Конспект уроку + Презентація "Види складнопідрядних речень: означальні, з'ясувальні, обставинні"

Про матеріал
Розробка уроку із супутньою презентацією з української мови у 9 класі на тему "Види складнопідрядних речень: означальні, з'ясувальні, обставинні"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сьоме грудня Класна робота Види складнопідрядних речень. Означальні, з’ясувальні, обставинні

Номер слайду 2

Що спільного?

Номер слайду 3

Сьоме грудня День великомучениці Катерини

Номер слайду 4

Цілепокладання Пригадати особливості будови складного речення, його основних видів. Повторити структурні особливості СПР. Ознайомитись із типами відношень між частинами СПР. З’ясувати алгоритм визначення типу відношень між частинами СПР. Навчитись за допомогою правильних питань та сполучників/сполучних слів визначати типи відношень між частинами СПР. Поглибити свої знання традицій, звичаїв та обрядів, яких дотримувались наші предки на Катерини.

Номер слайду 5

Сьоме грудня Класна робота Основні види складнопідрядних речень. Означальні, з’ясувальні, обставинні

Номер слайду 6

Завдання: прочитати речення, визначити вид за будовою, знайти СПР, пояснити орфограми Сьомого грудня українці святкують день великомучениці Катерини. У цей день перед образами святої дівчата ставлять свічки, а потім увечері ворожать на свою долю. Перед сходом сонця дівчина йде в садок і зрізує гілочку вишні. Хлопці цього дня постилися до служби Божої і щиро молилися, аби Бог дав їм хорошу дружину – роботящу, не ледащу, лицем пригожу і лагідну.

Номер слайду 7

Завдання переписати речення; розставити розділові знаки; підкреслити члени речення; визначити кількість частин; знайти головну та підрядну частини; поставити питання; побудувати схеми

Номер слайду 8

Види СПР

Номер слайду 9

Види СПР (розширена схема)

Номер слайду 10

Завдання: продовжити речення, визначити типи відношень між частинами утвореного СПР

Номер слайду 11

Завдання: визначити кількість СПР та типи відношень між їхніми частинами Дівчата в цей день ворожили. Гілки вишні у воду садили. Якщо скоро вишня розів’ється, То дівчині доля усміхнеться. Брали горщик каші та рушник, Виходили з хати до воріт. Кожна дівчина по черзі Викликала долю в серці. Потім довго прислухалася, Щоб їй доля обізвалася. Кому — майбутнє щасливе, Кому — свекруху сварливу. Ось до першої дівчини Вийшов пан чарівний, дивний. Каші грудку скуштував, Вдачі й щастя обіцяв. На хвилиночку з’явився І в повітрі розчинився — Завітають восени До дівчиноньки свати. Свято це дівоче, дивне. Що намрієш в ніч чарівну, Все це збудеться. Чекай на Весільний коровай. Тож святую Катерину Не забудь у цю годину Вшанувати і згадати, І молитву прочитати.

Номер слайду 12

Як визначити типи відношень між частинами СПР? 1 Переписати речення. 2 Розставити розділові знаки. 3 Підкреслити граматичні основи. 4 Визначити кількість частин. 5 Визначити головну та залежну частину, їх розташування. 6 Виокремити сполучник / сполучне слово, його тип. 7 Побудувати схему. 8 Поставити питання від головної до підрядної частини. 9 Визначити тип відношень між частинами СПР, зіставивши питання та вид сполучника.

Номер слайду 13

Завдання переписати речення; підкреслити граматичні основи; визначити кількість частин; знайти головну та підрядну частини; поставити питання; побудувати схеми; Визначити типи відношень між частинами

Номер слайду 14

Яка різниця між сполучниками та сполучними словами?

Номер слайду 15

Завдання переписати речення; побудувати схеми; визначити типи відношень між частинами; з’ясувати мовну природу сполучуваного елемента

Номер слайду 16

Завдання: здійснити комплексний синтаксичний аналіз речення Вранці цього дня усі неодружені паризькі дівчата, старші від двадцяти п’яти років, одягають капелюшки, прикрашені жовтими й зеленими стрічками, що означають надію на одруження, і виходять групами на вулицю.

Номер слайду 17

Оцінювання результатів роботи на уроці Я точно знаю … Мені ще треба повторити … Я не зовсім розумію … Я зовсім не розумію …

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1) Вивчити таблицю (сполучники/сполучні слова, типи відношень та питання до них) або опрацювати матеріал підручника С.84-85. 2) Виконати вправу 170, С.87 (переписати речення, підкреслити всі члени речення, побудувати схеми, визначити типи відношень між частинами СПР та тип сполучуваного елемента). 3) Виписати з поеми Т.Шевченка «Катерина» 10 СПР, побудувати схеми, визначити типи відношень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стебло Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
31 березня 2019
Переглядів
3036
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку