Конспект уроку, презентація "Неозначено-особові речення"

Про матеріал
Розробка уроку має на меті поглибити і систематизувати знання учнів про неозначено-особові речення; навчити знаходити їх у тексті, правильно та доцільно використовувати в усному та писемному мовленні; розвивати вміння узагальнювати; виховувати любов до рідного слова.
Перегляд файлу

Тема. Неозначено-особові речення.

Мета: поглибити і систематизувати знання учнів про неозначено-особові речення; навчити знаходити їх у тексті, правильно та доцільно використовувати в усному та писемному мовленні; розвивати вміння узагальнювати; виховувати любов до рідного слова.
Обладнання: підручник, проектор, дидактичний матеріал.


ХІД УРОКУ


І.   Оголошення теми та мети уроку.

Сьогодні на уроці ми поповнимо знання про односкладне речення та сформуємо поняття про неозначено-особові речення, способи вираження в них головного члена речення та будемо відрізняти неозначено-особові речення від означено-особових.

 

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ
Практичне завдання.
— Порівняйте двоскладні речення з односкладними. Яка між ними різниця? Як мислиться дійова особа в неозначено-особових реченнях?


1. Старшокласники готуються до випускних іспитів. — У школі готуються до випускних іспитів. 2. Діти запросили на зустріч відому харківську поетесу Ніну Супруненко. — На зустріч з учнями запросили відому харківську поетесу Ніну Супруненко. 3. Журналісти висвітлюють найважливіші події в країні та за її межами. — У засобах масової інформації висвітлюють найважливіші події в країні та за її межами.


III. ОПРАЦЮВАННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Пояснення вчителя.

У неозначено-особових реченнях увага зосереджена на фактах, події, процесі, особа в таких реченнях не визначена, не конкретна, вона ніби не приймає участі у спілкуванні і знаходиться поза тією ситуацією, в якій відбувається дія. Це не мовець і не слухач.

Наприклад,

Квіти дарують друзям в урочисті дні, демонструють на виставках, вирощують у садах, парках, ними прикрашають житло.

Це односкладне речення з однорідними присудками.

Запам’ятайте:

Неозначено-особові речення – це односкладні речення, що називають дію, стан, процес, ознаку, носієм яких є невизначена особа.

головний член у неозначено-особових реченнях виражається:

  • Дієсловом у формі 3 особі множини дійсного способу теперішнього і майбутнього часу;

Весною в селі встають рано.

Присудок виражений дієсловом у формі 3 особи множини теперішнього часу.

 

  • Дієсловом у формі 3 особи множини минулого часу дійсного та у формі множини умовного способу.

Працювали в полі з ранку до вечора.

Присудок виражений дієсловом у формі 3 особи множини минулого часу.

 

Виконавці дії в неозначено-особових реченнях не називаються з різних причин. Іноді вони не відомі ні за кількістю, ні за складом. А іноді не називаються свідомо, щоб зосередити увагу на самій дії.

Неозначено-особові речення здебільшого вживаються в розмовному і художньому стилях. Вони допомагають уникнути небажаного повторення, створюють лаконічність, динамічність розповіді.

 

2. Завдання учням.

1)дослідження-зіставлення.(усно)

Прочитати речення. Визначити, які з них односкладні, а які двоскладні. На яку дію вказують присудки в односкладних реченнях? Чи стосується виражена присудками дія конкретних осіб?

 

Ішли дівчата, співали, калину в лузі ламали.(Л.Забашта)

Важкі краплі роси падали зрідка й тихо в траву.(Ю.смолич)

Поховали громадою, як слід, по закону. (Т.Шевченко)

На весілля випікали коровай і благословляли ним подружжя (Р.Мовчан)

Рубали юний ліс у квітні, рубали ліс, рубали зранку. Берізкам віти відтинали і кору, ніби скальп, знімали.(О.Башкирова)

Вже не боронять волю булавою. (Т.Шевченко)

У Крим далекий виряджали сина. (Л.Костенко)

Палять листя на городах. Пахне димом надвечіря.(М.Сингаївський)

 

2) Вибіркова робота. Робота біля дошки.

   Прочитати заголовки до висловлювань. Дослідити їх синтаксичну організацію. Записати їх до відповідних колонок таблиці. Свій вибір обґрунтувати.

Означено-особові

речення

Неозначено-особові речення

Двоскладні

речення

 

 

 

 

1. Як одягалися в давнину. 2. На чиїх раменах стоїмо? 3. Вона підкорила Європу. 4. За що цінують дуб. 5. Про що розповідають кольори? 6. Бережімо багатства природи. 7. Чого не знайдеш в Україні? 8. Падають зірки. 9. Як виникають озера. 10. Коли копають картоплі. 11. В Україні досліджують атом. 12. Топчу, топчу ряст.

3). Утворіть неозначено-особові речення, вставивши пропущені дієслова у потрібній формі (3 особа множини теперішнього часу)

 

1. Роботу … не лише терпінням, а й умінням.

2.  За добро … добром, а не злом.

3. Добру думу … без зайвого шуму.

4.     вовка і в баранячій шкурі.

5. Вміючи, …  хліб і з каменю.

 

Слова для довідок: робити, думати, пекти. Упізнати, віддячити.

IV.   ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
1. Робота з підручником.(Вправа 165 ст.110)
2. Тренувальні вправи.

Записати, перебудовуючи речення на неозначено-особові.

Зразок.

Здавна верба на Україні вважалася священним деревом. Здавна вербу на Україні вважали священним деревом.

Шостий тиждень Великого посту називався Вербним.(Шостий день Великого посту називали вербним)

На Вербному тижні в церквах освячувалися вербові гілочки. (На Вербному тижні в церквах освячували вербові гілочки)

Освячена верба зберігалася на покуті за образами.(освячену вербу зберігали на покуті за образами)

Вербою окурювалася хата від пропасниці.(вербою окурювали хату від пропасниці.)
V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Сьогодні  на уроці ми з вами поповнили свої знання про односкладне речення, познайомилися з неозначено-особовими реченнями, способами вираження головного члена в таких реченнях.
VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
1. Опрацювати §16

2.Виконати вправу 169.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неозначено-особові речення. Односкладні речення

Номер слайду 2

Старшокласники готуються до випускних іспитів. У школі готуються до випускних іспитів. 2. Діти запросили на зустріч відому харківську поетесу Ніну Супруненко. На зустріч з учнями запросили відому харківську поетесу Ніну Супруненко. 3. Журналісти висвітлюють найважливіші події в країні та за її межами. У засобах масової інформації висвітлюють найважливіші події в країні та за її межами.

Номер слайду 3

Квіти дарують друзям в урочисті дні, демонструють на виставках, вирощують у садах, парках, ними прикрашають житло.

Номер слайду 4

Запам’ятай!Неозначено-особові речення – це односкладні речення, що називають дію, стан, процес, ознаку, носієм яких є невизначена особа.

Номер слайду 5

Головний член у неозначено-особових реченнях виражається:дієсловом у формі 3 особи множини дійсного способу теперішнього і майбутнього часу;Весною в селі встають рано.дієсловом у формі 3 особи множини минулого часу дійсного способу та у формі множини умовного способу. Працювали в полі з ранку до вечора.

Номер слайду 6

Ішли дівчата, співали, калину в лузі ламали. (Л. Забашта)Важкі краплі роси падали зрідка й тихо в траву.(Ю. Смолич)Поховали громадою, як слід, по закону.(Т. Шевченко)На весілля випікали коровай і благословляли ним подружжя. (Р. Мовчан)Рубали юний ліс у квітні, рубали ліс, рубали зранку. Берізкам віти відтинали і кору, ніби скальп, знімали.(О. Башкирова)Вже не боронять волю булавою.(Т. Шевченко)У Крим далекий виряджали сина.(Л. Костенко)Палять листя на городах. Пахне димом надвечір’я.(М. Сингаївський)

Номер слайду 7

Утворіть неозначено-особові речення, вставивши пропущені присудки у потрібній формі. Роботу … не лише терпінням, а й умінням. За добро … добром, а не злом. Добру думу … без зайвого шуму.… вовка в баранячій шкурі. Вміючи, … хліб і з каменю. Слова для довідок: робити, думати, пекти, упізнати, віддячити.

Номер слайду 8

Записати, перебудовуючи речення на неозначено-особові. Зразок. Здавна верба на Україні вважалася священним деревом. Здавна вербу на Україні вважали священним деревом. Шостий тиждень Великого посту називався Вербним. На Вербному тижні в церквах освячувалися вербові гілочки. Освячена верба зберігалася на покуті за образами. Вербою окурювалася хата від пропасниці.

zip
Додано
2 квітня 2019
Переглядів
7834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку