи побудови.

Номер слайду 5

Дигітайзер — це пристрій, який застосовується для перетворення на цифровий формат готових паперових зображень, таких як кресленики, схеми, карти. Він складається з планшета, на якому розташовують призначений для оцифровування оригінал, і пера, що визначає позицію на планшетіПри дотику пера до планшета на комп’ютері відображаються його координати у вигляді нескінченної кількості точок. Програми для конструювання швейних виробів цікаві тим, що можуть бути корисними не тільки спеціалістам із досвідом, а й початківцям.

Номер слайду 6

Побудова елементів конструкціїКожна комп’ютерна програма, яка є складовою конструкторського комплексу, орієнтована на певного споживача — від початківця до фахівця і має відповідний інтерфейс.Інтерфейс — сукупність засобів, які допомагають людині управляти комп’ютером. Наприклад, у програмі «JULIVI» робоче вікно програми містить кнопкове меню, що відповідає виконанню певних побудов: знаходження точок, побудова відрізків заданої величини, криволінійних ліній, кіл тощо (мал. 15.3).

Номер слайду 7

Робочі вікна програми “Дизайн”Робота йде в тому вікні, яке активізоване натисненням на нього лівою клавішею миші. При вході в програму автоматично активується вікно побудови кресленика конструкції, оскільки саме із цього починається робота з проектом (після того як задані початкові величини).Існують програми, призначені для рукодільниць, для яких пошиття — це хобі. Такі програми значно простіші. Для побудови креслеників у них достатньо лише обрати фасон швейного виробу та ввести свої мірки

Номер слайду 8

Робочі вікна програми “Дизайн”Робота йде в тому вікні, яке активізоване натисненням на нього лівою клавішею миші. При вході в програму автоматично активується вікно побудови кресленика конструкції, оскільки саме із цього починається робота з проектом (після того як задані початкові величини).

Номер слайду 9

Комп'ютерні програми для побудови кресленика викрійки швейного виробу за обраною моделлю та готовими мірками. Після того як кресленик побудований, його роздруковують на принтері. Для цього в програмі можна задати формат паперу, і кресленик буде розділений на відповідні частини, які помістяться на даному форматі паперу. Програми для побутового вжитку (на відміну від комплексів) можна придбати в Інтернеті або завантажити демонстраційну версію. Також їх можна придбати в торгівельній мережі у вигляді установчого диску, за допомогою якого легко встановити на власний комп’ютер. Ключові слова: комп'ютер, комп'ютерна програма для конструювання швейних виробів, інтерфейс, дигітайзер, кнопкове меню.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
До підручника
Трудове навчання (обслуговуючі види праці) 9 клас (Терещук А.І., Медвідь О.Ю., Приходько Ю.М.)
Додано
1 квітня
Переглядів
142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку