Концепція НУШ (Нової Української школи)

Про матеріал
Стаття про головну ідею створення і значення Нової Української школи для майбутнього української нації.
Перегляд файлу

Любомирської Є

Концепція НУШ.Мета нової української школи

 

Концепція нової української школи у створенні такої школи, яку учні будуть відвідувати з задоволенням тому що там їх поважають, до їхньої думки дослухаються і навчають не лише теоретичним знанням але практичним навичкам. А для батьків така школа стане місцем співпраці з вчителями та адміністрацією та взаємоповаги.

 Метою НУШ є виховати не виконавця, а інноватора з активною життєвою позицією, мислячого громадянина який вміє критично мислити та має високі моральні принципи, якими керується в своїх рішеннях.

Відразу постає питання як цього досягти, це звісно не швидкий та досить складний процес. В першу чергу необхідно змінити застарілі підходи і методи. Дітям потрібні не енциклопедичні знання та уміння з позаминулого століття з відтворення тексту підручника, їм необхідні компетенції.

Під словом компетенції мається на увазі – знання, уміння, навички, цінності і це саме то що допоможе людині в соціалізації та пошуку свого місця в сучасному суспільстві з подальшим навчанням та трудовлаштуванням.

Серед них передбачається: вільне володіння державною мовою, математичні вміння, розуміння екологічного процесу, здатність навчатись все життя, розуміння і повагу до культури і мистецтва як рідної країни так і інших народів, здатність спілкуватися іноземними мовами, інноваційність та фінансову грамотність.

Завдяки реформі зміниться ставлення до дітей, важливе місце  відводиться співробітництву вчителя і учня- об’єктивність та особистісний підхід до кожної дитини забезпечує високу якість навчання та позитивне ставлення до школи.

Щодо вчителів, в оновленій школі вони вольні самі обирати навчальні матеріали, орієнтуючись на державний стандарт звісно, але без зайвих нав’язувань. Вчителів заохочують до підвищення кваліфікації. Мотивований вчитель це частина успіху, бо інакше школа не зміниться. Тому шкільна адміністрація має створювати умови комфортні для всіх учасників навчального процесу, що буде стимулювати та надихати їх працю.

Окрім того, зміни не обійдуть стороною і батьків адже батьки зможуть створити свій орган самоврядування та впливати на освіту і виховання своїх дітей. Батьківські збори стануть дійсно організаційними зборами, а благодійні внески буде зручно перераховувати в електронному вигляді та контролювати видатки, адже раніше подібні внески робились через збір готівки, що важко піддавалось обліку. Тепер це стає простішим і прозорішим що неодмінно сподобається батькам.

 Як висновок хотілось би зазначити, що співробітництво та взаєморозуміння з взаємоповагою це три стовпи на яких будується нова школа. Нова, цікава та сучасна така де навчання відповідає життєвим викликам, а не відірвано від життя, і сприяє державному будівництву виховуючи відповідальних громадян і справжніх патріотів своєї країни.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
24 вересня 2021
Переглядів
1367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку