Конспект уроку Пізнаємо природу в 6 класі на тему: "Що кружляє навколо Сонця"

Про матеріал
Конспект уроку до проезентації на тему "Що кружляє навколо Сонця" для учнів 6 класу курсу "Пізнаємо природу".
Перегляд файлу

Пізнаємо природу 6 клас

Урок №35

Тема: Що кружляє навколо Сонця

Мета: сформувати в учнів знання про Сонце як найближчу до нас зірку, про значення Сонця для життя на Землі;  пояснити будову Сонячної системи та руху планет навколо Сонця; розвивати знання та уявлення учнів про Всесвіт; формувати наукову картину світу, розвивати пізнавальну активність учнів, творчі здібності, логічне мислення.

Обладнання: схема «Будова Сонячної системи», мультимедійна презентація, відеосюжет, атласи, контурні карти, глобуси, фізична карта півкуль, телурій.

Тип уроку: формування нових знань

 

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

1. Що таке небесна сфера?

2. За допомогою якого приладу вивчають Всесвіт?

3. За якими характеристиками розрізняють зорі?

4. Скільки зір без збільшувальних приладів ми можемо побачити на північному небі?

5. Які сузір»я ви знаєте?

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

В усі віки усі народи обожнювали Сонце і поклонялися йому. Наші предки слов’яни поклонялися богові Сонця, називали його Даждьбог, або Ярило. Численні вірування, обряди, традиції, що й досі збереглися у різних народів, пов’язані з давніми уявленнями про Сонце. Промовляючи назву нашої країни ми теж згадуємо Сонце, тому, що слово  «Україна» означає породжені Сонцем. На прапорах багатьох сучасних країн зображено Сонце. Сьогодні ми поговоримо про Сонце та його значення для життя, про  будову Сонячної системи, рух планет навколо Сонця. З’ясуємо, чому воно світить і гріє? Чи далеко ми від Сонця?

План уроку

  1.      Значення Сонця.
  2.      Будова Сонячної системи.
  3.      Рух планет навколо Сонця.
  4.      Плутон — планета чи астероїд?

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Значення Сонця.

Сонце – джерело світла і тепла на Землі. Саме завдяки Сонцю існують рослинний і тваринний світи, завдяки Сонцю відбувається кругообіг води в природі. Повітрям без кисню живі істоти дихати не можуть . Виробляти кисень можуть тільки рослини. Але рослини це можуть робити на світлі, лише вдень. Отже, якби не Сонце, то рослини, прозвані зеленими легенями планети, перестали б збагачувати атмосферу киснем. Зрештою, якби не Сонце, то Землю враз би скував жахливий космічний холод. Багато залежить від цієї денної зірки: і вітри, і погода, й існування морських течій. Чому я назвала Сонце зіркою? Тому що Сонце це і є зоря, яка знаходиться найближче до нас, від усіх зірок, яких в нашій Галактиці налічується понад 150 мільярдів. Так само, як і всі інші зорі, воно є велетенською розжареною, газовою кулею. Діаметр Сонця – 1 390 600 км . Температура на поверхні Сонця близько 6000 С. Звичайно при такій температурі, всі речовини з яких складається Сонце перебувають в газоподібному стані.

  1. Будова Сонячної системи.

Сонце обертається навколо своєї осі і центра нашої Галактики. Навколо нього обертаються планети їх супутники, астероїди, комети, метеори, метеорити. Планет є дев’ять: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон. Усі вони  рухаються навколо Сонця в одному напрямку із заходу на схід по уявних лініях яких називають орбітами. Отже всі ці небесні тіла та їх рух утворюють Сонячну систему.

  1. Рух планет навколо Сонця.

Вдома ви відчули себе в ролі астрономів і спробували дослідити деякі з планет самостійно. Наскільки вам це вдалося ми дізнаємося трішки пізніше. А зараз накреслимо таблицю, яку ви бачи те на дошці.

Під час розповідей юних астрономів вчитель демонструє презентацію.

1-й астроном.

Меркурій

Найближчою планетою до Сонця є Меркурій. Його відносять до групи планет земного типу. Це дивовижна планета. Вона носить ім’я давньоримського бога.  Діаметр Меркурія 4878 км. Навколо Сонця Меркурій обертається досить швидко за 88 земних діб зі швидкістю 47 км/с, а навколо своєї осі він обертається досить повільно аж за 58 земних діб, середня температура від -17 до +350 С, відстань до Сонця 58 млн. км. Поки на одній стороні планети нестерпна спека, тривалий день, на іншій -  холодна темна ніч. Чому темна? Тому, що Меркурій немає супутників. Отож, вночі крім далеких зір ніщо не посилає світла до його поверхні. Побачити Меркурій із Землі можна дуже рідко перед заходом або перед сходом Сонця.

2-й астроном.

Венера.

     Другою планетою від Сонця є Венера, яка відноситься до планет земної групи. Її помітили люди ще в давнину і захоплюючись її красою, дали ім’я давньогрецької богині краси. Але красива Венера лише з Землі. Якщо ознайомитися з нею ближче, можна переконатися, що поверхня Венери – розпечена кам’яниста пустеля з температурою близько 500 С. Діаметр планети 12140 км, навколо Сонця робить оберт за 224 земних діб зі швидкістю 35 км/с, а навколо осі рухається у зворотньому напрямку зі сходу на захід, а не з заходу на схід як Земля і більшість інших планет. Період обертання – 243 земні доби. Відстань до Сонця 108 млн. км. Супутників немає.

3-й астроном.

Земля.

Земля – це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Більшість планети покрита водою, це так званий світовий океан. До суходолу відносять материки: Євразія, Африка, Пн. Америка, Пд. Америка, Австралія, Антарктида. За формою наша планета є трохи сплющеною біля полюсів кулею. Сплющення невелике, тому на моделях земної кулі (глобусах) її зображають кулястою. Вона обертається навколо своєї земної осі за 24 години (одну добу)  із заходу на схід. В цей період на одній стороні планети день, на другій ніч. Земна вісь з’єднує дві протилежні точки, які називаються полюсами, Їх два – північний і південний. Вона нахилена під кутом  66,5º. Завдяки цьому півкулі освітлюються нерівномірно. З цим пов’язана зміна пір року. Посередині між полюсами знаходиться екватор, який розділяє планету на дві півкулі – Північну та Південну. Середня відстань від Землі до Сонця становить 150 млн. км. Це число називають астрономічною одиницею. Навколо Сонця рухається зі швидкістю 30 км/с. Повний оберт робить за 365 днів 6 год. Підрахувати роки з такою кількістю неповних діб незручно, тому календарним роком вважають рік, який має 365 діб, а з годин, що залишились через 4 роки додають до лютого місяця ще одну добу. Такий рік називають високосним, у ньому 366 діб.

4-й астроном.

     Марс.

За Землею здійсню свій рух навколо Сонця червоний Марс. Марс має колір, що нагадує вогонь. Можливо саме за цей колір стародавні римляни дали планеті ім'я бога війни. З нашої планети він має вигляд червоної зорі. Це планета земного типу. На ньому є вулкани, долини та пустелі подібні до земних. Він менший за Землю приблизно  вдвічі за діаметром, і в дев'ять разів за масою. Діаметр його 6800 км, навколо Сонця робить оберт за 687 земних діб зі швидкістю 24 км/с, період обертання Марса навколо своєї осі є ближчим до Землі і складає 24 год 37 хв. Середня температура від -120 до  +25º С. На Марсі є гори, найвища з них має назву Олімп. Планета має 2 супутники Фобос що означає (страх), Демос ( жах).

5-й астроном.

Юпітер.

Наступна планета - Юпітер. Його назвали ім'ям давньоримського царя богів. Вона п'ята і найбільша планета Сонячної системи, більш ніж у два рази важча, ніж всі інші планети разом узяті і майже в 318 разів важча за Землю. Велетенські розміри Юпітера дають йому можливість утримувати навколо себе 10 супутників. Юпітер відносять до зовнішніх газових планет - гігантів яка має тверде ядро.

      Уся видима поверхня Юпітера - щільні хмари, розташовані на висоті близько 1000 км над "поверхнею", де газоподібний стан змінюється на рідкий і утворює численні шари жовто-коричневих, червоних і блакитнуватих відтінків. Діаметр Юпітера 142800 км. Рухається навколо Сонця дуже повільно за 12 земних років. зате навколо своєї осі обертається найшвидше серед усіх планет за 9 год 55 хв. Температура до - 150С . Відстань до Сонця 778 млн. км.

6-й астроном.

     Сатурн.

     Сатурн - шоста від Сонця, та друга за розмірами після Юпітера планета Сонячної системи, можливо, найцікавіша. Навколо нього є яскраві кільця, які складаються з дрібних часточок космічного пилу, що обертаються навколо планети. Названа ім'ям давньоримського бога землеробства і врожаю. Відноситься до газових планет.

      Сатурн є величезною кулею, що швидко обертається навколо своєї осі за 10 год 23 хв., складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн обертається навколо Сонця за 29 років на середній відстані    1 млрд 427 млн км. Температура -180С. Супутників має 18.

      Маса у 95 разів більша за масу Землі, магнітне поле потужніше в тисячу разів.

      Учні разом із вчителем розбирають дві останні планети

      Уран.

     Уран — сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Названий ім'ям давньогрецького бога неба, має синьо-зелений колір. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84земних роки. Період власного обертання Урана складає приблизно 17 годин.

     Має 27 супутників. Температура -210С, відстань до Сонця 2 млрд 870 млн. км. Уран, так само як і Венера обертається навколо своєї осі у зворотньому напрямку зі сходу на захід.

     Нептун.

Нептун - восьма за віддаллю від Сонця і четверта за розміром планета Сонячної системи, що належить до планет-гігантів. Названий ім'ям давньоримського бога морів, має насичений синій колір. Її орбіта перетинається з орбітою Плутона в деяких місцях.

Світло від Сонця доходить до Нептуна трохи більше, ніж за 4 години. Тривалість року, тобто час одного повного оберту навколо Сонця — 164,земних років, навколо осі за 18 год. Температура - 210С, відстань 4 млрд 500 млн. км. Нептун також має кільця — два широких і два вузьких. У Нептуна є 8 відомих супутників: 4 маленьких, 3 середніх і 1 великий.

  1. Плутон — планета чи астероїд?

Рішення МАС повторно класифікувати Плутон

В вирішальну стадію дебати про статус Плутона перейшли в 2006 році з рішенням МАС сформувати офіційне визначення для терміну «планета». Згідно з ухваленим рішенням, є три головні умови для об'єкта, який претендує на статус планети Сонячної системи:

    Він повинен звертатися по орбіті навколо Сонця.

    Він повинен бути досить масивним, щоб прийняти форму гідростатичної рівноваги (сферичну) під дією своїх гравітаційних сил.

    Він повинен розчистити околиці своєї орбіти (тобто він повинен бути гравітаційною домінантою і поряд не повинно бути інших тіл порівнянного розміру, крім його власних супутників які перебувають під його гравітаційним впливом)

Плутон не задовольняє третій умові, так як його маса становить всього лише 0,07 від маси всіх об'єктів на його орбіті. Для порівняння, маса Землі в 1,7 млн разів більше за всіх інших тіл на її орбіті

МАС вирішив віднести Плутон одночасно до двох категорій об'єктів — до карликових планет і як прототип для транснептунових об'єктів під загальною назвою «плутіно», серед яких він був би одночасно окремим, хоча і класифікованих членом[114].7 вересня 2006 року МАС включив Плутон в каталог малих планет, давши йому номер 134340.[115]

     Плутон, носить ім'я бога підземного царства. Відкрили його порівняно недавно, у 1930 році. Плутон - льодова пустеля. Це не дивно, адже він знаходиться у 40 разів далі від Сонця, ніж Земля. З Плутона наше Сонце має вигляд зорі. Його діаметр 2300 км, навколо Сонця рухається за 47 земних років, навколо осі за 6 земних діб, температура

     -220С, відстань до Сонця 5 млрд 900 км, кількість супутників 1. Плутон за своїм складом схожий на планети - гіганти , а за розмірами - на планети земної групи. Він не належить ні до внутрішніх планет земної групи, ні до зовнішніх газових планет.

Учні складають таблицю і переглядають презентацію

Планети

Названа в

честь

Температура, оС

Тривалість

року

Тривалість доби

Меркурій

Римський бог торгівлі

До 400

88 земних діб

176 земних діб

Венера

Римська богиня кохання

До 480

224,7 земних діб

117 земних діб

Земля

Українська

назва планети

Близька до 0, звичайно на 0о-40о більша або менша 0о в різних місцях

365,3 земних діб

24 години

Марс

Римський бог війни

Середня – (мінус) 70

1,9 земного року

24 години 39 хвилин

Юпітер

Римський цар богів

До -130

Майже 12 земних років

10 годин

Сатурн

Римський бог землеробства

Від -190 до

 -150

29,5 земних років

10 годин

Уран

Римський бог неба

- 224

84  земних років

17 годин 14 хвилин

Нептун

Римський бог моря

- 220

165  земних років

16,11 години

 

     V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Гра «Третій – зайвий»

У запропонованих ланцюжках знайдіть зайве слово і поясніть причину, за якої його необхідно виключити.

Сонце – Юпітер – Сатурн (Сонце)

Меркурій – Фобос – Венера (Фобос – супутник Марса)

Сатурн – Юпітер – Місяць (Місяць)

Демос – Фобос – Місяць – Сонце (Сонце)

Прийом «Картографічна лабораторія»

Підписати на контурній карті планети Сонячної системи.

VI. Домашнє завдання.

§20. Розгадати кросворд

Прийом «Планета ерудитів»

Учні повинні розв’язати кросворд

 

 

 

К

 

 

 

 

 

 

О

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

  1. Перша планета від Сонця. (Меркурій)
  2. Один із супутників Марса. (Фобос)
  3. Мала планета. (Астероїд)
  4. Хвостата зірка. (Комета)
  5. Наука, що вивчає Всесвіт.(Астрономія)
  6. Найближча до нас зоря. (Сонце)

Яке слово утворилося по вертикалі? (Космос)

 VІІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

 Оцінки за урок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала учитель природознавства  Крикля Юлія Олексіївна

doc
Додано
6 березня
Переглядів
85
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку