Конспект уроку мистецтва для 11 класу з теми "Новаторська творчість О.Архипенка. Українська скульптурна Шевченкіана. Пластична мова скульптури сучасності "

Про матеріал
Новаторська творчість О.Архипенка. Українська скульптурна Шевченкіана. Пластична мова скульптури сучасності Мета: 1) Формувати знання про розвиток скульптури України нової доби, ознайомитись з її видатними представниками і творами; 2) Розвивати вміння порівнювати зразки мистецтва, мову жанрів і стилів; 3) Виховувати ціннісне ставлення до сучасної скульптурної спадщини нашої країни
Перегляд файлу

                                                                          Урок 30

Тема: Новаторська творчість О.Архипенка. Українська скульптурна Шевченкіана. Пластична мова скульптури сучасності

Мета: 1) Формувати знання про розвиток скульптури України нової доби, ознайомитись з її видатними представниками і творами;

2) Розвивати вміння порівнювати зразки мистецтва, мову жанрів і стилів;

3) Виховувати ціннісне ставлення до сучасної скульптурної спадщини нашої країни

Тип уроку: комбінований

Очікуваний результат: вміння розповідати про твори мистецтва сучасності, знаходити спільні й відмінні риси, володіння мистецькою термінологією

                                                                     Хід уроку:

  1. Організаційний етап

Які скульптурні взірці можна виділити в сучасному українському мистецтві

Які з них знаходяться у вашому місті?

 Які скульптори є авторами відомих творів?

  1. Мотиваційний етап

   Традиція зводити пам’ятники відомим діячам культури продовжувалась у монументальній скульптурі ХХ ст. Розглянемо найвизначніші з них.

  1. Етап  викладення нової теми

   Оригінальний пам’ятник Адаму Міцкевичу А. Попеля і М. Паращука прикрашає одну з центральних площ Львова. Пам’ятник княгині Ользі в Києві створив у класицистичному стилі Іван Кавалерідзе (1887—1978), він був зруйнований і відновлений у 1996 році. Композиція складається з фігури Ольги, просвітителів слов’янських народів Кирила та Мефодія (праворуч) і апостола Андрія Первозванного (ліворуч).

І. Кавалерідзе також створив пам’ятники Т. Шевченку в Полтаві та в Ромнах, Г. Сковороді у Лохвиці, де філософа реалістично зображено босоніж із торбиною та свиткою. Скульптор сміливо експериментував, захоплювався кубізмом.

 Матвій Манізер (1891—1966) створив власну Шевченкіану з трьох монументальних скульптур: пам’ятники Кобзареві в Києві, у Харкові та на Чернечій горі в Каневі.

Порівняйте пам’ятники Кобзареві одного автора. Чим відрізняються манери зображення цих двох образів? Який вам більше подобається? Чому? Які ще твори з української скульптурної Шевченкіани вам відомі?(підготувати міні-проєкт про пам’ятник Шевченку в будь-якому місті)

     Українська скульптура ХХ ст. представлена іменами Леонори Блох (учениці великого О. Родена), Григорія Пивоварова, Василя Бородая, Михайла Лисенка, Валентина Борисенка, Анатолія Куща, Дмитра Крвавича, Еммануїла Миська та інших. Завдяки цій талановитій плеяді митців ми маємо сьогодні скульптурні портрети багатьох історичних діячів і представників творчої інтелігенції. Портретний жанр став провідним у станковій скульптурі. Сучасних скульпторів надихає образ молодого, сповненого надій поета. Такі поетичні образи втілили автори пам’ятників Шевченку в Дрогобичі та у Празі.

   Цілу галерею скульптурних портретів діячів української культури створила Галина Кальченко (1926—1975). Особливо зворушують її пластичні жіночі образи, в яких ніжність поєднується із силою духу. Серед монументальних творів вирізняється красою та виразністю силуету пам’ятник Лесі Українці в Києві. Його вважають одним із кращих творів української монументальної пластики. Скульптури Г. Кальченко є в багатьох містах України, а також у Франції, Канаді.

Самостійно дослідіть, у яких жанрах працювали і продовжують творити сучасні українські скульптори, яка тематика їх приваблює. Порівняйте особливості скульптури в стилі кубізму й абстракціонізму з традиційною фігуративною манерою зображення. Чому, на вашу думку, на пам’ятній монеті О. Архипенку розміщено саме цю абстрактну скульптуру?

    Світового визнання зазнала творчість основоположника кубізму в скульптурі Олександра Архипенка (1887—1964). Митцем-новатором світового масштабу безумовно є О.Архипенко, творчість якого мала великий вплив на розвиток модерністського мистецтва, у тому числі архітектури та дизайну в країнах Європи та Америки. Він збагатив мову пластики XX ст., змусивши порожній простір стати органічним і дуже виразним елементом композиції. Саме Архипенко почав експериментувати, створюючи форму з різноструктурних і рінофактурних матеріалів: скла, металу, картону, целулоїду. Запатентований О.Архипенком його винахід "Архіпентура", рухомий живопис зі змінним зображенням, що дістав назву від прізвища автора, має і в наш час широке використання - саме за цим принципом працюють сучасні рекламні бігборди. Цьому неперевершеному майстрові належать щедеври «Ступаюча жінка», «Жінка, яка зачісується» «Жінка і кіт» та інші твори.

Найвідоміший представник української діаспори створив понад тисячу творів, більшість з яких пронизані новаторським духом. Він винайшов рухомі конструкції, запровадив у скульптуру поліхромію — давню й призабуту традицію вітчизняної пластики. Відкриттям майстра є використання увігнутих поверхонь і наскрізних отворів як засобів художньої виразності скульптури. Одним із перших він використав експресивні можливості «нульової» форми — пустоти. Вишуканим і лаконічним силуетам О. Архипенка властиві риси кубізму, конструктивізму, абстракції. Досягнення митця мали величезний вплив на розвиток модернізму в Європі та Америці. Бронзова скульптура О. Архипенка «Жінка, що укладає волосся», створена в 1915 р., була продана на аукціоні Christie’s у Нью-Йорку за 2 млн доларів. Українськими митцями зарубіжжя створено низку пам’ятників Т. Шевченку, Лесі Українці, І. Франку, В. Стефанику та іншим видатним українцям.

    До видатних митців ХХ ст. в образотворчому мистецтві належить скульптор і живописець українського походження (з Рівненщини) академік Королівської Канадської Академії мистецтв Леонід Молодожанин (1915—2009), його псевдонім Лео Мол. Продовжуючи справу свого вчителя М. Манізера, скульптор створив пам’ятники Т. Шевченку у Вашингтоні, Буенос-Айресі та Санкт-Петербурзі. Серед його скульптурних шедеврів — бюсти видатних історичних діячів Європи, Канади, США, Ватикану. Внесок Л. Молодожанина до скарбниці світової культури надзвичайно цінний, змістовний, самобутній. У своїх скульптурних образах митець став провідником української ідеї, ліричним і водночас експресивним співаком українського духу. Його роботи сповнені динаміки, натхнення й новаторства. У Вінніпегу є цілий парк «Сад скульптур Лео Мола» (понад 300 творів), де відвідувачів вітає гуцул із трембітою. Серед експонатів цієї скульптурної галереї — відомі митці, образи русалок, тварин тощо.

    У наш час теми й пластичні можливості української скульптури продовжують розвиватися. З’явилися меморіали, пам’ятники, присвячені козацтву і гетьманству, голодомору, чорнобильцям тощо.

    Природний оптимізм і гумор українців можна побачити у простих і веселих скульптурах, які виникають час від часу на вулицях міст і в парках: пам’ятник фотографу у Харкові, водопровіднику в Мукачеві, сантехніку в Тернополі, сажотрусу у Львові. В Одесі надзвичайно популярний пам’ятник Ільфу і Петрову «12-й стілець», а Одеський художній музей присвятив пам’ятник своїм глядачам, розмістивши у дворі біля входу фігуру, що символізує прагнення до духовних цінностей.

   Початок ХХ ст. ознаменувався новими пошуками і експериментами, які вимагали нових підходів і ідей. Творча трансформація торкнулася всіх видів мистецтва, так само і скульптури. Під впливом західних мистецьких шкіл формується плеяда українських скульпторів-модерністів – П. Війтович М. Гаврилко, В. Іщенко, М. Паращук та ін., витворам яких властиві контрастні світлотіньові ефекти та глибокий психологізм.      Основоположник конструктивізму В.Татлін, який власноручно виготовляв бандури і грав на них, після відвідин майстерні Пабло Пікассо в Парижі, побачивши експерименти основоположника кубізму, надихнувся новою ідеєю - створювати кольорові контр-рельєфи, своєрідний скульптуроживопис. Головним для художника стало чітке виявлення особливостей і характерних ознак матеріалів, що становлять композицію. Для створення макетів Вежі Татліна і орнітоптера Летатліна йому служили дерево, фанера, шпагат, жерсть і металеве кріплення.

  1. Етап закріплення засвоєних знань

Перегляд відео про творчість О.Архипенка

https://www.youtube.com/watch?v=g6upYFISHvA

У чому полягає новаторство О. Архипенка в галузі скульптури?

відеоматеріал про виставку сучасних українських скульптур

https://www.youtube.com/watch?v=WOSDOtMn20I

  1. Етап підсумків і висновків

У сучасній скульптурі використовується будь-який матеріал, зображуються будь які образи. Кінетична скульптура також займає певне місце в мистецтві. Розвиток української скульптури не має меж у сенсі тематики й виконання.

Запропонуйте ескізи монет із зображенням видатних пам’яток української скульптури.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
8507
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку