Конспект уроку на тему: "Біблія як основа двох релігій - юдейської та християнської. Структура Біблії, її складники. Зв’‎язок Біблії з історією і міфологією"

Про матеріал
Матеріал допоможе ознайомити учнів з історією виникнення Біблії, повторити відомості про її структуру та історію створення; поглибити поняття про міф, міфологічний образ; працювати над розвитком умінь стислого переказу та відповідей на запитання за змістом прочитаного; виховувати в учнів терпимість та толерантне ставлення до вірувань інших релігій.
Перегляд файлу

Урок 5

 

 

Тема: Біблія як основа двох релігій - юдейської та християнської. Структура Біблії, її складники. Зв’язок Біблії з історією і міфологією

 

Дата:

 

Мета:

навчальна: ознайомити учнів з історією виникнення Біблії, повторити відомості про її структуру та історію створення; поглибити поняття про міф, міфологічний образ;

розвивальна: працювати над розвитком умінь стислого переказу та відповідей на запитання за змістом прочитаного;

виховна: виховувати в учнів терпимість та толерантне ставлення до вірувань інших релігій.

Обладнання та матеріали: мультиедійна дошка, ілюстрації до міфів про Геракла.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань і формування на їх основі вмінь та навичок учнів.

 

                                                               Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Повідомлення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.

Слово вчителя

 Уся історія людства є історією Богошукання, адже головне питання життя, питання про Бога, завжди непокоїло людей. Історія цивілізації яскраво ілюструє подібні пошуки, які призводили до появи релігій. В основі всіх  релігій лежить або страх покарання, або заохочення за догоджання богам.

Так виникли Веди, Коран, Біблія. Ці книги визнаються різними релігіями, проте ми маємо цінувати їх як втілення багатовікової культури.

Наша релігія дійшла до нас на сторінках Біблії.

ІІІ. Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.

1.Слово вчителя про Біблію.

Біблія – Слово Боже до людини.

Біблія – найвідоміша і найбільш поширена у світі книга. Вона створювалась упродовж 1500 років. Слово «Біблія» походить від грецького слова «бібліа» - «книги». Біблія це ціла бібліотека книг, адже в ній 66 книг. Автором Біблії є Бог, Дух Св’ятий, який діяв через вибраних людей: пророків, євангелістів, апостолів. Найдавніші частини Біблії були написані на кам’яних плитах, на папірусі, пергаменті. (див. плакат)

У 1947 р. в одній з печер Криму, що поблизу Мертвого моря, хлопчик знайшов багато сувоїв біблійних книг. Книги були написані не пізніше 68 р. після народження Христа, а вік цих сувоїв різний. Серед них зберігся сувій книги Ісалії, який мав 7.5 метрів у довжину. За своїм змістом знайдені рукописи повністю співпадають з древніми текстами Біблії, які дійшли до наших днів. Біблія – це історія спасіння людини від початку сотворення.

2.Словникова робота. Записати у зошити визначення, що таке Біблія.

Слово біблія походить із грецької мови і означає «книги», оскільки Біблія складається з великої кількості книг, написаних різними людьми і в різні часи, протягом майже тисячоліття. Біблію називають «Книгою Книг», тому що у ній визначається місце людини у світі й сенс її буття.

 

Перегляд відео-презентації з коментарем учителя

https://www.youtube.com/watch?v=FWLKJReUjxQ

АБО

Виступ учня за заздалегідь підготовленим матеріалом.

(Орієнтовна відповідь учня.)

Матеріал взято http://uchitelska.at.ua/publ/konspekti_urokiv_dlja_serednikh_klasiv/konspekti_urokiv_iz_zarubizhnoji_literaturi_8_klas_nova_programa/urok_5_biblija_jak_osnova_dvokh_religij_judejskoji_ta_khristijanskoji_struktura_bibliji_jiji_skladniki/10-1-0-6036

 

— Слово Біблія давньогрецького походження. Мовою древніх греків воно означало книги. У наш час ми позначаємо цим словом не всякі книги, а одну певну книгу, що утворена з декількох десятків окремих релігійних творів. Це книга, яку віряни християнської та іудейської релігії вважають своїм Святим Письмом.

Писання Біблії тривало майже 1600 років, починаючи від 1513 року до Різдва Христового. У ньому брали участь 40 осіб (усі не прості люди, а обрані Богом, які праведно жили) — пророки й апостоли.

Новий Заповіт дійшов до нас у майже 5000 варіантах більш-менш повних давніх рукописів. Проте один із папірусів викликав справжню сенсацію в наукових колах. Йдеться про три невеликі фрагменти рукопису Євангелія від Матвія, які містять частини десяти віршів з 26-го розділу. Дослідження показали, що він був написаний до 70-го року.

Усі згадані книги були відібрані церквою з великої кількості інших текстів, які не увійшли до Біблії і відомі під назвою «апокрифічні» (такі, що перекручували зміст переданих подій, висловлювань, законів, часто мали сумнівне походження й мали розбіжності із церковним ученням).

2. Структура Біблії

— Біблія — священна книга християнства, що має дві частини: Старий Заповіт і Новий Заповіт. Усього у складі Біблії 66 книг (за православним каноном), створених різними авторами. Окрім канонічних книг, існують і неканонічні книги — апокрифи.

Старий Заповіт налічує 39 книг. У них йдеться про створення світу, гріхопадіння, взаємини Бога з вибраним ним народом Ізраїлю. Структура Старого Заповіту така:

• доісторичні книги;

• історичні книги;

• навчальні (поетичні) книги;

• пророчі книги.

Час створення — близько XIII ст. до н. е. — І ст. до н. е. Мова — давньоєврейська та арамейська.

Новий Заповіт охоплює 27 книг: чотири Євангелія, діяння Апостолів, 21 послання Апостолів та книгу Об’явлення Іоанна Богослова (Апокаліпсис). У цих книгах йдеться про життя та вчення Ісуса Христа, виникнення та існування перших християнських общин, про кінець світу, друге пришестя Христа та тисячолітнє царство Боже після Страшного суду.

ІV. Закріплення учнями навчального матеріалу.

Робота з таблицею

Тестові завдання «Біблія»

1.  Слово «Біблія» з грецької означає:

А) давні історії;

Б) книги;

В) божественний сад

2.  Біблія створювалася протягом:

А) ІХ – Х ст.. до н.е.;

Б) І тис. до н.е.;

В) ХІІ ст.. до н.е. – ІІ ст. н.е.

3.  Біблія – основна книга якої релігії:

А) буддизму;

Б) ісламу;

В) юдейства і християнства.

4.  Слово «Євангеліє» означає:

А) нова радість;

Б) прихід Бога;

В) блага звістка.

5.  Головною дійовою особою  Нового Завіту є:

А) Мойсей;

Б) Ісус Христос;

В) Матвій.

6.  З скількох частин складається Біблія:

А) 4;

Б) 2;

В) 10.

V. Підбиття підсумків уроку

Рефлексія. Інтерактивна вправа «Продовж фразу»

Сьогодні на уроці новим для мене було...

VI. Домашнє завдання

Прочитати оповіді про створення світу, Каїна і Авеля та 10 заповідей Божих (для всіх учнів);

Опрацювати додатковий матеріал за QR-кодом (за бажанням)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 вересня 2021
Переглядів
17199
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку