Конспект уроку + презентація + відео на тему: "Односкладні речення" для 8 класу

Про матеріал

Даний матеріал можна використати для узагальнення та систематизації вивченого як після вивчення розділу "Односкладні речення", так і в кінці навчального року під час повторення матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Односкладні речення. Повне й неповне речення Підготувала учитель I категорії Вільховецького навчально-виховного комплексу «дошкільного навчального закладу – загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів імені Героя України В'ячеслава Чорновола» Звенигородської районної ради Черкаської області Михайлич Валентина Володимирівна

Номер слайду 2

Мета: перевірити знання, вміння і навички з теми; пробудити інтерес до вивчення історії свого краю; розвивати логічне мислення, пам′ять, уміння використовувати здобуті знання на практиці; виховувати національну гідність. Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань (урок-залік).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Зупинка 1. «Лексична розминка» За допомогою тлумачного словника пояснити лексичне значення слів: I варіант бунчук корогва гетьман булава курінь II варіант кіш сурма кирея отаман запорожець

Номер слайду 6

Зупинка 2. «Теоретична розминка» I варіант 1. Чим односкладні речення відрізняються від двоскладних? 2. Назвіть види односкладних речень. 3. Які односкладні речення називаються означено-особовими? 4. Які односкладні речення називаються неозначено-особовими? 5. Чому узагальнено-особові речення широко вживаються у народних прислів′ях і приказках? 6. Чим може бути виражений головний член безособових речень?

Номер слайду 7

II варіант 1. Які речення є називними? 2. Які члени речення можуть бути у називних реченнях? 3. Чим відрізняються неозначено-особові речення від узагальнено-особових? 4. Чим повні речення відрізняються від неповних? 5. Які є види неповних речень? 6. Коли вживаємо тире у неповних реченнях?

Номер слайду 8

Зупинка 3. «Вигляд Запорозької Січі» Із тексту виписати 2 односкладних речення, визначити їх тип. Січ – то була просто площа на Дніпровім острові Хортиці. Зо всіх боків обмивала цей острів глибока вода Дніпра, а ще, крім того, на самім острові був викопаний глибокий рів, наповнений водою, тай поставлений високий, гострий частокіл (паркан) з міцними брамами. На брамах, що на ніч замикалися, стояли гармати й козацька сторожа. Не диво, що кому-небуть неможливо було дістатися Січі… Довколо площі стояли побудовані хатки, так звані «коші» або «курені». Ті хатки були накрити очеретом або кінськими шкірами. В такій хатці жив один курінь з курінним отаманом. Та козаки тільки спали тут або пересиджували негоду й дощі, латаючи одіж або чистячи зброю. В погідні дні перебували на площі або в степу за рікою. Там вправлялися в їзді верхи, в стрілянні з рушниці і гармат та ремонтували човни.

Номер слайду 9

Зупинка 4. «Церква Святої Покрови» На основі прочитаного тексту та ілюстрації скласти 3 односкладних речення різних типів. Посередині Січі стояла невелика церква Св. Покрови, знадвору дуже скромна, але всередині повна золота й срібла, бо козаки були побожні й дуже дбали про свою церкву, а під час читання Євангелія тримали шаблі наполовину витягнені з піхов, на знак того, що готові будь-якої миті боронити свою віру. Частину своєї воєнної здобичі призначали на церкву і купували щораз кращі хоругви та ікони.

Номер слайду 10

Зупинка 5. «Побут і звичаї козаків» Із запропонованого тексту, де описано побут і звичаї козаків, знайти 2 односкладних речення, перетворити їх на двоскладні. Козаки вбиралися просто: в грубу сорочку, в кирею (довгий плащ без рукавів). За широким поясом носили пістолі і люльку, через плече – торбинку з харчами і кулями, а до поясу на ремінь причіпляли ще й порошницю з порохом. Їли сушену рибу й печене м′ясо та риб′ячу юшку, бо риби в річках та всякого звіра та птаства в степу було дуже багато. Пекли сухарі з пшеничної муки. Жінок на Січі не було, і ніхто не смів мати на Січі жінки, навіть сам отаман. За це грозила кара – смерть. Коли козак був жонатий, то жінка й діти жили десь на селі або хуторі, по так званих «зимовиках». Там жив і козак, коли не було війни. Він господарював, вів велику пасіку, полював, а частину з того завжди віддавав на Січ. А коли кошовий отаман оголошував воєнний похід, то козацькі кінні роз′їздились по тих хуторах-зимовиках, і закликали козаків-хуторян на Січ, на війну.

Номер слайду 11

Зупинка 6. «Перед походом» Знайдіть у тексті односкладне речення, визначте його тип (I варіант), двоскладне неповне (II варіант). Коли збиралися в похід, то на Січі був великий рух. Одні направляли човни, другі - зброю, інші пекли й варили в казанах харчі на дорогу. Січові шевці шили чоботи, кравці – одежу, римарі робили упряж, ливарники відливали з олова кулі. А котрі уже були готові, обступали січового бандуриста, старого козака, що співав про славних отаманів та гетьманів, про походи на турків і татар. Часто танцювали собі для охоти й жартували, завжди були веселі.

Номер слайду 12

Зупинка 7. «Останній гетьман» Із запропонованого тексту виписати односкладні речення, визначити їх вид, підкреслити головні члени. Петра Калнишевського завезли аж на Біле море, на сумнозвісні Соловецькі острови. Там кошового замурували в казематі, лишивши тільки невеличку щілинку, в яку йому подавали їжу. Було йому вісімдесят сім років. В тій темниці Калнишевському довелося просидіти цілих дванадцять літ. Потім його перевели до іншого каземату. Він тоді був старий, хворий і геть сліпий од дванадцятилітньої темряви. Помер останній кошовий у стодванадцятирічному віці. Перед смертю йому дозволили повернутися на Україну. Але гордий козак відповів, що оскільки на Україні вже немає Січі Запорозької, то і йому більше немає місця на Вкраїні.

Номер слайду 13

Зупинка 8. «Козацькому роду нема переводу» 1. Або перемогу здобути, або вдома не бути. 2. Терпи, хлопче, козаком будеш. 3. Береженого Бог береже, а козака – шабля. 4. Або полковник, або покійник. А називне Б узаг.-особове В безособове Г двоскладне Установіть відповідність. I варіант

Номер слайду 14

Установіть відповідність. II варіант «Пугу, пугу!» – козак з лугу. 2. До булави треба голови. 3. Хочеш спокою – готуйся до бою. 4. Степ та воля – козацька доля. А безособове Б неповне В узаг.-особове Г називне

Номер слайду 15

Зупинка 9. «Підсумок подорожі» Поділіться своїми враженнями про подорож, написавши невеликий зв'язний текст, вживаючи різні типи односкладних речень (типи односкладних речень вказати).

Номер слайду 16

Самоперевірка

Номер слайду 17

«Мікрофон» « Я знаю…» «Я вмію…» «Я можу…»

Номер слайду 18

Домашнє завдання «Вибери сам» 1. Скласти тестові завдання по темі «Односкладні речення». 2. Творче завдання: скласти власне висловлювання «Чи потрібно знати історію Батьківщини, народу?», використавши односкладні речення.

Номер слайду 19

Використані джерела Література: Українська мова: підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл. / О.В.Заболотний, В.В.Заболотний. - К: Генеза, 2016. – 224 с. (книга двох авторів) Історія України. Для дітей шкільного віку. – К,: Т-во «Знання» України, 1992. – 224 с. (книга без автора) Дванадцять місяців 1992. Настільна книга-календар. Для молодшого шкільного віку. Упорядник М. Слабошпицький. Київ. «Веселка». 1991. – 190 с. (збірник) Інтернет-ресурси: https://www.youtube.com/watch?v=Mp1CrYCuV2M https://www.youtube.com/watch?v=NsidAJbjcT8 https://www.youtube.com/watch?v=FFxe-_-w2og

Перегляд файлу

Тема. Односкладні речення. Повне й неповне речення лайд1)

Мета: перевірити знання, вміння і навички з теми; пробудити інтерес до вивчення історії свого краю; розвивати логічне мислення, пам′ять, уміння використовувати здобуті знання на практиці; виховувати національну гідність.

Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань ( урок-залік) (слайд 2)

Обладнання: відеоматеріал, тлумачні словники, завдання-тести, відеозапис «Засвистали козаченьки», тексти, тест-контроль у формі презентації

Хід уроку

I Організаційний момент

Урок починається під звуки пісні «Засвистали козаченьки». Музика лине тихо-тихо (слайд 3 )

Вступне слово вчителя

Сьогодні у нас урок-залік, метою якого є перевірка знань, умінь і навичок з теми «Односкладні речення. Повні та неповні речення». При заліку ми будемо використовувати історичний матеріал доби козаччини.

Урок проведемо у формі подорожі. Хочу, щоб у вас виник інтерес до історії рідного краю, щоб ви полюбили його так, як любили наші козаки. А подорожувати ми будемо до Запорізької Січі. І це не випадково, адже це таке неповторне і легендарне явище, про яке М.В. Гоголь писав у своєму творі «Тарас Бульба»: «Так ось вона, Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну!»

Але, щоб потрапити туди, кожен повинен пройти певні випробування так, як це було за часів козаччини. Випробування будуть проходити у формі завдань, які будуть ставитися на кожній з 9 зупинок і оцінюватись певною кількістю балів. Найбільша кількість балів – 12.

Отож, вирушаймо у подорож.

Бажаю успіху.

II Актуалізація опорних знань учнів

Перегляд відеофільма про козаків (слайд 4)

III Перевірка знань, умінь і навичок

Зупинка 1. «Лексична розминка» (слайд 5)

Завдання: за допомогою тлумачного словника пояснити лексичне значення  слів:

I варіант.  Бунчук, корогва, гетьман, булава, курінь

II варіант.  Кіш, сурма, кирея, отаман, запорожець

Зупинка 2. «Теоретична розминка» (слайди 6, 7)

Запитання по варіантах

I варіант

1. Чим односкладні речення відрізняються від двоскладних?

2. Назвіть види односкладних речень.

3. Які односкладні речення називаються означено-особовими?

4. Які односкладні речення називаються неозначено-особовими?

5.Чому узагальнено-особові речення широко вживаються у народних прислів′ях і приказках?

6. Чим може бути виражений головний член безособових речень?

II варіант

1. Які речення є називними?

2.Які члени речення можуть бути у називних реченнях?

3. Чим відрізняються неозначено-особові речення від узагальнено-особових?

4.Чим повні речення відрізняються від неповних?

5.Які є види неповних речень?

6.Коли вживаємо тире у неповних реченнях?

 

Зупинка 3. «Вигляд Запорозької Січі» (слайд 8)

І так ми на Запорозькій Січі. Із тексту виписати 2 односкладних речення, визначити їх тип.

Січ – то була просто площа на Дніпровім острові Хортиці. Зо всіх боків обмивала цей острів глибока вода Дніпра, а ще, крім того, на самім острові був викопаний глибокий рів, наповнений водою, тай поставлений високий, гострий частокіл (паркан) з міцними брамами. На брамах, що на ніч замикалися, стояли гармати й козацька сторожа. Не диво, що кому-небуть неможливо було дістатися Січі…

Довкола площі стояли побудовані хатки, так звані «коші», або « курені». Ті хатки були накрити очеретом або кінськими шкірами. В такій хатці жив один курінь з курінним отаманом. Та козаки тільки спали тут або пересиджували негоду й дощі, латаючи одіж або чистячи зброю. В погідні дні перебували на площі або в степу за рікою. Там вправлялися в їзді верхи, в стрілянні з рушниці і гармат та ремонтували човни.

Зупинка 4. «Церква Святої Покрови» (слайд 9)

Посеред Січі  знаходиться Церква Святої Покрови.

Саме тут і буде наша наступна зупинка.

На основі прочитаного тексту та ілюстрації скласти 3 односкладних речення різних типів.

Посередині Січі стояла невелика церква Св. Покрови, знадвору дуже скромна, але всередині повна золота й срібла, бо козаки були побожні й дуже дбали про свою церкву, а під час читання Євангелія тримали шаблі наполовину витягнені з піхов, на знак того, що готові будь-якої миті боронити свою віру. Частину своєї воєнної здобичі призначали на церкву і купували щораз кращі хоругви та ікони.

Зупинка 5. «Побут і звичаї козаків» (слайд 10)

Із запропонованого тексту, де описано побут  і звичаї козаків, знайти 2 односкладних речення, перетворити їх на двоскладні.

Козаки вбиралися просто: в грубу сорочку, в кирею (довгий плащ без рукавів). За широким поясом носили пістолі і люльку, через плече – торбинку з харчами і кулями, а до поясу на ремінь причіпляли ще й порошницю з порохом.

Їли сушену рибу й печене м′ясо та риб′ячу юшку, бо риби в річках та всякого звіра та птаства в степу було дуже багато. Пекли сухарі з пшеничної муки.

Жінок на Січі не було, і ніхто не смів мати на Січі жінки, навіть сам отаман. За це грозила кара – смерть. Коли козак був жонатий, то жінка й діти  жили десь на селі або хуторі, по так званих «зимовиках». Там жив і козак, коли не було війни. Він господарював, вів велику пасіку, полював, а частину з того завжди віддавав на Січ. А коли кошовий отаман оголошував воєнний похід, то козацькі кінні роз′їздились по тих хуторах-зимовиках, і закликали козаків-хуторян на Січ, на війну.

Зупинка 6. «Перед походом» (слайд 11)

Важливе значення в житті козаків займали військові походи, які вимагали від кожного вирішення конкретних завдань. Знайдіть у тексті односкладне речення, визначте його тип (I варіант), двоскладне неповне (II варіант)

Коли збиралися в похід, то на Січі був великий рух. Одні направляли човни, другі -  зброю, інші пекли й варили в казанах харчі на дорогу. Січові шевці шили чоботи, кравці – одежу, римарі робили упряж, ливарники відливали з олова кулі. А котрі уже були готові, обступали січового бандуриста, старого козака, що співав про славних отаманів та гетьманів, про походи на турків і татар. Часто танцювали собі для охоти й жартували, завжди були веселі.

Зупинка 7. «Останній гетьман» (слайд 12)

На чолі козаків стояли наші славні гетьмани, які боронили волю України, прославляли наш народ. Сумна і трагічна доля останнього кошового Січі Петра Калнишевського.

Із запропонованого тексту виписати односкладні речення, визначити їх вид, підкреслити головні члени.

Петра Калнишевського завезли аж на Біле море, на сумнозвісні Соловецькі острови. Там кошового замурували в казематі, лишивши тільки невеличку щілинку, в яку йому подавали їжу. Було йому вісімдесят сім років. В тій темниці Калнишевському довелося просидіти цілих дванадцять літ. Потім його перевели до іншого каземату. Він тоді був старий, хворий і геть сліпий од дванадцятилітньої темряви. Помер останній кошовий у стодванадцятирічному віці.

Перед смертю йому дозволили повернутися на Україну. Але гордий козак відповів, що оскільки на Україні вже немає Січі Запорозької, то і йому більше немає місця на Вкраїні.

Зупинка 8. «Козацькому роду нема переводу» (слайди 13,14)

Козацькі прислів′я приказки (їх ще називають приповідки) віками живуть в українських сім′ях. Вони є виявом великої мудрості нашого народу. Вашій увазі пропонується завдання на встановлення відповідності( по варіантах)

I варіант

1. Або перемогу здобути, або вдома не бути.               А називне

2. Терпи, хлопче, козаком будеш.                                 Б узаг.- особове

3. Береженого Бог береже, а козака – шабля.                В безособове

4. Або полковник, або покійник.                                    Г двоскладне

 

II варіант

1. «Пугу, пугу!» – козак з лугу.                                     А безособове

2. До булави треба голови.                                            Б неповне

3. Хочеш спокою – готуйся до бою.                             В  узаг.- особове

4. Степ та воля – козацька доля.                                    Г називне

Зупинка 9. «Підсумок подорожі» (слайд 15)

Наша подорож закінчується. Ви повинні знати, що Січ  Запорозька -  це явище, яким ми гордимося до сьогоднішнього дня. Славне козацьке військо майже 300 років обороняло Україну від усякої напасті. Відвага і хоробрість  цих воїнів були відомі всій Європі.

Мені хотілося б, щоб ви поділилися своїми враженнями про подорож, написавши невеликий зв′язний текст, вживаючи різні типи односкладних речень (типи односкладних речень вказати)

IV Самоперевірка (тест-контроль) (слайд 16)

V Оцінювання. Підсумок уроку (слайд 17)

За виконані завдання кожен учень одержить певну кількість балів, які будуть виставлені  в журнал.

«Мікрофон»

« Я знаю…»

«Я вмію…»

«Я можу…»

 

VI Домашнє завдання (слайд 18)

«Вибери сам»

1. Скласти тестові завдання по темі «Односкладні речення».

2. Творче завдання: скласти власне висловлювання «Чи потрібно знати історію Батьківщини, народу?», використавши односкладні речення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела

Література:

  •                 Дванадцять місяців 1992. Настільна книга-календар. Для молодшого шкільного віку. Упорядник М. Слабошпицький. Київ. «Веселка». 1991. – 190 с.  (збірник)
  •                 Історія України. Для дітей шкільного віку. – К,: Т-во «Знання» України, 1992. – 224 с. (книга без автора)
  •                 Українська мова: підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл. / О.В.Заболотний, В.В.Заболотний. - К: Генеза, 2016. - 224 с. (книга двох авторів)

Інтернет-ресурси:

 

zip
Додано
27 травня 2018
Переглядів
2309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку