Конспект кейс-уроку "Дії з десятковими дробами"

Про матеріал
Головна мета запропонованого уроку – це не тільки мотивація учнів щодо вивчення тем «Дії з десятковими дробами», а і предмета математики в цілому, показати роль знань для життя. В розробці уроку представлені всі матеріали кейсів, таблиці для роботи з кейсами; посилання на інтернетресурси.
Перегляд файлу

Урок математики у 6-му класі

        

Тема уроку.  Дії з десятковими дробами Мета уроку:  

Навчальна:

-                      формувати практичні навички  застосування дій з десятковими дробами при розв’язуванні прикладних задач з реального життя  та у різних життєвих ситуаціях; формувати уміння застосовувати набуті знання про десяткові дроби до  розв’язування прикладних завдань, розвивати уважність, логічне мислення;

-                      закріплення знань про відсотки; 

-                      усвідомити цінність знань для повсякденного життя; 

-                      формувати ключові, предметні і міжпредметні компетентності.

Виховна:

-                      виховувати: працьовитість, креативність, ініціативність, активність, вольові якості, цілеспрямованість, впевненість в собі, конкурентоспроможність, самостійність у прийнятті рішень.

Тип уроку.    Систематизації знань, застосування знань умінь і навичок

(за Case - технологією з використанням методів аналізу – методу ситуативного аналізу (Case-study) )

Обладнання: мультимедійний проектор,  комп’ютери, кейси учнів, картки із завданнями, таблиця калорійності борщу.

Тривалість: 1 академічна година

ХІД УРОКУ  I. Організація класу, оголошення теми, мети уроку.

Мотивація навчальної діяльності.

Вчитель. Сьогодні ми проведемо незвичайний урок. Я пропоную вам здогадатися, чому він присвячений. А для цього потрібно відгадати загадку: «Морква, біб і цибулина, бурячок і капустина, ще й картопля — шусть у горщик. Ну й смачний ми зварим…(борщик)».

Отже, я хочу щоб ви відчути себе учасниками масштабного кулінарного реаліті-шоу,  «МайстерШеф». Шоу "МайстерШеф" учить неймовірної швидкості на кухні, і це одна з головних особливостей кулінарного проекту. Тим часом як французи витрачають на страву 3 години, випускники "МайстерШеф" за годину встигають приготувати і прибрати за собою. Ну а ми з вами за 1 годину не тільки розв’яжемо задачі на відсоткові розрахунки, а й дізнаємося цікаві факти.

ІІ. Актуалізація опорних знань. 

Вчитель. Перед початком ефіру нашого шоу ми повинні ознайомитися з історією борщу, яку підготував вчитель історії. Але для цього нам потрібно пройти кастинг, тобто дати відповіді на наступні запитання: 

1.                 Які дроби ви знаєте?

2.                 Як відрізнити десятковий дріб від звичайного?

3.                 З яких частин складається десятковий дріб?

4.                 Який розряд є останнім перед комою?

5.                 Який розряд є третім після коми?

6.                 Прочитай дріб      27,0004.

7.                 Виразіть в метрах          3см = 0,03 м.

8.                 Виразіть в тонах  51 кг = 0,051 т.

9.                 Вирази в гривнях           207 коп = 2,07 грн.

10.            Сформулюйте правило порівняння десяткових дробів.

11.            Порівняй дроби  3,245 > 3, 2451

12.            Сформулюйте правило округлення десяткових дробів.

13.            Округли дріб        16,729 до десятих, до тисячних, до одиниць

Математичний диктант з подальшою взаємоперевіркою

 

image

image

 

 Вчитель. Отже, учасники шоу пройшли реєстрацію і готові ознайомитися з історією борщу. 

 Вчитель. Історія. Борщ – головна перша страва не тільки в Україні. Рецепти схожої страви на основі буряку є і в наших сусідів – білорусів, румунів, молдаван, болгар, литовців і поляків, і навіть назви схожі – баршч, баршчай.

Історію появи цієї страви кожен народ приписує собі: українці впевнені, що борщ з часником – це їх надбання, однак їм не поступаються в першості поляки та румуни. Вважається, що борщ з'явився в Україні в 14 столітті і назва походить від рослини борщівника, яка навряд чи якась господиня використовує в своєму рецепті. Дослідники стверджують, що вперше він був зварений козаками під час взяття Азовської фортеці турецького хана. Борщ готують з грибами, щавлем і необов'язково червоним за кольором.

Вчитель. Сьогодні ми проводимо не зовсім звичайний урок. На нашому уроці ми спробуємо відшукати зв’язок між математикою і приготуванням борщу. 

 

ІІІ. Застосування знань з математики

Вчитель. Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної

image

інфляції гривні. Індекс борщу – це середня сукупна ціна продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату. 

 

 

 

 

imageЗавдання для групи 1.

Розрахувати індекс борщу  за цінами гіпермаркету 

Ціни можна знайти тут:

http://mysupermarket.org.ua/index.php?myr_shop=ashan&cat=293

imageЗавдання для групи  2. 

Розрахувати індекс борщу  за цінами магазину 

Ціни можна знайти тут: http://mysupermarket.org.ua/index.php?myr_shop=atb&cat=293

imageЗавдання для групи  3. 

Розрахувати індекс борщу  за цінами магазину

Ціни можна знайти тут:

http://mysupermarket.org.ua/index.php?myr_shop=silpo&cat=293

Презентація результатів роботи груп

image

Вчитель. У кожному сезоні "МастерШеф" учасники найбільше чекають день, коли зможуть працювати разом із суддями проекту. Такі конкурси трапляються всього пару разів за сезон, але відразу стають легендарними.

У сьогоднішньому випуску "МастерШеф" цей конкурс буде найвідповідальнішим не тільки в нашому житті, а й Ектора Хіменес-Браво. Тому що наші команди для земляків Ектора, вихідців з Південної Америки, будуть рахувати калорійність різних видів борщу. Такого на проекті ще не було! 

Зелений борщ, який зварений на кісточці, по калорійності містить 58 ккал, а у борщі зі свіжої капусти - 47,1 ккал. Борщ, який приготовлений з квашеної капусти, по харчовій цінності складає 57,7 ккал. Вегетаріанський борщ з енергетичної цінності - 40 ккал.

Але, загалом, холодний борщ по калорійності на 10-15 ккал буде нижче звичайного. 

Таблиця 1.1 Калорійність борщів 1.1

Продукт 100 г

калорійність

білки

жири

вуглеводи

Борщ з квашеної  капусти

57,7 ккал

3,8 г

2,9 г

4,3 г

Борщ зі свіжої капусти

47,1 ккал

1,5 г

3,2 г

3 г

Борщ український

49 ккал

1,1 г

2,2 г

6,7 г

Завдання для групи 1. Друзі Ектора Хіменес-Браво замовили: 2 порції борщу з квашеної капусти, 2 порції зі свіжої капусти та 3 – українського борщу. Порахуйте (за таблицею 1.1) скільки калорій буде спожите друзями Ектора, якщо одна порція складає 270 г. 

Завдання для групи  2. Друзі Ектора Хіменес-Браво замовили: 2 порції борщу з квашеної капусти, 2 порції зі свіжої капусти та 3 – українського борщу. Порахуйте (за таблицею 1.1) скільки жирів буде спожите друзями Ектора, якщо одна порція складає 270 г. 

Завдання для групи  3. Друзі Ектора Хіменес-Браво замовили: 2 порції борщу з квашеної капусти, 2 порції зі свіжої капусти та 3 – українського борщу. Порахуйте (за таблицею 1.1) скільки вуглеводів буде спожите друзями Ектора, якщо одна порція складає 270 г. 

Презентація результатів роботи груп

Вчитель. Біологія. Чим борщ все-таки корисний? Відвар борщу (його рідка складова) покращує травлення і зменшує в'язкість крові, розріджує її. Це дуже корисно для серцево-судинної системи. Білок, що міститься в борщі, живить, відновлює і забезпечує тривалу працездатність. Борщ чудово очищає організм від шлаків і токсинів завдяки своєму збалансованому складу. Клітковина, представлена обов'язковими шістьма овочами (картопля, капуста, буряк, морква, томати, цибуля), і квасолею — відмінний сорбент. Він виводить з організму нітрати, і радіонукліди. Речовина бетаїн, що міститься в борщі, розщеплює жири, виводить поганий холестерин і володіє значними жовчогінними властивостями.

Вчитель. Сьогодні на кухні "Мастер Шеф" вас чекає ще одне цікаве завдання! Ектор Хіменес-Браво, Володимир Ярославський та Єлизавета Глінська радо вітають вас та оголошують правила нового конкурсу на проекті. 

Ви буде проходити випробування в майстерності переводити масу інгредієнтів борщу з грамів у фунти та унції. 

image

Вчитель. Фізика. У́ нція (лат. uncia) — назва одиниці вимірювання маси, а також міри об'єму рідких тіл і однієї одиниці вимірювання сили, яка не відповідає міжнародній системі одиниць вимірювання.

1 унція (uncia, oz) = 0,0625 фунтів=16 драхмам = 437,5 гранам= 28,3495231 грамам.

1 г = 0,35 унції

1 унція рідка англ. (fl oz) = 28,413 мл (см³)

Фунт (англ. pound) — одиниця ваги та маси, розповсюджена у різних країнах у різні часи.

В англомовних країнах фунт рівний ~0,45 кг, проте існують численні інші його стандарти — від 0,32 кг до 0,56 кг.

1 фунт = 0,45359237 кг.

Завдання для групи 1. Розрахувати скільки потрібно у фунтах яловичини, буряка, картоплі, моркви, цибулі, томатної пасти, капусти для приготування українського борщу (таблиця 1.2) 

Завдання для групи  2. Розрахувати скільки потрібнов унціях яловичини, буряка, картоплі, моркви, цибулі, томатної пасти, капусти для приготування українського борщу (таблиця 1.2)

Завдання для групи  3. Розрахувати скільки потрібноу фунтах буряка, картоплі, моркви, цибулі, томатної пасти, капусти, чорнослива, олії рослинної  для приготування борщу з чорносливом (таблиця 1.3)

Таблиця 1.2

Рецепт українського борщу 1.2

інгредієнти на 3,5 – 4 л. води

Кількість 

яловичина

600-700 г

буряк

500 г

картопля

500 г

морква

200 г

цибуля

200 г

помідори

300 г або 3 ст. л. томатної пасти

капуста

300 г

часник

3-4 зубчики часнику

лавровий лист

3-4 шт.

оцет

1-2 ч. л.

сіль, перець

за смаком

 

Таблиця 1.3 Рецепт борщу з чорносливом 1.3

інгредієнти на 1,5 – 2 л. води

Кількість 

буряк

200 г

картопля

300 г

морква

50 г

цибуля

100 г

помідори

100 г або 1 ст. л. томатної пасти

капуста

200 г

чорнослив

200 г

Олія рослинна

50 г

Горіхи волоські

1 ст. л. на порцію

сіль

за смаком

 

Презентація результатів роботи груп

Вчитель. Згадки про борщ  в літературі. Найпопулярніша українська страва відображена в численних художніх творах. Так, у поемі «Енеїда» І. Котляревського троянці наварили «трохи не з шість» казанів борщу, Евандр запрошує Енея: «Не поцурайтесь хліба-солі, / Борщу скоштуйте, галушок». Кайдашиха з «Кайдашевої сім’ї» І. Нечуя-Левицького насамперед навчала невістку, як «наливать борщ, як затовкувать, коли вкидати сало».

А у книзі «Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна. Претендент на престол» Володимир Войнович пише: «Зараз…борщу рубанемо. Справжнього. Не те що у вас, кацапів, якісь щі. Капуста та вода. А тут буряки, помідори, морква, сметана…

          Він почав довго й барвисто викладати рецепт приготування борщу…»  В «Енеїді» Івана Котляревського (1842 р.):  

«Пили горілку до ізволу

І їли бублики, кав’яр; 

Був борщ до шпундрів з буряками, 

А в юшці потрух з галушками…»

«Чудодійний борщ» Павло Глазовий (1989 р.) Відчинила жінка двері, просить гостя в хату.

Насипає борщ гарячий, подає солдату.

З'їв солдат борщу тарілку, ще й добавки просить.

Як наївся, розігрівся. — Мабуть, — каже, — досить.

Ти чудесна господиня, борщ у тебе класний, І тепер я відчуваю, що стаю опасний.

         Підсумки уроку.

 Останнє випробування для вас, кулінарів-аматорів, від Ектора Хіменес-Браво дуже просте: «Три господині вирішили зварити борщ. Для економії вирішили запалити лише  в одній печі. Перша господиня принесла 2 дрова, друга – 3, у третьої дров не було, і вона принесла 10 доларів. Відомо, що борщ був успішно зварений, борщу всім вистачило, всі наїлися і всі їли порівну.

Увага, запитання: як поділити гроші господиням?

         Відповідь: 

І варіант. Усі троє користувались дровами в рівних частинах. Тому кожна господиня використала 5/3 дрова.

Перша принесла 2 дрова, з них 5/3 використала для себе, а 1/3 "передала" третій господині. Друга принесла 3 дрова, з них 5/3 використала для себе, а 4/3 "передала" третій. Третя принесла лише гроші за використані дрова. Якщо 5/3 дров коштують

10$, то 1/3 коштує 2$ (ну і 4/3 відповідно 8$)

Таким чином, з 10$ перша господиня повинна забрати 2$, а друга - 8$

 

ІІ варіант. Якщо 3-тя господиня принесла 10 $, то загальна  вартість багаття мала бути 30$. Судячи зі всього 5 дров було достатньо. Якщо купити усі ці дрова на ринку, то виходить що 1 поліно коштує 6$.

Таким чином 1-ша витратилася на 12$, а 2-га на 18 $. Щоб зрівноважити їх витрати (зробити так що всі витратили однаково по 10$), то 1-й треба повернути 2$ (12$ - 2$ = 10$), 2-й треба повернути 8$ (18$ - 8$ = 10$).

Учитель: Читає вірш «Борщ» /скорочений варіант/

Із страв славетних українських Є найдревніша страва - борщ; В нім сила, міць, здоров'я, свіжість, Якщо той борщ - насправді борщ.

Вже звикли: борщ - це значить кислий,

Але ж насправді це не так Над назвою його помисліть,

Чому в борщі цей збірний смак:

Він і солодкий, і солоний, І в міру кислий, і гіркий,

І буряково-часниковий,

Капусно-кропно-петрушковий,

Цибульно-м'ясо-помідорний, І в міру жирний, чи пісний.

В нім бульба, морква і квасоля,

Сметана, перець, з лавру лист,

Усе це збірня овочева

І в ній таїться його зміст: зборище Із страв славетних українських,

Є найсмачніша страва - борщ,

В нім - міць сім'ї,

Ґаздині гордість,

Якщо той борщ - насправді борщ.

© Віталій Криницький, Січень, 1992 р.

Керівник дитячої літературної студії «Зернятко», Черкаська обл. Відмінник освіти

Заслужений вчитель України

Вчитель. Наш незвичайний урок добіг кінця. Дякую всім вам за участь. Гадаю, що всі дійшли висновку: по-справжньому смачний борщ неможливо приготувати без математичних знань.

Завдання додому. 

1.                 imageНа наступний урок підготуйте коротке повідомлення про те, який борщ люблять у вашій родині. Запишіть рецепт, та розрахуйте його «індекс» за цінами супермаркету «Метро»

 

 

 

Ціни можна знайти тут:

http://mysupermarket.org.ua/index.php?myr_shop=metro&cat=293

2.                 Знайти інформацію про одиниці вимірювання маси драхма та гран.

Розрахувати скільки потрібно чаю та цукру для приготування 1 чашки чаю у драхмах та гранах.

 

ЛІТЕРАТУРА

1.   Математичні диктанти . Математика. 5-6 класи. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://matematuka.inf.ua/6_klas/books/mat_dikt_5-6_klas.pdf

2.   Доклад по математике «Применение кейс-технологий на уроках математики» [Електронний ресурс]/ VIDEOUROKI – Режим доступу:

http://videouroki.net/filecom.php?fileid=98697337

3.   Case – технологии на уроках математики [Електронний ресурс]/ Фестиваль педагогических идей «Открытый урок» – Режим доступу:

http://festival.1september.ru/articles/593299/

4.   Рецепт борщу.[Електронний ресурс]/  https://www.unian.ua/society/10471887-yakprigotuvati-borshch-tradiciyniy-i-originalni-recepti.html https://eab.com.ua/recept-borshy-z-chornoslivom

5.   Таблиця калорійності супів. [Електронний ресурс]/ https://bonduelle.ua/stattya/tablycja-kalorij-u-supah

6.   Унція. [Електронний ресурс]/   

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D1%86%D1%96%D1%8F

7.   Фунт. [Електронний ресурс]/  https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%83%D0%BD%D1%82_(%D0%BE%D0%

B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F_%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0

%B8)

8.   Задача про борщ. [Електронний ресурс]/  http://blog.petronek.com/2013/01/zadachapro-borshh/

9.   Вірші про борщ. [Електронний ресурс]/   http://www.borschfest.com/page/ua/poems/

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
19 січня 2021
Переглядів
639
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку