Конкурсно-розважальна програма "Детиктив-шоу"

Про матеріал
Сучасний детектив — це не просто гора м'язів і надсекретна зброя в кишенях. Саме інтелект, логічне мислення, хороша інтуїція — ось справжня зброя детектива XXI століття. Тому в сценарії цього шоу передбачено розвиток інтелектуальних здібностей, тренування спостережливості та уваги.
Перегляд файлу

  Дете ДДетектив-шоу

 

-Шановні діти, давайте згадаємо, скільки професій оточує нас.(Відповіді дітей).  Але немає професії більш  захоплюючої, ніж приватний детектив. І сьогодні ви в цьому переконаєтеся.

 

Усі ви любите,надіюсь, детективи й, напевне, не раз уявляли себе у ролі детектива. Сьогодні у вас буде така можливість. А чи знаєте ви, що для того, щоб стати професіоналом в пошуку, недостатньо читати поліцейські романи, дивитись  детективи.  Приватні детективи – це професіонали найвищого ґатунку.  

Фірму "ПінкертонІнкорпоратед" знають в усьому світі як найстарший заклад, що займається приватним пошуком. Є у всіх детективів свій міжнародний професійний союз. Міжнародній асоціації приватних детективів вже 80 років.

Кого з  приватних  детективів через  відомі  твори Конана  Дойла ви знаєте?

 Слайд

-А ось  і він! Той,  хто  зробить нашу  зустріч цікавою  і  пригодницькою!

(Танець)

Х : Доброго дня , юні детективи.

Я для доведення своїх справ використовую дедуктивний метод . Спочатку я збираю окремі факти, доводжу , що вони істинні , точні і потім роблю загальний висновок про результат справи: хто винний і як все сталося. Цей метод вперше описаний в працях давньогрецького вченого Аристотеля. Цей  метод  я використав  у реальному житті і  тому зустрічайте детективів :   агентство  9-го класу -«Дедукція», агентство 11-го класу – «Логіка»

  Подивимосяся сьогодні чи готові ви стати справжніми детективами?

 

В: Шановний  Шерлок Холмс підібрав для агентств конкурси, завдання, які буде оцінювати журі (називаю …..)

 

Х.: У мене було дуже багато справ: Собака Баскервілів", "Скарби Агри", "Знак чотирьох", "Танцюючи чоловічки". Яку ж запропонувати вам? Почнемо, мабуть, з останньої. Перша справа буде називатися "Танцюючі чоловічки". (Додаток)

Ця справа називається так тому, що злочин був розкритий завдяки зашифрованим фразам у вигляді танцюючих чоловічків. А чи зможете ви впоратися з танцюристами? Побачимо! ( Слайд «Танцюючі чоловічки»)

Вед.: Перед вами аркуш, на якому зображені танцюючі чоловічки. Виконайте завдання, що написане на ньому. На розв’язання цієї справи у вас є ?хвилин. На окремому аркуші напишіть відповіді. Хто зробить це першим, здає відповідь до журі.

Поки «кипить» робота в агентствах, у вас наразі є нагода спробувати себе у ролі юних сищиків

          -   Детектив повинен вміти користуватись професійним жаргоном. (Глядачам пропонуються питання на  тему криміналістики.)

  1. Те, з чого починається детективний фільм. (Злочин).
  2. Це порушує злочинець. (Закон)
  3. Як називається ручний «портрет» злочинця? (Відбиток / відбитки, наприклад, пальців або взуття).
  4. Ці браслети не прикраса дам. (Наручники)
  5. Хто автор творів про пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона? (Артур Конан Дойль)
  6. В якому мультиплікаційному фільмі був сищик з «нюхом як у собаки і оком, як у орла» («Бременські музиканти») .
  7. Якщо це маєш, то спиш спокійно. (Алібі)
  8. Дільничний з дикого Заходу. (Шериф)
  9. Щось безсмертне. (Мафія)
  10. Тет-а-тет з-поліцейським. (Допит)
  11. Метод розслідування, яким користується Шерлок Холмс. (Дедукція)
  12. Те, що порушує злочинець. (Закон)

Молодці! Ви показали прекрасні знання в галузі криміналістики.

 

Вед.: Були у Шерлока Холмса справи, які він називав "Справами на одну трубку". Що це означає? Переходимо до другої частини розслідувань: "Справи на одну трубку".

 

"Показання свідків" (Додаток )Слайд

Відбулося пограбування ювелірного магазину. Слідство опинилося у безвихідному становищі: є дев’ять підозрюваних і троє свідків, але один з них пам’ятає лише, що грабіжник ; був лисий, другий - що грабіжник мав вуса, а третій - що на обличчі злодія красувався пластир. Чи буде цього достатньо, щоб визначити злодія? Подивіться на обличчя підозрюваних та дайте відповідь. На цю справу у вас 3  хвилини.

 

"Закодоване послання"  Слайд

Справжній детектив повинен добре вміти розшифровувати закодовані надписи. Шерлок Холмс вмів це робити з успіхом, про що свідчить розкриття справи "Танцюючих чоловічків". Сьогодні у вас буде невеличкий урок з кодування та тайнопису. Одним з найдавнішим способом кодування єспосіб "решітки". Він полягає в тому, що на букви, записані у квадраті, накладається решітка, отвори в якій розташовані в певному порядку. Букви,   які з’являються в отворах, і складають текст. Щоб прочитати весь текст, необхідно повертати решітку на 90° за годинниковою стрілкою.

Прочитайте закодоване послання, щоє у вас на аркушах, напишіть його на окремих аркушах і здайте результати до журі. На виконання завдання у вас  5хвилин.

Вед.: А тим часом, проведемо гру з болільниками. Болільникам команд будуть дані кримінальні справи, проілюстровані картинками. Ви повинні відгадати, хто є злочинцем, і чому.

- Ось ви показали, як можете логічно мислити і знаходити прості рішення. Ми побачили, що ви дуже здібні детективи. Так швидко впоралися зі складним завданням.

 (Додаток ) Слайди

Х: Час почути думку наших експертів! Журі, вам слово!

Справа №  4«Змалюй злочинця»

Вед.: А тепер до більш активних завдань!

Щоб встановити особу злочинця, багато детективів вживаються в його образ. Те ж саме має бути зараз з нашими учасникам. Час на підготовку - 30 секунд. Я зачитую опис злочинця, один представник від команди слухає, потім зображує цього злочинця.

  1. Старенька, голова і ноги трясуться при ходьбі. Хода стрибає. Старенька підозріло часто озирається, покашлює.
  2. Маленька жінка з кривими ногами. При ходьбі часто сопе і посвистує.
  3. У нього була чарівна посмішка. Він трохи накульгував на ліву ногу. Слабкістю в його характері було те, що він постійно розстібав і застібав ґудзики на комірі сорочки.
  4. 4.Висока жінка, права нога коротша за ліву. Одна брова вище іншої. Часто плаче, плач переходить в сміх.

 

      X.:Після інтелектуальних та активних завдань у детективних агентствах та глядачів є час відпочити. Досить часто трапляються справи, пов’язані із пошуком своїх домашніх улюбленців, як і у нашій історії…

Єралаш «Сищик».

.

Вед. :Слідуюча справа №5  «Докази» триває.

- Детектив постійно розвиває 5 органів почуттів: зір, слух, дотик, нюх і смак.

( виносять на підносі 5 баночок з речовинами).

-Перед вами в п'яти пронумерованих склянках знаходяться речовини білого кольору. Проста людина скаже, що всі речовини однакові, але детектив, уважний, подивившись на ці склянки, з точністю визначить їх вміст. Відкривати банки не можна. Вам дано таблички з назвами речовини.

На моє питання: «Що в банці № ?» -  учасник піднімає свою табличку.

Командам видають таблички з написами: «Цукор», «Сіль», «Борошно», «Пральний порошок», «Манна крупа».

Вед.  Дякуємо  детективним агентствам!   

 

Вед..: Найскладнішими є справи, при розслідуванні яких немає можливості виїхати на місце злочину, зібрати всі докази та подробиці. Тоді залишається сподіватися лише на відповіді клієнта. Але й такі справи міг розгадати Шерлок Холмс. Саме таким чином і ви повинні будете розкрити наступну "Таємничу історію". Слухайте уважно.

Мені стало відомо, що в готелі "Кульгава лама"зупинився відомий колекціонер живопису. Він віз з собою знамениту картину голландського майстра, і її мали вкрасти. Три дні я чергував в номері колекціонера, чекаючи розв’язку цієї історії. На четвертий день ввечері несподівано роздався стук у двері. Я промовчав. Стук повторився. Я промовчав. Тоді двері розчинилися і у кімнату зайшов незнайомець.

– О, вибачте, я був абсолютно впевнений, що це мій номер. Ще раз пробачте.

Що, як на вашу думку, я мав зробити? Повірити незнайомцю чи арештувати його?

(ВІДПОВІДЬ: арештувати, якщо він був би впевнений , що це його номер , то він би не стукав ВІН ПОСТУКАВ ТОМУ ЩО ЦЕ БУВ НЕ ЙОГО НОМЕР)

 

Вед.: Ви маєте право задавати Шерлоку питання, відповіді на які можуть бути "так" чи "ні". Аналізуючи відповіді, ви повинні дати відповідь на запитання Шерлока Холмса.

 

Вед.: Ще один конкурс для болільників називається "Детектив іде по сліду".

Слайд

В якій казці йде мова про спортсмена, який не мав достатньої фізичної підготовки й вирушив на змагання по бігу з перешкодами. Хитрість і витримка дозволили йому дістатися фінішу. Але фінал казки трагічний: проявивши самодіяльність і порушивши правила безпеки, він загинув. Хто це? (Колобок)

 

Слайд

В якій казці особистість, в усіх відношеннях дуже сіра, здійснює план вбивства двох осіб, та лише своєчасному втручанню активної громадськості, все закінчується добре? (Червоний Капелюшок)

 

Слайд

Один фермер виростив на своїй ділянці рекордний врожай, але не зміг впоратися з збиранням і запросив іще п’ятьох робітників. Назвіть їх. (бабуся, онучка, Жучка, Мурка, мишка)

 

X.: От і все. Наше засідання завершене. Журі підіб’є підсумки і оголосить переможців.

 

Пісня на  мотив « Пісня про зайців»

 

docx
Додав(-ла)
Kulida Lubov
Додано
21 вересня 2020
Переглядів
367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку