Дидактичний матеріал + відео + презентація з української мови на прикладах творів В. Стрижиуса

Про матеріал

Даний матеріал можна використати для узагальнення та систематизації вивченого з розділів "Словосполучення і речення", "Односкладні речення", "Звертання та вставні слова", "Відокремлені члени речення", "Однорідні члени речення".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дидактичний матеріал до уроків повторення та узагальнення вивченого(на матеріалі лірики В. Стрижиуса)Підготувала учитель I категоріїВільховецького навчально-виховного комплексу «дошкільного навчального закладу – загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів імені Героя України В'ячеслава Чорновола» Звенигородської районної ради Черкаської областіМихайлич Валентина Володимирівна

Номер слайду 2

 Словосполучення і речення. Головні та другорядні члени речення Завдання: виписати речення, ускладнене порівняльним зворотом(зворот підкреслити як член речення). Зробити синтаксичний розбір останнього речення. Калинове намисто. По ріці листок, мов човник,Хвиля підганяла. Ясний промінь щедре сонце. На воду кидало. Понад берегом калина. В червоних коралах. Розсипані намистини У воді збирала.

Номер слайду 3

Завдання: знайти речення з непрямим порядком слів. З якою метою автор використовує інверсію?Вже кличе осінь. Вже кличе осінь ніжний серпень.І пада яблуко – дзвенить. У позолоті верби терпнуть,І літо бабине бринить. У душу прокрадеться тихо. Пучками сивої травиІ холодком легенько диха. Печаль осінньої пори.

Номер слайду 4

Завдання: виписати усі словосполучення, накреслити їх схеми, визначити вид за способом вираження головного слова. Літній вечір. Синій вечір крадеться з долини,Трави у кришталевій росі,Соловей на квітучій калиніЗадзвенів у чарівній красі. Місяць верби у срібло вбирає,Пломеніє зоря в небесах,Нічка темну косу розплітає,День привітний тихенько згаса.

Номер слайду 5

Завдання: виписати прості речення, зробити їх синтаксичний розбір. Мій край. Я з тих країв, де пахне м′ятаІ де в тополь краса дзвінка. Тараса божі ноженята. Йшли по науку до дяка. Там чебреці й волошки синіЗ ромашками плетуть вінки. В намисті радісна калина. Танцює з кленом залюбки.

Номер слайду 6

Завдання: виписати із речень усі словосполучення і накреслити їх схеми. Слід на земліЛетить з небес метеорит,Яскравий слід лишає. Пройде лише єдина мить –Метеорит згорає. І, дивлячись у небеса,Ми тихо промовляєм,Що згасла ще одна душа –Когось уже немає. Життя людське – єдина мить,Так швидко пролітає…Та кожен, мов метеорит, Слід на землі лишає.

Номер слайду 7

Односкладні речення. Повні і неповні речення. Завдання: виписати односкладне і неповне речення, визначити їх вид. Зробити фонетичний розбір дієслів. Купаюсь в любистку і м′яті,Ромашку цілую в чоло. Я дякую батьковій хатіЙ тобі, моє рідне село. За те, що дали мені сили,Природу учили любить. У світі прекраснім і милім. У злагоді й радості жить.

Номер слайду 8

Завдання: виписати односкладні речення, визначити їх вид. Підкреслити граматичні основи, зазнавши в дужках біля кожного особу, число, спосіб, час. Спалах. Йду по лісі. Квітень на цимбалах. Виграє мелодії ясні. Раптом у душі, немовби спалах,Хтось так тепло усміхнувсь мені. Зупинився, вражений красою. В моїм серці загорілась скалка –Це хизується переді мною. Викохана березнем фіалка.

Номер слайду 9

Життя. Дзвенить життя, квітує буйним цвітом. Радій йому, купайся у медах. Веселкою хай грає в серці літо. В душі співає ніжну пісню птах. Живи добром і щедрою душею,Зла не тримай на кого б не було. Не відокремлюйсь від людей межею,Діли на всіх і радість, і тепло. Тоді пізнаєш, що то насолода,І зрозумієш, що воно – буття. Коханням зацілує тебе врода,На те й дається Богом нам життя!Завдання: виписати односкладні речення, визначити їх вид. Підкреслити головні члени, виділити у них закінчення.

Номер слайду 10

Завдання: виписати двоскладні неповні речення. Пояснити свій вибір. Троянда. Троянда, росою умита,Всміхається сонцю привітно. П′янкими вітрами сповита,Купається в теплому літі. Несе свої пахощі в мріях,Квітучу дарує вроду. Вселяє у серце надію,У душу цілющу ллє воду.

Номер слайду 11

Однорідні члени речення. Завдання: списати, підкреслити однорідні члени речення відповідно до їхньої синтаксичної ролі. Виписати сполучення з неоднорідними означеннями, пояснити свій вибір. Мої учителіМої учителі – це поле, ліс і річка,Гаї і луки, купані в квітках,Грайливі весняні стрімкі потічки,Клен, що танцює з дубом гопака. Я слухав їхні співи урочисті,В казки чарівні тихо поринав,Немов мале дитятко у колисці,Сповитий м′ятою під небом засинав.

Номер слайду 12

Серпанок квітів. Чарівним липневим ранком. В твоє сонячне вікно. Квітів покладу серпанок. У медах, сповитих сном. Тут ромашки і волошки,Лісових суниць разки,І волошки, і горошок,Жита стиглі колоски. Хай вони у пору ранню. Душу звеселять твою,В росах купане кохання. В серце щедро переллють. Завдання: виписати речення з однорідними членами. Скласти схему групування однорідних членів, указати вид зв′язку.

Номер слайду 13

Завдання: списати, розкриваючи дужки. Підкреслити однорідні члени відповідно до їхньої ролі. Моя поезія ключами журавлиними. Моя поезія ключами журавлин(и,е)ми. Витає в синьо(оких) н(е,и)бесах,Л(е,и)тить над луками, полями, над долинами,З(е,и)мна у ній оспівана краса. Добро і ніжність в лірі – рідні сестри,Кружляють тихо у блакитній млі. Т(е,и)пло й коха(н, нн)я в душі щоб донести –Н(е,и)суть на крилах мої вірші журавлі.

Номер слайду 14

Звертання і вставні слова Завдання: списати. Знайти звертання і з′ясувати, якими частинами мови вони виражені. Пояснити розділові знаки при звертаннях. Тобі, мій краю. Роки летять журавками у вирій. Дзвенить життя осінньою струною. Мій рідний краю, ніжний, милий,Душею й серцем я з тобою. Мої пісні тобі лунають,Тобі моєї ліри дзвін. Тебе люблю, мій рідний краю,Як рідну неньку любить син.

Номер слайду 15

Завдання: списати поезію, ставлячи звертання, подані в дужках, у кличному відмінку та розставляючи пропущені розділові знаки. Вітер(Вітер буйний) (вітер сильний)Срібним голосом співаєш. Мов дівчину серед поля,Ти тополю обіймаєш. Виціловуєш їй віти,Тополина в них краса,Нам би разом полетіти. В синьоокі небеса. Мандрували ми б з тобою,Подивилися б на світ. Забери мене з собою(Вітер-брат) у політ.

Номер слайду 16

Завдання: знайти звертання, охарактеризувати їх за морфологічним вираженням, структурою та місцем у реченні. Україна Моя земля в дзвінких піснях крилатих. Вкраїно рідна, в пролісках весна. Любисток, чорнобривці, м′ята,В вечірнім небі зіронька ясна. У вишнях двір, у споришах стежина,Стрункі тополі на краю села. Білесенька у чебрецях хатина,Калина біля неї розцвіла. Пшеничний лан, спів жайвора у небі,Батьків моїх лелеча сивина. В житті для мене іншого не треба. Вкраїно, в моїм серці ти одна.

Номер слайду 17

Рідна мова. Вкраїни рідна моя мовоІ слово чарівне твоє. Привітна, ніжна , веселкова. Душі снагу й тепло даєш. Своєю мовою горджуся,Для мене ж бо вона свята. Уперше мовлене «матуся»Тобою, мово золота. У м′яті купана росою,Ти в чорнобривцях розцвіла. Дивуєш, мово, світ красою,Низький уклін тобі, хвала. Завдання: в поезії знайти художні засоби, якими автор висловлює свою любов і повагу до рідної мови. Зробити синтаксичний розбір речень зі звертаннями.

Номер слайду 18

Завдання: знайти вставне слово, визначити його групу за значенням. Виписати речення зі вставним словом, зробити його синтаксичний розбір. Тікич. Уранці, росами умитий,Здається, Тікич іще спить. Туманом синьо-білим вкрита. Верба йому щось гомонить. З-за лісу сонце визирає,Кидає золоту струну. Туман клубочеться й тікає,З собою взявши рештки сну. Під сонцем річка запалала,Срібляста виграє вода. Веселка хвилею заграла,Земля всміхнулась молода.

Номер слайду 19

Відокремлені члени речення. Завдання: визначити стиль мовлення. Списати, розставляючи пропущені розділові знаки. Підкреслити відокремлені члени речення. Ранок. На обрії малинова пожежа. Притихло все згубившись уві сні. Лиш зорі в яснім небі креслять межі,Життєвий шлях мов вказують мені. Стою в росі і ранок зустрічаю. В обличчя сипле снігом черешень. Калина рукавом мені махаєБлагословляючи прийдешній день.

Номер слайду 20

На землю опустились срібні роси,Самотній крик пташини у гаю,Полощуть верболози в річці коси, І місяць ризу розстеля свою. Дрімає ліс, купаючись в тумані,Лоскочуть груди запахи отав…Між цих беріз у білих шарафанах. З дитячих літ я дихав і зростав. Люблю цей край до щему і до болю!Все дороге, все рідне тут мені. В душі ромашок нескінченне поле,А в серці – маків польові вогні. Завдання: виписати речення з відокремленими членами. Пояснити умову відокремлення обставини. Знайти окличне речення і зробити його синтаксичний розбір. Вечір

Номер слайду 21

 Дзвін дитинства. Т…плий вечір умитий росою. Поміж вербами тихо пр…ліг. Зачарований серпня красою. Котить яблуко сад на поріг. Пр…горнулися мальви до хати. Кущ жоржини палає вогнем. Двір батьків тихо берест кр…слатий. Л…стяним посіває дощем. Промінь сонця струною за обрій. Зачепився в канві золотій. В цій порі в...селковій і добрій. Дзвін д…тинства в душі молодій. Завдання: списати, розставляючи розділові знаки та пропущені літери. Зробити синтаксичний розбір речення з відокремленням.

Номер слайду 22

 Весняний ліс. Весняний ліс, привітний, милий,Піснями срібними дзвенить. Тендітні проліски відкрили. Небесну оченят блакить. Підсніжник вабить світ красою,Йому всміхнувся первоцвіт. Умита чистою росою. Конвалія дивує світ. Фіалки й ряст між трав кружляють,Теплу радіє кропива. З весною друзів всіх вітаєВ медах духмяних сон-трава. Завдання: знайти відокремлене і невідокремлене означення. Виписати речення з розбір.

Номер слайду 23

Замело, завіяло. Замело, завіяло луки і поля –Килимами білими вкрилася земля. У саду засніженім я немов у сні –Щічки свої ніжнії підставля мені. Виграє коралами, усміх на лиці – Ніжать диво-барвами душу промінці. Мов дівча калинонька – золота канва,У холодну зимоньку серце зігріва. Завдання: виписати складне речення, яке містить безособове. Підкреслити граматичні основи.

Номер слайду 24

Завдання: виписати речення з відокремленою прикладкою. Підкреслити члени речення. Зробити морфологічний розбір виділеного слова. Дитячі очіДитячі очі – чисті кришталі,У душу дивляться і хочуть тільки правди. Несу добро їм, щирість і жалі,Нехай в мені вбачають вони радість. Хай в душах сіється прекрасне і дзвінке,Не буде зла і прикрощів – лиш квіти!Життя щасливе буде й гомінке,І доля усміхається привітно!

Номер слайду 25

Барви осеніОсіння, неповторна тиша…У кольоровому вбранніДерева вересень колише,Тепло у душу шле мені. Пора казкова, урочиста. У позолоті виграє. В ній літо бабине намисто. Берізкам одяга своє. Стоять красуні-нареченіУ кришталях роси дзвінких,Немов чекають диво-кленів. Прийдуть котрі просить руки. Завдання: списати, підкреслити члени речення. Знайти називне речення, охарактеризувати спосіб вираження головного члена.

Номер слайду 26

Використані джерела Література: Стрижиус В. В. Поезії. – К.: НУБіП України, 2016. – 367 с. Стрижиус В. В. Журавлині ключі: Поезії. – К.:, 2009. – 110 с. Стрижиус В. В. Мальви під вікном: Лірика. – К.:, 2010. – 77с. Стрижиус В. В. Чебрецева стежина: Поезії. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2007. – 94 с. Стрижиус В. В. Ромашковий край: Поезії. – Київ: «Друкарня «Бджола»», 2013. – 78с.

Номер слайду 27

Інтернет-ресурсиhttps://zeleny-mir.ru/vse-o-rozakh-chast-4-rykhlenie-mulchirovanie-podkormki-vnekornevye-podkormki-poliv/https://www.spbdnevnik.ru/news/2017-09-12/peterburzhtsy-nablyudali-padeniey-meteorita/https://www.stihi.ru/2013/07/06/5105https://photo.online.ua/trifolium/1047788/http://shkola.ostriv.in.ua/publication/code-12 A6 A6 E01 DA06/list-A3 BB513 F26http://budbud.in.ua/fialka-nichna-i-kimnatni-vydy-fialok-osoblyvosti-klasyfikatsiyi-ta-sortove-riznomanittya.htmlhttps://www.musely.com/tips/How-To-Make-Your-Blue-Eyes-Bluer-works-For-Any-Color-Eye/8936851http://wallpaperweb.org/wallpaper/nature/tierra-del-fuego-argentina_23420.htmhttp://hovrashok.com.ua/107164-view-berezi-voseni-foto.html

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Дидактичний матеріал

з української мови

«Повторення та узагальнення вивченого. Пунктуація»

 (на матеріалі лірики Василя Стрижиуса)

8 клас

 

 

 

 

  1.               Словосполучення і речення. Головні та другорядні члени речення

 

  •              Завдання: виписати  речення, ускладнене порівняльним зворотом (зворот підкреслити як член речення). Зробити синтаксичний розбір останнього речення.

Калинове намисто (слайд 2)

По ріці листок, мов човник,

Хвиля підганяла.

Ясний промінь щедре сонце

На воду кидало.

 

Понад берегом калина

В червоних коралах

Розсипані намистини

У воді збирала.

 

  •              Завдання: знайти речення з непрямим порядком слів. З якою метою автор використовує інверсію? (слайд 3)

Вже кличе осінь

Вже кличе осінь ніжний серпень.

І пада яблуко – дзвенить.

У позолоті верби терпнуть,

І літо бабине бринить.

У душу прокрадеться тихо

Пучками сивої трави

І холодком легенько диха

Печаль осінньої пори.

 

  •              Завдання: виписати усі словосполучення, накреслити їх схеми, визначити вид за способом вираження головного слова. (слайд 4)

Літній вечір

Синій вечір крадеться з долини,

Трави у кришталевій росі,

Соловей на квітучій калині

Задзвенів у чарівній красі.

Місяць верби у срібло вбирає,

Пломеніє зоря в небесах,

Нічка темну косу розплітає,

День привітний тихенько згаса.

 

  •              Завдання: виписати прості речення, зробити їх синтаксичний розбір. (слайд 5)

Мій край

Я з тих країв, де пахне м′ята

І де в тополь краса дзвінка.

Тараса божі ноженята

Йшли по науку до дяка.

 

Там чебреці й волошки сині

З ромашками плетуть вінки.

В намисті радісна калина

Танцює з кленом залюбки.

 

  •              Завдання: виписати із речень усі словосполучення і накреслити їх схеми.

Слід на землі  (слайд 6)

Летить з небес метеорит,

Яскравий слід лишає.

Пройде лише єдина мить –

Метеорит згорає.

 

І,  дивлячись у небеса,

Ми тихо промовляєм,

Що згасла ще одна душа –

Когось уже немає.

 

Життя людське – єдина мить,

Так швидко пролітає…

Та кожен, мов метеорит,

Слід на землі лишає.

  1.               Односкладні речення. Повні і неповні речення

 

  •              Завдання: виписати односкладне і неповне речення, визначити їх вид. Зробити фонетичний розбір дієслів. (слайд 7)

Купаюсь в любистку і м′яті,

Ромашку цілую в чоло.

Я дякую батьковій хаті

Й тобі, моє рідне село.

 

За те, що дали мені сили,

Природу учили любить.

У світі прекраснім і милім

У злагоді й радості жить.

 

Спалах

Йду по лісі. Квітень на цимбалах

Виграє мелодії ясні.

Раптом у душі, немовби спалах,

Хтось так тепло усміхнувсь мені.

 

Зупинився, вражений красою.

В моїм серці загорілась скалка –

Це хизується переді мною

Викохана березнем фіалка.

 

  •              Завдання: виписати односкладні речення, визначити їх вид. Підкреслити головні члени, виділити у них закінчення. (слайд 9)

Життя

Дзвенить життя, квітує буйним цвітом.

Радій йому, купайся у медах.

Веселкою хай грає в серці літо.

В душі співає ніжну пісню птах.

 

Живи добром і щедрою душею,

Зла не тримай на кого б не було.

Не відокремлюйсь від людей межею,

Діли на всіх і радість, і тепло.

 

Тоді пізнаєш, що то насолода,

І зрозумієш, що воно – буття.

Коханням зацілує тебе врода,

На те й дається Богом нам життя!

 

  •              Завдання: виписати двоскладні неповні речення. Пояснити свій вибір. (слайд 10)

Троянда

Троянда, росою умита,

Всміхається сонцю привітно.

П′янкими вітрами сповита,

Купається в теплому літі.

 

Несе свої пахощі в мріях,

Квітучу дарує вроду.

Вселяє у серце надію,

У душу цілющу ллє воду.

 

  1.               Однорідні члени речення

 

  •              Завдання: виписати речення з однорідними членами. Скласти схему групування  однорідних членів, указати вид зв′язку. (слайд 11)

Серпанок квітів

Чарівним липневим ранком

В твоє сонячне вікно

Квітів покладу серпанок

У медах, сповитих сном.

 

Тут ромашки і волошки,

Лісових суниць разки,

І волошки, і горошок,

Жита стиглі колоски.

 

Хай вони у пору ранню

Душу звеселять твою,

В росах купане кохання

В серце щедро переллють.

 

  •              Завдання: списати, підкреслити однорідні члени речення відповідно до їхньої синтаксичної ролі. Виписати сполучення з неоднорідними означеннями, пояснити свій вибір. (слайд 12)

Мої учителі

Мої учителі – це поле, ліс і річка,

Гаї і луки, купані в квітках,

Грайливі весняні стрімкі потічки,

Клен, що танцює з дубом гопака.

Я слухав їхні співи урочисті,

В казки чарівні тихо поринав,

Немов мале дитятко у колисці,

Сповитий м′ятою під небом засинав.

 

  •              Завдання: списати, розкриваючи дужки. Підкреслити однорідні члени відповідно до їхньої  ролі. (слайд 13)

Моя поезія ключами журавлиними

Моя поезія ключами журавлин(и,е)ми

Витає в синьо(оких) н(е,и)бесах,

Л(е,и)тить над луками, полями, над долинами,

З(е,и)мна у ній оспівана краса.

 

Добро і ніжність в лірі – рідні сестри,

Кружляють тихо у блакитній млі.

Т(е,и)пло й коха(н, нн)я в душі щоб донести –

Н(е,и)суть на крилах мої вірші журавлі.

 

  1.               Звертання і вставні слова

 

  •              Завдання: знайти звертання, охарактеризувати їх за морфологічним вираженням, структурою та місцем у реченні. (слайд 14)

Україна

Моя земля в дзвінких піснях крилатих.

Вкраїно рідна, в пролісках весна.

Любисток, чорнобривці, м′ята,

В вечірнім небі зіронька ясна.

 

У вишнях двір, у споришах стежина,

Стрункі тополі на краю села.

Білесенька у чебрецях хатина,

Калина біля неї розцвіла.

 

Пшеничний лан, спів жайвора у небі,

Батьків моїх лелеча сивина.

В житті для мене іншого не треба.

Вкраїно, в моїм серці ти одна.

 

  •              Завдання: списати поезію, ставлячи звертання, подані в дужках, у кличному відмінку та розставляючи пропущені розділові знаки. (слайд 15)

Вітер

(Вітер буйний) (вітер сильний)

Срібним голосом співаєш.

Мов дівчину серед поля,

Ти тополю обіймаєш.

 

Виціловуєш їй віти,

Тополина в них краса,

Нам би разом полетіти

В синьоокі небеса.

 

Мандрували ми б з тобою,

Подивилися б на світ.

Забери мене з собою

(Вітер-брат) у політ.

 

  •              Завдання: списати. Знайти звертання і з′ясувати, якими частинами мови вони виражені. Пояснити розділові знаки при звертаннях. (слайд 16)

Тобі, мій краю

Роки летять журавками у вирій.

Дзвенить життя осінньою струною.

Мій рідний краю, ніжний, милий,

Душею й серцем я з тобою.

 

Мої пісні тобі лунають,

Тобі моєї ліри дзвін.

Тебе люблю, мій рідний краю,

Як рідну неньку любить син.

 

  •              Завдання: в поезії знайти художні засоби, якими автор висловлює свою любов і повагу до рідної мови. Зробити синтаксичний розбір речень зі звертаннями. (слайд 17)

Рідна мова

Вкраїни рідна моя мово

І слово чарівне твоє.

Привітна, ніжна , веселкова

Душі снагу й тепло даєш.

 

Своєю мовою горджуся,

Для мене ж бо вона свята.

Уперше мовлене «матуся»

Тобою, мово золота.

 

У м′яті купана росою,

Ти в чорнобривцях розцвіла.

Дивуєш, мово, світ красою,

Низький уклін тобі, хвала.

 

  •              Завдання: знайти вставне слово, визначити його групу за значенням. Виписати речення зі вставним словом, зробити його синтаксичний розбір. (слайд 18)

Тікич

Уранці, росами умитий,

Здається, Тікич іще спить.

Туманом синьо-білим вкрита

Верба йому щось гомонить.

З-за лісу сонце визирає,

Кидає золоту струну.

Туман клубочеться й тікає,

З собою взявши рештки сну.

Під сонцем річка запалала,

Срібляста виграє вода.

Веселка хвилею заграла,

Земля всміхнулась молода.

 

  1.               Відокремлені члени речення
  •              Завдання: визначити стиль мовлення. Списати, розставляючи пропущені розділові знаки. Підкреслити відокремлені члени речення. (слайд 19)

Ранок

На обрії малинова пожежа.

Притихло все згубившись уві сні.

Лиш зорі в яснім небі креслять межі,

Життєвий шлях мов вказують мені.

 

Стою в росі і ранок зустрічаю.

В обличчя сипле снігом черешень.

Калина рукавом мені махає

Благословляючи прийдешній день.

  •              Завдання: виписати речення з відокремленими членами. Пояснити умову відокремлення обставини. Знайти окличне речення і зробити його синтаксичний розбір. (слайд 20)

Вечір

На землю опустились срібні роси,

Самотній крик пташини у гаю,

Полощуть верболози в річці коси,

І місяць ризу розстеля свою.

 

Дрімає ліс, купаючись в тумані,

Лоскочуть груди запахи отав…

Між цих беріз у білих шарафанах

З дитячих літ я дихав і зростав.

 

Люблю цей край до щему і до болю!

Все дороге, все рідне тут мені.

В душі ромашок нескінченне поле,

А в серці – маків польові вогні.

 

  •              Завдання: списати, розставляючи розділові знаки та пропущені літери. Зробити синтаксичний розбір речення з відокремленням. (слайд 21)

Дзвін дитинства

Т…плий вечір  умитий росою

Поміж вербами тихо пр…ліг.

Зачарований серпня красою

Котить яблуко сад на поріг.

 

Пр…горнулися мальви до хати

Кущ жоржини палає вогнем.

Двір батьків тихо берест кр…слатий

Л…стяним посіває дощем.

 

Промінь сонця  струною за обрій

Зачепився в канві золотій.

В цій порі в...селковій і добрій

Дзвін д…тинства в душі молодій.

 

  •              Завдання: знайти відокремлене і невідокремлене означення. Виписати  речення з відокремленням, зробити його синтаксичний розбір. (слайд 22)

Весняний ліс

Весняний ліс, привітний, милий,

Піснями срібними дзвенить.

Тендітні проліски відкрили

Небесну оченят блакить.

Підсніжник вабить світ красою,

Йому всміхнувся первоцвіт.

Умита чистою росою

Конвалія дивує світ.

Фіалки й ряст між трав кружляють,

Теплу радіє кропива.

З весною друзів всіх вітає

В медах духмяних сон-трава.

 

  •              Завдання: списати, розставляючи пропущені розділові знаки. Знайти відокремлені означення і пояснити, чому і як вони відокремлюються.

Смерічка

Біля срібного потічка

Росами умита

Чарівна росте смерічка

Сонечком зігріта.

 

 Мов дівчина вийшла з гаю

Показати вроду,

Брати чисту з водограю

Кришталеву воду.

 

Заціловують їй личко

Промінці багряні

Сповивають в шовк смерічку

Пахощі духмяні.

 

На казковій сопілочці

Вітер ніжно грає

Веселкову небо стрічку

В коси заплітає.

 

  •              Завдання: виписати складне речення, яке містить безособове. Підкреслити граматичні основи. (слайд 23)

Замело, завіяло

Замело, завіяло луки і поля –

Килимами білими вкрилася земля.

 

У саду засніженім я немов у сні –

Щічки свої ніжнії  підставля мені.

 

Виграє коралами, усміх на лиці –

Ніжать диво-барвами душу промінці.

 

Мов дівча калинонька – золота канва,

У холодну зимоньку серце зігріва.

 

  •              Завдання: списати, підкреслити члени речення. Знайти називне речення, охарактеризувати спосіб вираження головного члена. (слайд 25)

Барви осені

Осіння, неповторна тиша…

У кольоровому вбранні

Дерева вересень колише,

Тепло у душу шле мені.

 

Пора казкова, урочиста

У позолоті виграє.

В ній літо бабине намисто

Берізкам одяга своє.

 

Стоять красуні-наречені

У кришталях роси дзвінких,

Немов чекають диво-кленів

Прийдуть котрі просить руки.

 

  •              Завдання: виписати  речення з відокремленою прикладкою. Підкреслити члени речення. Зробити морфологічний розбір виділеного слова. (слайд 24)

Дитячі очі

Дитячі очі – чисті кришталі,

У душу дивляться і хочуть тільки правди.

Несу добро їм, щирість і жалі,

Нехай в мені вбачають вони радість.

 

Хай в душах сіється прекрасне і дзвінке,

Не буде зла і прикрощів – лиш квіти!

Життя щасливе буде й гомінке,

І доля усміхається привітно!

 

Використана література

  •                 Стрижиус В.В. Журавлині ключі: Поезії. – К.:, 2009. – 110 с.
  •                 Стрижиус В.В. Мальви під вікном: Лірика. – К.:, 2010. – 77с.
  •                 Стрижиус В.В. Поезії. – К.: НУБіП України, 2016. – 367 с.
  •                 Стрижиус В. В. Ромашковий край: Поезії. – Київ: «Друкарня  «Бджола»», 2013. – 78с.
  •                 Стрижиус В.В. Чебрецева стежина: Поезії. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2007. – 94 с.

 

zip
Додано
27 травня 2018
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку