Презентація на тему: "Розвиток анатомії та фізіології"

Про матеріал
Дана презентація дає можливість познайомитись із основними науковими відкриттями з анатомії с/г тварин і роллю учених у розвитку цієї дисципліни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Розвиток анатомії та фізіології»

Номер слайду 2

План.1. Зародження анатомії.2. Зародження фізіології.3. вчені.

Номер слайду 3

Анатомія як наука. Анатомія як наука почала формуватися в Стародавній Греції за п'ять століть до на­шої ери. Ще давньогрецькі вчені-мислителі Гіппократ і Арістотель та давньоримський лікар Гален сформували матеріалістичне уявлення про будову та розвиток організмів.

Номер слайду 4

Вони вперше застосували розтин трупів. В епоху Відродження поряд з торгівлею, про­мисловістю почало посилено розвиватися тваринництво, що сприяло розквіту й подаль­шому розвитку анатомії.

Номер слайду 5

Зародження фізіології. Зародження фізіології як науки, що базується на експерименті, датують другою по­ловиною XVI і початком XVII ст. Важливим етапом у розвитку фізіології слід вважати відкриття у 1628 р. англійсь­ким лікарем, анатомом і фізіологом У. Гарвеєм (1578—1657) великого кола кровообігу у людей і тварин.

Номер слайду 6

Впливові вчені. Значний вплив на розвиток анатоми, фізіології та інших біологічних наук мала ево­люційна теорія Ч. Дарвіна (1809—1882), згідно з якою рослини, тварини і людина з'яви­лися на Землі природним шляхом, поступово перетворюючись із простих форм на складніші під впливом навколишнього середовища. Основними рушійними силами ево­люції, за Ч. Дарвіном, є спадковість, мінливість та природний добір.

Номер слайду 7

Значний внесок у розвиток еволюційної теорії зробили російські вчені-біологи. Ви­датний російський анатом і хірург М. І. Пирогов (1810—1881) вперше розробив і застосу­вав методику вивчення топографії внутрішніх органів на заморожених трупах.

Номер слайду 8

О. О. Ковалевський (1840-1901) та І. І. Мєчников (1845-1916) вважаються засновника­ми еволюційної ембріології, а В. О. Ковалевський (1842—1883) — еволюційної палеонтології (наука, що вивчає рештки викопних тварин). Крім того, І. І. Мечников є творцем теорії фагоцитозу.

Номер слайду 9

О. М. Сєверцов (1866—1936) є творцем еволю­ційної морфології. П. Ф. Лесгафт (1837—1909) впер­ше вивчив взаємозв'язок між будовою і функцією ор­ганів та значення умов зовнішнього середовища для розвитку організму. Він довів, що фізичні вправи по­ліпшують діяльність організму. Ця теорія становить основу застосування тренувань тварин та впровад­ження для них регулярних прогулянок.

Номер слайду 10

Значний внесок у розвиток анатомії тварин зро­били Л. О. Третьяков (1856—1922), Д. М. Автократов (1868-1953), О. П. Климов (1878-1940), А. і. Акаєвський (1893—1982). Еволюцію апарату руху тварин вивчали Б. О. Домбровський і В. Г. Касьяненко та їх­ні учні.

Номер слайду 11

Виняткова роль у розвитку фізіології належить І, П. Павлову, який вивчав фізіоло­гію кровообігу, органів травлення та функцію великих півкуль головного мозку. Він до­вів вплив нервової системи на діяльність органів і організму в цілому, на залежність фі­зіологічних процесів організму та поведінки тварини від зовнішніх подразників, умов зовнішнього середовища, на єдність організму і всіх його функцій з навколишнім сере­довищем. Вчення І. П. Павлова про умовні рефлекси дало змогу відкрити закони вищої нервової діяльності людини.

Номер слайду 12

продовжуючи розвивати вчення І. П. Павлова, його учні і послідовники зробили значний внесок у фізіологію. До цієї групи дослідників слід віднести Л. А. Орбелі (1882— 1958), який вивчав трофічний вплив нервової системи і створив адаптаційно-трофічну теорію симпатичної іннервації. К. М. Биков (1886—1959) досліджував вплив кори вели­ких півкуль головного мозку на діяльність внутрішніх органів. В. В. Парін (1903—1971) — засновник космічної фізіології.

Номер слайду 13

На сучасному етапі розвитку фізіологічних і анатомічних досліджень почали використовувати найновіші технічні засоби, які дають змогу вивчати функції цілого організму, а також йо­го окремих органів, тканин і навіть процеси, що відбуваються в клітинах на молекуляр­ному рівні. Але ми не повинні забувати і про вчених які принесли нам першочергові знання про ці науки.

pptx
Додано
23 вересня 2020
Переглядів
3266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку