Презентації до модульних уроків

Про матеріал
ТемаР.Л.Стівенсон . Короткий огляд творчості. Балада “ Вересовий трунок” Фольклорні традиції у творі. Спогадаймо давнюю давнину, Спогадаймо повість незабутню Про далеку вільную країну, Про стару Шотландію славутню Леся Українка ” Роберт Брюс, король шотландський ” Мета уроку Зацікавити учнів творчістю Р.Л.Стівенсона, неповторною красою замків, гір, озер батьківщини письменника, повторити вивчене про фольклор, баладу. Розкрити зв’язок балади “Вересовий трунок” із фольклорною традицією; розвивати навички розпізнання антитези, виразного читання; формувати шанобливе ставлення до героїчного минулого шотландського народу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема Р.Л.Стівенсон . Короткий огляд творчості. Балада “ Вересовий трунок” Фольклорні традиції у творі Спогадаймо давнюю давнину, Спогадаймо повість незабутню Про далеку вільную країну, Про стару Шотландію славутню Леся Українка ” Роберт Брюс, король шотландський ”

Номер слайду 2

Історична довідка Роберт Брюс – король Шотландії. Він являється символом волелюбності шотландців на всі часи, так як очолив військо і боровся за свободу свого народу. Спочатку його військо боронило свій народ від римлян у 1314 році, а потім від англійського панування.

Номер слайду 3

Мета уроку Зацікавити учнів творчістю Р.Л.Стівенсона, неповторною красою замків, гір, озер батьківщини письменника, повторити вивчене про фольклор, баладу. Розкрити зв’язок балади “Вересовий трунок” із фольклорною традицією; розвивати навички розпізнання антитези, виразного читання; формувати шанобливе ставлення до героїчного минулого шотландського народу Мета уроку

Номер слайду 4

Епіграф уроку Р.Л.Стівенсон Фольклор – скарбниця пам'яті народу, запорука духовного життя М. Вороний

Номер слайду 5

Подорож до Шотландії Хочете потрапити в казку, де гірські верховини покриті лілово - рожевим цвітом із вересу , а середньовічні замки , населені привидами , бережуть свої давні таємниці, де в крижаних озерах водяться фантастичні істоти , а чоловіки на свята надівають кіл ти ? Здійснимо подорож до Шотландії. Там на нас чекає скільки незвичайного і таємничого, що ви точно повірите в казку. Вас, звичайно, не залишать байдужими численні середньовічні замки, які щедро розкидані по всій території країни. Всього в невеликій країні нараховується більше 3000 замків – кожний зі своєю неповторною аурою та власною історією. Шотландія, хоч і рахується частиною Великобританії, все ж далеко не продовження Англії. Країна має свій парламент, свої гроші, свою неповторну історію і культуру. Відомо, що Шотландія не завжди була такою тихою і спокійною, якою здається зараз.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Золоте століття Шотландії Девіз Шотландії : “ Ніхто не зачепить мене безкарно ” має глибокий історичний підтекст. Під час римського завоювання Туманного Альбіону більша частина Шотландії - Каледонія , заселена пік тами і кельтськими племенами , залишалась незалежною. Тоді як територія сучасної Англії і Уельсу стали провінціями римської імперії. Історія Шотландського королівства бере початок з 843 року, коли відбулося об'єднання місцевих племен піктів і скоттів. В 1296 році в результаті вторгнення англійців , Шотландія втратила свою незалежність. В 1603 році король Шотландії Яків VI успадкував англійський престол і став королем Англії. В 1707 р. був прийнятий “Акт про унію ”, який поклав початок об'єднаному королівству Великобританії. Але і після об'єднання Шотландія зберегла свою адміністративну і судову систему. В Шотландії 5, 1 млн. жителів. Три офіційні мови – шотландська, кельтська, англо-шотландська. На кордоні Англії і Шот ландії встановлений великий камінь із написом: “Шотландія”

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Символи Шотландії Прапор Шотландії являє собою синє полотнище з білим (у геральдиці срібним) косим (Андріївським) хрестом. Шотландський прапор є одним із найдавніших національних прапорів у світі, його поява, згідно легенд ,відноситься до 832 року, коли король шотландців Ангус перед битвою з англо-саксами побачив у небі знамення у вигляді X-подібного хреста, на якому було розп'ято Андрія Первозванного. Шотландці у битві здобули перемогу, а зображення білого хреста на небесно-блакитному полі стало одним із символів Шотландії .

Номер слайду 10

Прапор і герб Шотландії

Номер слайду 11

Символи Шотландії

Номер слайду 12

Будяк і верес – неофіційні символи Шотландії Будяк зображений на місцевих грошових знаках Шотландії. Згідно легенді, ця квітка врятувала плем'я скоттів від нападу вікінгів, які босоніж зайшли в чагарники колючого шотландського будяка і видали себе криками.

Номер слайду 13

Одяг шотландців

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ти маєш відповідати за тих, кого приручив В Единбурзі є пам'ятник собаці на ймення Боббі. Він належав Джону Грею, який працював в поліції нічним сторожем. Вони жили нерозлучно на протязі двох років. 15 лютого 1858 року Джон Грей помер від туберкульозу і був похований на Единбурзькому кладовищі. Боббі пережив свого господаря на 14 років, які провів на його могилі, лише інколи відлучався до ресторану ,що знаходився біля кладовища, де його годував господар ресторану, або для того, щоб переждати морози в ближніх будинках. В 1867 році, коли над Боббі , як над собакою без господаря , назріла загроза знищення , лорд Единбурга Вільям Чемберс заплатив за відновлення ліцензії Боббі і взяв його під відповідальність муніципалітету. Боббі отримав нашийник з гравюрою і написом: “Грейфрайєрс Боббі від Лорда-мера, 1867, дозволено ”. Ця сентиментальна історія має безпосереднє відношення до європейської демократії. Якщо громадянин бере відповідальність за домашню тварину , то він повинен купити ліцензію. Якщо ліцензії немає – тварина знищується. Суворе правило. Проте любов до живої істоти повинна супроводжуватись відповідальністю людини перед суспільством.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Замки Шотландії

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Гори Шотландії

Номер слайду 27

Гори Шотландії

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Озера Шотландії

Номер слайду 32

Озеро Лох-Несс

Номер слайду 33

Лох- Несське чудовисько Одним із головних, відомих на весь світ унікальних місць Шотландії є озеро Лох- Несс з його чудовиськом, ласкаво названим Нессі. Воно утворилося в результаті тектонічного розлому , названого Грейт Глен, і є частиною Каледонського каналу. Довжина озера 39 км. , площа 56 кв. км. і глибиною, яка сягає до 230 м. , з каламутною водою, бідною флорою і фауною, що заставляє дивуватися , як може зберегтися і жити скільки часу істота виду плезіозаврів. Зона озера до цього часу знаходиться під дією короткотривалих землетрусів , які утворюють хвилі, швидкі течії, бурління предметів , які потрапили в воду. Це складає фантазії і видумки спостерігачів про плаваюче чудовисько. Біля озера створено музей лохнесського чудовиська. Кожний рік його відвідують більше 300 тис. туристів. Є це чудовисько чи немає його, відвідування та цікавість до озера не падає на протязі багатьох років. Постійний інтерес до озера створив велику популярність всій Шотландії.

Номер слайду 34

Заповідник Уельс

Номер слайду 35

Природа Шотландії

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Історія створення балади “Вересовий трунок” В основі балади Р. Стівенсона “ Вересовий трунок” лежить легенда про те, як на південному заході Шотландії в VI – IХ ст. жили маленькі на зріст люди , яких називали піктами. Пікти славилися своєю магією , вмінням виготовляти чарівні напої. Р. Стівенсон використав народну легенду про напій з вересу , який повертав силу , енергію, бадьорість духу і давав силу воїнам - піктам. Та цей миролюбивий народ підкорили більш войовничі скотти. Вони хотіли заволодіти не тільки землею піктів, а й прагнули привласнити їхні секрети, позбавити їх волелюбного духу. Стівенсон створив баладу на основі антитези: малі за зростом пікти виявляються велетами духу, яких не зламати

Номер слайду 39

Легенда про верес Якось Господь створив Шотландію, він подивився на голі верховини гір і вирішив, що їх необхідно чимось прикрасити. Господь звернувся з проханням до гігантського дуба, адже він один із наймогутніших дерев. Проте дуб відмовив йому в його проханні, зіславшись на те, що грунт тут дуже бідний, щоб він міг пустити своє коріння. Тоді Господь звернувся до пахучих золотистих квітів жимолості з проханням подарувати свою красу голим верховинам Шотландії. Проте і жимолость відмовилась , тому що не бачила тут нічого, окрім голодної місцевості, яка була непридатна для цвіту. Королева квітів – троянда була наступною , до кого звернувся Господь. Проте вона пояснила, що її ніжні пелюстки не витримають суворі вітри і безкінечні дощі.

Номер слайду 40

Розчарований Господь вирішив припинити свої пошуки і залишити все як було. Та аж раптом його погляд упав на скромний зелений кущик з маленькими квітами : білими, рожевими, фіолетовими. Це був верес! Господь запитав вереса , чи готовий він поселитися на цих голих верховинах, щоб зробити їх прекрасними? Верес подивився на бідний грунт , суворий клімат і його взяв сумнів, чи зможе він справитися із цим завданням, проте на радість Бога згодився і пообіцяв зробити все, що в його силах. Зраділий Господь вирішив нагородити мужню рослинку щедрими подарунками і подарував вересу: силу дуба – кора вересу міцніша, аніж кора будь – якого дерева або куща : аромат жимолості - ніжний аромат вересу використовується при виготовленні мила, косметичних засобів, солодкий аромат троянди - солодкі квіти вересу роблять його бажаним для бджіл, які збирають корисний вересовий мед. І по цей день верес володіє трьома божими дарунками і прикрашає собою пусті шотландські верховини, не дивлячись на грунт , дощі і вітри.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Из вереска напиток забыт давным-давно И был он слаще меда ,пьянее, чем вино В котлах его варили и пили всей семьей Малютки-медовары в пещере под землей Згідно легенді верес приносить щастя, утроює сили, дарує мужність і оберігає від небезпеки. Особливо щасливим вважається білий верес, який рідко трапляється в дикій природі. Кращим талісманом із Шотландії буде гілочка білого вересу.

Номер слайду 43

Історична довідка Археологи вважають, що верес використовувався в повсякденному житті ще 4 тисячі років тому . Під час розкопок у містечку Скара Брей було знайдено доісторичне село . Одним із предметів , знайдених під час розкопок, була мотузка із стебла вересу. Пізніше верес використовували для того , щоб плести корзини,вкривати дахи будинків та церков, а також для виготовлення чудодійного зілля – найдавнішого в історії Британії. Рецепт цього напитку передавався з покоління в покоління. Римські воїни, які прагнули завоювати цю далеку дику країну, дивувались протистоянню, мужності місцевого населення.

Номер слайду 44

Верес звичайний Calluna vulqaris – вічнозелений сланкий розгалужений кущик родини вересових, заввишки 30 -100 см. Квітки правильні, двостатеві, дрібні з дзвониковидним ліловим, лілово-рожевим,часом білим віночком в однобоких довгих китицях. Поширення. Плід – коробочка . Цвіте у липні – вересні. Росте у соснових , рідше в дубово – соснових лісах по вогкуватих місцях, у горах , на узліссях і в північних лісостепових районах. Заготівля і зберігання. Використовують надземну частину рослини, зібрану під час цвітіння. Сушать у затінку на відкритому повітрі або на горищі. Зберігають у сухому приміщенні. Хімічний склад. У надземній частині рослини містяться дубильні речовини , сполуки калію, кальцію, натрію, фосфору, органічні кислоти (фумарова, лимонна), каротин , смола, камеді тощо.

Номер слайду 45

Фармакологічні властивості і використання Препарати вереса звичайного мають сечогінні, потогінні, в'яжучі,протизапальні і дезинфікуючі властивості, збуджують видільну функцію шлункових залоз. Водний настій трави вживають при урологічних захворюваннях ( цистит, простатит, камені нирок, ниркові коліки, хронічний пієлонефрит, ), для лікування хвороб печінки і жовчних шляхів та як засіб, що допомагає при подагрі, поліартриті, ревматизмі і розладах нервової системи. Зовнішньо у вигляді ванн або примочок верес використовують при ревматизмі, рахіті, висипах і виразках на тілі, екземі, алергії та опіках і як ранозагоювальний засіб. Лікарські форми і застосування. Внутрішньо – 2 чайні ложки трави вереса заварюють як чай у 400 мл. окропу і випивають за день ковтками. Зовнішньо – примочки і ванни з відвару.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Словникова робота Верес – вічнозелений низенький кущик з дуже дрібним і численним листям та лілово-рожевими квітами. Трунок – напій Броварі – пивовари Пучина, нурт, - те саме, що вир Можновладець – особа, яка керує країною, правитель, володар

Номер слайду 55

Історична довідка Пікти – ( від лат. Picti – “ розфарбовані”, або від самоназви), найдревніший із відомих народів, що населяли Шотландію. Пікти населяли території центральної та північної Шотландії, на північ від затоки Ферт- оф –Форт. Спочатку пікти являли собою союз племен, які до VI ст. об'єдналися в Королівство піктів. Науковці довели, що пікти були пращурами нинішніх шотландців. Вони не зникли, а злилися з племенами завойовників – кельтськими племенами скоттів. У назві Шотландії збереглася про те пам’ять: “ земля скоттів” – так звучить вона у перекладі.

Номер слайду 56

Актуалізація опорних знань Фронтальне опитування Що ми знаємо про баладу як літературний жанр? Які фольклорні ознаки запозичили літературні балади? Які художні засоби використовують автори літературних балад? Чим балада “ Вересовий трунок “ відрізняється від фольклорної балади?

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Сюжет балади” Вересовий трунок” Про що розповідається в баладі? Яке історичне і моральне значення має невеликий епізод захоплення у полон батька і сина? Як зображується король у творі? Яка ідея утверджується в образах останніх піктів?

Номер слайду 59

Вересовий трунок як символ Р. Стівенсон підкреслює у баладі ,що вересовий трунок варили всі разом і разом його пили, благословляючи у піснях . Яку ідею допомагає розкрити слово “ разом ”? ( Вересовий напій - це не лише певна традиція, а й символ духовної єдності піктів). У баладі кілька разів повторюється словосполучення “ секрет вересового трунку”. Що це за секрет ? З'ясуйте переносне значення цього слова. ( Це не лише секрет приготування напою , а й секрет духовної стійкості піктів, що полягає у любові до рідної землі й прагненні здобути свободу).

Номер слайду 60

Вересовий трунок Броварі

Номер слайду 61

Елементи композиції твору I – експозиція, або зачин ( оспівування вересового напою, характеру і звичаїв піктів); ІІ- зав'язка ( захоплення території піктів загарбниками, знищення маленького народу); ІІІ - розвиток дії ( король прагне дізнатися про секрет вересового напою, захоплення в полон батька і сина, пропозиція батька відкрити таємницю в обмін на смерть сина - начебто йому соромно продавати свою честь у нього на очах , сина зв'язали і кинули в море) ; ІV – кульмінація ( батько кидає виклик ворогам і забирає із собою в могилу таємницю вересового трунку

Номер слайду 62

Аналіз твору з коментарями Запитання і завдання для учнів Прочитайте зачин твору. Який настрій створюють ці рядки ? Що сказано про характер піктів та спосіб їхнього життя ? Яке порівняння вживає поет?

Номер слайду 63

Аналіз твору з коментарями Запитання і завдання для учнів Хто приніс лихо на землю піктів ? Які рядки показують наслідки битви ? Який колір переважає в описах ? За допомогою яких художніх засобів змальовується загибель останніх піктів ? Яким чином автор підкреслює , що маленькі пікти загинули за батьківщину ?

Номер слайду 64

Евристична бесіда Чим Стівенсона привабила легенда про останніх піктів ? Що вимагає від піктів шотландський король? Чому батько зажадав смерті сина ? Чи легко було батькові зважитися на таке рішення ? Які риси характеру виявили пікти ? Символом чого є вересовий трунок ?

Номер слайду 65

Старість життя цінує

Номер слайду 66

Антитеза – протиставлення, контрастування смислових значень, образів. За прикладом фольклорних балад , у баладі “ Вересовий трунок” використаний контрастний принцип розташування образів. З одного боку, жорстокий король із своїм військом, а з іншого – батько і син. Позиція автора однозначно на другому боці. Р. Стівенсон захоплюється силою волі своїх героїв, їхньою сміливістю і стійкістю. Контрастність образів підсилюється ситуацією : король сидить на коні і дивиться зверху вниз на піктів, а маленькі люди стоять на землі і дивляться знизу вгору, але не відводять очей. Автор не показує смерті старого пікта , хоча вона не відворотна. Але останнє слово залишається за життям, правдою, свободою. Роль антитези у творі

Номер слайду 67

Антитеза в баладі Щасливе життя піктів –( I строфа) - нещастя, які приніс їм шотландський король –(II строфа) Краса гір, уквітчана вересом – могили піктів як символ трагедії народу – ( строфа III) Літнє буяння природи – похмурий настрій короля –( строфа IV) Жахливий вир пучин, який несе смерть – цвітіння вересу, що є для піктів символом вільного життя – (строфа VII) Необмежена влада короля – безправне становище маленького народу – (увесь твір) Сила духу останніх піктів – безсилля короля – ( увесь твір) Висновок : антитеза пронизує увесь твір

Номер слайду 68

Словникова робота Ель – світле англійське пиво з ячмінного солоду, густе і міцне. Підрядник - підрядковий, зроблений слово в слово переклад якого-небудь тексту

Номер слайду 69

Завдання для учнів Порівняйте назву балади в оригіналі та перекладі. Чим можна пояснити заміну слова ель на трунок? Чи відображає переклад зміст оригіналу?

Номер слайду 70

Розв'язати кросворд По горизонталі. Батьківщина Р.Л.Стівенсона. Вічнозелений кущ з лілово-рожевими квітами. Те саме, що вир. Легендарний народ, який жив у Шотландії до приходу скоттів. По вертикалі. Напій

Номер слайду 71

Рецепт вересового трунку Багато людей вважають, що секрет вересового трунку все ще зберігається де-небудь у віддалених куточках Шотландії. І на кінець в 1986 році був знайдений старий сімейний рецепт вересового трунку. Людиною, яка повернула втрачені традиції став Брюс Уільямс. Так в давнину для приготування вересового трунку використовували спеціальний солод, який варили разом з верхівками вересу, до отриманого напитку добавляли свіжі квіти вересу , а потім всю масу залишали для бродіння близько 10-12 днів. В процесі бродіння напиток ставав все темнішим, і в результаті отримували алкогольний маслянистий напій янтарного кольору з приємним м'яким смаком. Відродження традиції пивоваріння із вересу було по істині героїчною працею. Довгий час Уільямс займався пошуками якісного смаку напитку. І врешті прийшов до висновку, що для приготування еля в комерційних цілях годяться тільки верхівки вересу, так як нижче на стеблах поселявся мох, який мав легкий наркотичний ефект. Напевне, присутність цього моху пояснює той факт, який вплив мав вересовий ель на піктів і скоттів. З 2000 року вересовий ель виробляється в Шотландії на пивних заводах поряд з Глазго. Так традиція приготування вересового трунку набула другого життя.

Номер слайду 72

Підсумок уроку Що цікавого ви дізналися про Шотландію? Чим був для піктів вересовий трунок? Чи вдалося королю перемогти останніх піктів? Чи зберігся в Шотландії секрет вересового трунку ? Чи набула традиція приготування вересового трунку другого життя? Презентацію підготувала Кубар Г.М. – учитель зарубіжної літератури КЗ “Ліплявський ліцей”

Номер слайду 73

Домашнє завдання Вивчити біографію Р.Стівенсона і напам'ять уривок із твору “Вересовий трунок” Дякую за увагу!

Номер слайду 74

Використані джерела: https://dovidka.biz.ua/robert-stivenson-biografiya-skorocheno/; https://dityinfo.com/zarubizhnoi/stivenson.html; https://intertoolwest.com.ua/?p=64697; https://www.orangesmile.com/extreme/ru/castles-scotland/index.htm; https://www.youtube.com/watch?v=zEcisOHDbnw; https://adsby.ru/nacionalnyi-cvetok-shotlandii-na-angliiskom-simvol-shotlandii.html

ppt
Додав(-ла)
Кубар Галина
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
10 березня 2023
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку