Конкурс декламаторів патріотичних віршів «Лунай, величне наше слово»

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про День української писемності та мови, розвивати усне мовлення школярів, пам’ять, навички виразного читання поетичних творів; збагачувати словниковий запас; сприяти розвитку декламаторських здібностей; виховувати в учнів етичні та естетичні смаки, любов до слова, рідної мови, народу, країни; прищеплювати інтерес до результатів власної праці.
Перегляд файлу

Конкурс декламаторів патріотичних  віршів

 «Лунай, величне наше слово»

Мета: поглибити знання учнів про День української писемності та мови, розвивати усне мовлення школярів, пам’ять, навички виразного читання поетичних творів; збагачувати словниковий запас; сприяти розвитку декламаторських здібностей; виховувати в учнів етичні та естетичні смаки, любов до слова, рідної мови, народу, країни; прищеплювати інтерес до результатів власної праці.

Обладнання: презентація, вислови про мову, українська національна символіка (віночки, рушники), Дерево мови, різнокольорове листя, міні-виставка наукової, публіцистичної та художньої літератури про українську мову, відеоуривок «9 листопада - День української писемності та мови», аудіозапис «Мій рідний край».

Хід конкурсу

  Вступне слово ведучої

Доброго дня, шановні друзі!

Подивіться за вікно: самотні дерева, опале листя, прохолодний вітерець. А пам’ятаєте, як нещодавно ми слухали щебет пташок, насолоджувалися ласкавим сонячним промінням, милувалися красою різнокольорових дерев…Природа має своє закони. Все змінюється. І ми не в змозі на це вплинути. Єдине, що залишається незмінним – це Батьківщина і рідна мова.

 До вашої уваги пісня «Мій рідний край»

Бібліотекар. Рідний край важко уявити без рідної мови. А якщо не буде мови, то не буде й нації. Це стара, як світ, істина. І сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб показати, наскільки ми знаємо, любимо й шануємо рідну мову, адже «Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка».

Я рада вітати всіх присутніх на конкурсі декламаторів, який присвячений Дню української писемності та мови.

Відеоуривок «9 листопада-День української писемності та мови».

Отже, дізнавшись більше про День української писемності та мови, ми сміливо можемо розпочати наш конкурс.

Серед нас є люди, які сьогодні будуть оцінювати читців. Це справедливе, об'єктивне журі у складі
____________________________
____________________________
Виступи будуть оцінюватися за  трьома найголовнішими критеріями. Це знання тексту, виразність, артистичність. Максимальна оцінка за виступ-12 балів.

Конкурс журі буде оцінювати  в трьох номінаціях:

- Молодша вікова категорія «Перші кроки» – учні 1-4 класів; 

- Середня вікова категорія «Юні таланти» – учні 5-7 класів; 

- Старша вікова категорія «Літературна надія» – учні 8-10класів  

 Ведучий. Найцінніший та найбільший скарб, що дав Господь людині, - Слово. Ніхто із земних істот не володіє словом, тільки людина. Із словом людина є найбільш подібна до Бога.

До вашої уваги виступ учнів.

Бібліотекар. У світі налічується близько 3 тис. мов. І серед них ніби запашна квітка в чудовому букеті українська мова. Її краса і багатство, витонченість і мелодійність визнана світом. Наше слово дістало визнання і шани серед близьких і далеких народів. Наша мова належить до найпрекрасніших у світі. У щоденній практиці спілкування не обійтися без мови. І навіть коли ми думаємо, у пам'яті відтворюємо відомі нам слова і фрази. Власні думки формулюємо і передаємо за допомогою мови. Світ пізнаємо через мову, бо в ній накопичено життєвий досвід попередніх поколінь.

Перед вами виступ  учнів.

 Поетичною мовою можна змалювати й охарактеризувати все: чарівні картини природи і людські почуття, найпершу гаму барв та гармонію людських стосунків. Пропонуємо до вашої уваги поетичні перлини українського слова у виконанні  учнів.

Бібліотекар. Через мову ми впливаємо на емоції та почуття людей, формуємо їхні естетичні смаки. У цьому ви переконаєтесь, прослухавши вірш у виконанні  учнів.

Говорять, що живий народ,

Допоки мова буде жити.

Як хочеться подовжити віку їй,

Співати нею, милуватись, говорити.

 Одвічною мрією українського народу було навчання в школі українською мовою. Нам  з вами в цьому дуже пощастило. Прослухаймо поезію «Рідна мова в рідній школі» у виконанні учнів.

 Підсумок конкурсу. Виступ журі.

Слово ведучої. Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, шепіт трав, а й високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і поступ майбутній.

А Вкраїни мова —                     
Мов те сонце дзвінкотюче,        
Мов те золото блискуче,            
Вся і давність, і обнова —         
Українська мова. 
Розцвітай же, слово,
І в родині, і у школі,
Й на заводі, і у полі
Пречудесно, пречудово
Розцвітай же, слово!

                                             Рефлексія

Давайте і ми з вами побажаємо всього найкращого нашій мові! У кожного з вас є різнокольорове листя, на якому ви повинні написати побажання рідній мові.

  (Діти вішають листя із побажаннями на дерево рідної мови).

Нехай же дерево нашої мови ніколи не буде самотнім, хай воно квітне на радість усім!

А зараз ми надаємо слово журі, яке оголосить результати нашого конкурсу.

Дякуємо всім присутнім! Зі Святом української писемності та мови!

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Иванова Алла
Додано
5 травня 2020
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку