Всі діти і дорослі люблять солодке, а коли солодощі зроблені своїми руками вони набагато солодше і смачніше. До цього заходу із задоволенням залучаються і діти і їх батьки.
ЗАТВЕРЖЕНО
Директором ПМЦ ДЮК
За місцем проживання
Зуб О.М.
Сценарний план кулінарного шоу:
«Солодка казка»
Дата проведення: 18.05.2018
Час проведення: 15.30
Місце проведення: Ігрова зала ДЮК «Ровесник».
Тривалість заходу: 60 хв.
Мета:
Присутні: вихованці ДЮК «Ровесник».
Обладнання, інструменти, інвентар: стільці, столи, скатертини, печиво, згущене молоко, горішки, блендер, посуд для сервірування столу.
Хід заходу
Ігрова зала прибрана та налаштована для проведення кулінарного шоу. До центру зали виходить ведуча, діти займають місця за столами.
ІІ. Програма заходу
ІІІ. Заключна частина: підведення підсумків кулінарного шоу, чаювання, фотографування.
Педагоги – організатори Кобобел А.Є.
Позашкільний навчальний заклад
Полтавський міський центр дитячо-юнацьких клубів
за місцем проживання
СЦЕНАРІЙ
КУЛІНАРНОГО ШОУ:
«СОЛОДКА КАЗКА»
Підготувала
педагог-організатор
Кобобел А.Є.
м. Полтава 2018р.
Ведуча:
Доброго і радісного дня всім, всім хто сьогодні до нас завітав!
Ведуча:
Ми завжди раді вітати Вас у стінах нашого гостинного закладу!
Ведуча:
Ми завжди збираємося для проведення найяскравіших заходів. І сьогодні ми проринемо у с віт солодощів.
Ведуча:
Що ж таке солодощі?
Діти:
(Надають відповідь).
Ведуча:
Солодощі (кондитерські вироби, ласощі) — висококалорійні харчові продукти із великим вмістом цукру, лактози, фруктози, що вживаються задля задоволення від приємного чи екзотичного солодкого смаку і запаху.
Ведуча:
З яких продуктів готують солодощі?
Діти:
(Надають відповідь).
Ведуча:
Основними продуктами для приготування солодощів служать: тісто, молокопродукти, цукор, мед або фруктоза, шоколад, желатин, молокопродукти, цукор, сухофрукти, різноманітні ароматизатори.
Ведуча:
А які ви знаєте кондитерські вироби?
Діти:
(Надають відповідь).
Ведуча:
Скажіть, будь ласка, хто займається виготовленням солодлщів?
Діти:
(Надають відповідь).
Кондитер
Ведуча:
Вірно, кондитер!
Професія «Кондитер» - одна з небагатьох найпопулярніших на ринку праці, вона завжди була, є і буде актуальною, оскільки потреба людини у харчуванні та підвищенні його культури є неодмінною умовою повноцінної, якісної та продуктивної життєдіяльності сучасної людини.
Професія "Кондитер" - складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь. Вона передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування.
Це маслорізка, кремозбивальна і помадозбивальна машини, пекарські шафи,
змішувачі, ножі, котли, духові шафи.
Як правило, підготовка кваліфікованих кондитерів проводиться у професійно-технічних училищах, ліцеях та вищих навчальних закладах.
Професія кондитера тим приваблює, що має дуже великий діапазон застосування, ще ніхто не поскаржився на те, що на одній вулиці можуть бути
десятки різних закладів — кондитерських, кафе та ресторацій, кожен може мати лише йому притаманні солодощі та ласощі. Кожен кондитер може і повинен мати "своє обличчя", свою, лише йому притаманну марку — неповторний кекс, рулет, тістечко або торт.
Ведуча:
А х зав знає, де з’явилися солодощі?
Діти:
(Надають відповіді).
Ведуча:
У XV столітті з цукру виготовляли цукрові льодяники та фігурки. Італійці саме в цей час почали розвиток кондитерського мистецтва. До італійців Європа споживала виключно солодощі, привезені арабами. Саме арабам ми зобов’язані відкриттям варіння і цукру для нових десертів. Кондитерські вироби в Європі, зокрема, конфітюри, стають модною їжею, відповідної високому статусу в суспільстві.
У XVI столітті французи конкурують з італійцями у вишуканих кондитерських рецептах. У Ліоні виходить знаменита книга «Звід рецептів», в якій вперше звучать як одкровення варення, зацукровані фрукти, цукати.
У XVII столітті домінували сиропи, конфітюри і цукрові замки і скульптури. Треба сказати, що нездорова зростаюча популярність цукру зробила його зіркою аптек. Тоді цукор вважався панацеєю. У той час цукор був присутній у всіх стравах — риба, м’ясо, птиця, соуси, пюре. Не будемо забувати, що цукор ще і вбиває неприємний запах. Відомий цукор і як консервант.
Сьогодні цукор присутній в 55 % всіх страв і напівфабрикатів, що виготовляються промисловим способом.
Араби і сьогодні залишаються законодавцями мод у виготовленні солодощів. Саме вони, а потім і греки почали готувати мармелад. Тоді він просто представляв собою згущений фруктовий сік. І лише на початку XX століття в мармелад почали додавати риб’ячий клей для надання форми.
Цукерки з фруктів згадуються в Давньому Єгипті і Стародавній Греції. Це була суміш фініків, горіхів та меду.
Шоколад став відомий європейцям в XVI столітті.
Ведуча:
Зараз на презентації ви подивитесь на солодкі страви, які вироблять в різних країнах світу.
Німецькі десерти.
Яблучний штрудель з мигдалем або з вішнею
Італійські десерти
Італійці дуже полюбляють морозиво, якого існує безліч видів.
Японські десерти
Желе, торти, шоколад на палочці
Англійські десерти
Трайфл - традиційний англійський десерт з яєць, цукру, молока й борошна, що готується на водяній бані.
Російські десерти
З десертів відомі солодкі борошняні вироби: калачі, пряники.
, також варення і мед. Традиційним десертом російської кухні є печені яблука та інші печені фрукти і ягоди. Специфічно російські види ласощів, нині зовсім забуті:
Ведуча:
Сьогодні ми з вами станемо справжніми кондитерами і зробимо шедеври кондитерського мистецтва, які обов’язково з куштуємо та пригостим один одного.
Отже кулінарне шоу: «Солодка казка» наголошую відкритим, однак перед початком хочу обов’язково нагадати всім про техніку безпеки з колючими та ріжучими приладами.
Ведуча:
Діти діляться на три команди, які стають за своїм столом. Кожна команда обирає собі назву.
Перша команда «Мурашки» - виготовляє тортик «мурашник».
Рецепт торта «Мурашника» зі згущеного молока і печива.
Інгредієнти:
Приготування торта
Печиво потрібно подрібнити за допомогою м’ясорубки, качалки або руками.
Крем робиться за допомогою змішування згущеного молока і масла. Згущене молоко потрібно варити протягом 1-2 годин. Печиво перемішуємо з кремовою масою і викладаємо в глибоку ємність для формування фігури, яку далі перекладаємо на плоску основу. Прикрашаємо готове частування шоколадом і мельченими горіхами.
Друга команда «Рафаєлки» - виготовляють цукерки «Рафаєлло»
Порція розрахована на 12-15 цукерок. Інгредієнти для рецепта:
Як приготувати кокосові цукерки Вершкове масло розтопіть на повільному вогні, не доводячи до кипіння
|
В гаряче розтоплене вершкове масло додайте згущене молоко і розмішайте до отримання однорідної маси.
У вершково-згущену масу додайте 65 г кокосової стружки, підлогу пакетика ванілі або кілька крапель ванільною есенції. |
Гарненько перемішайте всі інгредієнти. Отриману масу відправте в холодильник на 40-60 хвилин. Потім, коли маса трохи охолоне, потрібно швидко, поки вона не почала прилипати до рук, виліпити цукерки. |
|
Порада: для того, щоб руки не прилипали, можна протерти їх рослинною олією. Насипте на стіл кокосову стружку. Використовуючи мірну ложечку, щоб отримати цукерки одного розміру, сформуйте кульку. |
Потім роздушіть його, вставте в серединку горіх і з’єднайте краї, знову сформувавши кульку. Розкачайте його в кокосовій стружці. Повторіть процедуру.
Порада: щоб цукерки отримали більш святкового вигляду, розкладіть їх в паперові кошики.
Треття команда «Картопляники» - виготовляють тістечко «Картопля»
Інгредієнти для приготування тістечка "Картопля":
Інвентар:
Приготування тістечка "Картопля".
Крок 1: Готуємо інгредієнти.
Секрет успішного приготування тістечка "Картопля" - у правильно підібраних складових. Наприклад, печиво має бути без добавок у вигляді горіхів, барвників тощо. Постарайтеся знайти саме таке, хоч на сучасних прилавках це скоріше рідкість.
Печиво потрібно подрібнити в крихту. Це можна зробити за допомогою блендера або м'ясорубки - як Вам зручніше.
В іншу глибоку тарілку виливаємо молоко згущене і додаємо розм'якшене масло. Перемішуємо і злегка збиваємо, щоб отримати однорідну масу, а потім додаємо какао. Краще використовувати несолодке какао (типу "Золотий Ярлик"), оскільки згущене молоко солодке саме по собі. Перемішуємо масу і переходимо до наступного кроку.
Крок 2: Готуємо тістечка "Картопля".
Висипаємо крихти з печива в тарілку зі згущеним молоком, маслом і какао, а потім ретельно перемішуємо, щоб рівномірно розподілити складові. Ми приготували своєрідне "тісто", а тепер почнемо формувати тістечка.
Зачерпываем масу ложкою і ліпимо з неї подобу бульби картоплі. Як він виглядає, думаю ні для кого не секрет. Викладаємо готові тістечка на широке плоске блюдо.
Крок 3: Прикрашаємо тістечка "Картопля".
Перед подачею тістечка потрібно оформити "оченятами", які можна зробити з половинок арахісу, а можна змішати вершкове масло з цукром і прикрасити цією сумішшю тістечка з допомогою кондитерського шприца.
Коли всі тістечка будуть оформлені "росточками", прибираємо їх в холодильник на 5 годин, щоб вони як слід застигли.
Крок 4: Подаємо готові тістечка "Картопля".
Готові тістечка подаємо з гарячими напоями - чаєм, кавою або какао. Хоча можна приготувати і молочні коктейлі. Тістечка "Картопля" добре підійдуть для ностальгії під старі улюблені фільми. Обов'язково почастуєте і ознайомте з ними тих, кому не пощастило ще спробувати це смачне ласощі.
Приємного апетиту!
Ведуча:
Молодці. Всі команди впоралися із завданням. І ми починаємо сервірувати столи і пригощати один одного смачними солодощами.
Чаювання.