Конспект уроку + презентація з української мови для 7 класу на тему "Узагальнення й систематизація вивченого з розділу «Дієслово» "

Про матеріал
Урок містить у собі матеріали, які призначені для узагальнення знань учнів про дієслово як частину мови. Зміст відповідає поставленій меті і завданням. Компоненти уроку пов'язані між собою логічною послідовністю і забезпечують дидактичну цілісність матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення й систематизація вивченого з розділу «ДІЄСЛОВО»rrrrrrrr

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ЗДОРОВ`Я

Номер слайду 4

Успіх уроку забезпечений, якщо:усі учасники однаковою мірою зацікавлені роботою;усі однаково вболівають за результат своєї діяльності та всієї команди;усі члени команди з приємністю спілкуються один з одним;кожен учасник отримує задоволення, усвідомлюючи впевненість у своїх силах.

Номер слайду 5

СПОРТИВНИЙДОЗВІЛЛЯЕНЕРГІЙНИЙПЕРЕВАЛ КМІТЛИВИХГІГІЄНІЧНИЙФУТБОЛ

Номер слайду 6

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА РОЗМИНКА

Номер слайду 7

СПОРТИВНИЙСеред ряду поданих слів знайдіть «четверте зайве». Поясніть, за якими ознаками ви групували ці слова.І група. Стрибати, загартований, сміятися, плавати. Розім’явся, нахиляються, обернуся, зробив би.ІІ група. Пробігли, веслували, присідаю, йшли. Пірнув би, віджався б, перетягнув, хай сідає.ІІІ група. Одягаєшся, зафіксовуємо, займаємося, катаємося. Умиваючись, прогулятися, підтримавши, спілкуючись.

Номер слайду 8

ФУТБОЛЗапишіть дієслова у три колонки відповідно до їхнього способу. Чистять, аналізуємо, вибачив би, оберігай, дострибни, сміялись, тренувались, жила б, умивайся, жвавішай, крокую, обтираюсь, еволюціонував би, усміхнись, єднайся, відпочивав, очистила.

Номер слайду 9

«Той, хто хоче бути здоровим, …» Чистять. Аналізуємо Сміялись. Тренувались. Крокую Обтираюсь. Відпочивав Очистила Вибачив би. Жила б. Еволюціонував би. Оберігай. Дострибни. Умивайся. Жвавішай. УсміхнисьЄднайся(Джованні Бокаччо)

Номер слайду 10

ПЕРЕВАЛ КМІТЛИВИХ Запишіть зразки усної народної творчості, розташовуючи в логічній послідовності подані слова. Визначте дієвідміни дієслів. І група (жовті картки)Молодий бережи, поки здоров’я. Здоров’я маємо - плачемо, а втративши – не дбаємо.ІІ група (зелені картки) Було б все інше – здоров’я наживеться. Тримайся за шкідливі звички не.ІІІ група (червоні картки)Починай нове життя з понеділка, а не з ранкової зарядки. Не хочеш добре виглядати, треба нервувати.

Номер слайду 11

ПЕРЕВАЛ КМІТЛИВИХІ група (жовті картки)Бережи здоров’я, поки молодий. Здоров’я маємо - не дбаємо, а втративши – плачемо.ІІ група (зелені картки) Було б здоров’я – все інше наживеться. За шкідливі звички не тримайся.ІІІ група (червоні картки)Починай нове життя не з понеділка, а з ранкової зарядки. Хочеш добре виглядати, не треба нервувати.

Номер слайду 12

ГІГІЄНІЧНИЙІ група (майбутнього часу)Умиватися вранці і ввечері. Використовувати засоби особистої гігієни. Завжди мити руки перед вживанням їжі, після прогулянок, відвідування туалету, спілкування з тваринами. ІІ група (минулого часу)Чистити зуби двічі на день не менше 3 хвилин.. Підтримувати чистоту волосся. Мати завжди чисту носову хустку або одноразові серветки.  ІІІ група (теперішнього часу) Для їжі використовувати тільки чистий посуд. Стежити за чистотою свого одягу, взуття. Дотримуватись режиму дня!Утворити всі можливі форми дієслів

Номер слайду 13

ДОЗВІЛЛЯ За допомогою тільки дієслів розробіть рекомендації чи дайте поради . І група Як приготувати вітамінну страву.ІІ група Інструкція як тренуватися в спортзалі.ІІІ група Як поводитись вдома, щоб не зашкодити здоров’ю.

Номер слайду 14

ЕНЕРГІЙНИЙХто здоровий, – той смієця,Все йому в житті вдаєця. Він долає всі вершини, Це ж чудово для людини! Хто здоровий, той неплаче,Жде його в житті удача. Він уміє працювати, Вчитись і відпочивати. Хто здоровий – несумуєНад загадками мудрує, Він сміливо в світ йде. Й за собою всіх веде! Відредагуйте спроектований текст. Випишіть 2 дієслова і зробіть морфологічний розбір.

Номер слайду 15

Життя чарівне, мов казка.І дається людині лиш раз. Не марнуйте його, будь ласка,А любіть й бережіть весь час. 

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОбов’язково !!!Повторити теоретичний матеріал підручника п. 3-17. Високий рівень. Скласти твір-роздум «Здоров’я людини – найвища цінність», використовуючи дієслова. Достатній рівень. Виконати вправу 182 (І,ІІ завдання) за підручником О. П. Глазова «Українська мова» для 7 класу. Середній рівень. Виконати вправу 187 за підручником О. П. Глазова «Українська мова» для 7 класу.

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!rrrr

Перегляд файлу

 

 

 

 

Узагальнення і систематизація

вивченого з розділу «Дієслово»

 

урок української мови у 7 класі

 

/урок узагальнення і систематизації знань/

 

 

 

                            Підготувала вчитель української мови і літератури

 комунального закладу «Василівська гімназія «Сузір’я»

            ‒ загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів»

                                                      Собко Тетяна Миколаївна 

 

 

 

 

 

Узагальнення й систематизація вивченого з розділу «Дієслово»

 

Мета: узагальнити знання учнів про дієслово як частину мови; формува­ти вміння правильно писати дієслова в різних особових формах; розвивати пам'ять, увагу, ло­гічне, образне та  творче  мислення; виховувати у дітей бажання берегти та зміцнювати здоров’я як найбільше багатство в житті людини.

 

Очікувані результати: учні знають загальне значення дієслова, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль, уміють знаходити дієслова серед запропонованого матеріалу,  визначати їх граматичні ознаки; правильно записувати дієслова відповідно вивчених орфограм та аргументувати  їх.

Обладнання: дидактичний матеріал, роздатковий матеріал, мультимедійна дошка, презентація.

Тип уроку: систематизація й узагальнення знань.

 

ХІД УРОКУ

Здоров’я – не шапка – на базарі не купиш                                                                                

                                                                               Народна мудрість

І. Етап орієнтації

Вступне слово вчителя.

   Добрий день. Рада вітати усіх на уроці української мови. Діти, погляньте один на одного, тепер посміхніться своєму товаришу, мені. Стало світліше... Побажайте тому, хто сидить  біля вас  успіхів. Стало сонячно. Давайте бачити добре і красиве довкола нас. І нехай гарний настрій супроводжує  вас весь урок.

(слайд 1)

    Ми закінчили вивчати тему «Дієслово». Сьогодні урок узагальнення й систематизації знань з цієї теми. Ми повторимо та закріпимо вивчене, будемо розпізнавати дієслова, визначати їх граматичні ознаки, правильно використовувати дієслова в мовленні. Згодні? 

 

ІІ. Етап цілевизначення.

Зверніть увагу на ці «Сходинки», прочитайте словосполучення

(слайд 2 ).

  • Зверніть увагу, на кожній сходинці  є  слова, які відносяться до тієї частини мови, яку ми щойно вивчили. Знайдіть їх.
  •        З ким або чим вони у вас асоціюються ці словосполучення? Якщо виконувати всі ці правила  чого ми можемо досягнути?

(слайд 3)

    Добре, я рада, що ви знаєте, що треба робити, аби  бути здоровою людиною.

    То ж на сьогоднішньому уроці ми з вами  будемо не лише повторювати дієслово, а й  поговоримо про здоров’я, бо, як кажуть у народі, «Здоров’я -  не шапка – на базарі не купиш».

(слайд 4)

ІІІ. Етап проектування.

Ви вже, мабуть, зрозуміли, що працювати будете у групах, але  у кожного з вас на столі лежать картки самооцінювання. Протягом усього уроку ви будете працювати  і самі собі виставляти  бали. У  кінці уроку матимете оцінку за роботу.

    Гадаю, під час сьогоднішньої роботи ви не загубитеся в часі, не спіткнетеся через дієвідміну, впораєтеся з видом, для вас не стане перешкодою спосіб. І взагалі, робота з дією буде корисною і цікавою. І ви з нею впораєтесь легко. 

    Діти,  ви любите  подорожувати?

    То ж усі ваші команди я  хочу  запросити у подорож до казкової країни «Здоров’я».

      А маршрут нашої подорожі буде такий. (слайд 5)

     Острів «Спортивний»,  потім пограємо в  футбол, спробуємо подолати «Перевал кмітливих»,  відвідаємо острів «Гігієнічний», трохи перепочинемо на  острові «Дозвілля» і отримаємо порцію позитиву на  острові «Енергійний».

 

ІV. Етап реалізації плану діяльності.

Почати нашу роботу пропоную з інтелектуальної розминки. (слайд 6)

  1. Інтелектуальна розминка

1. Що ж таке дієслово?
2. Назвіть граматичні категорії дієслова (час, число, особа, рід, спосіб).
3. Назвіть основні форми дієслова. Скільки їх (інфінітив, особові форми, дієприкметник, безособові форми на -но, -то, дієприслівник).
4. На які питання відповідає неозначена форма дієслова?  Чим інфінітив  відрізняється від інших форм дієслова?

5. Яким членом речення може вступати інфінітив? (підметом, присудком, додатком, означенням, обставиною).
6. Як пишемо НЕ з дієсловами? ( Префікс  – недо, завжди разом і якщо без НЕ не вживається).
7. Яких видів бувають дієслова, що вони означають і на які питання відповідають?
8. Що можуть означати безособові дієслова?( явища природи, стихійні явища, фізичний або психічний стан людини).
9. Скільки часів має дієслово?
10. Яку дію означають дієслова у теперішньому часі? (дія або стану момент повідомлення про неї) За чим змінюються дієслова у цьому часі? (особами і числами).
11. Яку дію означав минулий час? (дію до моменту повідомлення про неї) За чим змінюються дієслова минулого часу ( за родами – в однині та числами)
12. Як утворюються дієслова минулого часу? (додаванням до інфінітива суфіксів -в -та – л- ( в чоловічому і інших родах ))
13. Майбутній час – це…? Які ж розрізняють форми майбутнього часу ( просту -доконаного виду і складну, складену – недоконаного ).
14. Назвіть способи дієслів , яку дію вони означать (дійсний, умовний, наказовий: реальну, бажану чи можливу, наказ, прохання, пораду ).

  1.  Практичне закріплення вивченого матеріалу.

Діти, я пропоную перевірити ваші знання на практиці.

Отже, вирушаймо  за нашим маршрутом.

  1. І перша наша  зупинка - це  острів «Спортивний» (робота  з картками)

(слайд 7)

Серед ряду поданих слів знайдіть «четверте  зайве». Поясніть, за  якими ознаками ви групували  ці  слова.

І група

Стрибати, загартований, сміятися, плавати.

Розім’явся, нахиляються,  обернуся,  зробив би.

ІІ група

Пробігли, веслували, присідаю, йшли.

Пірнув би, віджався б, перетягнув би, хай сідає.

ІІІ група.

Одягаєшся, зафіксовуємо, займаємося, катаємося.

Умиваючись, прогулятися, підтримавши, спілкуючись.

  1. Наступний острів має назву «Футбол». Уявіть собі, що ви з друзями граєтесь на спортивному майданчику. Під ногами у вас розсипались різні м’ячі-дієслова. Ваше завдання розкидати їх у  правильні ворота відповідно до їхнього способу. (слайд 8)

   Чистять, аналізуємо, вибачив би, оберігай, дострибни,  сміялись, тренувались,  жила б,  умивайся, жвавішай, крокую, обтираюсь, еволюціонував би, усміхнись, єднайся, відпочивав, очистила.

    Зверніть увагу на перші літери кожного слова. Якщо ви правильно  виконали цю вправу, то  ви зможете прочитати продовження вислову Джованні  Бокаччо  «Той, хто  хоче  бути  здоровим, …» (Частково  вже  одужує) (слайд 9)

  1. Острів «Перевал кмітливих» 

В основі будь-якого спорту завжди стоїть змагання за першість. То ж і ми з вами позмагаємось. Наступне завдання полягає в тому, що  команди  повинні виконати завдання  якомога швидше. Та тільки ви,  діти , не повинні забувати і про правильність  виконання. (слайд 10-11)

   Групи речень  записані на кольорових картках. Після виконання учні з картками обмінюються  та перевіряють  виконане.

    Запишіть зразки усної народної творчості, розташовуючи в логічній послідовності подані слова. Визначте дієвідміни дієслів.

 

І група (жовті картки)

Бережи  здоров’я, поки молодий.

Здоров’я маємо -  не дбаємо, а втративши – плачемо.

ІІ група (зелені)

Було б здоров’я – все інше наживеться.

За шкідливі звички не тримайся.

 

ІІІ група (червоні)

Починай нове життя не з понеділка, а з ранкової зарядки.

Хочеш добре виглядати, не треба нервувати.

  1. Наступний острів «Гігієнічний» (робота в парах) (слайд 12)

Тут живуть дуже охайні люди. Вони гарно виглядають, мають міцне здоров’я, бо дотримуються правил особистої гігієни.

Послухайте, що вони нам радять:

  • Умиватися уранці і увечері.
  • Використовувати засоби особистої гігієни.
  • Завжди мити  руки перед вживанням їжі, після прогулянок, відвідування туалету, спілкування з тваринами.

 

  • Чистити зуби двічі на день не менше 3 хвилин..
  • Підтримувати  чистоту волосся.
  •  Майти завжди чисту носову хустку або одноразові серветки.

 

  •  Для їжі слід використовувати  тільки чистий  посуд.
  •  Стежити за чистотою свого одягу, взуття.
  •  Дотримуватись  режиму дня!

    Ваше завдання  полягає в тому, що із цих порад вам треба вибрати дієслова і  утворити всі можливі форми майбутнього часу  (В І групі), минулого (в ІІ групі) і теперішнього ( ІІІ групі).

 

  1. Острів  «Дозвілля» .

    Запорука  здоров’я – це гарний відпочинок. А як  ви  відпочиваєте? А чи можна  назвати відвідування  театру відпочинком. Я  вам пропоную переглянути невеличку  сценку .

«Випадок  в лікарні»

У кабінет до лікаря  заходить хворий.

- Вибачайте. Зайду?

- Заходьте. Сідайте, розповідайте.

- Чхаю, кашляю,  тече, болить, морозить.

- Роздягайтесь. Дихайте, не дихайте, покашлайте… Зрозумів. Одягайтеся.

 - Скажіть, одужаю?

- Почекайте, поясню. Виписую, ідете, купуєте, вживаєте, одужуйте.

- Пішов?

- Не хворійте!

    Скажіть, чим особливий цей діалог?  Чи все ви зрозуміли із цієї розмови? Чи можливо  висловити свою думку лише за допомогою дієслів?

Зараз ми це  з вами і спробуємо зробити. (слайд 13)

Кожна група отримує завдання. Вам треба розробити рекомендації чи дати поради для певного випадку, і як ви вже зрозуміли, лише за допомогою  дієслів. (творче завдання)

І група   Приготувати  вітамінну страву.

ІІ група.  Інструкція як  тренуватися в спортзалі.

ІІІ група. Як поводитись  вдома, щоб не зашкодити  здоров’ю.

 

V.  Контрольно-оцінювальний етап.

1. Закріплення знань.

Індивідуальна робота. Самостійна робота. (слайд 14)

  1. Наступний острів має назву «Енергійний»

     Після того, як  ви виконаєте це завдання, ви отримаєте порцію вітамінів та енергії .

Відредагуйте  спроектований текст.  Випишіть 2 дієслова і зробіть  морфологічний розбір.

Хто здоровий, – той сміється, (смієця)

Все йому в житті вдається.  (вдаєця)

Він долає всі вершини,

Це ж чудово для людини!

 

Хто здоровий, той не плаче, (неплаче)

Жде його в житті удача.

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

 

Хто здоровий – не сумує, (несумує)

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде     (йде)

Й за собою всіх веде!  

 

2. Оцінювання і цінування учнів.

  • Чи задоволені результатами своєї роботи?
  • Що вдалось найкраще?
  • Що не вдалось?

Складання  сенкану (про урок)

Слово учителя

   Діти, мені дуже сподобалось з вами працювати. Гадаю, ви зрозуміли, що дієслово допомагає нам влучно, а іноді яскраво, відтворити свої думки і почуття. А ще,  я сподіваюсь, що кожен із вас буде зростати здоровим.  Бережіть себе і свій організм, радійте життю.   І пам’ятайте, що ваше здоров’я  у ваших руках.

Завершити ж наш урок  хочу словами: (слайд 15)

                       Життя чарівне, мов казка.

                       І дається людині раз.

                       Не марнуйте його, будь ласка.

                       А любіть й бережіть весь час.

 

 

Домашнє завдання   (слайд 16)

Обов’язково  повторити теоретичний матеріал підручника п. 3-17.

  Високий рівень. Скласти твір-роздум «Здоров’я людини – найвища цінність», використовуючи дієслова.

   Достатній рівень. Виконати вправу 182 (І,ІІ завдання) за підручником
О.П. Глазова «Українська мова» для 7 класу.

   Середній рівень. Виконати вправу 187 за підручником
О.П. Глазова «Українська мова» для 7 класу.

 

     Дякую всім за співпрацю. До побачення.

 

 

zip
Додано
5 лютого 2021
Переглядів
1456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку