конспект уроку 7 клас А.Конан Дойл "Собака Баскервілів" Захоплююча інтрига- основа детективного жанру..

Про матеріал

Тема: Артур Конан Дойл “ Собака Баскервілів ”. Захоплююча інтрига – основа детективного твору.

Мета: зацікавити учнів особистістю та творчістю письменника; ознайомити з новим жанром – літературним детективом і його особливостями на прикладі твору “ Собака Баскервілів ”; удосконалювати вміння працювати над текстологічним змістом твору; виховувати культуру зв'язного мовлення, культуру відповіді; логічність, послідовність, аргументованість, емоційність.

Обладнання: портрет письменника, малюнки учнів, виставка його книг, музика з кінофільму “ Пригоди Шерлока Холмса та Доктора Ватсона ”, комп'ютер, інтерактивна дошка, проектор.

Хід роботи

І Організаційний момент.

ІІ. Підготовка до сприйняття навчальної теми.

1. Вступне слово вчителя

Продовжуючи подорожувати сторінками світової літератури з ірландського міста Дублін через Біскайську затоку ми з вами попрямуємо до Великобританії. Слайд №1

– Знайдіть, будь ласка, на карті цю країну та назвіть її столицю. (учні показують, називають)

Нова Великобританія походить від кельтового племені бритів, які в І ст.. зайняли майже всю територію Британських островів. Назва Англія пішла від германського племені англів, які в V-VІІ ст. переселились на цей острів із материка Європа. (показують на карті)

Англійський письменник Джон Прістлі писав про англійців: “ Я не хочу сказати, що англійці кращі чи гірші, ніж інші мешканці Європи, просто вони інші. Саме в цьому сама суть англійського духу, ключ до його таємниці? Можливо, зрозуміти цей дух і віднайти ключ до його таємниці, ми зможемо на наступних уроках.

Англія починається з Лондона – міста, що знаходиться біля моря і зустрічає нас туманами й вітрами. Туман, що своєю густою ковдрою окутує місто – невід'ємна частина англійської столиці. “ Туманний Альбіон ” – так поетично й загадково називають цю країну. Слайд №2

Не зважаючи на туман, мряку, ми прогуляємось вулицею Пікаділлі, милуємось красою Гайд-парку і врешті-решт – зупиняємось на Бейкер-стріт 221-Б. Слад №3, слайд №4

Інсценізація «Розмова джентльменів».

(Лунає музика із кінофільму «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона». Виходять три учні, що виконують ролі джентльменів.)

Перший джентльмен. Послухайте, панове, ви чули новину? Кажуть, що на Бейкер-стріт, 221-Б оселився якийсь містер Холмс. Він, неначебто, спокійний, порядний, вихований чоловік.

Другий джентльмен. А ще містер Холмс любить грати на скрипці й непогано малює.

Третій джентльмен. А я чув, що до нього ходить багато людей. І він їм усім допомагає. Причому робить це абсолютно не заради грошей.

Третій джентльмен. Усе це досить дивно. Чи не так, панове? Звідки ж узявся цей чоловік?

Учитель: А допоможе нам зрозуміти появу містера Холмса заочна екскурсія до квартири на бейкер-стріт 221-Б, яку нам проведе ваша однокласниця.

Заочна екскурсія

У 1954 році під час урочистої церемонії на будинку У 1954 році під час урочистої церемонії на будинку вікторіанського стилю на Бейкер-стріт, 221 було прикріплено дошку з написом: «Тут з 1881 до 1903 року жив і працю­вав славетний приватний детектив Шерлок Холмс» (слайд № 5).

Якщо постукати в двері (слайд № 6), то можна в супроводі «місіс Хадсон» оглянути квартиру Шерлока Холмса, побувати у його вітальні, посидіти в кріслі перед каміном (слайди № 7, 8), ознайомитися з предметами побуту відомого детектива (наприклад, лю­лькою, скрипкою або обладнанням для хімічних дослідів) (слайд № 9) і придбати сувеніри. Ще й досі на адресу Шерлока Холмса приходять листи (слайд № 10).

Музей присвячений життю Шерлока Холмса і цілком відповідає опису, взятому з творів англійського письменника Артура Конан Дойля.

Учитель: Подякуємо нашому сьогоднішньому екскурсоводі, яка допомогла нам зрозуміти, що створив цього дивного джентльмена, англійський письменник Артур Конан Дойл “ Шерлок Холмс – це людина,яка ніколи не жила, але ніколи й не помре”,– стверджував Герберт Уелс. Слайд №11

Оголошення теми уроку. Слайд №12

І темою нашого сьогоднішнього уроку є: “ Артур Конан Дойл. “ Собака Баскервілів ”. Захоплююча інтрига – основа детективного жанру ”. (учні записують в зошит тему)

Ми разом з вами спробуємо пояснити причини всесвітньої популярності Конан Дойля та його героя Шерлока Холмса, чому вони мають такий вплив на людські уми, ознайомимось з новим жанром – детективом. Наша мета – побачити, як людина вступає в боротьбу зі злом і перемагає за повістю “ Собака Баскервілів ”.

Але спочатку, що ж відомо на про автора творів про Шерлока Холмса англійського письменника Артура Конан Дойля. Отож надамо слово групі “ біографів ”. Слайд №13

Робота з портретом письменника. Словесний портрет. Слайд №14

Сучасники говорили, що Артур Конан Дойль важив понад 100 кг, був високим на зріст (майже 2 метри), мав руде волосся. Любив спорт, якому все життя приділяв велику увагу. Говорив голосно, сміявся басом, розумними очима дивився на світ, намагаючись розгадати його таємниці.

Артур Ігнатіус Конан Дойл народився 22 травня 1859 року в Единбурзі, столиці Шотландії. Слайд № 15,16

Батько Артура, Чарльз Алтамонт Дойл, був талановитим художником, який нажаль часто хворів.

Мати письменника, Мері Дойл, дуже любила книги. Вона всі душеві сили витачала на те, щоб прищепити сину поняття про лицарську поведінку, любов до книг.

У дитинстві Артур багато читав. Його улюбленим автором був Майн Рід, а улюбленою книго – “ Мисливці за скальпами ”.

Навчався майбутній письменник спочатку в єзуїтському коледжі, а з жовтня 187 року - на медичному факультеті Единбурзького університету після закінчення якого намагається заробляти гроші лікарською практикою. Слайд№1 7

Лікарська справа довго не йшла. За кілька місяців його єдиним пацієнтом став моряк Невелика кількість пацієнтів дала можливість Конан Дойлю присвятити свій вільний час літературі.

Вчитель: А як же читачі познайомилися з Шерлоком Холмсом? Надамо слово “ літературознавцям ”.

Повідомлення «літературознавців».

У 1887 р. Слайд №18) читачі познайомилися із Шерлоком Холмсом і доктором Ватсоном у повісті «Етюд у багряних тонах». Окремим виданням твір вийшов на початку 1888 року і був проілюстрований батьком Дойля.

Після цієї публікації журнал «Стрєнд» замовив письменнику ще 6 оповідань про детектива. Тираж журналу піднявся з 300 тисяч до півмільйона. Зранку в день виходу чергового номера біля редакції збиралися величезні черги.

Конан Дойлю не подобалося, що його сприймають лише як автора творів про Шерлока Холмса, і у 1893 р. він «поховав» свого найвідомішого героя, та невдовзі був змуше­ний на вимогу обурених читачів «воскресити» його.

Оповідання про Шерлока Холмса об'єднані у п'ять збірників: "Пригоди Шерлока Холмса", "Записки про Шерлока Холмса", "Повернення Шерлока Холмса", "Його прощальний уклін" та "Архів Шерлока Холмса" Слайд №19

Герой цих творів - детектив, що надзвичайно майстерно володіє дедуктивним ме­тодом розслідування.

Одним з викладачів в університеті був доктор Джозеф Белл (Слайд №20) майстер спостережливості, логіки, висновків і виявлення помилок. Дедуктивний метод виявлення не тільки хвороби, але й професії, особливостей особи пацієнта приводив у захват студе­нтів, які понад усе прагнули побувати на лекціях Белла.

Герой Конан Дойла стане розслідувати злочини тими ж методами якими доктор Джозеф бел виявляв хвороби і ставив діагноз, тобто він тою людиною, з якої Артур Конан Дойл писав свій образ Шерлока Холмса. Помер Артур Конан Дойл 7липня 1930 року. Слайд №21

Учитель: Дякуємо нашим біографам і літературознавцям. А зараз ми ближче познайомимось із детективним дуетом Шерлока Холмса та його напарника Доктора Ватсона за допомогою повісті “ Собака Баскервілів ”, яку ви вже прочитали вдома.

  • –Опрацювання теорії літератури.

Учитель: Але для початку, скажіть мені будь ласка, ми вже сьогодні вживали слово “ детектив ”.

– Як ви розумієте значення цього слова? (детектив)

(шукач, нишпорка)

Що на вашу думку лежить в основі детективу?

(злочин, вбивство, розслідування, розкриття злочину, інтрига)

– А що ж ви маєте на увазі, вимовляючи слово інтрига?

(таємні зловмисні дії,підступ, наклеп, конфлікт)

– Молодці. А зараз, зачитайте визначення слів “ детектив ” та “інтрига” вголос, із тлумачного словника. (у дітей на партах)

Детектив (англ.. to detect – розкривати, знаходити, з лат. detectio – розкриття) – один з різновидів пригодницької літератури, в якому описуються події, пов'язані з процесом розслідування і розкриття якогось злочину.

Інтрига (лат. Intricare – заплутувати) – 1) таємні зловмисні дії, підступи, наклепи; 2) у літературних творах – конфлікт, основна ситуація, навколо якої розгорається дія.

Із поданих ознак випишіть лише ті, які можна віднести до твору “ Собака Баскервілів ” Артура Конан Дойля:

  • наявність злочинця;
  • наявність таємниці;
  • –головний герой – мандрівник;
  • різновид пригодницької літератури;
  • –різновид історичної літератури;
  • головний герой – детектив;
  • наявність злочину, розкриття;
  • –ліричний твір;
  • –драматичний твір;
  • прозовий твір;
  • –зло перемагає;
  • зло карається. (робота в зошитах, робота в парах)

А це і є ознаки літературного детективу.

Отже, дамо визначення літературного детективу. Слайд №22

(учні читають самостійно)

Літературний детектив – різновид пригодницької літератури; прозовий твір, у якому в результаті розслідування розкривається певна таємниця, пов'язана зі злочином.

Учитель: Таким чином ми з вами довели, що “ Собака Баскервілів ” відноситься до детективного твору. Перш ніж ми приступимо до роботи з текстом, спробуйте себе в ролі детективів і розшифруйте імена героїв “ Собака Баскервілів ”.

Літературна гра “ Дешифровка ” Слайд № 23

Холмс

Ватсон

Генрі

Мортімер

Стемптон

А домашнім завданням вам було прочитати повість “ Собака Баскервілів ” і свої перші враження від прочитаного зобразити в ілюстраціях до твору.

Чи сподобалась вам повість і чим саме?

чим захопив вас цей твір?

Учитель: Щоб краще розібратися в поезіях, розкладіть у потрібному порядку карти, на яких записано окремі епізоди з твору. Слайд №24

(учні відновлюють події і записують)

Картка 1. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Лондона.

Картка 2. Сер Чарльз Баскервіль віддає доктору Мортимеру рукопис, де йдеться про прокляття роду Баскервілів.

Картка 3. Смерть сера Чарльза Баскервіля.

Картка 4. Зникнення світло-коричневого черевика сера Генрі.

Картка 5. Дивний лист-попередження.

Картка 6. Зникнення старого чорного черевика сера Генрі.

Картка 7. Повернення черевика (до речі, якого?).

Картка 8. Виявлення стеження за сером Генрі.

Картка 9. Світлові сигнали дворецького Беррімора.

Картка 10. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Девоншира.

Картка 11. Знайомство зі Степлтонами.

Картка 12. Жіночий плач уночі.

Картка 13. Телеграма Шерлока Холмса дворецькому Беррімору.

Картка 14. Почуто собаче виття на болоті.

Відповідь: Слайд 25

Картка 2. Сер Чарльз Баскервіль віддає доктору Мортимеру рукопис, де йдеться про прокляття роду Баскервілів.

Картка 3. Смерть сера Чарльза Баскервіля.

Картка 1. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Лондона.

Картка 5. Дивний лист-попередження.

Картка 4. Зникнення світло-коричневого черевика сера Генрі.

Картка 8. Виявлення стеження за сером Генрі.

Картка 6. Зникнення старого чорного черевика сера Генрі.

Картка 7. Повернення черевика (до речі, якого?).

Картка 13. Телеграма Шерлока Холмса дворецькому Беррімору.

Картка 10. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Девоншира.

Картка 12. Жіночий плач уночі.

Картка 11. Знайомство зі Степлтонами.

Картка 9. Світлові сигнали дворецького Беррімора.

Картка 14. Почуто собаче виття на болоті.

– Знайдіть на початку оповідання інтригу, яка обіцяє детективний розвиток сюжету. Зачитайте уривок. (Доктор Джеймс Мортімер віддає Шерлоку Холмсу манускрипт, рукопис де йдеться про прокляття роду Баскервілів. ст. 184 – підручник)

Історія починається загадковою смертю сера Чарльза Баскервіля. Одразу ж виникає підозра, що йому “ допомогли ” померти. Але хто і чому?

Загадавши загадку, автор мусить дати читачеві ключі до її відгадки, тобто докази. І він дає їх шерлоку Холмсу.

Творча робота. “ Ланцюжок здогадок Шерлока Холмса ”.

Записка – черевики, що зникли – таємничий чоловік з бородою – лист від Л.Л. – смерть каторжника Селдона – портрет Хуго Баскервіля – обід у Степлтонів – розв'язка.

– Від чийого імені ведеться оповідь? (від імені Доктора Ватсона)

– Яка форма оповіді? (Записки Доктора Ватсона про Шерлока Холмса)

Рольова гра

Від імені доктора Мортімера, сера Генрі Баскервіля і доктора ватсона розповісти про смерть Чарльза Баскервіля та перші дні перебування сера Генрі в Деванширі.

– На що ми весь час звертали увагу?

– Кого намагалися наслідувати?

Оцінювання

IV Підсумкит уроку.

Отже, як ми бачимо, що детективний жанр присвячений розкриттю таємниці або злочину засобами логічного аналізу. Детективний жанр не буває без захопливої інтриги, запутаного сюжету, де всі таємниці розкриваються тільки наприкінці. Отож, зараз в зошитах продовжте речення і

“ Справжньому детективові, сищикові притаманні такі риси характеру як уважність, спостережливість, витривалість, терплячість, цілеспрямованість, розвинене логічне мислення, розумний.

Ми не прощаємося з героями твору, наша зустріч відбудеться на наступних уроках, тому запишіть домашнє завдання.

Домашнє завдання: Опрацювати статтю підручника с. 180-183, вивчити визначення літературних понять: “ літературний детектив ”, “ інтрига ”.

Перегляд файлу

Тема: Артур Конан Дойл “ Собака Баскервілів ”. Захоплююча інтрига – основа детективного твору.

Мета: зацікавити учнів особистістю та творчістю письменника; ознайомити з новим жанром – літературним детективом і його особливостями на прикладі твору “ Собака Баскервілів ”; удосконалювати вміння працювати над текстологічним змістом твору; виховувати культуру зв’язного мовлення, культуру відповіді; логічність, послідовність, аргументованість, емоційність.

Обладнання: портрет письменника, малюнки учнів, виставка його книг, музика з кінофільму “ Пригоди Шерлока Холмса та Доктора Ватсона ”, комп’ютер,  інтерактивна дошка, проектор.

Хід роботи

І Організаційний момент.

ІІ. Підготовка до сприйняття навчальної теми.

1. Вступне слово вчителя

 Продовжуючи подорожувати сторінками світової літератури з ірландського міста Дублін через Біскайську затоку ми з вами попрямуємо до Великобританії. Слайд №1

  – Знайдіть, будь ласка, на карті цю країну та назвіть її столицю. (учні показують, називають)

  Нова Великобританія походить від кельтового племені бритів, які в І ст.. зайняли майже всю територію Британських островів. Назва Англія пішла від германського племені англів, які в V-VІІ ст. переселились на  цей острів із материка Європа. (показують на карті)

  Англійський письменник Джон Прістлі писав про англійців: “ Я не хочу сказати, що англійці кращі чи гірші, ніж інші мешканці Європи, просто вони інші. Саме в цьому сама суть англійського духу, ключ до його таємниці? Можливо, зрозуміти цей дух і віднайти ключ до його таємниці, ми зможемо на наступних уроках.

 Англія починається з Лондона – міста, що знаходиться біля моря і зустрічає нас туманами й вітрами. Туман, що своєю густою ковдрою окутує місто – невід’ємна частина англійської столиці. “ Туманний Альбіон ” – так поетично й загадково називають цю країну. Слайд №2

 Не зважаючи на туман, мряку, ми прогуляємось вулицею Пікаділлі, милуємось красою Гайд-парку і врешті-решт – зупиняємось на Бейкер-стріт 221-Б. Слад №3, слайд №4

Інсценізація «Розмова джентльменів».

(Лунає музика із кінофільму «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона». Виходять три учні, що виконують ролі джентльменів.)  

Перший  джентльмен. Послухайте, панове, ви чули новину? Кажуть, що на Бейкер-стріт, 221-Б оселився якийсь містер Холмс. Він, неначебто, спокійний, порядний, вихований чоловік.

Другий джентльмен. А ще містер Холмс любить грати на скрипці й непогано малює.

Третій  джентльмен. А я чув, що до нього ходить багато людей. І він їм усім допомагає. Причому робить це абсолютно не заради грошей.

Третій джентльмен. Усе це досить дивно. Чи не так, панове? Звідки ж узявся цей чоловік?

Учитель: А допоможе нам зрозуміти появу містера Холмса заочна екскурсія до квартири на бейкер-стріт 221-Б, яку нам проведе ваша однокласниця.

Заочна екскурсія

  У 1954 році під час урочистої церемонії на будинку У 1954 році під час урочистої церемонії на будинку вікторіанського стилю на Бейкер-стріт, 221 було прикріплено дошку з написом: «Тут з 1881 до 1903 року жив і працю­вав славетний приватний детектив Шерлок Холмс» (слайд № 5).

Якщо постукати в двері (слайд № 6), то можна в супроводі «місіс Хадсон» оглянути квартиру Шерлока Холмса, побувати у його вітальні, посидіти в кріслі перед каміном (слайди № 7, 8), ознайомитися з предметами побуту відомого детектива (наприклад, лю­лькою, скрипкою або обладнанням для хімічних дослідів) (слайд № 9) і придбати сувеніри. Ще й досі на адресу Шерлока Холмса приходять листи (слайд № 10).

  Музей присвячений життю Шерлока Холмса і цілком відповідає опису, взятому з творів англійського письменника Артура Конан Дойля.

Учитель: Подякуємо нашому сьогоднішньому екскурсоводі, яка допомогла нам зрозуміти, що створив цього дивного джентльмена, англійський письменник Артур Конан Дойл “ Шерлок Холмс – це людина,яка ніколи не жила, але ніколи й  не помре”,– стверджував Герберт Уелс. Слайд №11

Оголошення теми уроку. Слайд №12

  І темою нашого сьогоднішнього уроку є: “ Артур Конан Дойл. “ Собака Баскервілів ”. Захоплююча інтрига – основа детективного жанру ”.  (учні записують в зошит тему)

 Ми разом з вами спробуємо пояснити причини всесвітньої популярності Конан Дойля та його героя Шерлока Холмса, чому вони мають такий вплив на людські уми, ознайомимось з новим жанром – детективом. Наша мета – побачити, як людина вступає в боротьбу зі злом і перемагає за повістю “ Собака Баскервілів ”.

  Але спочатку, що ж відомо на про автора творів про Шерлока Холмса англійського письменника Артура Конан Дойля. Отож надамо слово групі     “ біографів ”. Слайд №13

Робота з портретом письменника. Словесний портрет. Слайд №14

       Сучасники говорили, що Артур Конан Дойль важив понад 100 кг, був  високим на зріст (майже 2 метри), мав руде волосся. Любив спорт, якому все життя приділяв велику увагу. Говорив голосно, сміявся басом, розумними очима дивився на світ, намагаючись розгадати його таємниці.       

   Артур Ігнатіус Конан Дойл народився 22 травня 1859 року в Единбурзі, столиці Шотландії. Слайд № 15,16

   Батько Артура, Чарльз Алтамонт Дойл, був талановитим художником, який нажаль часто хворів.

  Мати письменника, Мері Дойл, дуже любила книги. Вона всі душеві сили витачала на те, щоб прищепити сину поняття про лицарську поведінку, любов  до книг.

  У дитинстві Артур багато читав. Його улюбленим автором був Майн Рід, а улюбленою книго – “ Мисливці за скальпами ”.

  Навчався майбутній письменник спочатку в єзуїтському коледжі, а з жовтня 187 року - на медичному факультеті Единбурзького університету після закінчення якого намагається заробляти гроші лікарською практикою. Слайд№1 7

  Лікарська справа довго не йшла. За кілька місяців його єдиним пацієнтом став моряк  Невелика кількість пацієнтів дала можливість Конан Дойлю   присвятити свій вільний час літературі.

 Вчитель: А як же читачі познайомилися з Шерлоком Холмсом? Надамо слово “ літературознавцям ”.

  Повідомлення «літературознавців».

  У 1887 р. Слайд №18) читачі познайомилися із Шерлоком Холмсом і доктором Ватсоном у повісті «Етюд у багряних тонах». Окремим виданням твір вийшов на початку 1888 року і був проілюстрований батьком Дойля.

  Після цієї публікації журнал «Стрєнд» замовив письменнику ще 6 оповідань про детектива. Тираж журналу піднявся з 300 тисяч до півмільйона. Зранку в день виходу чергового номера біля редакції збиралися величезні черги.

  Конан Дойлю не подобалося, що його сприймають лише як автора творів про Шерлока Холмса, і у 1893 р. він «поховав» свого найвідомішого героя, та невдовзі був змуше­ний на вимогу обурених читачів «воскресити» його.

  Оповідання про Шерлока Холмса об’єднані у п'ять збірників: "Пригоди Шерлока Холмса", "Записки про Шерлока Холмса", "Повернення Шерлока Холмса", "Його прощальний уклін" та "Архів Шерлока Холмса" Слайд №19

  Герой цих творів - детектив, що надзвичайно майстерно володіє дедуктивним ме­тодом розслідування.

  Одним з викладачів в університеті був доктор Джозеф Белл (Слайд №20) майстер спостережливості, логіки, висновків і виявлення помилок. Дедуктивний метод виявлення не тільки хвороби, але й професії, особливостей особи пацієнта приводив у захват студе­нтів, які понад усе прагнули побувати на лекціях Белла.

  Герой Конан Дойла стане розслідувати злочини тими ж методами якими доктор Джозеф бел виявляв хвороби і ставив діагноз, тобто він тою людиною, з якої Артур Конан Дойл писав свій образ Шерлока Холмса. Помер Артур Конан Дойл 7липня  1930 року. Слайд №21

Учитель: Дякуємо нашим біографам і літературознавцям. А зараз ми ближче познайомимось із детективним  дуетом Шерлока Холмса та його напарника Доктора Ватсона за допомогою повісті “ Собака Баскервілів ”, яку ви вже прочитали вдома.

  • Опрацювання теорії літератури.

Учитель: Але для початку, скажіть мені будь ласка, ми вже сьогодні вживали слово “ детектив ”.

  – Як ви розумієте значення цього слова? (детектив)

  (шукач, нишпорка)

   Що на вашу думку лежить в основі детективу?

  (злочин, вбивство, розслідування, розкриття злочину, інтрига)

  – А що ж ви маєте на увазі, вимовляючи слово інтрига?

  (таємні зловмисні дії,підступ, наклеп, конфлікт)

  – Молодці. А зараз, зачитайте визначення слів “ детектив ” та “інтрига” вголос, із тлумачного словника. (у дітей на партах)

Детектив (англ.. to detect – розкривати, знаходити, з лат. detectio – розкриття) – один  з різновидів пригодницької літератури, в якому описуються події, пов’язані з процесом розслідування і розкриття якогось злочину.

Інтрига (лат. Intricare – заплутувати) – 1) таємні зловмисні дії, підступи, наклепи; 2) у літературних творах – конфлікт, основна ситуація, навколо якої розгорається дія.

Із поданих ознак випишіть лише ті, які можна віднести до твору “ Собака Баскервілів ” Артура Конан Дойля:

  • наявність злочинця;
  • наявність таємниці;
  • головний герой – мандрівник;
  • різновид пригодницької літератури;
  • різновид історичної літератури;
  • головний герой – детектив;
  • наявність злочину, розкриття;
  • ліричний твір;
  • драматичний твір;
  • прозовий твір;
  • зло перемагає;
  • зло карається.      (робота в зошитах, робота в парах)

А це і є ознаки літературного детективу.

Отже, дамо визначення літературного детективу. Слайд №22

(учні читають самостійно)

Літературний детектив – різновид пригодницької літератури; прозовий твір, у якому в результаті розслідування розкривається певна таємниця, пов’язана зі злочином.

Учитель: Таким чином ми з вами довели, що “ Собака Баскервілів ” відноситься до детективного твору. Перш ніж ми приступимо до роботи з текстом, спробуйте себе в ролі детективів і розшифруйте імена героїв                             “ Собака Баскервілів ”.

Літературна гра “ Дешифровка ” Слайд № 23

Холмс

Ватсон

Генрі

Мортімер

Стемптон

  А домашнім завданням вам було прочитати повість “ Собака Баскервілів ” і свої перші враження від прочитаного зобразити в ілюстраціях до твору.

Чи сподобалась вам повість і чим саме?

чим захопив вас цей твір?

Учитель: Щоб краще розібратися в поезіях, розкладіть у потрібному порядку карти, на яких записано окремі епізоди з твору. Слайд №24

(учні відновлюють події і записують)

Картка 1. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Лондона.

Картка 2. Сер Чарльз Баскервіль віддає доктору Мортимеру рукопис, де йдеться про прокляття роду Баскервілів.

Картка 3. Смерть сера Чарльза Баскервіля.

Картка 4. Зникнення світло-коричневого черевика сера Генрі.

Картка 5. Дивний лист-попередження.

Картка 6. Зникнення старого чорного черевика сера Генрі.

Картка 7. Повернення черевика (до речі, якого?).

Картка 8. Виявлення стеження за сером Генрі.

Картка 9. Світлові сигнали дворецького Беррімора.

Картка 10. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Девоншира.

Картка 11. Знайомство зі Степлтонами.

Картка 12. Жіночий плач уночі.

Картка 13. Телеграма Шерлока Холмса дворецькому Беррімору.

Картка 14. Почуто собаче виття на болоті.

  Відповідь:  Слайд 25

Картка 2. Сер Чарльз Баскервіль віддає доктору Мортимеру рукопис, де йдеться про прокляття роду Баскервілів.

Картка 3. Смерть сера Чарльза Баскервіля.

Картка 1. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Лондона.

Картка 5. Дивний лист-попередження.

Картка 4. Зникнення світло-коричневого черевика сера Генрі.

Картка 8. Виявлення стеження за сером Генрі.

Картка 6. Зникнення старого чорного черевика сера Генрі.

Картка 7. Повернення черевика (до речі, якого?).

Картка 13. Телеграма Шерлока Холмса дворецькому Беррімору.

Картка 10. Приїзд сера Генрі Баскервіля до Девоншира.

Картка 12. Жіночий плач уночі.

Картка 11. Знайомство зі Степлтонами.

Картка 9. Світлові сигнали дворецького Беррімора.

Картка 14. Почуто собаче виття на болоті.

– Знайдіть на початку оповідання інтригу, яка обіцяє детективний розвиток сюжету. Зачитайте уривок. (Доктор Джеймс Мортімер віддає Шерлоку Холмсу манускрипт, рукопис  де йдеться про прокляття роду Баскервілів.             ст. 184 – підручник)

  Історія починається загадковою смертю сера Чарльза Баскервіля. Одразу ж виникає підозра, що йому “ допомогли ” померти. Але хто і чому?

  Загадавши загадку, автор мусить дати читачеві ключі до її відгадки, тобто докази. І він дає їх шерлоку Холмсу.

  Творча робота. “ Ланцюжок здогадок Шерлока Холмса ”.

Записка – черевики, що зникли – таємничий чоловік з бородою – лист від Л.Л. – смерть каторжника Селдона – портрет Хуго Баскервіля – обід у Степлтонів – розв’язка.

– Від чийого імені ведеться оповідь? (від імені Доктора Ватсона)

– Яка форма оповіді? (Записки Доктора Ватсона про Шерлока Холмса)

  Рольова гра

  Від імені доктора Мортімера, сера Генрі Баскервіля і доктора ватсона розповісти про смерть Чарльза Баскервіля та перші дні перебування сера Генрі в Деванширі.

  – На що ми весь час звертали увагу?

  – Кого намагалися наслідувати?

Оцінювання

IV Підсумкит уроку.

Отже, як ми бачимо, що детективний жанр присвячений розкриттю таємниці або злочину засобами логічного аналізу. Детективний жанр не буває без захопливої інтриги, запутаного сюжету, де всі таємниці розкриваються тільки наприкінці. Отож, зараз в зошитах продовжте речення і

Справжньому детективові, сищикові притаманні такі риси характеру як уважність, спостережливість, витривалість, терплячість, цілеспрямованість, розвинене логічне мислення, розумний.

  Ми не прощаємося з героями твору, наша зустріч відбудеться на наступних уроках, тому запишіть домашнє завдання.

  Домашнє завдання: Опрацювати статтю підручника с. 180-183, вивчити визначення літературних понять: “ літературний детектив ”, “ інтрига ”.

 

docx
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
4344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку