Конкурсно-розважальна програма "Математика в професіях"

Про матеріал
Конкурсно-розважальна програма для проведення заходу в рамках тижня фізико-математичних наук
Перегляд файлу

Конкурсно-розважальна програма «Математика в професіях»

  1.      За словами Альберта Енштейна «Якщо ви хочете брати участь у великому житті, то наповнюйте свою голову математикою, поки є для цього можливість. Вона надасть вам потім величезну допомогу у всій вашій роботі.   

«Точні науки – основа професіоналізму. Без цієї мудрості    ні філософа, ні лікаря не може бути». Казав математик, педагог Леонтій Пилипович  Магницький

 

  1.      Математика - одна з найдавніших наук. Елементи математики застосовувалися ще в ті часи, коли людині потрібно було порахувати кількість убитих звірів, число рослин. Від тих днів нас відділяють століття. А в наші дні математика розвивається дуже швидко, так як без неї неможливе життя людини. Математика необхідна в будь-якій професії, яку б ви не вибрали для себе. Але крім того, математика - це ще й дуже цікава і захоплююча наука!
  2.      Кожному робочому необхідні математичні знання. наприклад: токар, обробляє деталь, повинен дотримуватися конкретних розмірів,        часто йому необхідна велика точність обробки деталі, тому йому треба вміти читати креслення.

Для тих, хто хоче зайнятися комп'ютерним        програмуванням без математики - нікуди. Для економіста математика є найважливішою        річчю, так як на ній побудована вся його робота. Всі операції, які він виконує, побудовані        на обчисленнях і розрахунках. Він розраховує, що        він повинен зробити, щоб виграти в одній        операції і заощадити на інший.

У будівництві ніяк не обійтися без математики -        будівельникам потрібно підрахувати, скільки матеріалу        потрібно затратити на будівництво, як вивірити кошторис,        якої товщини, наприклад, повинна бути стіна і т.д.

Лікар зобов'язаний виписати рецепт на ліки в правильних дозах.         

І в звичайному житті просто необхідна математика.     Таким чином, математика необхідна в будь-якій професії.

  1.      ВЧИТЕЛЬ: Здійснює навчання і виховання учнів, з урахуванням специфіки навчального предмета, сприяє розвитку в учнів логіки мислення та інтересу до вивчення математичних наук; використовує різноманітні форми і засоби.

 

ЗАДАЧІ-ВІРШІ

 

  1. ПРОГРАМІСТ:
    Програмування - процес і мистецтво створення комп'ютерних програм або програмного забезпечення за допомогою мов програмування. Програмування поєднує в собі елементи мистецтва, фундаментальних наук (перш за все інформатика і математика), інженерії, спорту та ремесла.
  2. А ЧИ ПОТРІБНА МАТЕМАТИКА ФОТОГРАФУ?

Всі параметри зйомки позначаються цифрами.

Щоб обчислити максимально можливу довгу витримку при зйомці з рук, доведеться вдатися до поділу - розділити 1 на фокусна відстань об'єктива.

Найвідоміше правило композиційної побудови кадру - правило «золотого перетину» - прийшло з математики. При підготовці фотографій до друку, при верстці фотокниг фотограф повинен точно знати розміри фотографії або розвороту видання.

Будь-який колір в колірному просторі визначається за числовим позначенню.

І нарешті, робота фотографа повинна оплачуватися. Як фотографу обчислити вартість своїх послуг? Розрахунок - це математичні дії, які застосовуються в бухгалтерському обліку. Так що, дорогі друзі, математика - дуже важлива і корисна наука для фотографа!

 

КОНКУРС «ЗНАЙДИ ВІДМІННОСТІ»

 

  1. ЛІКАР: Медицина - область наукової та практичної діяльності по дослідженню нормальних і патологічних процесів в організмі людини, різних захворювань і патологічних станів, по збереженню і зміцненню здоров'я людей.

Професія лікаря безперервно      пов'язана з математикою.      Без математики було б      неможливо проводити      розрахунки, огляди,      ставити діагнози,      проводити лікування.

  1. АРХІТЕКТОР:                                     
    Коли ми чуємо поєднання «Математика і архітектура », мимоволі задаємося питанням:  «А чи присутній взагалі математика в архітектурі?» Звичайно.  Досить поглянути на будівлі, і ми тут же побачимо знайомі геометричні фігури: паралелепіпед, трикутні фронтони, напівкруглі і прямокутні вікна. ...      І це лише мала частина геометричних фігур, які радують око при погляді на гарні будинки.

 

  1. ТРЕНЕР: Тренер - інженер-наладчик, що допомагає      спортсмену в саморозвитку задатков-      здібностей, які закладені в      людському тілі і затребувані певним видом спорту, доводячи їх до яскраво вираженого індивідуального рівня.  Ця робота відноситься до області складного для розуміння людиною природного механізму - людського тіла, тому професія вимагає від тренера самих узагальнених певних знань про природні явища. Так як в спорті присутня і порядок, і міра,      математика для нього не може бути сторонньої      наукою.

 

  1.                     ЧИ ПОТРІБНА МАТЕМАТИКА ЮРИСТУ? Для юриста значення математики безмежне. В юриспруденції, як і в математиці, застосовуються одні і ті ж методи міркувань, мета яких - виявити істину. Будь-правознавець, як і математик, повинен вміти міркувати логічно, вміти застосовувати на практиці індуктивний і дедуктивний методи (згадайте Шерлока Холмса!). Тому, займаючись математикою, майбутній правознавець формує своє професійне мислення.

 

МАТЕМАТИЧНІ ЗАГАДКИ

 

  1.                     АВТОМЕХАНІК: На перший погляд здається дивним, але тим не менш без математики автомеханікові не обійтися, оскільки до переліку його обов'язків входять наступні пункти: ведення автомобільних фар. Для коректного функціонування дзеркала фар повинні відбивати промені паралельним пучком; виготовлення правильних шестерень: без базових знань в галузі геометрії не обійтися; коректний підбір поршнів до циліндрів (для цього необхідно коректно обчислити зазор між ними); складання таблиці, в якій вказується максимально допустимий знос елементів двигуна.
  2.                     КУХАР: Не варто недооцінювати цю професію. Кухар - це не просто людина, яка може швидко зробити суші або пельмені (залежно від запиту). Він творець, здатний з купки найпростіших продуктів створити шедевр, при цьому врахувавши всі похибки і характер зміни їжі в процесі термообробки. Отже, деякі з його обов'язків: Калькуляція страви. Простіше кажучи, розписаний до грама рецепт.

 

  1.                     ЧИ ПОТРІБНА МАТЕМАТИКА МУЗИКАНТУ? Дивно, але факт: математика в професіях музикантів грає першу скрипку. Звук - явище природи. Значить, він ідеально описується математикою. Гармонійна мелодія неможлива без законів цифр.

Акорди та інші елементи базуються на математичних формулах. Також ця наука потрібна і для того, щоб створювати "правильні" музичні інструменти - тобто ті, що в готовому вигляді зможуть видавати потрібні, чисті звуки.

 

КОНКУРС ВГАДАЙ МЕЛОДІЮ

  1.                     Ми розглянули лише деякі професії, в яких математика є основою. Тож давайте підсумуємо, для чого взагалі потрібно вивчати математику:

Тебе не ошукають в магазині.

Ти зможеш правильно порахувати кількість матеріалу для ремонту квартири.

Без знання про порядок дій у виразах навіть калькулятор помиляється.

Зможеш прорахувати вигоду від банківського депозиту та втрату на кредиті.

Зможеш складати пропорції відповідно до рецепту в кулінарії.

Зможеш розпланувати будову чи зробити викрійку для виробу.

Зможеш прорахувати долю виграшу у грі.

Будеш уміти користуватись GPS та прокладати маршрут.

Математика розвиває розум та вчить логічного мислення.

Зможеш знайти кращу роботу.

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 березня 2019
Переглядів
1878
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку