Презентація "Як організми співіснують у середовищі. Партнери. Нахлібники і квартиранти".

Про матеріал
Презентація до теми "Як організми співіснують у середовищі. Партнери. Нахлібники і квартиранти" за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Що таке мутуалізм. • Які організми вступають у взаємовигідне співжитя. • Коменсалізм як однобічно вигідні взаємозв’язки між організмами. • Нахлібництво як форма коменсалізму. • Квартиранство як форма коменсалізму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ОРГАНІЗМИ СПІВІСНУЮТЬ У СЕРЕДОВИЩІ. ПАРТНЕРИ. НАХЛІБНИКИ І КВАРТИРАНТИ.

Номер слайду 2

ХТО ТАКІ ХИЖАКИ? НАЗВІТЬ ХИЖАКІВ СЕРЕД ТВАРИН, РОСЛИН.

Номер слайду 3

ЧИ БУВАЮТЬ ХИЖАКИ СЕРЕД ГРИБІВ?

Номер слайду 4

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ХИЖАКИ ДО ПОЛЮВАННЯ?

Номер слайду 5

ЯКІ ОРГАНІЗМИ НАЗИВАЮТЬ ПАРАЗИТАМИ? НАВЕДІТЬ ПРИКЛАДИ ПАРАЗИТІВ СЕРЕД РОСЛИН, ТВАРИН, ГРИБІВ.

Номер слайду 6

У ЧОМУ КОРИСТЬ ПАРТНЕРСТВА В ПРИРОДІ. Дуб утворює багато жолудів, але не може їх перенести на інші території; білий гриб швидко поглинає воду й мінеральні речовини з ґрунту, але не може забезпечити себе вуглеводами; терміти споживають деревину, але не здатні її перетравити. Як тут бути? Живі істоти пристосовуються до співіснування й отримують від інших організмів те, чого самі зробити не можуть.

Номер слайду 7

У ЧОМУ КОРИСТЬ ПАРТНЕРСТВА В ПРИРОДІ. Між організмами є стосунки, які приносять користь їм обом. Таке взаємовигідне співжиття організмів називають мутуалізмом. Мутуалізм — це позитивна форма симбіозу. Комахи-запилювачі розносять пилок квіткових рослин на великі відстані, а ті «розплачуються» з ними нектаром.

Номер слайду 8

У ЧОМУ КОРИСТЬ ПАРТНЕРСТВА В ПРИРОДІ. На коренях рослин оселяються бульбочкові бактерії. Маленькі пташки водоклюї живляться кліщами та іншими паразитами, що дошкуляють великим тваринам, адже годуються їхнім тілом. Спільне життя організмів підвищує пристосованість до умов існування та є корисним не лише для організмів, але й для природи загалом.

Номер слайду 9

У ЧОМУ КОРИСТЬ ПАРТНЕРСТВА В ПРИРОДІ. Рибки-клоуни без остраху живуть поміж отруйних щупалець актиній. Перш ніж оселитися у своє нове «житло», рибки дають себе вжалити, а у відповідь на це подразнення організм риби виробляє захисний слиз. Риби вентилюють воду навколо актиній і в такий спосіб приносять їм поживу. А актинія захищає їх від хижаків — мурен і рифових акул.

Номер слайду 10

У ЧОМУ КОРИСТЬ ПАРТНЕРСТВА В ПРИРОДІ. У водоймах є місця, де організми позбавляються від надокучливих співмешканців, решток їжі . У коралових рифах такі послуги для мурен, морських окунів, черепах, акул пропонують рибичистильники. Дослідники знайшли «очисні станції», де великі тварини стоять у черзі, щоб малеча очистила їх від паразитів.

Номер слайду 11

ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ОДНОБІЧНО ВИГІДНИХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ ОРГАНІЗМАМИ. Коменсалізм — вид взаємозв’язків між живими організмами, за якого один організм існує за рахунок іншого (хазяїна), не завдаючи йому шкоди. Коменсалізм підвищує пристосованість та виживання дрібних організмів. Хазяям такі відносини користі не приносять.

Номер слайду 12

КОМЕНСАЛІЗМ. У теплих водах Світового океану живуть риби-прилипали. Їхньою особливістю є овальний диск-присосок на голові. За його допомогою риби прикріплюються до великих морських тварин (акул, морських черепах, скатів, китів) і мандрують разом із ними. Крім безплатного проїзду, істоти отримують ще й захист та їжу.

Номер слайду 13

КОМЕНСАЛІЗМ. Яскравий приклад коменсалізму — пара креветок, які поселяються всередині кошика Венери — чи не найгарнішої серед губок. Тут креветки перебувають у безпеці, живляться продуктами, які фільтрує губка, мають свіжу воду. Губці від них ані користі, ані шкоди.

Номер слайду 14

ХТО ТАКІ НАХЛІБНИКИ І КВАРТИРАНТИ. Різноманітні прояви коменсалізму серед рослин і тварин поділяють зазвичай на два види: нахлібництво та квартирантство. Критерієм для такого поділу є визначальні харчові та просторові зв’язки. Нахлібництво — це тип коменсалізму, при якому деякі види можуть харчуватись залишками їжі іншого. Приклади нахлібництва — це взаємодія левів та гієн, акул і риб-лоцманів.

Номер слайду 15

ХТО ТАКІ НАХЛІБНИКИ І КВАРТИРАНТИ. У природі, особливо серед рослин, поширений ще один вид коменсалізму — квартирантство. У царстві флори є рослини, які ростуть на поверхні інших, більших за розмірами, рослинних організмів. Це різні мохи, папороті, орхідеї. Рослина-хазяїн слугує їм опорою і забезпечує оселення ближче до сонячного світла. Вони мають пристосування для прикріплення до стовбура чи гілок, отримують воду й органічні речовини з повітря і ніякої шкоди хазяїну не завдають.

Номер слайду 16

Опрацювати &40, пройти тестування «Як організми співіснують у середовищі. Партнери. Нахлібники і квартиранти» https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=4933296 Домашнє завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Несчетна Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу. Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чумаченко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кравцова Натали
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Бойко Оксана Михайлівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
6 березня
Переглядів
5011
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку