План – конспект інтегрованого уроку з трудового навчання , природознавства, основ здоров´я.
Тема: Виготовлення іграшки обємної форми. «Травяничок». Використання іграшки в сучасному декоративно-ужитковому мистецтві.
Мета: вдосконалювати техніку роботи з підручними матеріалами; формувати вміння створювати композиції для декору кімнати в техніці хенд мей; пригадати ознаки живої та неживої природи, етапи розвитку рослини; ознайомити з рослинними ліками; розвивати моторику рук, творчі здібності, уяву; вчити контролювати і коригувати свої дії; виховувати охайність у роботі, любов до природи та навколишнього світу; учити й бачити прекрасне довкола.
Обладнання і матеріали: ножиці, олівець, капронові колготи, тирса, ґудзики, прикраси до ляльки, зерно пшениці, жита, ячменю, гарячий клей, горшечок або мисочка.
Наочність: різні види ляльок, презентація до уроку, смайлики, словникові слова.
Хід уроку
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
1. Привітання
2. Визначення емоційного стану всіх.
II. СПРИЙМАННЯ Й УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Вчитель. Щоб визначити тему сьогоднішнього уроку нам потрібно давати відповіді на запитання, відгадати загадки і відшукати головні слова у нашому спілкуванні.
Замість справжньої дитини Є у кожної дівчини. Її пестять, одягають, Спати ввечорі вкладають. І годують її смачно — Дуже мамі вона вдячна! (Лялька)
|
В неї платтячко і банти Та до школи не іде. Їй би тільки весь час грати І не вчитися ніде.
|
То яке головне слово оберемо до теми? ЛЯЛЬКА
Бесіда.
Це слово в наш час дуже популярне. Бо кожен хоче мати вдома речі, котрі сам виготовив. І котрі не відрізняються від куплених. Ще такі речі дуже високо оцінюються.
Одне кинув - жменю зібрав (Зерно) |
Ноги на полі, |
Восени лягло, взимку спало, |
Що два тижні зелениться, |
Ноги на полі, |
|
З поля зжинають, У млині перетирають, |
Що це за пан - |
В кожнім місті і селі |
Їх любить кожен, |
Як навколо об'їси - |
Їх цінують за начинку. |
Деко́р — сукупність елементів, що становлять зовнішнє оформлення. Декоративні рослини ( живі або штучні )
ІІІ. Виготовлення Трав´яничка.
Огляд презентації виробу поетапно.
Бесіда.
ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРОРОЩЕНОЇ ПШЕНИЦІ
Пророщені пшеничні паростки ще в давнину вважалися чудовим засобом лікування різних захворювань і зміцнення імунітету. За біологічної цінності пророщена пшениця не має рівних ні в природі, ні в медицині! Про пророщену пшеницю згадується в Аюрведі, традиційній індійській науці про здоров’я людини, Гіппократ призначав її як загальнозміцнюючий засіб.
У чому ж полягає висока біологічна цінність даного продукту? По-перше, в тому, що це натуральний продукт, створений самою природою. У ньому міститься величезний комплекс вітамінів і мікроелементів: вітаміни групи В, Е, А, С, залізо, кальцій, хром, фосфор, цинк, магній, а також величезна кількість ензимів і інших корисних вітамінів і з’єднань.
По-друге, в тому, що пшениця — це дешева сировина і не швидко псується. Пророщувати зерна можна в будь-який час року. Процес пророщування здійснюється самостійно. Важливе значення має дотримання правил пророщування, оскільки неправильно пророщені паростки можуть бути небезпечні для здоров’я.
Як правильно пророщувати зерно пшениці
З чого слід почати процес пророщування? Для початку перебрати зерна, видалити сміття і поламані зерна. Потім добре промити теплою водою і заново залити чистою водою. Протягом 10-12 годин періодично промивати і заливати пшеницю чистою водою. Дана процедура необхідна для того, щоб вивести з зерен хімікати, якими могли бути оброблені зерна. Це є профілактичним заходом, так як зерна можуть бути оброблені, а можуть і не бути. Якщо не підстрахуватися, то замість очікуваної користі лікування принесе швидше за все шкоду.
Після 12 годин (можна і менше, просто в цьому випадку вони будуть швидше проростати) викласти зерна в блюдо і залити водою так, щоб їх не було видно на поверхні. Зерна повинні не плавати у воді, а бути добре змоченими. Потім накрити марлею і поставити в світле місце ще на 12 годин. Доби досить для того, щоб зерна проклюнулися.
Правильно пророщене зерно пшениці
Якщо зерна менше перебували у воді при замочуванні, то буде потрібно близько 2 діб для появи паростків.
Поява паростків є дуже важливим моментом! Паростки повинні тільки проклюнуться, тобто їх повинно бути лише злегка видно з розірваної твердої оболонки. Саме в цей момент вони найбільш корисні і цінні для здоров’я людини.
Ростуть паростки пшениці дуже швидко. У їжу їх необхідно вживати, коли вони тільки проклюнулися або досягли не більше 2 мм. Чим довше паростки, тим цінність їх менша. Крім того, варто знати, що паростки, які мають в довжину більше 3 мм — небезпечні для здоров’я! На даному етапі в них починають накопичуватися шкідливі для організму людини речовини, і паростки стають гіркими на смак.
Так як пшениця росте дуже швидко, а вживати в їжу можна лише невелику її кількість, то замочувати слід невелику кількість зерен.
Вживання пророщеної пшениці
Пророслі паростки вживаються один раз в день по 1-2 столових ложки, бажано натщесерце. Вживати пророщену пшеницю можна протягом 1-3 місяців. Стосовно тривалості вживання краще все ж проконсультуватися з лікарем.
Даний продукт рекомендується також вживати і з метою профілактики, для зміцнення імунітету, наприклад, додаючи в їжу: гарячі страви, салати, закуски.
Найкраще вживати пророщену пшеницю протягом тривалого періоду для відновлення діяльності всіх органів, а згодом додавати її в їжу в якості профілактики.
Користь пророщеної пшениці
Як вже було зазначено раніше, пророщені паростки — це високоефективний засіб при лікуванні різних захворювань. Після 12 днів вживання пророщеної пшениці у людини нормалізується загальний стан здоров’я, зміцнюється імунітет, відновлюються сили, завдяки чому людина відчуває приплив бадьорості.
В першу чергу виліковуються хвороби серцево-судинної системи. Завдяки наявності магнію, з організму виводиться поганий холестерин і знижується артеріальний тиск.
Проростки пшениці допомагають лікувати камені в нирках і жовчному міхурі. Також допомагають впоратися з запорами.
Нігті і волосся набуває блиск, шкіра стає оксамитовою, відновлюється гострота зору і слуху.
Поліпшується нервова система — зникає депресія, страх, смуток, неспокій.
Щоб впоратися з анемією і заповнити дефіцит заліза, потрібно з’їдати в день приблизно 100 грам паростків пшениці.
Крім вищесказаного, нормалізується обмін речовин. Можуть розсмоктуватися різні новоутворення: доброякісні та злоякісні пухлини, поліпи, кісти, ліпоми, міоми і фіброми.
І, нарешті, пророщена пшениця діє як антиоксидант — відбувається омолодження всього організму, що сприяє уповільненню процесу старіння.
Пророщена пшениця для схуднення
Спосіб схуднення досить простий: перед кожним прийомом їжі за дві години з’їдайте по 2 ст. л. пророслих зерен пшениці, запиваючи склянкою води. Зерна можна попередньо перемолоти.
Протипоказання
Якщо ви недавно перенесли операцію, не слід вживати проростки. Протипоказана пророщена пшениця при виразці шлунка і 12-ти палої кишки, а також при алергії на глютен — целіакії.
Пророслу пшеницю не давайте дітям до 12 років. Не рекомендується вживати її з медом або молоком — це несумісні продукти харчування.
Врахуйте, що вживання пророщеної пшениці з молокопродуктами сприяє інтенсивному газоутворенню.
ІV. Підсумок уроку.
Складання асоціативного куща.
1