Комплекс інтегрованих проблемних задач з хімії та біології

Про матеріал
Комплекс інтегрованих проблемних задач з хімії та біології призначений для реалізації міжпредметних звязків хімії, біології, математики
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

КОМПЛЕКС

ІНТЕГРОВАНИХ ПРОБЛЕМНИХ ЗАДАЧ

З ХІМІЇ ТА БІОЛОГІЇ

 

                               

 

 

 

 

                                                                                                   Автор

Вчитель  хімії та біології

Двірцівського ЗЗСО  І-ІІІ ст

 Швець Ольга Іванівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Деякий елемент входить до складу активних центрів  приблизно 200 ферментів, в тому числі до ферменту, що розщеплює алкоголь. Він необхідний для  відновлення  шкіри, волосся  та нігтів, сприяє загоєнню ран. Вміст цього елемента в організмі людини масою 70 кг становить 0,0036 % , це становить  0,038 моль цієї речовини. Визначіть цей елемент та  вказати кількість електронів на зовнішньму рівні йона цього елемента. Вкажіть  захворювання, схильність до якого  провокує його нестача  у  дітей  і підлітків.

 

  1. В організмі людини  в середньому міститься 2,8 % Мg. Добова норма його потреби становить у чоловіків – 0,4 г; у жінок – 0,3 г.  Джерелами Магнію  в раціоні людини є: пшеничні висівки, насіння гарбуза, родзинки, сушені абрикоси, зелені листові овочі, квасоля, неочищений рис, соя та інші бобові. Саме в гарбузовому насінні Магнію є найбільше: 592 мг/100г.  Визначте масу гарбузового насіння яка забезпечить половину добової норми  потреби вашого організму. Чи можна щодня вживати в їжу лише насіння гарбуза для забезпечення  потреби в цьому макроелементі?  Обгрунтуйте свою  думку.

 

  1. Вживаючи в їжу огірки, пшеничні зародки,  горіх, какао, пивні дріжджі, гриби, зелень, свинну печінку та яйця ми поповнюємо запаси Сu в організмі.  В тілі людини масою 70 кг міститься 100 мг  Сu в середньому. Визначіть масу  цього мікроелемента  у вашому організмі

 

  1. Хурма росте у  багатьох країнах Євразії, Америки,  Австралії та навіть на півдні України. Дерево  потрапило в Європу тільки в позаминулому столітті, але до цього його протягом двох тисяч років культивували в Китаї та Японії. Маси  деяких макроелементів у складі  100 г хурми :

           Залізо 2.5 мг, Калій 200.0 мг, Кальцій 127.0 мг, Магній 56.0 мг,

          Натрій 15.0 мг Сірка 42.0 мг.

          Визначіть співвідношення кількостей речовини цих  елементів у складі         цієї ягоди. 

  1. За недостачі Йоду в організмі людини  можуть виникати різні патологічні стани: чоловіче безпліддя,  передчасні пологи, викиди у жінок,  мертвонароджені діти, глухонімота та кретинізм. Проте за надлишку виникає тиреотоксикоз, що про-являється в підвищенні основного обміну і посилення процесів розпаду білків, жирів, вуглеводів. Це викликає появу метаболітів проміжного обміну, для окиснення яких потрібно багато кисню. Звідси – кисневе голодування.  Міксидема – гальмуються процеси обміну речовин, знижується тиск крові, погіршується пам’ять.

            Цей елемент – другий після Феруму, визнаний життєво-необхідним для людини. 40%      його від загальної кількості, міститься в шитовидній залозі. Залежно від віку добова потреба в Йоді  складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама)

            Для жінок добова норма - 150-300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

            Норми споживання  для дітей: 0-6 років — 90 мкг; 6-12 років — 120 мкг.

           Більшість мешканців України щодня споживає лише 40-80 мкг   Йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання його найменше. Виберіть середнє значення  потреби Вашого організму  за добу та складіть приблизне меню на обід, щоб забезпечити потребу  Вашого організму в цьому елементі.

 

 

http://ukr.talnivska.com.ua/images/page6-vert.jpg   http://ukr.talnivska.com.ua/images/page7-vert.jpg        http://ukr.talnivska.com.ua/images/page-vert(2).jpg

http://ukr.talnivska.com.ua/images/page2-horz.jpghttp://ukr.talnivska.com.ua/images/page-vert.jpg
 

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
21 березня 2022
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку