Конспект корекційно-розвиткового заняття з соціально-побутового орієнтування 7 клас, тема: "Види одягу та дрібний ремонт".

Про матеріал

Конспект корекційно-розвиткового заняття з соціально-побутового орієнтування 7 клас, тема: "Види одягу та дрібний ремонт". Можна використовувати для вивчення нового та закріплення раніше вивченого матеріалу.

Перегляд файлу

http://eurofashion-online.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/3/m3221h01h-601_1.1.jpghttp://img3.elmir.ua/img/140963/3000/2000/utyug_gorenje_sie_2200_bn.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Види одягу та його дрібний ремонт

соціально-побутове орієнтування

корекційне заняття

http://www.odeon1.ru/images/shey1/igoln_klet.jpg7 клас

 

 

http://www.uberu.ru/wp-content/uploads/2013/05/vanish.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ergopack.ua/images/mod_catalog_prod/24553/2690%20CD_cmszoom_auto_208.png 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: актуалізувати знання та вміння учениці про догляд за особистими речами, закріпити знання та вміння про засоби прання, прасування та чищення одягу, основні види ремонту одягу, познайомити з різними засобами для ремонту одягу, розширювати словниковий запас по даній темі, розвивати комунікативні здібності, виховувати самостійність, вчити виконувати правила обережного поводження з гострими та ріжучими предметами

 

Обладнання: презентація на тему «Догляд за одягом,  дрібний ремонт», голка, нитки, ножиці, швейний розпорювач,  наперсток,  стрічка павутинка, декоративні наліпки та латки, ґудзики, зразки різних видів декоративних швів, швейна машинка, термоклей та термопістолет.

 

Хід заняття:

І. Підготовчий етап.

  1. Налаштування на роботу:

Бесіда з ученицею та перегляд презинтації на тему «Одяг», під час перегляду визначити обсяг знань, щодо видів речей (верхній, повсякденний, святковий, робочий одяг, білизна), виправити недоліки та прогалини у знаннях учениці.

  1.       Перегляд презинтації на тему «Засоби прання та догляду за одягом», під час перегляду визначити обсяг знань, щодо особливостей догляду за різними видами речей, його способи, якими засобами необхідно користуватися (замочування, суха чистка, засоби для прання, щітки для одягу та їх використання, види підбілювачів та їх властивості), виправити недоліки та прогалини у знаннях, щодо теми бесіди

ІІ. Основний етап.

  1. Перегляд слайдів та демонстрація різних інструментів та засобів дрібного ремонту речей.
  2. Повторення правил техніки безпеки, щодо роботи з гострими та ріжучими предметами. (Додаток № 1).
  3. Закріплення знань та умінь. Виконання роботи:
  • Пришити ґудзик;
  • Зашити дірку в рукаві куртки (особливості зашивання рукава з підкладкою);
  • Накласти латку на джинси;
  1. Поради, щодо догляду за речами та їх ремонту.

«Поради для домогосподарки». Додаток № 2

ІІІ. Заключна частина.

Підведення підсумків.  

 

 

 

 

 

 

Додаток № 1

Правила техніки безпеки при роботі з гострими та ріжучими предметами
- При роботі з голкою - 
1. Бережи голку завжди в подушечці для голок. 
2. Не залишай голку на робочому місці без нитки. 
3. Передавай голку в подушечці для голок і з ниткою. 
4. Не бери голку в рот, не грай з нею. 
5. Не застромлювати голку в одяг. 
6. До і після роботи перевір кількість голок. 
7. Бережи подушечці для голок завжди в одному місці. 
8. Не відволікайся під час роботи з голкою. 
- При роботі з ножицями - 
9. Працюй з добре відрегульованими і заточеними ножицями. 
10. Ножиці повинні мати тупі, округлі кінці. 
11. Не залишай ножиці розкритими. 
12. Передавай ножиці кільцями вперед. 
13. Не грай з ножицями, не підносив до лиця. 
14. Використовуй ножиці тільки за призначенням. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 2

Корисні поради під час прання

1. Повернути форму речам з трикотажу, що підсіли можна, відпаривши її через вологу ткану, при цьому злегка розтягуючи.

2. Щоб відбілити білі шерстяні речі, перед пранням варто замочити їх 2 години в розчині, що містить 2 ст. ложки миючого засобу на 10 л води. Проте, шерстяні речі не можна прати в гарячій чи холодній воді, тому розчин має бути кімнатної температури.

3. Якщо річ звалялась, то перед пранням її треба на 1 год. замочити в розчині, що містить 3 ст. ложки нашатирного спирту, 1 ст. ложку скипідару и 1 ст. ложку одеколону на 10 л води. Пам’ятайте, що пакувальний скотч допоможе зберегти речі, що легко мнуться.

 4. Хочете зробити кольорову білизну яскравішою? Добавте в воду для прання 2–3 ст. ложки соли.

5. Щоб видалити слід від гарячої праски, пожовклої ділянки змочити холодною водою, а потім протерти його розчином хлорного вапняку (1 чайна ложка на 1 склянку води ).

6. Щоб позбавити шовкові і шерстяні речі від жирних плям, можна прати їх в настої гірчиці (1 склянка сухої гірчиці замочити в невеликій кількості води і розтерти до стану рідкої кашиці. Потім протерти її через марлю, добавити в теплу воду (близько 10 л) і дати настоятися 2–3 години). Після прання річ потрібно прополоскати в воді з нашатирним спиртом (1 ч. ложка на 10 л води).

7. Щоб трикотажні вироби залишались м’якими і пухнастими, після прання їх потрібно прополоскати в теплій воді з гліцерином (1 ч. ложка на 2 л води), а потім в холодній з такою ж кількістю нашатирного спирту.

8. Коли будете прати зимові шерстяні речі, потрібно добавити в останню при полосканні воду 1 ч.л. гліцерину. Шерстяні речі стануть м’якішими.

9. Якщо ви перете в машині кольорову білизну, потрібно добавити в воду 2-3 ст.л. солі. Речі не полиняють, фарби стануть яскравішими.

10. Одяг із синтетичних тканин потребують постійного и правильного догляду. Прати і чистити його треба частіше, ніж вироби із натуральних волокон.

11. Якщо плаття одягалось 5-6 разів, його треба прати. Викликано це тим, що легка електризація тканин приводить до інтенсивного притягування пилових частинок, а здатність синтетичних волокон всмоктувати жирові виділення шкіри – до швидкого забруднення внутрішньої поверхні одягу.

12. Перучи речі із шерстяного трикотажу, покласти в воду 1 ст. л. харчової соди: вона освіжить колір, виробу, видалить запах поту. Потім речі ретельно прополощіть.

13. Білі шкарпетки, гольфи прекрасно відперуться, якщо їх попередньо замочити на 1-2 години в воді, в яку добавлені 1-2 ст.л. борної кислоти.

14. Щоб махрові рушники і халати були пушистими, потримайте їх після прання в підсоленій воді і не прасуйте.

15. При пранні тюлевих занавісок до розчину синьки можна добавити трішки молока, від цього занавіски будуть виглядати, як нові.

16. Для відбілювання білизни при кип’ятінні потрібно влити 1 ст.л. нашатирного спирту на 10 л. води.

17. Прання мілких речей в дорозі, в готелі зручніше всього вести в поліетиленовому пакеті, розминаючи його в руках. Це дозволяє виконати  замочування, економити миючі засоби і суттєво знижує ризик пошкодити, наприклад, панчохи чи колготки.

18. Для того, щоб кухонні рушники добре відіпрались, їх потрібно замочити на ніч в просто кваші.

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
21 березня 2018
Переглядів
7002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку