Конспект уроку "Професії та школи у кінематографі" для 9 класу

Про матеріал

Метою уроку є: ознайомити учнів з професіями та школами у кінематографі, «творчими портретами» видатних кінорежисерів та кіноакторів зі світовою славою; сприяти формуванню естетичного смаку учнів, вчити аналізувати художній зміст фільмів та формулювати власні враження, отримані після перегляду творів кінематографу; розвивати образне мислення, асоціативну пам'ять та уяву; на прикладі досягнень світового кіномистецтва формувати емоційні, естетичні, моральні, загальнолюдські якості, глядацьку культуру та естетичний смак учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професії та школи у кінематографі

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Нагороди кінофестивалів«Оскар» «Пальмова гілка» «Золота камера»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ганс Циммер

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Мистецька скарбничка. Аніме — японська анімація зі специфічною прорисовкою персонажів і колом тем.

Номер слайду 24

Рефлексія. Що на вашу думку було головним на уроці?Що було цікавого?Що нового ви дізналися?

Номер слайду 25

Бесіда за питаннями: Назвіть основні творчі професії, задіяні в кіноіндустрії. Поясніть вираз: «Сила кінематографічного зображення – у достовірності…»Що означає «художня реальність»?Які прийоми застосовують режисери в побудові фільмів?З якою метою використовується прийом – крупного плану?Чим визначається кіномистецтво поміж інших мистецтв?

Номер слайду 26

Домашнє завдання1-й ряд: слайд-шоу «Мій улюблений актор/актриса»;2-й ряд: презентація «Школа кінематографа»;3-й ряд: намалювати за своєю уявою музу кіномистецтва.

Номер слайду 27

Дякую за урок! До побачення!Хай навчання в радість буде,Хай наука не забуде. Поміститись в головіЩоб вдавалось все тобі!

Перегляд файлу

Картинки по запросу мистецтво кіно

«Професії та школи у кінематографі»

Підготувала

Приходько Наталія Вікторівна,

учитель мистецтва

Торського НВК

 

Мета: ознайомити учнів з професіями та школами у кінематографі, «творчими портретами» видатних кінорежисерів та кіноакторів зі світовою славою;

  • сприяти формуванню естетичного смаку учнів, вчити аналізувати художній зміст фільмів та формулювати власні враження, отримані після перегляду творів кінематографу;
  • розвивати образне мислення, асоціативну пам'ять та уяву;
  • на прикладі досягнень світового кіномистецтва формувати емоційні, естетичні, моральні, загальнолюдські якості, глядацьку культуру та естетичний смак учнів.

Обладнання: підручник, ноутбук, тематична презентація, таблиця «Кінопрофесії», конверт із домашніми завданнями  для груп, картки-оцінювання, відеосюжет «Як створюють візуальні кіноефекти», саундтреки до відомих кінофільмів.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Засоби навчання: інтерактивні методи: «Мозковий штурм», гра «Словник» «Здивуй».

Хід уроку

І. Організаційний момент (емоційне налаштування)

Слово вчителя         

«Вона нічого не коштує, та багато дає. Вона збагачує тих, хто її отримує і не робить біднішим тих, хто її дарує. Вона триває мить, а в пам'яті, часом залишається назавжди. Її не можливо купити, випросити, позичити чи вкрасти, бо вона сама по собі нічого не варта, поки її не віддали!»

  • Чи здогадалися, про яку людську емоційну приємну реакцію йдеться? (Про усмішку.)

Тож давайте розпочнемо сьогоднішній урок з усмішки і подаруємо її доброзичливість всім учасникам уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Опитування (метод «Мозковий штурм»)

  • Назвіть основні жанри кіно та їхні особливості?
  • Які музичні фільми увійшли до скарбниці світового кіномистецтва?
  • Які мистецькі стилі знайшли відображення в кінематографі?

Гра «Словник»

На дошці записані слова:

Мейнстрим –

Постер –

Римейк –

Сиквел –

Трейлер – 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя   (метод «Здивуй»)

- А чи знаєте ви, що професія актора зародилася в культових і обрядових ігрищах?

У Стародавній Греції ігрища, збагатившись суспільними ідеями, поетичними образами, розвинулись у театр, в якому актор набув певної професійної майстерності. Християнство надовго затримало розвиток театру народів Європи. Професійне мистецтво актора відродилося в період пізнього середньовіччя, досягши високого рівня в театрі Шекспіра. Класицизм створив струнку естетику акторського мистецтва, підпорядкувавши гру актора вимогам декламації, умінню знаходити для кожного почуття зовнішній вираз і точно фіксувати його в жесті, інтонації, міміці. Сценічна школа класицизму сприяла розвиткові майстерності актора, але непорушність її правил обмежувала можливості показу життя, нівелювала творчу індивідуальність актора і сприяла появі штампів у його грі.

ӀV. Оголошення теми уроку.

Слово вчителя. (Слайд №1)

    Створення кіно — це складний і тривалий процес, у якому бере участь великий колектив людей творчих професій — кінематографістів. Сьогодні на уроці ми з вами будемо знайомитися з кінопрофесіями, їх категоріями. Також,   з'ясуємо що є художніми засобами кінематографа. Разом згадаємо про видатних режисерів світу та кіноіндустрію в різних точках світу.

V. Пояснення нового матеріалу.

Слово вчителя

Кінопрофесії можна умовно розділити на кілька категорій.

Опрацювання таблиці та її аналіз (Слайд № 2)

Слово вчителя

Основою для постановки фільму є літературний сценарій. Сценаристом називають автора сценарію для фільму, телесеріалу, вистави. Він може вигадати оригінальний сюжет або ж адаптувати існуючий.

Часто автором або співавтором сценарію є режисер-постановник фільму, або кінорежисер. Це одна з основних професій у мистецтві кіно, ключова фігура на знімальному майданчику, що відповідає за художню та сценічну складові картини. До обов’язків режисера входять: визначення загального художнього стилю фільму, керівництво акторами, управління роботою всіх учасників знімальної групи. Як інтерпретатор сценарію він доносить до всіх задум автора. Існують три напрями кінорежисури: ігрове, документальне і анімаційне кіно. (Слайд №3)

До корифеїв режисерської професії належать: Стівен Спілберг, Мартін Скорсезе, Мілош Форман, Френсіс Форд Коппола, Альфред Хічкок, Андрій Тарковський, Люк Бессон, Джеймс Кемерон, Квентін Тарантіно та інші, досягнення яких назавжди увійшли в історію кіномистецтва.

Повідомлення заздалегідь підготовленого учня про Стівена Спілберга

Найвидатнішим кінорежисером за всю історію кіно фахівці вважають Стівена Спілберга (походить із родини емігрантів з України). Митець стверджує ідеали гуманізму в усіх своїх стрічках, незалежно від їх жанру: «Щелепи» (фільм-катастрофа); «Інопланетянин» (космічна дилогія); низка фільмів про Індіану Джонса (пригодницький фільм); «Парк Юрського періоду» (фантастика з елементами фільму жахів); «Врятувати рядового Райана» (військова драма); «Злови мене, якщо зможеш» (фільм-біографія), «Список Шиндлера» (психологічна драма про трагедію Голокосту). Бездоганна професійна майстерність автора 397 фільмів, чимало з яких стали культовими, зумовила високі оцінки його творчості. Спілберг триразовий лауреат премії «Оскар», неодноразовий володар «Золотого глобуса» та інших престижних кінопремій. (Слайд №4)

Слово вчителя

Кінорежисер — не лише чоловіча професія. Фільми, зняті жінками, також мають широке визнання. Наприклад, Кетрін Бігелоу є першою жінкою, яка отримала «Оскар» як режисер за фільм «Повелитель бурі». Ця стрічка була номінована в 9 категоріях і удостоїлася 6 оскарівських статуеток, зокрема найголовнішої — «Кращий фільм». Картина стала лідером прокату, і в цьому є особиста заслуга К. Бігелоу. Стрічка обійшла за кількістю і значущістю нагород касовий «Аватар» Дж. Кемерона.

Запитання до учнів

  • Як ви розумієте слово «кастинг»?

Слово вчителя

Кінорежисер підбирає акторів і актрис (проводить кастинг) на всі ключові й другорядні ролі, враховуючи їхню психологічну та художню сумісність. Адже насамперед від акторської майстерності залежить успіх картини. Основу акторської творчості, як відомо, становить вміння перевтілюватися. Особливість акторської гри в кіно полягає в тому, що, на противагу театральній виставі, фільм можна знімати, починаючи з будь-якого кадру. Тому актору потрібно вміти швидко перемикатися з однієї емоції на іншу, що психологічно достатньо складно. Актор виробляє інтонації, жести, ходу, міміку, які передають з різним ступенем достовірності або театральної умовності манеру поведінки зображуваної особи. Але головна його місія — розкрити внутрішній духовний світ свого героя, показати його характер, виразити думки й переживання. Отже, актор мусить глибоко занурюватися в образ, а якщо він «переграє», то глядач йому не повірить.

Запитання до учнів

  • Яких же акторів чи актрис вважають зірками й чому?

Слово вчителя

У кінематографі існують актори одного амплуа — коміка чи романтика, мудреця чи простака. У різних фільмах такі актори виконують ніби одну й ту саму роль з незначними відмінностями, наприклад, з року в рік ходять торованими дорогами «крутих хлопців» чи «хитрих злодіїв». Але існують майстри перевтілень, які не вкладаються в рамки певного типажу. Вони так кардинально змінюються у своїх ролях, що жоден образ за ними не закріплюється. (Слайд №5)

Повідомлення заздалегідь підготовленого учня про Деніела Дей-Льюїса та Шона Пенна

Британський актор Деніел Дей-Льюїс, єдиний в історії кіно тричі удостоєний премії «Оскар» за кращу роль, вважається мірилом проникнення в образ. Кожну свою роль він буквально проживає (потім, до речі, роками відходить від неї), приносить на екран радикально новий образ, тому його акторська енергія проникає в душу глядача.

Американський актор і кінорежисер Шон Пенн — один з найтитуло-ваніших акторів сучасності, призер трьох найбільших кінофестивалів світу: Каннського, Венеційського (двічі) і Берлінського, двічі лауреат премії «Оскар» за головні ролі. У чому ж секрет такого успіху? Свій неповторний акторський перформанс він забезпечує в будь-якій ролі: відомого політика чи адвоката, рок-музиканта чи джаз-гітариста, навіть розумово відсталої людини.(Слайди №6-7)

Слово вчителя

Американський інститут кіномистецтва 1999 р. опублікував топ-25 найвидатніших актрис: Грета Гарбо, Марлен Дітріх, Софі Лорен, Мерилін Монро, Вів’єн Лі, Елізабет Тейлор, Інгрід Бергман, Кетрін Хепберн (нагороджена премією «Оскар» 4 рази — абсолютний рекорд) та ін. До першої п’ятірки входить шведська актриса Інгрід Бергман, лауреат трьох премій «Оскар», чотирьох премій «Золотий глобус», двох нагород «Еммі», премії Британської кіноакадемії BAFTA тощо. Однією з вершин творчості актриси є фільм «Осіння соната» режисера Інгмара Бергмана, визнаного класика авторського кіно.

Кінооператор — одна з основних професій у кінематографі. Ця людина знімає фільм кінокамерою, обирає ракурс та освітлення зйомки, композиції кадрів, відповідає за технічну якість зображення. Він має знати візуальні можливості кіно- і відеоапаратури. Такий фахівець є однією з ключових фігур у створенні фільмів усіх видів: художніх, ігрових, документальних. До складу операторської групи входить спеціаліст зі спецефектів (від штучного туману до ефектів комп’ютерної графіки). (Слайд №8)

Повідомлення заздалегідь підготовленого учня про Свена Нюквіста

Найвидатніший  сучасний оператор - Свен Нюквіст, він є володарем багатьох кінопремій, зокрема двох «Оскарів» за кращу операторську роботу. Упродовж півстолітнього творчого шляху він довів до досконалості мистецтво кінооператора, знявши понад 120 фільмів.

Слово вчителя

Важлива роль у створенні кінокартини належить художнику-постанов-нику. Він розробляє ескізи костюмів, декорацій, добирає реквізит, готує макети, оформлення сцен. В ескізах уточнюється стилістика майбутнього фільму, взаємодія героїв із середовищем (житлом, місцем роботи тощо). У такий спосіб художник переводить сценарій в образотворчий ряд, передає емоційну атмосферу фільму. Не завжди можна точно уявити, якою була давня епоха. Тому для художника важливі фантазія, інтуїція.

Художнику-постановнику допомагають асистенти. Художник-костюмер має знати історичні особливості одягу різних епох, народів, добре орієнтуватися в моді. Завдання художника-гримера — розробити кожному персонажу грим, відповідно до образу. Для цього накладають перуки, вуса, імітують ефект старіння людини. Костюмер виготовляє костюми, гример — перуки й вуса. Декоратор планує розміщення на сцені предметів. Реквізитор розставляє меблі і реквізит: килими, лампи, книжки. Бутафор імітує поверхні (приміром мармурові колони).

Над фільмом працює музичний цех, не менший, ніж художній. Адже звук у кіномистецтві має таке саме значення, як і зображення. Відповідно до сценарію і задуму режисера кінокомпозитор пише музику, а звукорежисер створює звукові образи, керує музичними редакторами, звукооператорами і звукоінженерами — фахівцями з обслуговування звукового обладнання. Саунд-дизайнер створює звукові ефекти, які не мають відповідного аналога в природі.

Запитання до учнів

  • Яких ви знаєте композиторів, які писали музику для кінофільмів?

Повідомлення заздалегідь підготовленого учня про Ганса Циммера. (Слайди №9,10)

Саундтреки до близько 150 голлівудських фільмів, насамперед бойовиків і трилерів, подарував сучасникам Ганс Циммер. Німецький кінокомпозитор написав музику до таких фільмів, як «Людина дощу», «Темний лицар», «Шерлок Холмс», «Ангели і демони», «Інтерстеллар», «Робот на ім’я Чаппі», «Код да Вінчі», «Останній самурай», трилогії «Бетмен»; також для високобюджетних фільмів: «Місія нездійсненна 2», «Гладіатор», серії фільмів «Пірати Карибського моря». Його музика зачіпає щось глибинне, викликаючи потік емоцій і переживань.  За музику до мультфільму «Король Лев» Циммер був удостоєний премії «Оскар» (1995). Митець — дворазовий лауреат премії «Золотий глобус», триразовий лауреат премії «Греммі», він удостоєний зірки на знаменитій Алеї слави в Голлівуді. Як піонер у використанні синтезаторів Циммер вперше почав інтегрувати цифрову музику з оркестровими аранжуваннями. У списку «100 геніїв сучасності», складеному газетою The Daily Telegraph, Ганс Циммер займає 72-е місце.

Слово вчителя

- А зараз давайте переглянемо та прослухаємо декілька саундтреків Ганса Циммера до відомих фільмів.

  1. https://www.youtube.com/watch?v=0a1CugrsdZE
  2. https://www.youtube.com/watch?v=g_TBiPSkRro

(Діти слухають саундтреки, висловлюють свої емоції та почуття з приводу прослуханих музичних творів)

Слово вчителя

Завершуючи перелік кінопрофесій, неможливо не згадати постановників трюків, які створюють на екрані ілюзію дій, неможливих у реальності, їх виконують каскадери. Також у кінематографі є людина, відповідальна за виконання чистової збірки картини, — монтажер (нерідко це робить сам режисер-постановник). Монтажер звуку синхронно зображенню поєднує всі звукові компоненти фільму: записані музичні фрагменти, репліки й інші звуки (шерехтіння, тупотіння, сміх, постріли, гомін тощо).

Для того, щоб не тільки почути, але й побачити як створюють візуальні кіноефекти, давайте переглянемо невеличке відео.

Перегляд відеосюжету та обговорення його змісту

https://ru.savefrom.net/#url=http://youtube.com/watch?v=07S0KRw2X4I&utm_source=youtube.com&utm_medium=short_domains&utm_campaign=www.ssyoutube.com

Слово вчителя

  • А хто ж займається фінансовими потребами знімальної групи?

Фінансуванням потреб знімальної групи опікується у вітчизняному кінематографі директор фільму. Відповідно до міжнародної практики ця посада називається виконавчий продюсер. Він забезпечує умови й організаційно-фінансовий контроль за постановкою фільму — від початку зйомок до виходу картини в прокат.

Фізкультхвилинка

https://www.youtube.com/watch?v=BNuHr_vVA6A

Робота в групах

А зараз давайте попрацюємо в групах. Розглянемо особливості провідних шкіл кінематографа, до яких належать французька, американська, італійська, індійська, японська та африканська.

Зараз ми поділимося на групи за рядами на яких ви сидите і будемо працювати. І група опрацює матеріал підручника на сторінці 140-145 і охарактеризує нам французький та американський кінематограф. ІІ група - сторінки145-146 і розкриє нам особливості італійського та індійського кінематографу, а ІІІ група – сторінки 146-147 і ознайомить нас з нюансами японського та африканського кінематографу.

http://pidruchnyk.com.ua/1011-mystectvo-masol-9-klas.html

 

(Діти працюють над змістом підручника, по черзі виступають перед однокласниками, аналізують матеріал. Їхня розповідь супроводжується слайдами. І група слайди №11-17, ІІ - №18-20, ІІІ - №21-22).

Словникова робота   (Слайд №23)

Аніме — японська анімація зі специфічною прорисовкою персонажів і колом тем.

VӀ. Підсумок уроку

Рефлексія (Слайд №24)

  • Що на вашу думку було головним на уроці?
  • Що було цікавого?
  • Що нового ви дізналися?

Бесіда  (Слайд №25)

  • Назвіть основні творчі професії, задіяні в кіноіндустрії.
  • Поясніть вираз: «Сила кінематографічного зображення – у достовірності…»
  • Що означає «художня реальність»?
  • Які прийоми застосовують режисери в побудові фільмів?
  • З якою метою використовується прийом – крупного плану?
  • Чим визначається кіномистецтво поміж інших мистецтв?

VӀӀ. Завершення уроку

  • Оцінювання роботи учнів  в групах ( карта оцінювання – додаток №2)
  • Домашнє завдання: (Слайд №26)

Учні мають можливість обрати завдання для свого ряду (представник з кожного ряду витягує картку із завданням)

1-й ряд: слайд-шоу «Мій улюблений актор/актриса»;

2-й ряд: презентація «Школа кінематографа»;

3-й ряд: намалювати за своєю уявою музу кіномистецтва.

Слово вчителя (Слайд №27)

 

 

Додаток №1

з/п

Кінопрофесія

Обов’язки

1

Сценарист

 

2

Режисер-постановник фільму, або кінорежисер

 

3

Актор

 

4

Кінооператор

 

5

Художник-постановник

 

6

Художник-костюмер

 

7

Художник-гример

 

8

Костюмер

 

9

Гример

 

10

Декоратор

 

11

Реквізитор

 

12

Бутафор

 

13

Саунд-дизайнер

 

14

Кінокомпозитор

 

15

Звукорежисер

 

16

Музичний редактор, звукооператор і звукоінженер

 

17

Постановник трюків

 

18

Монтажер

 

19

Виконавчий продюсер

 

Додаток №2

КАРТКА ОЦІНЮВАННЯ РОБОТИ УЧНЯ У ГРУПІ

 

Критерії оцінювання

Самооцінка

Оцінка членів групи

Оцінка

вчителя

 Я, співпрацюючи з іншими, дотримувався(лася)  правил спілкування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я ретельно працював(ла) над завданнями

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Я залучав(ла) до співпраці інших.

 

 

 

 

 

 

 

 

Підписи членів групи

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

zip
Додано
13 травня 2018
Переглядів
7417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку