Комплексні кваліфікаційні завдання для виконання комплексної контрольної роботи (теоретична частина)

Про матеріал
Комплексні кваліфікаційні завдання для виконання комплексної контрольної роботи (теоретична частина) з робітничої професії 5123 за освітньо-кваліфікаційним рівнем "Офіціант" 4 розряду
Перегляд файлу

БЕРДЯНСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ

БЕРДЯНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплексні кваліфікаційні завдання

для виконання комплексної контрольної роботи (теоретична частина)

з робітничої професії 5123

за освітньо-кваліфікаційним рівнем "Офіціант" 4 розряду


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №1

з професії 5123 "Офіціант"4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у етнографічному ресторані “Вітряк” вищого класу.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування в готелях по типу : «Шведський стіл». Чім відрізняється  «Шведський стіл» від «шведської лінії» ?

2. Описати послідовність виконання робіт при підготовці обов’язкових та

допоміжних приборів для спецій, Вказати місце їх розміщення при  сервіруванні  великого банкету – прийому по класичному варіанті.

3. Викреслити схему виконання банкетної сервіровки банкетного столу на

одну персону у торгівельній залі ресторану “Вітряк” і зробити позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості банкетної сервіровки

Позначка варіанту

1.

Повна банкетна сервіровка без першої страви

 

2.

Повна банкетна сервіровка з рибною та м’ясною холодними закусками

 

3.

Повна  банкетна сервіровка з подаванням вершкового масла

 

 

  1.    Визначити поняття: дипломатичний протокол.
  2.    Охарактеризувати методи захисту людини від негативного впливу шкідливих чинників.
  3.    Ваші дії, якщо відвідувачу не сподобалась страва, подана Вами по його замовленню.

 

Термін виконання 4 години

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №2

з професії 5123 "Офіціант" 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду в  інтер’єрному ресторані “ Шхуна “Колумб” вищого класу.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати  характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування сніданків при готелях, види сніданків»

2. Описати  послідовність виконання робіт по підготовці  таці до банкетного обслуговування. Вказати п’ять видів переносу таці, які використовуються офіціантом при обслуговуванні відвідувачів.

3. Навести вичерпну характеристику таких видів подавання других гарячих

страв згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості банкетної сервіровки та засобу обслуговування

Позначка варіанту

1.

Російський засіб ( у стіл)

 

2.

Французький засіб ( в обнос)

 

3.

Англійський засіб ( із приставного столика) 

 

 

4. Назвати класифікацію дипломатичних прийомів.

5. Пояснити які види інструктажів проводяться на виробництві і в організаціях.

6. Ваші дії, якщо відвідувач за обіднім столом розбив келих для вина.

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №3

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  класу  люкс  “Арізона”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування по типу : «Англійська вечеря»

2. Описати характеристику видів меню, які використовуються у ресторані

класу “Люкс” – Арізона”

3. Описати правила організації роботи офіціанта по сервіруванню тарілками,

столовими та закусочними приборами обіднього столу, накритого скатертиною у ресторані “Арізона” до “Англійської вечері” згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Різновид меню

Позначка варіанту

1.

“Статичне”  та “ А ля карт” 

 

2.

“Табльдот” та “Дю-жур”

 

3.

 “А-парт”  та “Банкетне для вечірки”   

 

 

4. Визначити за якими ознаками класифікують банкети – прийоми.

5.Охарактеризувати  види відповідальності за порушення законодавства про охорону праці.

6. Ваші дії, якщо по якимось причинам відвідувачу не сподобалася страва, подана Вами по його замовленню.

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №4

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  вищого класу    “Метрополь” готелю “Континенталь”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування по типу : «Шведський стіл в закладах курортно-оздоровчої сфери»

2. Викреслити схему одної із  форм розташування банкетного столу на 24 персони та вказати кожному учаснику банкету його місце згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Завдання

Позначка варіанту

1.

«Банкетний стіл з використанням  почесної президії»

 

2.

«Банкетний стіл квадратом з аранжуванням посередині»

 

3.

«Одною з літер, найбільш поширених для банкету»   

 

 

3. Описати правила організації та проведення декантації напоїв.

4.Вказати, які Ви знаєте види денних та вечірніх банкетів -  прийомів.

5. Описати правила з охорони праці при поліруванні кришталевого посуду. Що потрібно зробити, якщо відломиться ніжка з – під фужера?

6. Ваші дії, якщо відвідувач за обіднім столом розбив келих для шампанського.

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №5

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у  ресторані  вищого класу “Мисливець

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація поверхових буфетів готелю, форми обслуговування».

2. Описати правила подавання та споживання за столом устриць, як екзотичної страви.

3. Викреслити схему сервірування обіднього столу для вечері у ресторані “Мисливець” згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Запропоноване  сервірування

Позначка варіанту

1.

Для вечері при  попередньому замовлені

 

2.

Мінімальну вечірню сервіровку

 

3.

Сервірування до “Англійської вечері”    

 

 

4.Визначити, що таке «Жур фікс», «Раут».

5. Вказати колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках та навести приклади використання попереджувальних надписів.

6. Коли і як змітають крихти з обіднього столу?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №6

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  І  класу  при залізничному вокзалі м. Бердянська.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація прийому замовлення із номерів готелю, виконання замовлення. Робота Room – служби».

2. Описати організацію робочого місця офіціанта при складанні серветок “Королівською лілеєю”. 

3. Викреслити схему  сервіровки обіднього столу до різних видів сніданку згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Вид сервірування  до сніданку

Позначка варіанту

1.

Мінімальна сервіровка до сніданку 

 

2.

Сервіровка до континентального сніданку 

 

3.

Сервіровка до розширеного європейського сніданку     

 

 

4.Перелічити складові підготовчої роботи з організації банкету – прийому.

5. Пояснити у чому полягає небезпечність статичної електрики.

6. Описати правила з охорони праці при поліруванні кришталевого посуду. Що потрібно зробити, якщо відломиться ніжка з під фужера?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №7

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  вищого класу на автомобільній  магістралі “Нубіра”.  

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування по типу: «Зал-експрес для проведення ланчів та експрес – обідів».

2. Описати послідовність подавання страв при виконанні замовлення на обід при обслуговуванні водіїв у ресторані “Нубіра”.

3. Викреслити схему  виконання  попередньої мінімальної сервіровки обідніх столів у торгівельній залі ресторану і зробити позначки послідовності розміщення сервірованих предметів згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Назва попередньої мінімальної сервіровки 

Позначка варіанту

1.

До обіду з рибною гарячою стравою 

 

2.

До обіду з рибною холодною закускою 

 

3.

До обіду з рибною юшкою      

 

 

4.Змоделювати схему послідовності виконання повної банкетної сервіровки банкету прийому.

5. Пояснити  від чого залежить ступінь ураження людини електричним струмом.

6. Ваші дії, якщо при поліруванні скляних келихів на них є плями від висохлих крапель води?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №8

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  класу “Люкс” при аеропорту “Бориспіль”.   

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

 1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування при зустрічі Нового року, принципи декорування торгівельного залу та святкового столу».

2. Надати характеристику банкету – парті, та банкету коктейлю – парті, які будуть проведені у ресторані “Бориспіль”

3. Викреслити схему  виконання  виконавчої  сервіровки обідніх столів при попередньому замовленню святкової вечірки на 36 персон з нагоди подружнього свята і зробіть позначки послідовності розміщення  сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особистості виконавчої сервіровки

Позначка варіанту

1.

Виконавча сервіровка у “шість кришталів ” з супом –пюре  

 

2.

Виконавча сервіровка у “п’ять кришталів ” без першої страви   

 

3.

Виконавча сервіровка без рибної страви з вершковим маслом до паюсної ікри у „три кришталю” 

 

 

4.Визначити основні правила складання  схеми розміщення гостей за банкетним столом.

5. Визначити особливості дії електричного струму на організм людини.

6. Ваші дії, якщо відвідувач ресторану покладе на Вас, офіціанта, замовлення страв, не вивчаючи меню.

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №9

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   спеціальному ресторані  “Женевр”, який спеціалізується на французькій кухні.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування при святкуванні Великодня. Оформлення святкового столу».

2. Описати послідовність виконання замовлення відвідувача, якщо воно складається із мінеральної води, холодної закуски, алкогольного напою, другої рибної страви, десерту та кави. 

3. Викреслити схему  виконання  попередньої сервіровки обіднього столу та  зробіть позначки послідовності розташування предметів  сервірування згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Назва попередньої сервіровки 

Позначка варіанту

1.

До сніданку у ресторані готелю 

 

2.

До обіду по меню “Табльдот”  

 

3.

До вечері по меню “А ля карт”      

 

 

4.Вказати варіанти розсаджування гостей за столом при організації банкету – прийому.

5. Охарактеризувати дію шуму на організм людини. Поясніть, яка небезпека існує в цьому?

6. Як запобігти розливання на тацю чорної кави, замовленої на 6 персон при подаванні відвідувачам.

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №10

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані вищого класу при річному вокзалі “Борисфен”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування при святкуванні Різдва, особливості складання святкового меню».

2. Вказати головні ознаки ресторану вищого класу.

3. Викреслити схему  виконання  банкетної сервіровки для проведення великого банкету – прийому на 42 персони у ресторані “Борисфен” та  зробіть позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів  на банкетному столі згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості банкетної сервіровки  

Позначка варіанту

1.

Виконавча банкетна сервіровка без першої страви

 

2.

Виконавча банкетна сервіровка без першої і рибної страви   

 

3.

Виконавча сервіровка без м’ясної другої гарячої страви       

 

 

4.Визначити, які особливості має меню залежно від виду банкету-прийому.

5. Охарактеризувати шкідливі фактори на виробництві.

6. У якому випадку офіціант може відмовити кухарю гарячого цеху нести відвідувачу другу гарячу страву?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №11

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані вищого класу “Лейпциг”, який спеціалізується  на німецькій кухні.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування весілля. Підготовка столової білизни до святкового столу».

2. Описати характерні особливості обслуговування банкету – вечірки з частковим обслуговуванням офіціантами та з повним обслуговуванням офіціантами. 

3. Викреслити схему  банкетної сервіровки банкетного столу для святкування німецькими гостями “ Дня Республіки з використанням холодних закусок”,   Вказати  позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Особливості банкетної сервіровки з холодними закусками:  

Позначка варіанту

1.

Банкетна сервіровка у “Три кришталю” з рибною другою стравою та десертом 

 

2.

Банкетна сервіровка у “Чотири кришталю” з рибною та м’ясною другими стравами   

 

3.

Банкетна сервіровка “У п’ять кришталів” з супом пюре та десертом       

 

 

4.Зв’ясувати, у яких випадках при проведенні банкетів типу «Фуршет» організується стіл для президії?

5. Назвати особливості ураження електричним струмом та вказати безпечні методи звільнення потерпілого від дії електричного струму.

6. Вказати вимоги стосовно що до зовнішнього вигляду та оформлення папки – меню та сторінок самого меню. Папку-меню подавати у відкритому чи закритому вигляді і як?

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №12

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у інтер’єрному   ресторані “Бригантина” розташованого на воді Азовського моря на Бердянській косі.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування дня народження по типу фуршет, підготовка келихів для святкового столу».

2. Визначити, які методи обслуговування використовуються у ресторані, охарактеризуйте французький спосіб обслуговування “ в обнос”. 

3. Викреслити схему  попередньої  сервіровки до вечері, зробіть  позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Особливості вечірньої попередньої сервіровки  

Позначка варіанту

1.

Попередня вечірня сервіровка з використанням десерту  

 

2.

Попередня вечірня сервіровка з двома видами холодної закуски    

 

3.

Попередня вечірня сервіровка без другої гарячої страви

 

 

4.Визначити послідовність організаційно-технологічних операцій протокольної служби дипломатичних представництв з підготовчої роботи з влаштування прийому-банкету (визначення виду прийому, часу прийому і т. інше.)

5. Охарактеризувати організацію пожежної охорони в галузі ресторанного господарства та вказати  особливості гасіння пожежі на об’єктах харчування.

6. Ваші дії, якщо у ресторані відсутні окремі банкетні столи, а Вам потрібно

підготувати банкетний стіл довжиною 5-6 метрів і як потрібно застелити його скатертиною?

 

 

Термін виконання 4 години

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №13

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у  ресторані вищого класу зі спеціалізацією китайської кухні “Пекін”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування прискорених видів харчування: експрес-обід, бізнес - ланч, стіл-буфет».

2. Надати вичерпну характеристику банкету з повним обслуговуванням офіціантами, в чому пріоритетні особливості або навпаки цього виду обслуговування у порівняні з частковим обслуговуванням офіціантами.  

3. Викреслити схему  виконання банкетної сервіровки банкету прийому у „шість кришталів ”, зробіть  позначки послідовності розміщення сервірованих предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Банкетна сервіровка у “шість кришталів”  

Позначка варіанту

1.

З використанням на десерт “Желе лимонного”   

 

2.

З використанням вершкового масла та кавуна на десерт

 

3.

З використанням рибного асорті та салату столичного із перепілки без десерту 

 

 

4. Визначити складові елементи роботи офіціантів з організації обслуговування банкету - прийому за столом.

5. Вказати основні причини травматизму і професійних захворювань на виробництві та охарактеризувати організаційні, технічні, санітарно-гігієнічні заходи запобігання травматизму та захворюванням на виробництві.

6. Описати заміну забруднених закусочних приборів на чисті для м’ясної гарячої закуски.

 

 

Термін виконання 4 години

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №14

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у  салонному ресторані класу “Люкс” “Вашингтон”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування в конференц-залах по типу «Кава  - брейк»

2. Надати характеристику різновиду ресторанного сервісу “Шведський стіл”

3. Викреслити схему  розташування кришталевих келихів ( фужеру, лафітної модерної та горілчаної чарок) при сервіруванні банкетного фуршетного столу, Вказати    позначки назви кожного келиха згідно з вибраним варіантом:.  

Варіант

Вид розташування келихів фуршетного столу   

Позначка варіанту

1.

“В одну пряму лінію”    

 

2.

“У дві паралельні лінії”     

 

3.

“Ялинкою”  

 

 

4.Установити, яка черговість сервіровки  одного «Куверту» на банкеті-прийомі.

5. Вказати відомі вам засоби надання першої допомоги та запобіжні заходи щодо інфікування СНІДом під час надання пер­шої допомоги при пораненнях, припиненні кровотечі з ран, носа тощо.

6. Яке існує правило щодо оформлення вази з фруктами і її розміщення на банкетному столі?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №15

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду в етнографічному ресторані вищого класу “Козацький  дозір ”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування в ресторанах готельного господарства по типу: «Чайний стіл», «Чайний клуб для леді», «Чайна церемонія».

2. Викреслити схему розташування банкетного столу у ресторані “Козацький дозір” для проведення банкету – вечірки на 24 персони та схематично вказати для кожної персони стільці з нумерацією послідовного розміщення на них гостей банкету згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Назва конфігурації банкетного столу

Позначка вибраного варіанту

1.

Замкнутий квадрат

 

2.

Літерою “Т”

 

3.

Літерою “Е”

 

 

3.Описати послідовність заміни використаної  попільнички на чисту.

4.Навести приклади варіантів оформлення (аранжування) столів квітами, надати їм характеристику.

5.Визначити у чому суть соціального страхування від нещасних випадків і професійних захворювань?

6. Які дії офіціанта, якщо за банкетним столом у відвідувача упала індивідуальна серветка. 

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №16

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у національному ресторані “Київ” вищого класу.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування «Шведський стіл».

2. Описати послідовність виконання замовлення для повного обіду з подаванням десерту.  

3. Викреслити схему виконання попередньої сервіровки обідніх столів у торгівельній залі ресторану “Київ” і зробити позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Назва попередньої сервіровки

Позначка вибраного варіанту

1.

До сніданку

 

2.

До обіду

 

3.

До вечері 

 

 

4. Вказати температуру подавання  напоїв винної групи на банкетах-прийомах і їх відповідність щодо споживання страв.

5. Охарактеризувати  відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.

6. Які дії офіціанта, якщо гість забажав у період вечірки подарувати своєї жінці живі квіти?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №17

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  вищого класу “Трембіта”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

 1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування в закладах швидкого обслуговування: «Мак Дональдз», «Швидко», «Картопляна хата».

2. Описати правила подавання та споживання за столом устриць, як екзотичної страви.

3. Викреслити схему  сервірування обіднього столу для вечері у ресторані “Трембіта” згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Запропоноване  сервірування

Позначка варіанту

1.

Для вечері при  попередньому замовлені

 

2.

Мінімальну вечірню сервіровку

 

3.

Сервірування до “Англійської вечері”    

 

 

4. Визначити поняття «Аперитив» і навести варіанти подавання аперитиву.

5. Охарактеризувати  вимоги охорони праці на виробництві  для жінок та підлітків.

6. Для здійснення високого рівня обслуговування у період розміщення гостей Великого банкету-прийому, які ефективні засоби використовують працівники торгівельного залу (у аванзалі та за банкетним столом).

 

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №18

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у ресторані  І  класу м. Бердянська „Бригантина”. 

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Кейтерінгове обслуговування, його види та сутність, вимоги до вибору території».

2. Описати організацію робочого місця офіціанта при складанні серветок “Королівською лілеєю”. 

3. Викреслити схему  сервіровки обіднього столу до різних видів сніданку згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Вид сервірування  до сніданку

Позначка варіанту

1.

Мінімальна сервіровка до сніданку 

 

2.

Сервіровка до континентального сніданку 

 

3.

Сервіровка до розширеного європейського сніданку     

 

 

4. Надати відповідь, як розподіляється робота між офіціантами на банкеті прийомі з розсаджуванням.

5. Вказати ознаки отруєння та способи надання першої допомоги при отруєнні чадним газом, алкоголем.

6. При проведені „Файф о клоку” або «Банкету-чаю», кому передається перевага при обслуговуванні: офіціанту жінці чи чоловікові? У якому випадку офіціант замінює чайну чашку з блюдцем? Чи використовуються при цих видах обслуговування інші страви крім десерту?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №19

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  вищого класу при морському торгівельному порту „Габрово”.  

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування по типу «Репінський стіл».

2. Описати послідовність подавання страв при виконанні замовлення на обід при обслуговуванні гостей у ресторані “Габрово”

3. Викреслити схему  виконання  попередньої мінімальної сервіровки обідніх столів у торгівельній залі ресторану і зробити позначки послідовності розміщення сервірованих предметів згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Назва попередньої мінімальної сервіровки 

Позначка варіанту

1.

До обіду з рибною гарячою стравою 

 

2.

До обіду з рибною холодною закускою 

 

3.

До обіду з рибною юшкою      

 

 

4.Вказати черговість обслуговування учасників банкету–прийому  з розсаджуванням.

5. Вказати проведення першої допомоги при запорошуванні очей та способи промивання очей.

6. Чому особливої уваги приділяється зовнішньому виду папки – меню та внутрішньому оформленню самого меню?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №20

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані вищого класу “Левада.   

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування по типу «Барбекю». Використання  та підготовка посуду для заходу».

2. Надати характеристику банкету – парті, та банкету-коктейлю – парті, які будуть проведені у ресторані “Левада.

3. Викреслити схему  виконання  виконавчої  сервіровки обідніх столів при попередньому замовленню святкової вечірки на 36 персон з нагоди подружнього свята і зробіть позначки послідовності розміщення  сервірованих предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особисті виконавчої сервіровки

Позначка варіанту

1.

Виконавча сервіровка у “шість кришталів”  з супом –пюре  

 

2.

Виконавча сервіровка у “п’ять кришталів”  без першої страви   

 

3.

Виконавча сервіровка без рибної страви з вершковим маслом до паюсної ікри   

 

 

4. Установити послідовність підготовки торгівельної (банкетної) зали до обслуговування банкетів–прийомів.

5. Навести класифікації опіків та вказати порядок надання першої допомоги при термічних опіках та опіках очей.

6. Ваші дії, якщо серед гостей за столом, який ви обслуговуєте затіялась сварка з биттям посуди.

 

 

Термін виконання 4 години

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №21

з професії 5123" Офіціант ", кваліфікація: 4 розряд

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   спеціальному ресторані  “Париж”, який спеціалізується на французькій кухні. 

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування по типу «Фондю».

2. Описати послідовність виконання замовлення відвідувача, якщо воно складається із мінеральної води, холодної закуски, алкогольного напою, другої рибної страви, десерту та кави. 

3. Викреслити схему  виконання  попередньої сервіровки обіднього столу та  зробіть позначки послідовності розташування предметів  сервірування згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Назва попередньої сервіровки 

Позначка варіанту

1.

До сніданку у ресторані готелю 

 

2.

До обіду по меню “Табльдот”  

 

3.

До вечері по меню “А ля карт”      

 

 

4.Вказати послідовність процесу сервіровки банкетного столу для проведення банкету–прийому.

5. Вказати правила надання першої допомоги при тепловому та сонячному ударі.

6. До яких простих дій прибігає офіціант по відношенню до гірчиці, солі, оливкової олії та оцту  щоб вони на обідньому столі відповідали нормативам ресторанного сервісу ?

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №22

з професії 5123" Офіціант "4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані вищого класу при річному вокзалі “Борисфен”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Кейтерингове обслуговування святкових урочистостей по типу «Гарден - парті»

2. Вказати головні ознаки ресторану вищого класу.

3. Викреслити схему  виконання  банкетної сервіровки для проведення Великого банкету – прийому на 42 персони у ресторані “Борисфен” та  зробіть позначки послідовності розміщення сервірованих предметів  на банкетному столі згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості банкетної сервіровки  

Позначка варіанту

1.

Виконавча банкетна сервіровка без першої страви

 

2.

Виконавча банкетна сервіровка без першої і рибної страви   

 

3.

Виконавча сервіровка без м’ясної другої гарячої страви       

 

 

4.Визначити поняття  «Куверт» і вказати довжину одного куверта залежно від вибору банкету – прийому та його меню.

5. Вказати правила надання першої допомоги потерпілому в стані шоку.

6. Вказати місце ножа для вершкового масла при сервіруванні банкетного столу і у якому випадку його використовують при обслуговуванні відвідувачів.

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №23

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані вищого класу “Дрезден” спеціалізуючого на німецькій кухні.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування іноземних туристів з діловими цілями. Організація тайм – менеджменту». 

2. Описати характерні особливості обслуговування банкету – вечірки з частковим обслуговуванням офіціантами та з повним обслуговуванням офіціантами. 

3. Викреслити схему  банкетної сервіровки банкетного столу для святкування німецькими гостями “ Дня Республіки” з використанням гарячих закусок.   Вказати  позначки послідовності розміщення сервірованих предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості банкетної сервіровки з гарячими закусками. 

Позначка варіанту

1.

Банкетна сервіровка у “три кришталя” з рибною другою стравою та десертом 

 

2.

Банкетна сервіровка у “п’ять кришталів” з рибною та м’ясною другими стравами   

 

3.

Банкетна сервіровка у “шість кришталів” з супом-пюре та десертом      

 

 

4. Надати коротку характеристику банкету з частковим обслуговуванням офіціантами.

5. Вказати правила надання першої допомоги при знепритомнінні.

6. Вказати розмір ручника, його складання при обслуговуванні, де і як використовує його офіціант?

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №24

з професії 5123" Офіціант" 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду в інтер’єрному   ресторані “Хортиця”, розташованого на острові Хортиця у м. Запоріжжі.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування туристичних груп під час подорожування. Розрахунок за харчування туристів».

2. Визначити, які методи обслуговування використовуються у ресторані, охарактеризуйте французький спосіб обслуговування “ в обнос”. 

3. Викреслити схему  попередньої  сервіровки до вечері, зробіть  позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Особливості вечірньої попередньої сервіровки  

Позначка варіанту

1.

Попередня вечірня сервіровка з використанням десерту  

 

2.

Попередня вечірня сервіровка з двома видами холодної закуски    

 

3.

Попередня вечірня сервіровка без другої гарячої страви

 

 

4. Надати коротку характеристику банкету з повним обслуговуванням офіціантами.

5. Вказати надання першої допомоги при вивихах, переломах, розтягненні зв’язок.

6. Вказати п’ять видів перенесення офіціантів таці. Як підготовити тацю для обслуговування відвідувачів?

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №25

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у  ресторані вищого класу зі спеціалізацією японської кухні „Токіо”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Кейтерингове офісне обслуговування працівників фірм, компаній тощо».

2. Надати вичерпну характеристику банкету з повним обслуговуванням офіціантами, в чому пріоритетні особливості або навпаки цього виду обслуговування до часткового обслуговування офіціантами.  

3. Викреслити схему  виконання банкетної сервіровки банкету-прийому у «шість кришталів», зробіть  позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом: 

Варіант

Банкетна сервіровка у “шість кришталів”  

Позначка варіанту

1.

З використанням на десерт “Желе лимонного”   

 

2.

З використанням вершкового масла та кавуна на десерт

 

3.

З використанням рибного асорті та салату столичного із перепілки без десерту 

 

 

4. Охарактеризувати банкет прийом фуршет, як один із найпоширеніших  заходів ресторанного сервісу.

5. Вказати види електротравм та правила надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.

6. При повному обслуговуванні великого банкету-прийому, коли офіціант сам розгортає серветки, вказати куди кладе серветки жінці та чоловікові? Дії офіціанта, якщо серветка відвідувача упала на підлогу.

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №26

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у  салонному ресторані класу “Люкс” “Глефада”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування ювілейних дат. Принципи складання святкового меню».

2. Надати характеристику різновиду ресторанного сервісу “Шведський стіл”.

3. Викреслити схему  розташування кришталевих келихів ( фужеру, лафітної модерної та горілчаної чарок) при сервіруванні банкетного фуршетного столу. Вказати позначення назви кожного келиха згідно з вибраним варіантом:  

Варіант

Вид розташування келихів фуршетного столу   

Позначка варіанту

1.

“В одну пряму лінію”    

 

2.

“У дві паралельні лінії”     

 

3.

“Ялинкою”  

 

 

4. Надати вичерпну характеристику прийомам: «Келих вина», «Келих шампанського».

5. Вказати необхідність проходження медичного огляду працівниками підприємств ресторанного господарства та їх періодичність.

6. Вказати послідовність дій офіціанта при відкриті пляшки шампанського.

Як називається металеве дротяне кріплення пробки пляшки шампанського?

 

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №27

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у етнографічному ресторані “Вітряк” вищого класу”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування учасників з’їдів та нарад. Прийом попередніх замовлень, розрахунок».

2.Описати послідовність виконання робіт при підготовці обов’язкових та

допоміжних приборів для спецій, Вказати місце їх розміщення при  сервіруванні   великого банкету – прийому по класичному варіанті.

3.Викреслити схему виконання банкетної сервіровки банкетного столу на

одну персону у торгівельній залі ресторану “Вітряк” і зробити позначки послідовності розміщення сервірувальних предметів згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості банкетної сервіровки

Позначка варіанту

1.

Повна банкетна сервіровка без першої страви

 

2.

Повна банкетна сервіровка з рибною та м’ясною холодними закусками

 

3.

 Повна  банкетна сервіровка з подаванням вершкового масла

 

 

4. Надати вичерпну характеристику прийому – парті. Чим відрізняється цей прийом від прийому-коктейль?

5. Вказати відомі вам засоби надання першої допомоги та запобіжні заходи щодо інфікування СНІДом під час надання пер­шої допомоги при пораненнях, припиненні кровотечі з ран, носа тощо.

6.При подаванні колекційного дорогого витриманого червоного вина, у якому є винний осад, як повинен поступити офіціант і як називається це дійство?

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №28

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у  інтер’єрному ресторані “ Сьоме небо” вищого класу.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування учасників з’їдів та нарад. Прийом попередніх замовлень, розрахунок».

2.Описати  послідовність виконання робіт по підготовці  таці до банкетного

обслуговування. Вказати п’ять видів перенесення таці, які використовуються офіціантом при обслуговуванні відвідувачів.

3.Надати вичерпну характеристику наступних видів подавання других гарячих

страв згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Особливості обслуговування

Позначка варіанту

1.

Російський засіб ( у стіл)

 

2.

Французький засіб ( в обнос)

 

3.

 „Американський” у чотири тарілки 

 

 

4.Визначити основні правила проведення фламбування страв та десертів.

5.Вказати правила надання першої допомоги при вивихах, переломах, розтягненні зв’язок.

6. Як правильно перенести в руках, а не на таці, келихи для шампанського?

 

 

Термін виконання 4 години


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №29

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  класу  люкс  “Арізона”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування  іноземних туристів у дорозі – на залізничному транспорті. Робота вагону-ресторану».

2. Описати характеристику видів меню, які використовуються у ресторані

класу люкс «Арізона» згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Різновид меню.

Позначка варіанту

1.

“Статичне”  та “ А ля карт” 

 

2.

“Табльдот” та “Дю-жур”

 

3.

 “А-парт”  та “Банкетне для вечірки”   

 

 

3. Описати правила організації роботи офіціанта при сервіруванні тарілками,

столовими та закусочними приборами обіднього  столу, накритого скатертиною у ресторані “Арізона” до “Англійської вечері”.

4.Описати правила організації та проведення декантації напоїв.

5. Описати принципи надання першої допомоги та вказати засоби та порядок надання першої допомоги при порізах.

6. Вказати, якою рукою і з якого боку розташовуються: закусочні тарілки, пиріжкові, ніж, ложка та виделка?

 

Термін виконання 4 години

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Професійно-теоретична підготовка

Комплексне кваліфікаційне завдання №30

з професії 5123" Офіціант " 4 розряду

 

Ви працюєте офіціантом 4 розряду у   ресторані  вищого класу “Метрополь” п’ятизіркового готелю “Континенталь”.

Вам пропонується згідно з варіантом:

 

1. Надати характеристику спеціальному виду обслуговування:

«Організація обслуговування спортивних заходів (Чемпіонатів, змагань). Використання одноразового паперового та полімерного посуду, запобігання забрудненню навколишнього середовища».

2. Зробити детальну  характеристику аперитиву при проведенні банкету –

прийому збірної України по хокею.

3.Описати американський метод обслуговування при подаванні гарячих страв згідно з вибраним варіантом:

Варіант

Пропонуємо завдання 

Позначка варіанту

1.

„Американський” у чотири тарілки

 

2.

„Американський” у три тарілки

 

3.

„Американський” у дві тарілки

 

 

4. Описати правила організації та проведення транширування страв.

5. Вказати призначення, вміст медичної аптечки та правила користування нею в закладах ресторанного господарства.

6. З якого боку і якою рукою заповнюються келихи напоями, подаються страви на сервірувальних тарілках та збирається використаний посуд і прибори?

 

 

Термін виконання 4 години

 

doc
Додано
25 вересня 2019
Переглядів
1502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку