Конспект уроку для 5 класу із зарубіжної літератури на тему "Елеонор Портер. «Полліанна» - роман – бестселер. Система образів твору."

Про матеріал

Мета уроку: предметні компетентності - ознайомити учнів з біографією Елеонор Портер; навчити сприймати твір цілісно, переказувати стисло і близько до тексту зміст прочитаного;

ключові компетентності - донести до учнів потребу використання інформаційно-цифрових компетентностей, уміння вчитися; усвідомлювати важливість вияву ініціативи у суспільному житті (НЛ-2)

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: інтерактивний комплекс у складі мультимедійної дошки (проектора), комп'ютера, віртуальна виставка творів Елеонор Портер, 3D звуки природи для релаксації.

Для реалізації мети уроку використані ребуси та онлайновий сервісу мультимедійних дидактичних вправ learning Apps.

Перегляд файлу

Тема уроку: Елеонор Портер. «Полліанна» - роман – бестселер. Система образів твору.

Мета уроку: предметні компетентності - ознайомити учнів з біографією Елеонор Портер; навчити сприймати твір цілісно, переказувати стисло і близько до тексту зміст прочитаного;

ключові компетентності - донести до учнів потребу  використання інформаційно-цифрових компетентностей, уміння вчитися; усвідомлювати важливість вияву ініціативи у суспільному житті (НЛ-2)

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: інтерактивний комплекс у складі мультимедійної дошки (проектора), комп’ютера, віртуальна виставка творів Елеонор Портер,  3D звуки природи  для релаксації.

 

Епіграф уроку:

«Я ніколи не вважала, ніби нам

слід заперечувати існування труднощів,

страждань і зла. Я тільки думала,

що набагато краще вітати невідоме

бадьоро і радісно »

                                                                                                        Елеонор Портер

 Хід уроку:

І. Організаційний момент

На екрані інтерактивної дошки епізод з  фільму( до 25с) «Буктрейлер».

  • Який настрій у вас викликає цей фільм?
  • Що саме викликало у вас гарний настрій?

-  Чи завжди у нас радісно, весело на душі?

      -  У які ігри ви любите грати?  Чому?

     -  Чи відома вам дитяча гра, у яку б із однаковим задоволенням грали як  

       діти, так і дорослі?

Розгадавши перший ребус, ви дізнаєтеся ім'я незвичайної дівчинки, яка навчила грати у дивовижну гру  дорослих і дітей, а другий  і третій – ім’я та прізвище жінки, котра нам про цю дівчинку розказала. Відповіді запишіть у своїх зошитах.

     Картинки по запросу картинки до твору поліанна

 

Результат пошуку зображень за запитом "нора тварини"   ,

 

Картинки по запросу картинки до твору поліанна

           Так  Полліанна, героїня однойменного ромару Елеонори Портер, знає таку гру. Історію про дівчинку із щирою посмішкою та добрим серцем подарувала світові американська письменниця Елеонор Портер.

 

ІІ. Подача нового матеріалу

  1. Оголошення теми та мети уроку.

Розгадавши перший ребус, ви дізнаєтеся ім'я дивовижної дівчинки, яка вміє змінювати світ дорослих і дітей, а другий  і третій – ім’я  та прізвище жінки, котра нам про цю дівчинку розказала.

     Картинки по запросу картинки до твору поліанна

  Результат пошуку зображень за запитом "нора тварини"   ,

 

Картинки по запросу картинки до твору поліанна

 

 
 

Так  Полліанна, героїня однойменного ромару , знає таку гру. Історію про дівчинку із щирою посмішкою та добрим серцем подарувала світові американська письменниця Елеонор Портер.

  1. Робота в зошитах

(Запис дати і теми уроку)

Прочитайте епіграф до нашого уроку. Як ви розумієте ці слова? Запишіть в зошити епіграф.

  1.               Знайомство з біографією Елеонор Портер та історією написання     

          роману  «Полліанна»

    Понад 100 років роман Елеонор Портер «Полліанна» захоплює читачів всього світу . Його називають бестселером.

Відкриваємо сайт за посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/Бестселер

Словникова робота.

Бестселер (з англ. bestseller — той, що добре продається) популярна книжка, яка потрапила до списку тих, які найбільше продаються.

Термін «бестселер» не визначає літературної якості твору, він лише говорить про його велику популярність, як, наприклад, термін «блокбастер» про фільми чи термін «хіт» про музичні твори.

Списки бестселерів публікуються зазвичай щотижня в популярних газетах, наприклад, "Нью-Йорк Таймс", на основі інформації, зібраної в книжкових крамницях. Публікує списки бестселерів також Amazon.com.

Опрацювання елементів теорії літератури

Твір «Полліанна» належить до літературного жанру – роман.

Роман - великий епічний твір, у якому зображується всебічна картина великої кількості людей у певний період часу або цілого людського життя.

Робота з підручником.

  1. Відкрийте підручники (О.М.Ніколенко, Т.М.Конєва та ін.) на сторінці 193 і ознайомтесь із характерними ознаками роману.
  2. На стор. 194 ознайомтесь із порівняльною таблицею ознак роману та повісті.

        Елеонор Ходжман Портер (фото письменниці на медіадошці) народилася 19 грудня 1868 року у місті Літлтон, штат Нью-Гемпшир, у родині перших переселенців до Америки. З дитинства Елеонор захоплювалась музикою, співала в церковному та світському хорах, вчилась у бостонській консерваторії. Але після одруження з Джоном Лиманом Портером у 1892 році вона переїхала разом з чоловіком спершу в Масачусетс, потім в Теннессі, а потім в Нью-Йорк, і захопилася письменством. У 90-их рр. на сторінках американських журналів з'являються її перші оповідання, написані під псевдонімом Елеонор Стюарт, а в 1907 році світ побачив її перший роман «Зустрічні течії».

Найвідоміший роман письменниці «Полліанна» вийшов у світ 1913 року і відразу став шалено популярним. Уже до 1920 р. книга була перевидана 47 разів!

Примірник роману «Полліанна» Елеонор Портер подарувала своїй бабусі Меріон на знак великої пошани і вдячності за ті поради, які письменниця отримала від неї у дитинстві. Цей примірник тепер дбайливо зберігається в одній із найбільших бібліотек світу – Бібліотеці Конгресу США.

 

Віртуальна  подорож книжковою виставкою, на якій представлені різні видання творів Елеонор Портер

По всій Америці створювались "Клуби Полліанни", і не тільки для дітей; кілька таких клубів були створені навіть в американських тюрмах. Відома американська актриса, зірка німого кіно Мері Пікфорд, за право екранізувати роман заплатила його авторці чималу на той час суму.

 

Відкриваємо сайт за посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/Полліанна

Екранізації за романом «Полліанна»

 

             Роман «Полліанна» захопив читачів настільки, що на адресу Елеонор Портер посипався шквал листів з проханнями розповісти, що сталося з головною героїнею роману далі. Тому вже в 1915 році письменниця видала друком наступний роман — «Юність Полліанни».

          Всього за кілька років письменницької кар'єри Елеонор Портер створила 4 томи коротких оповідань і 14 романів для дітей та дорослих. У 1920 році Елеонор Портер померла. Наступного дня по її смерті газета «Нью-Йорк Таймс» опублікувала некролог під заголовком "Померла авторка «Полліанни».

           І все ж читачі не бажали прощатися зі своєю улюбленицею. За деякий час чотири письменниці написали продовження оповіді про неї. Так з'явилася ціла серія книжок під спільною назвою «Радісні книги Полліанни».

         Відтоді минуло сто років, проте й досі пригоди незвичайної дівчинки захоплюють читачів, вчать їх любити життя і дарувати радість один одному. Роман перекладено багатьма мовами світу, знято фільми, в театрах ідуть вистави, а в Росії навіть створена «Партія Радості».

          Українською мовою роман переклала Богдана Гора. Це перший український переклад «Полліанни». В Україні роман "Полліанна" вийшов у Тернопільському видавництві "Богдан" 2014 року.

http://2.bp.blogspot.com/_emQmivTh19Q/RyABNrjFOgI/AAAAAAAAAzM/3nOG9GOtRiE/s640/st+johnsbury+017.jpg

Пам'ятник Полліанні.

Літтлтон, Нью-Хемпшир, США

 

(Знаходимо за допомогою інтернету)

 

 

        Словникова робота

У сучасних словниках англійської мови, виданих у США, слово «полліанна», що увійшло в обіг завдяки творчості Е. Портер, зафіксовано, як іменник у різних значеннях:

1) особа, яка має оптимізм, гарний настрій (позитивне значення),

2) особа, яка надмірно (надто, по-дурному, безпідставно) оптимістична (негативне значення);

3) святковий подарунок у родинному колі.

- Яке тлумачення слова «полліанна» найбільше підходить для головної героїні роману?

 

 

  1. Робота з  сюжетом роману «Полліанна».

 Відтворення сюжету роману за ілюстраціями з використанням онлайнового сервісу мультимедійних дидактичних вправ learning Apps      Сюжетна лінія роману Елеонори Портер на 

 LearningApp_SCORM_4626739

(вправа «Відтвори сюжет роману Елеонори Портер "Полліанна") 

 (Учні  працюють в парах: один    розставляє ілюстрації у правильній послідовності, другий   знаходять цитати з роману ( переказує сюжет) відповідно до ілюстрацій)

Робота над будовою сюжету роману «Полліанна»

- Визначте тему роману «Полліанна» (Розповідь про життя дитини-сироти, яка твердо запам’ятала науку добра від своїх покійних батьків).

- Яка ідея твору? (У житті завжди є привід для радості, навіть у найскрутнішу хвилину можна знайти для себе розраду, головне — мати для цього бажання).

- Жанр? (Роман)

- Де відбуваються події? (У  містечку Белдінгсвілі)

- Хто є головним героєм роману Елеонор Портер? (Полліанна)

- Назвіть усіх героїв роману «Полліанна»   (Полліанна, міс Поллі Харрингтон, кухарка Ненсі, садівник Том, водій Тімоті, хлопчик — Джиммі Бін, містер — Джон Пендлтон, лікар Чілтон; місіс Сноу-інвалід, її донька Міллі, пастор — Пол Форд, удова — місіс Бентон, місіс Пейсон, місіс Тарбел).

- Назвіть компоненти сюжету  роману «Полліанна».

Експозиція — опис будинку міс Поллі Гаррінґгон червневого ранку, коли має приїхати Полліанна.

Завязка – лист Байта про те, що Полліанна відіслана до тітки.

Розвиток дії — знайомство Полліанни з тітонькою Поллі; нові звичаї в будинку після приїзду дівчинки; знайомство та дружба Полліанни з мешканцями Белдінґсвіла; «гра в радість». Кульмінація — автомобільна аварія, після якої Полліанна стає нерухомою; випадково почутий діагноз про те, що хвороба невиліковна; прихід лікаря Чілтона, який подарував Полліанні надію на одужання. 

Розв’язка — Полліанна пише листа своїй тітоньці про нові зроблені кроки до одужання (щодня збільшуючи їх на два).

ІІІ. Закріплення вивченого матеріалу.

1.Гра «Детективи». Робота в группах.

 

Завдання: зібрати досьє на героя твору. ( Учні вибирають фанти з торбинки певного кольору і таким чином утворюють групи. Кожна група з другої торбинки витягує прізвище, ім’я героя і повинна скласти найповнішу характеристику про нього, записати в зошитах)

Можливі варіанти відповідей:

Джон Вітьєр. Батько Полліанни. Пастир маленької місіонерської церкви. Кохав свою дружину. Після її смерті навчив доньку грати в «гру в радість».

Дженні.  Мама Полліанни.  В двадцять років закохалася в молодого священника, відмовившись від шлюбу з старшим і грошовитішим чоловіком. Батьки відмовилися від неї. Останній лист рідним вона написала, коли народилася остання дитина, яку вона назвала на  честь своїх сестер Полі та Анни. Через декілька років Дженні померла.

Міс Полі Гаррінґтон. Сорокарічна жінка. Самотня – всі її рідні померли. Належить до найзаможніших людей у містечку. Строга жінка із суворим обличчям. Ніколи не усміхалася. Називає себе «порядною жінкою». Має дуже розвинуте почуття обов’язку та сильну вдачу. Говорить всім, що любить самотність і тишу.  Була наймолодшою дочкою в родині Гаррінґтонів. Їй було 15 років, коли сестра Дженні поїхала з чоловіком на Захід. В молодості була вродливою дівчиною. Після того, як посварилася із коханим стала дуже суворою і стриманою.Полліанна визначила тітці роль «янгола  милосердя та захисника знедолених».

Служниця Ненсі. Кухарка в домі міс Поллі, служить лише 2 місяці.

Її мама – вдова. Дівчина має двох маленьких сестричок та братика. (Алджернон, Флорабел, Естел). Пішла працювати , тому що мама занедужала. Родина жила у місцині Корнер за шість миль від міста Белдінґсвіль  (штат Вермонт). Виконує всю домашню роботу , крім прання та прасування великих речей. Не любить власного імені. В домі міс Поллі почала першою грати в гру Полліанни.  Щиро полюбила дівчинку. Середа та субота для неї стали святковими днями календаря: в ці дні вона вчила Полліанну готувати.

Садівник Том. Садівник  в маєтку міс Поллі. Старий чоловік, який багато років служить родині Гарінґтонів. Відданий слуга, який любить господарів.

Тімоті Дерджин. Син Тома, водій. Добрий і симпатичний юнак.

Місіс Дерджин . Служниця в будинку міс Поллі.

Місіс Сноу. Жінка сорока років, яка хворіє останні 15 років. Уїдлива, непередбачувана. Призвичаїлася хотіти того, чого нема. По четвергах  міс Поллі їй щось передавала. При першій зустрічі з Полліанною називає її «міс Нахабство», потім «дивовижним дівчам», «винятковою дитиною».  Хоче її роздивитися, для цього наказує підняти штори на вікнах. Під час других відвідин Полліанна розповіла жінці про свою гру. Вперше заплакала після спілкування з дівчинкою. Потоваришувала з Полліанною після третьої зустрічі. Почала грати в гру.

Джон Пендлтон. Найбагатша людина у місті. Не тратить грошей.  Ні з ким не розмовляє, мовчить роками. Живе сам у величезному будинку на Пендлтонському пагорбі. Відмовляється від послуг куховарки , тому щодня тричі на день ходить їсти до готелю. Чоловік, вбраний у довгий чорний сурдут та шовковий циліндр. Кілька разів подорожував світом по кілька тижнів, бував у Єгипті, Азії. Після мандрівок пише книжки. Любить тварин.  Полліанна йому співчувала, тому що він ходив завжди сам. Через це вона почала до нього вітатися. Під час третьої зустрічі він спитав її, хто вона така. Незнайомець аж поперхнувся від несподіванки, коли вона одного разу сказала, що він є кращим , ніж здається на перший погляд. Після цього він першим почав заговорювати до дівчинки. Коли він зламав на прогулянці ногу, Полліанна викликала лікаря, підтримувала його. Під час відвідин дівчинка розповіла йому, хто вона і побачила в його очах глибоку тугу. Запропонував Полліанні частіше його відвідувати. Показав свою колекцію, яку збирав подорожуючи. Ненсі робить припущення, що він був закоханий у тітку Поллі.

Сказав Полліанні «Ти краща за всі призми разом узяті». Запропонував дівчинці переїхати до нього. Кохав маму Полліанни.

Про Полліанну: «затанцювала вогниками у моєму житті і осяяла мій похмурий світ іскрами свого щастя».

Подарував підвіски Поліанні і місіс Сноу, золоту монетку Ненсі на день народження.

Про тітку Поллі говорить: «Вона не знає, як радіти».

Мріє про повноцінну родину: «Жіноча рука і серце або присутність дитини можуть перетворити будинок на затишну домівку». Усиновив Джіммі Біна.

Томас Чилтон. Лікар. Самотній. Жив у двокімнатному офісі у пансіонаті. Дуже любить свій фах. Чоловік з чисто виголеним обличчям і добрими очима. Про Полліанну говорить: «Я виписував би її – і продавав би  в аптеці, як виписую пігулки», «Якщо таких як вона розведеться багато, ми  можемо лишитися без роботи». «Ви сповнені найбільшої радості. Ви – допомагаєте». Лікар має таємницю: він кохає міс Поллі, але не спілкується з нею через сварку, яка відбулася п’ятнадцять років тому. Міс Поллі тоді «заявила йому, що якщо іще хоч раз він отримає запрошення відвідати садибу Гаррінґтонів, це означатиме, що вона його пробачила і побереться з ним». Лікар через свою гордість та професійну етику  не може без запрошення прийти до тітки Поллі. Томас Чилтон вважає, що є дев’ять шансів із десяти, що Полліанна ходитиме. Залучає свого знайомого лікаря до лікування Полліанни. Одружується з міс Поллі.

Джиммі Бін. Безпритульний десятирічний хлопчик,  якого зустріла Полліанна. Сидів край дороги. Минулого року жив у сиротинці, з якого втік. Відтоді, як у нього помер тато,  він нікого з рідних не має.

Зацікавив дівчинку тому, що вона мріяла мати друзів – однолітків. Шукає роботу за харчі і дах над головою. Ночує у притулку. Завдяки Полліанні отримує родину в особі Джона Пендлтона.  Джиммі готовий заради Полліанни «піти по розпеченому вугіллю».

Пол Форд. Місцевий священник. У містечку проживає не так давно, тому ще не знає всіх родинних історій. Зневірився у своїй  проповідницькій діяльності. Розуміє, що в містечку в плані моралі почалася криза: дедалі менше вірян відвідували недільні служби, щоденні молитви та місіонерські чаювання. Проголошував проповіді, основною метою  яких було заклеймити грішників. Полліанна розповіла йому про «радісні тексти Біблії», яких налічувалося 800. Після цього по – новому почав сприймати Святе Письмо. Наступної неділі його проповідь закликала: «Радійте в Бозі та звеселяйтесь…».

Вдова Бентон. Міс Поллі її добре знала, але вони не обмінювалися візитами. Сумує за померлим чоловіком. Завжди вдягалася в усе чорне. Після того, як познайомилася з Полліанною і почала грати в її гру, почала вдягатися у кольоровий одяг, тому що «Фредді (померлому чоловікові), було б приємніше бачити мене не в чорному одязі».

Місіс Тарбел. Тітка Поллі її не знає, тому що жінка не місцева. Вона приїжджає у містечко відпочивати і кожного дня робила оздоровчі прогулянки. Під час однієї з яких і познайомилася з Полліанною. Сумує за втраченою багато років тому донечкою.

  1. Вправа «Встановлення відповідності»  з використанням онлайнового сервісу мультимедійних дидактичних вправ learning Apps  

«Впізнай героя»   LearningApp_SCORM_4627455

 

  - Звернім ще раз увагу на епіграф до нашого уроку. Як зараз ви розумієте  ці слова Елеонор Портер?

 

ІV. Підсумок уроку.

 

Технологія розвязання винахідницьких завдань:

  - Навіщо Елеонор Портер написала роман «Полліанна»?

- Навіщо головна героїня роману навчила усіх мешканців містечка грати гру        «Радість»?

- Навіщо усі мешканці містечка Белдінгсвіль прийшли до маєтку міс Поллі 

  Харрингтон?

- Навіщо потрібно було Полліанні переносити такий біль?

- Навіщо вам знайомство з «Полліанною»?

V. Домашнє завдання.

Скласти візитну картку  Елеонори Портер. Виписати цитати до  образу Полліанни.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Наталия Подкуйко Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Dominik Tatiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Деренюк Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
22 лютого 2018
Переглядів
19895
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку