Консолідація українського суспільства через виховання патріотизму в закладах освіти

Про матеріал
Новітні підходи до організації виховної роботи з патріотичного виховання, вимагають враховувати широкий спектр регіонально-політичних та регіонально-культурних відмінностей, що склався в Україні історично. Також на сучасному етапі виховання, педагогічним колективам важливу увагу при структуризації виховної діяльності слід надати неоднозначному ставленню населення до багатьох подій минулого та сучасного. І передбачити орієнтацію на духовну культури людини, адже тільки духовне може компенсувати вплив політичних конфліктів та соціальних суперечностей, єднати націю.
Перегляд файлу

КОНСОЛІДАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ЧЕРЕЗ ВИХОВАННЯ ПАТРІОТИЗМУ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

 

Слайд №1

Доброго дня, шановні учасники конференції!

Слайд №2

На сучасному етапі свого розвитку Україна нажаль, стоїть  на фоні вирішення складних політичних процесів, відчуваються проблеми соціально-економічного характеру, спостерігається знецінення традиційних моральних норм, пропаганда жорстокості, бездуховності, невизначеність в оцінці подій історичного минулого, що негативно впливає на формування цінностей підростаючого покоління.  Виростають молоді люди позбавлені почуття національної гордості, яким насаджується безкультур’я, нівелюється совість, деградується мораль.

Слайд №3

За висловом заслуженого учителя України, ветерана війни і праці Петра Щербаня: «Зараз проявляється процес деморалізації і денаціоналізації молоді, яка втрачає не тільки національне, а й людське обличчя».

Слайд №4

У цих умовах постає розв’язання найгостріших проблем, не тільки на державному рівні, а й процес глобальної інновації виховного процесу навчального закладу, що нерозривно покладений в основу консолідації українського суспільства через виховання патріотизму. Виховання патріотизму молоді сьогодні є одним з найголовніших пріоритетів гуманітарної політики в Україні, яка здійснюється для формування особистості з високими патріотичними переконаннями та вмінням до адаптації в соціумі.

Слайд №5

Новітні підходи до організації виховної роботи з патріотичного виховання, вимагають враховувати широкий спектр регіонально-політичних та регіонально-культурних відмінностей, що склався в Україні історично. Також на сучасному етапі виховання, педагогічним колективам важливу увагу при структуризації виховної діяльності слід надати неоднозначному ставленню населення до багатьох подій минулого та сучасного. І передбачити орієнтацію на духовну культури людини, адже тільки духовне може компенсувати вплив політичних конфліктів та соціальних суперечностей, єднати націю.

Слайд №6

Саме тому в сьогоднішніх умовах державотворчого процесу відбувається активний різнобічний пошук шляхів модернізації та оптимізації нової патріотичної парадигми виховання у загальноосвітніх навчальних закладах. Бо як, відомо патріотами не народжується. Патріотизм прищеплюється змалечку як невід’ємна риса людського характеру. Більше того, в Положенні про загальноосвітній навчальний заклад проголошено принцип єдності навчання й виховання, що зобов’язує всі структурні установи органів освіти до відповідної роботи.

Слайд №7

Так і Царедарівський навчально-виховний комплекс у 2014/2015 навчальному році керуючись потребою консолідації українського суспільства та сформованим соціальним замовленням на ефективні виховні системи та інноваційні технології виховання патріотизму, урізноманітнює концепцію діяльності начального закладу та створює досить нові конфігурації здійснення виховного процесу.

Слайд №8

Відмічаючи низький рівень інформаційно-пропагандистського забезпечення патріотичного виховання молоді, в шкільній газеті «Friend fest» створюється постійно діюча рубрика «Україна. Історія трагічна та захоплююча», з метою виховання учнів НВК на кращих зразках української історії.

Слайд №9

А так, як вона багата патріотичними звершеннями, то слід згадати про козацтво, як уособлення найкращих якостей патріотів та борців за свободу нації. І з нагоди відзначення Дня українського козацтва в цьому навчальному році відбудеться вже третя національно-патріотична, військово-спортивна гра «Нащадки козацької слави».

Слайд №10

В рамках проекту «Тиждень самоврядування учнів» планується проведення тренінгових занять взаємодії лідерів на тему «Єдина країна. Единая страна»,

Слайд №11

а роботу оздоровчої кампанії літа 2015 та табору відпочинку з денним перебування «Веселка» здійснити під тематичним гаслом – літо патріотичного виховання.

Слайд №12

Актуалізуючи повагу до національних символів та традицій народного мистецтва на уроках трудового навчання запроваджується творча акція по виготовленню елементів традиційного українського одягу, кожним учнем нашого НВК – «Я вишиваю долю твою, Україно»

Слайд №13

Опрацювавши матеріали швейцарського фонду заснованого Бернаром Вебером, щодо діяльності проектів «Сім чудес стародавнього світу» та «Нові сім див світу». Ознайомившись з роботою у 2007 році Всеукраїнської акції «Сім чудес України» та з метою збереження культурної спадщини рідного краю для майбутніх поколінь у 2015 році на базі НВК розгортається широкомасштабний інтерактивно-мультимедійний проект «Сім чудес моєї Царедарівки».

Слайд №14

Українська пісня, пісня народу, який не зважає на те що сучасні «філософи» ділять нашу землю на захід та схід. Не має значення де народилась пісня, має значення що вона живе по обидва боки Дніпра. І саме знайти пісенні скарби – завдання проекту учнівського врядування «Двоколісні хроніки. Країна скарбів». У жовтні цього року, планується об’їхати на велосипедах  села сільської ради та зібрати для збереження у ХХІ столітті, воістину народні пісні, які по праву стали стражами української духовності.

Слайд №15

«Борці за країну! Мужність і посвята. Вірність, що міцніша понад смерть», так писала відомий український педагог Софія Русова, про найбільш важливий етап нової моделі патріотизму – виховання на кращих прикладах життя титанів незалежності. Отож для відновлення історичної дійсності та звільнення української історії від заангажованих, а то й відверто маніпулятивних трактувань радянсько-імперської доби, вдруге пройде відкритий історичний фестиваль-форум «Обличчя української історії», вході якого учасники знайомляться з біографічними абзацами та творчими портретами відомих українців, імена яких для знайомства учасники фестиваль-форуму обирають самостійно.

 

Слайд №16

Проте не секрет, що наше сьогодення, все тісніше переплітається тенетами телевізійного простору, всесвітньої мережені Internet. «Клікаючи» сторінки сайтів, перемикаючи телевізійні канали, ми починаємо забувати «живе» та рідне українське слово. Саме тому, VI сезон проекту «Вічні слова України» керуючись новими вимогами до виховання, носитиме назву «Одна країна, єдина нація». Даний проект, намагається перевернути уявлення про формат сучасного шоу та «зламати» стандартизовані уявлення про патріотичне виховання в сільській школі. Створений за форматами сучасних медіа-шоу, глядачеві він несе велич та неперевершеність споконвічного українського слова, знайомить учнів із геніальними шедеврами, що по праву стали гордістю нашого народу та увійшли до скарбниці європейського мистецтва.

Слайд №17

Хоч ці проекти і створені для того, щоб руйнувати стереотипи та будувати інновації, перш за все, вони голосно закликають, не забувати захоплюючу історію, живу культуру і великих дітей батьківської землі, адже ніщо і ніхто не має права замінити навіть однієї сторінки «Кобзаря», бо містить вона більше, ніж вічний «Заповіт»: вона містить нашу історію, історію від кріпаків, що жили на «окраїні», до вільних людей, якими пишається моя земля на весь світ, бо по всьому світу знають, що для нас вона завжди єдина – країна нашої мрії!

Слайд №18

Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

doc
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку