Конан Дойл «Записки про Шерлока Холмса» («Спілка рудих»). Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданні «Спілка рудих»

Про матеріал

Презентація містить матеріали і завдання аналітичного дослідження тексту оповідання «Спілка рудих». Очікувані результати: розкриття особливостей сюжету й композиції твору; вдосконалені читацькі компетенції здобувачів освіти в опануванні жанру детективу; розвиток зв'язного мовлення, логічного мислення семикласників, удосконалення навичок компаративного аналізу творів.Розвиток критичного мислення школярів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

А. К. Дойл «Спілка рудих»Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення. Презентацію підготувала учитель зарубіжної літератури Олевського ліцею №1 Басюк Л. Ф.

Номер слайду 2

Шерлок Холмс прославився тим, що розслідував злочини, які здійснювали люди різного віку. Він намагався зрозуміти, що штовхає людину на злочин. Відомо, що всі злочини проходять через людську свідомість, стаючи вчинками. Наш урок — це своєрідне психологічне дослідження. Очікувані результати: — розгадати людину, проаналізувавши вчинки героїв. Адже саме через них можна зрозуміти психологію особистості. Допоможуть нам у цьому герої оповідання А. Конан Дойля «Спілка рудих», у якому Шерлок Холмс розслідує ще одну заплутану справу. Презентацію підготувала учитель зарубіжної літератури Олевського ліцею №1 Басюк Л. Ф.

Номер слайду 3

Літературна вікторина1. Що таке детектив?2. Ким за професією був А. К. Дойл?3. Де працював майбутній письменник під час навчання?4. Чому він почав писати?5. Яка тема найбільше подобалася А. К. Дойлу?6. У якому творі вперше з’являється Ш. Холмс?7. Ким він працює, коли знайомиться з доктором Вотсоном?8. Чому доктор Вотсон опинився в Лондоні?9. За якою адресою проживав знаменитий детектив?10. Як називається метод, за допомогою якого герой розкриває злочини?11. Який жахливий злочин зміг попередити Холмс в оповіданні «Пістрява стрічка»?12. Як називається сукупність художніх творів одного жанру, які об’єднуються задумом автора в естетичну цілість?

Номер слайду 4

{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Композиційні елементи. Ланки сюжетної лінії Експозиція. Міркування Холмса про «найдивніші й найнеповторніші» злочини. Стисла інформація про Джейбеза Вілсона. Вілсон звертається за допомогою до Шерлока Холмса. Зав’язка. Розповідь Вілсона про оголошення в газеті Спілки рудих від 28.04. 1890 р. Об’ява в газеті. Розвиток діїДивовижні події, що сталися з Вілсоном впродовж наступних двох місяців. Вілсон влаштовується на роботу до Спілки рудих. Дивна робота за чотири фунти на тиждень. Спілку рудих розпущено. Таємниця Спілки рудих. Холмс обстежує територію ймовірного злочину й таємно оглядає помічника Вілсона. Холмс слухає музику. Холмс підключає до справи поліцію. Кульмінація. Засідка. Злочинців затримано. Розв’язка. Вдячність директора банку. Пояснення детектива Холмс пояснює Вотсону незрозумілі деталі справи та ходу її розслідуванняя. Композиція твору

Номер слайду 5

Ідейно - художній аналіз оповідань «Пістрява стрічка» та «Спілка рудих»Категорія аналізу «Пістрява стрічка»«Спілка рудих»Тема. Зображення історії вбивства у родині старовинного англійського роду Ройлоттів. Зображення заплутаної історії містера Вілсона у «спілці рудих» та викриття Вінсента Сполдінга як шахрая і фінансового махінатора.Ідея. Засудження надмірної жаги до збагачення, прагнення досягнути цього страшною ціною вбивства рідних і близьких людей, надмірної агресивності по відношенню до оточуючих; уславлення інтелекту, кмітливості, дедуктивного методу Шерлока Холмса. Засудження легковірності і недалекоглядності містера Вілсона, шахрайських намірів Вінсента Сполдінга, пов’язих із пограбуванням французького банківського золота;уславлення продуманості Шерлока Холмса, який зміг розкрити запланований злочин. Жанр твору. Оповідання. Оповідання

Номер слайду 6

Образ Шерлока Холмса. Заповніть «Досьє Шерлока Холмса», охарактеризуйте образ класичного детектива.1. Прізвище, ім’я … 2. Дата, місце народження… 3. Адреса… 4. Портрет… 5. Рід занять… ОБРАЗ ДЕТЕКТИВА1. Творець образу Шерлока Холмса… 2. Прототип детектива… 3. Захоплення… 4. Яким принципом керувався Шерлок Холмс у своїй роботі? 5. Як поводить себе Шерлок Холмс під час розслідування? 6. Риси вдачі Шерлока Холмса:7. Коротко про справи детектива, що запам’яталися найбільше…

Номер слайду 7

Складання психологічного портрета героя {08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Цитати і факти. Риси характеру«Усе моє життя — безперервне зусилля врятуватися від банальної одноманітності існування» («Спілка рудих»). «... Холмс, працюючи з любові до мистецтва, а не заради грошей, ніколи не брався за розслідування, якщо справа не обіцяла чогось надзвичайного, навіть фантастичного» («Пістрява стрічка»)(Запишіть відповідні риси характеру)Робить усе можливе заради встановлення істини Користується методом дедукції, виявляє надзвичайні інтелектуальні здібності Демонструє знання з психології, географії, історії, філології, етнографії, медицини, зоології, хімії та ін. «Його погляд, не минаючи жодної дрібниці, безупинно й уважно оглядав кімнату»; «Холмс неквапливо походжав по кімнаті і з гострою цікавістю досліджував кожну річ»; «Він сів навпочіпки перед дерев’яним стільцем і з величезною увагою почав розглядати сидіння» («Пістрява стрічка») Завжди готовий допомогти тим, хто потребує захисту (міс Стоунер, місіс Фарінтош, містер Вілсон) «Що ж до винагороди, то моя робота і є для мене винагородою...» («Пістрява стрічка») Неодноразово ризикує життям заради розкриття злочину Радіє від того, що його здібності викликають захоплення в інших, передусім у Ватсона. Як належне сприймає похвалу Психологічний портрет героя Шерлока Холмса

Номер слайду 8

Як вигадаєте, чому Вотсон, який весь час був поруч, не зміг дійти тих самих висновків, що і Холмс? Які риси повинен мати справжній сищик?

Номер слайду 9

Підготуйте схему розслідування злочину . Запишіть і надішліть на перевірку.

Номер слайду 10

Робота з ілюстраціями. Розгляньте уважно ілюстрації. Чи змогли художники передати напруженість моменту, характер персонажа? За допомогою яких деталей вони це зробили?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. Визначте головну думку твору.2. Чого навчає нас цей твір? Чи може така подія відбутися і в наш час?3. Як повинна діяти людина, щоб не опинитися на місці містера Вілсона?

Номер слайду 13

. Рефлексія. У чому ж таки криється секрет успіху образу Шерлока Холмса?Прокоментуйте висловлювання А. Конан Дойла: «Щоб пізнати людство, треба вивчити людину». Продовжте речення:«Зв’‎язок змісту оповідання А. Конан Дойла «Спілка рудих» із сучасністю я вбачаю в тому, що...»Домашнє завдання: 1. Знати зміст оповідання «Спілка рудих», переказувати, аналізувати, характеризувати героїв, висловлювати свої почуття та враження.2. Підготувати повідомлення (за вибором учнів): «Заочна екскурсія в музей Шерлока Холмса», «Прототипи образу Шерлока Холмса»3. Написати власну детективну історію, дотримуючись законів жанру літературного детективу.

Номер слайду 14

Використані джерела: Учительська світлиця - http://uchitelska.at.ua/https://naurok.com.ua/https://zl.kiev.ua/Цецура Віктор Сергійович - https://vseosvita.ua/

pptx
Додано
8 березня 2023
Переглядів
5078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку