Комплексне заняття з розвитку мовлення для дітей старшого дошкільного віку "Природні дива. Букви та звуки, звукова схема слова, схема речення".

Про матеріал
Даний матеріал містить розробку заняття та презентацію. Підібраний та розроблений для проведення заняття як в онлайн форматі, так і очному. Мета заняття: продовжувати вчити букви та звуки, що вони позначають, робити звуковий аналіз слова, розрізняти голосні та приголосні звуки, складати речення за поданими схемами, збагачення словникового запасу; розвивати пізнавальні процеси (сприймання, увагу, пам’ять, уяву, мислення, зв’язне мовлення), вміння працювати в команді; виховувати національну свідомість, любов до Батьківщини, повагу та інтерес до традицій, народних символів України, мови, інтерес до природи та природних явищ; виховувати звукову та граматичну культури мовлення.
Зміст архіву
Перегляд файлу

Деснянський заклад позашкільної освіти

«Центр творчості дітей та юнацтва» Деснянської селищної ради

 

 

 

 

 

Комплексне заняття з розвитку мовлення для дітей старшого дошкільного віку на тему: «Природні дива. Букви та звуки, звукова схема слова, схема речення».

 

 

 

 

 

 

 

Виконала:

керівник гуртка

«Школа майбутнього першокласника»

Карпенко С.М.

 

 

 

2024 рік

Тема: Природні дива. Букви та звуки, звукова схема слова, схема речення.

Мета:

-         навчальна: продовжувати вчити букви та звук, що вони позначають, робити звуковий аналіз слова, розрізняти голосні та приголосні звуки, складати речення за поданими схемами, збагачення словникового запасу;

-         розвивальна: розвивати пізнавальні процеси (сприймання, увагу, пам’ять, уяву, мислення, зв’язне мовлення), вміння працювати в команді;

-         виховна: виховувати національну свідомість, любов до Батьківщини, повагу та інтерес до традицій, народних символів України, мови, інтерес до природи та природних явищ; виховувати звукову та граматичну культури мовлення.

Форма: дистанційна.

Обладнання: ноутбук, презентація, відео «Руханка «А ти лети у далекі світи», «Вулкан Старуня», «Святе озеро на Хмельниччині», дидактична гра «Спіймай звук», схеми речень, картинка солов’я, загадка про солов’я, карти України, картинка хлопчика і дівчинки в українському національному вбранні, вірш «Українська мова» Г. Чубач, вірш-вітання, аудіозапис шкільного дзвінка, абетка.

Перебіг заняття

Звучить шкільний дзвоник

Вірш-привітання (Слайд 2)

На картинці зображені дівчинка та хлопчик в українському національному одязі.

-         Дітки перш ніж ми розпочнемо заняття, хочу Вас з деким познайомити.(Слайд 3) Це – Галинка та Іванко. Подивіться, які вони гарні, красиві, усміхнені. Як Ви думаєте в якій країні вони живуть? (В Україні).

-         А чому ви так вирішили? (Відповіді дітей)

-         Так, Ви правильно сказали, вони як і ми з Вами, живуть в Україні. (Слайд 4) Вони – українці. Сьогодні у нас заняття з розвитку мовлення, тож ми з вами будемо складати речення, повторювати букви і звуки та разом з Галинкою та Іванком подорожувати та дізнаватися більше про нашу Батьківщину.

Вірш про мову.

Отже, продовжіть мою думку: Наша мова складається з     (РЕЧЕНЬ), речення зі (Слів), слова з (Букв та звуків), звуки ми (Чуємо та говоримо), букви (Пишемо і бачимо).

-         Дякую, молодці. А давайте з Вами доберемо слова-ознаки до слова МОВА. Яка наша мова?(Відповіді).

-         Часто українську мову називають «СОЛОВ’ЇНОЮ», тому що  вона милозвучна, звучить м’яко, плавно, наче мелодія.

Схеми речень. Склади речення за схемами. (Слайд 5) ЗАГАДКА ПРО СОЛОВ’Я

У долині цілий день
Він співа дзвінких пісень.
Як верба і як калина,
Птах цей — символ України.
Тішить піснею людей
Гарна пташка — …(соловей).

-         Дітки давайте складемо речення про цю пташку за схемами, що Ви бачите.

 

Чутно мелодію.

-         Дітки, Ви чуєте пісеньку? (СЛАЙД 6) Це Абетка завітала до нас, букви хочуть з нами погратися. Давайте разом пограємо у гру: «Спіймай звук», я буду називати голосні та приголосні звуки, Ваша задача, якщо чуєте ГОЛОСНИЙ, плеснути у долоні та спіймати його.

(СЛАЙД 7) З’являються літери:

1. А

2. У

3. і

4. Е

5. И

6. О

- Дітки, перед Вами зображені літери, що позначають голосні звуки, скільки їх? (Шість) Давайте разом їх назвемо.

СЛАЙД 8

-         Ой, що ж це таке коїться? Справді якесь диво! Ні с того, ні з сього до нас вилетіло слово! (Слайд 7)Ми маємо зробити його звуковий аналіз.

 

-         Сьогодні Галинка  та Іванко хочуть запросити Вас у подорож Україною та  показати Вам природні дива, тобто диво, що створила природа.

-         Ну, що ж нарешті можемо вирушати в подорож . На чому можна подорожувати (Відповіді дітей)

РУХАНКА «А ти лети, лети у далекі світи»

 

(Слайд 9)

-         Справжній діючий вулкан є в Україні. Він знаходиться у селі Старуня в Івано-Франківській області. Але викидає він не лаву, а грязь та нафту!

ВІДЕО (11) Відео | Facebook

-         (Слайд 10)

-         На Хмельниччині є загадкове місце.

 Озеро-примара
Раз на 10 років тут з’являється і зникає озеро, це озеро біля села  Веселець. Кажуть, що іноді луг перетворюється на велику водойму, що простягається на 3 кілометри. Таємниче озеро є домом для багатьох птахів та риб, які не водяться  у Хмельницькій області. Його немає на карті, у нього немає назви, але воно таки існує! Унікальне озеро у селі Веселець Хмельницької області, у прямому сенсі, то з’являється, то зникає. Старожили згадують, що тут колись навіть висівали зернові.  Зараз періодично луки перетворюються на чималу водойму, в якій невідомо звідки з’являється риба, гніздяться рідкісні птахи. Місцеві жителі називають його просто «озеро під лісом» і просять не називати його привидом, бо водойма таки існує. За останні десятиліття озеро вже тричі зникало. Раніше, як розповідають місцеві, це траплялося значно частіше.
 

-         - Діти на цьому наша подорож добігає кінця. Вам сподобалося? А що найбільше? (Відповіді).

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комплексне заняття для дітей старшого дошкільного віку з розвитку мовлення на тему:«Природні дива. Букви та звуки, звукова схема слова, схема речення»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

М О В А

Номер слайду 9

Д И В О

Номер слайду 10

Природні дива України. ВУЛКАН СТАРУНЯ

Номер слайду 11

Природні дива України. Озеро біля села Веселець.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

zip
Додано
29 січня
Переглядів
125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку