Конспект першого уроку в 2 класі "Розкажемо Європі про Україну"

Про матеріал

Тема: Розкажемо Європі про Україну

Мета: поглиблювати знання про Україну як частину Європи, зокрема її мову, культуру, історію, мистецтво, традиції; формувати почуття приналежності до європейської спільноти, розвивати, творчі здібності учнів; пізнавальну активність; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до рідної історії, культури, мистецтва; виховувати почуття патріотизму й національної свідомості

Перегляд файлу

Тема: Розкажемо Європі про Україну

 

Мета: поглиблювати знання про Україну як частину Європи, зокрема її мову, культуру, історію, мистецтво, традиції; формувати почуття приналежності до європейської спільноти, розвивати, творчі здібності учнів; пізнавальну активність; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до рідної історії, культури, мистецтва; виховувати почуття патріотизму й національної свідомості

 

Обладнання: карта світу, зображення (сіль, вугілля, чорнозем, літак «Мрія», рамковий вулик, лист,писанки, вишиванка, трембіта), ноутбук, запис пісні «Гоп, гоп, гопачок», пазли, анаграма.

 

Хід уроку

І. Організація класу

Привітання вчителя

От і закінчилося яскраве літечко, швидко промайнув час і зібрав усю нашу дружну родину перший вересневий дзвінок. Я рада бачити вас усіх відпочивши, сповнених нових сил і готових до нових подорожей, пригод і знань. Тож розпочнемо наш перший урок у 2 класі.

ІІ. Актуалізація  опорних знань

Єднає нас, людей, планета,

Яка у Всесвіті одна

І той хто близько і далеко

Тобі мов брат або сестра.

 

Як називається наша планета?

Як називається наша держава?

Які країни ви ще знаєте?

 

ІІІ. Ознайомлення з темою уроку. Мотивація навчальної діяльності.

Для того щоб дізнатись тему нашого уроку, я пропоную вам розшифрувати анаграму.

Розкажемо Європі про Україну.

Сьогодні ми пригадаємо з вами все, що нам відомо про нашу державу, а також познайомимося з новими цікавими фактами про Україну.  А ще дізнаємось що ж таке Європа.

Готові? Тоді вперед за новими знаннями!

 

ІV.Сприйняття нового матеріалу.

  1. Розповідь вчителя

А що ж таке Європа?

Протягом багатьох століть поспіль Європа утримувала історичне лідерство. Звідси почалися Великі географічні відкриття, Європа – це територія,на якій відбувалися події двох світових воєн,і приклад об'єднання багатьох держав для спільного вирішення проблем, це і спільні гроші – євро, це і спільний дім для десятків різних націй та народів, взаємопроникнення культур. У Європі знаходиться 45 незалежних держав. які об′єднались у Євросоюз.  Територіально Україна належить до Європи, але ми повинні все робити, аби прискорити вхід у європейську співдружність. А це можливо лише за умови, що разом будемо збагачувати Україну, дбати про її авторитет, підвищувати добробут громадян.

 

  1. Робота з картою світу.

Перед вами карта світу – це зменшене зображення нашої планети. Що ми бачимо на ній?

Сушу і водойми – це материки та океани. Знайдіть найбільший материк.

Це Євразія. Він поділяється на дві частини світу: Європу та Азію.

А хто знайшов вже Україну?

Україна – одна з найбільших держав Європи , населенням більш як 42 млн. чоловік. Вона межує із сімома країнами світу. Наша Батьківщина  – центр Європи.

Ну що ж про Європу дізнались, а тепер давайте розкажемо Європі про Україну.

 

  1. Вікторина

Обов′язок кожного українця добре знати історію та традиції свого народу. Спробуємо ми свої сили і дамо відповіді на запитання.

* Назва нашої держави? (Україна.)

* Столиця України? (Київ.)

* Основні кольори нашого прапора? (Синій і жовтий.)

* Назвіть державні символи України. (Герб, Гімн, Прапор України.)

*Коли Україна здобула свою незалежність ( 24 серпня 1991 р)

* Рослини – символи України. (Верба і калина.)

* Які обереги українського народу ви знаєте? (Віночок, рушник.)

* Яка велика річка протікає на Україні? (Дніпро.)

* Частина світу, в якій знаходиться наша Батьківщина(Європа).

Молодці, ви добре впорались.

Йдемо далі.

 

  1. Робота з ілюстративним матеріалом.

Розгляньте малюнки. Що на них зображено?

Картинки по запросу сіль   Похожее изображение     Картинки по запросу чорнозем

Сіль                                         вугілля                               чорнозем

Як ви думаєте, що об’єднує ці три речі і тему нашого уроку?

Корисні копалини – справжні скарби, якими багата наша земля.  Корисні копалини – це речовини, які люди видобувають із глибин і поверхні Землі, та використовують у господарській діяльності і повсякденному житті.  Україна входить до числа провідних держав світу за кількістю запасів  корисних копалин. Проте їхні запаси небезкінечні і використовувати їх потрібно розважливо, щоб жити у теплих будинках, користуватися транспортом, навчатися і працювати.

 Однією із найцінніших порід є кам'яне вугілля. Вугілля – це залишки прадавніх рослин, що існували на Землі дуже давно. З плином часу, під тиском ґрунту і високих температур, рослини скам'яніли і утворилося кам'яне вугілля. Про цінні властивості надзвичайного камінчика дізналися випадково. За легендою, втомлений походом чоловік вирішив розвести багаття, іскра якого потрапила на камінь, що зненацька розгорівся і став випромінювати тепло. З допомогою вугілля працюють електростанції, виплавляється сталь, обігрівається житло. З вугілля роблять ліки, фарби, скло та багато іншого.

у нас знаходиться чверть всіх запасів чорнозему планети. Якщо правильно обробляти чорнозем, то на ньому виростає найбільша кількість врожаю.

 Наші запаси солі - найбільші в Європі! А утворена соляна печера стала настільки велика, що в ній навіть літали на повітряній кулі! Нашої солі дуже багато. Якщо посипати нею всю планету, то вона вкриється сіллю наче сніжною ковдрою.

 

  1. А тепер гра «вгадай мелодію»

Дитяча пісенька «Гоп,гоп, гопачок»

 Всесвітньовідомий танок гопак - наш!

Придумали хвацького гопака козаки Запорізької Січі. Спочатку віртуозний танок був подібний до змагань. Козаки мірялися силою, показували бойові навички. Підбадьорювали один одного вигуками: "Гоп! Гоп!" - отак, за легендою, виникла назва – гопак. У традиціях гопака є обов'язкова складова – відмінна фізична форма. Інакше не впоратися із складним обертами, присядками, широкими стрибками. Нині гопак – візитна картка українського народного мистецтва, якому багаторазово аплодували глядачі світу.

 

  1. Фізкультхвилика танець «Гопачок»

 

  1. Робота в групах

Кожна група отримала конверт. Ваше завдання скласти пазл.

Картинки по запросу літак мрія

Наш літак "Мрія" - найбільший у світі

Він завдовжки, як потяг метрополітену. Завширшки – з Олімпійській стадіон. У собі він може перевезти 50 слонів або аж два кашалоти! Наша "Мрія" - найбільший рекордсмен з усіх літаків планети! 

 

 

Похожее изображениеПерший рамковий вулик – наш!
Вулик - це житло для бджіл, виготовлене людиною. Зовсім давно, бджоли жили у гніздах. А щоб поласувати медом, доводилося завдавати їм шкоди. Перший рамковий вулик дав людям можливість, піклуватися про бджілок, не заважаючи їхнім важливим медовим справам :) Сьгодні, Україна займає - перше місце у світі з виробництва меду!

 

Картинки по запросу поштовий індекс

Вперше поштові індекси були винайдені в Україні! Поштовий індекс – це набір символів, що додається до адреси на конверті, щоб полегшити хід сортування та доставки пошти. Раніше всі важливі, особисті або ж офіційні новини люди дізнавалися із паперової переписки. Винахід українців значно полегшив і прискорив процес спілкування. Листоношу, так називають людину, що розносить пошту, поважають і завжди з нетерпінням чекають. В Україні існує єдиний на весь світ пам'ятник листоноші від вдячних земляків. Систему індексів, створену в Україні, сьогодні використовують у більшості країн світу.

Чудово впорались.

 

8.Вгадай за описом

Ну а тепер інше завдання. Я вам зачитуватиму опис того предмета, чим славна наша країна, а ви спробуєте здогадатись, про що я розповідаю.

Картинки по запросу писанкиУнікальний, прадавній звичай нашого народу, який з часом перетворився у мистецтво! Це пташине яйце, прикрашене різноманітним орнаментом, що наноситься фарбою або воском за допомогою пір'їни, стеблинки, а іноді навіть пальцями. Кожен колір та візерунок мають особливе значення. В давнину вірили, що  вони  оберігають від хвороб та усякого лиха. Їх  клали в зерно, щоб ліпше зберігалось, у вулик – щоб краще роїлись бджоли. Дарували із побажаннями краси, здоров'я, доброго врожаю.  (писанки)

Похожее изображение

Це картина, створена голкою із кольоровими нитками на тканині.  Узори відтворюють прадавні чарівні знаки-обереги, зберігають культурну пам'ять нашого народу. прикрашає рушники та сорочки. Кожна місцевість України має свій особливий стиль прекрасних малюнків. (Вишивка)

 

 

 

 

 

 

Найдовший у світі музичний інструмент

Картинки по запросу трембітаЙого придумали для зв'язку у горах, коли телефонів ще не було. А робили його зі смереки, в яку вдарила блискавка. Цей інструмент рекордсмен, його  занесено до Книги рекордів Гіннеса! Він завдовжки – 8 метрів, а важить - півтора кілограми, як кицька! (трембіта)

 

V. Підсумок уроку

Напевне, усі ви зрозуміли, на якій унікальній землі живемо. Ми маємо те, чим варто пишатися, і у нас є чим гордитися. Наші предки дуже багато трудилися, щоб Україна стала незалежною могутньою державою. А тепер від нас, від наших знань і вмінь, від нашого патріотизму залежить, якою бути Україні далі.

А в підсумок нашого уроку пропоную вам невеличкий флешмоб.

Перед вами є кульки синього і жовтого кольорів. Що це за кольори? Так, це кольори нашого прапору. Давайте ми зробимо із цих кульок прапор нашої держави.

docx
Додано
10 вересня 2018
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку