Конспект уроку на тему: "Різноманітність ссавців: примати."

Про матеріал

Розробка уроку біології у 7 класі на тему: "Різноманітність ссавців: примати". Метою уроку є формування в учнів загального уявлення про різноманітність приматів; розглянути характерні ознаки представників ряду примати; розвивати вміння виділяти головне, класифікувати, порівнювати, підвищувати пізнавальну активність учнів і мотивацію навчання; виховувати почуття відповідальності, шанобливе ставлення до тварин та навколишнього середовища.

Перегляд файлу

Конспект уроку біологія 7 клас             Дата проведення уроку__________

Тема. Різноманітність ссавців: примати.

Мета: ознайомити учнів з різноманітністю приматів; розглянути основні характерні ознаками представників ряду примати; розвивати вміння виділяти головне, класифікувати, порівнювати, підвищувати пізнавальну активність учнів  і мотивацію навчання; виховувати почуття відповідальності, шанобливе ставлення до тварин та навколишнього середовища.

Тип уроку: комбінований.

Форма проведення: віртуальна екскурсія.

Обладнання: малюнки приматів, комп’ютер, слайди презентації.

Хід уроку

І. Психологічне налаштування.

Учитель. Добрий день, друзі!

Сьогодні вранці, по дорозі на роботу, на вулиці мені зустрілася маленька дівчинка, що всміхалася. Яка це добра прикмета!  Тож цілий день буде  щасливим. Я раджу кожному з вас придумати собі гарні прикмети і примічати тільки їх. Добрий настрій притягує удачу. Давайте ми подивимося, хто з яким настроєм прийшов на сьогоднішній урок. (Учні демонструють картки для визначення психологічного настрою). Бачу, що сьогодні ви всі притягуєте удачу на урок біології.

    Я сподіваюся, що ви всі любите різні подорожі, екскурсії? Сьогодні на уроці ми з вами здійснимо екскурсію до віртуального зоопарку. Там живуть ссавці - примати, з якими ми сьогодні ознайомимося. Учні – «екскурсоводи» нам допоможуть.

   А щоб потрапити на екскурсію до віртуального зоопарку, нам необхідно отримати перепустку, виконавши ряд завдань.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

Доповнити текст.

Ссавці найбільш  … клас типу …  . Розміри і зовнішній вигляд ссавців різноманітні. Маса тіла коливається від 2 – 3 г (землерийка) до 150 т …. Передні і задні кінцівки розміщені під … , тому він піднятий над землею. Тіло ссавців вкрите шкірою з … або … . У шкірі ссавців містяться …  і … залози. У багатьох видів є і … залози. Потові залози виділяють …, завдяки чому здійснюється …  .Усі ссавці мають … залози, які є видозміненими    залозами. Рот ссавців обмежений …  і …  . Зуби диференційовані  на …, …,  … . Є …, яка відділяє грудну порожнину від …  . Орган слуху у зовнішній частині має …, а в середньому вусі є … три слухові кісточки. Завдяки прогресивному розвитку … нервової системи з … великих півкуль , теплокровності, наявності … покриву, … малят у … матері  і вигодовуванню їх … ссавці  отримали … в конкуренції з плазунами та іншими хребетними і міцно … не лише суходіл , а й інші …  .

Слова для довідок: пахучі, зубами, губами, середовища існування, високоорганізований, піт, черевної, тілі, шерстю, волоссям, різці, ікла, кутні, волосяного, завоювали, хордові, молочні, потовими, синій кит, сальні, потові, перемогу, центральної, корою, тулубом, терморегуляція, діафрагма, вушну раковину, молоком, три, виношуванню.

Охарактеризувати зображені тварини

Картинки по запросу лисиця           Картинки по запросу кит

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Ви справились із завданнями, знаєте, які тварини можуть жити в зоопарку, добре знаєте, як треба поводитись у зоопарку? Це  дуже добре. Отже, перепустку отримано. Ми з вами у віртуальному зоопарку. Нас зустрічають «екскурсоводи», які зроблять цікаві повідомлення про «жителів зоопарку».

ІV. Вивчення  нового матеріалу.

Вступне слово вчителя

Примати — найбільш високорозвинені ссавці, до яких належить і людина (Homo sapiens — людина розумна). Ряд включає напівмавп і мавп, або вищих приматів (горили, гібони, орангутанги, павіани). 

Примати поширені в тропічних та субтропічних районах Північної та Південної Америки, Африки та Азії. Більшість приматів проживають в лісах, але деякі (зокрема, людиноподібні мавпи та бабуїни) ведуть наземний спосіб життя, зберігаючи при цьому здатність лазити по деревах. Приматам притаманні соціальні зв'язки, більшість з них живуть стадами або сімейними групами.

Отож, давайте дозволимо «екскурсоводам» ознайомити нас із представниками цього ряду.

Повідомлення учнів і демонстрування слайдів презентації.

Учень 1. Наша екскурсія сьогодні проходитиме у тій частині зоопарку, де мешкають представники ряду Примати – групи ссавців, до якої належить і людина. Спільною ознакою приматів є рухливі п’ятипалі кінцівки хапального типу. Великий палець протистоїть іншим, що дає змогу урізноманітнити хапальні рухи. Свободу дії забезпечує наявність ключиць у поясі верхніх кінцівок. Під час пересування по землі примати спираються на всю стопу. Добре розвинений головний мозок. З органів чуття найкраще розвинені органи слуху та зору. Поширені примати у тропічних і субтропічних частинах Азії, Африки, Південної та Центральної Америки. Лише один вид мавп у природних умовах трапляється на півдні Європи (Іспанія).

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ССАВЦІВ: ПРИМАТИ Учень 2. Зверніть увагу перед вами представники підряду ссавців з ряду Примати напівмавпи, - тварини дрібних і середніх розмірів. Очі широко розставлені, хвіст довгий, пухнастий. Пальці часто закінчуються не нігтями, а гачкуватими кігтями. Більшість видів напівмавп веде нічний або сутінковий спосіб життя. Представниками напівмавп є лемури. Ці тварини мають великі очі, живуть на деревах, живляться плодами, комахами, яйцями птахів, дрібними земноводними та плазунами.

– Мавпи відрізняються від напівмавп кращим розвитком головного мозку. Очні заглибини спрямовані вперед, забезпечуючи так званий об’ємний зір (коли поля зору правого і лівого очей перекриваються). Пальці закінчуються нігтями. Мавп поділяють на широконосих і вузьконосих.

Широконосі мавпи (ігрунки, ревуни, павукоподібні мавпи) мають широку носову перетинку між носовими отворами (звідки й походить їхня назва). Живуть на деревах, мають довгий цупкий хвіст. Живляться плодами рослин, комахами, дрібними пташками та їхніми яйцями.

 Учень 3.  А ось і вузьконосі мавпи (макаки, мартишки, павіани та інші) характеризуються вузькою носовою перетинкою, деякі види не мають хвоста. Макаки мають довгий хвіст, ведуть груповий наземний спосіб життя або мешкають на деревах. Поширені в лісах та горах Африки та Азії, живляться рослинною та тваринною їжею. Серед них найвідоміший макак-резус (мал. 1, 1).

Мартишки переважно живуть у тропічних лісах Африки. Живляться рослинною їжею. Часто мають довгі вуса чи бороду, як-от зелена мартишка (мал. 1, 2). Павіани (мал. 1, 3) поширені в гірських місцевостях Тропічної Африки, тримаються зграями. Всеїдні, живуть стадами із чіткою ієрархією. Це означає, що кожна особина має у стаді певну чергу при споживанні їжі, певне місце під час пересування стада тощо. Стадом керує вожак – сильний самець, якому підпорядковуються всі інші особини. Павіанів ще називають «собакоголовими мавпами», бо їхня голова схожа на собачу.

Учень 4. Які риси притаманні людиноподібним мавпам?

Зверніть увагу, що для людиноподібних мавп характерними ознаками є відсутність хвоста. Головний мозок дуже добре розвинений. До них належать гібони, орангутан, шимпанзе та горила.

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ССАВЦІВ: ПРИМАТИ

Мал. 1. Вузьконосі мавпи: 1 – макак-резус; 2 – зелена мартишка; 3 – павіан

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ССАВЦІВ: ПРИМАТИ

Мал. 2. Людиноподібні мавпи: 1 – гібон; 2 – орангутан; 3 – шимпанзе; 4 – горила

Гібони (мал. 2, 1) мають довгі передні кінцівки, за допомогою яких стрибають з гілки на гілку. Живуть у лісах Південної та Південно-Східної Азії.

Орангутан (мал. 2, 2) – велика мавпа з видовженими кінцівками, вкрита рудою шерстю. Живе на деревах і дуже рідко спускається на землю (“орангутан” у перекладі з малайської мови означає “лісова людина”). Поширений у вологих тропічних лісах островів Суматра та Калімантан (Індонезія). Живиться плодами рослин, а також яйцями птахів і пташенятами. Живе до 30 років. Вид занесено до Міжнародної Червоної книга.

 

Фізкульхвилинка

Я намалюю зайчика для вас – раз.                   Роблять колові рухи руками над головою.
Це у нього, бачите, голова – два.                     Руки кладуть на голову.
Це у нього вуха догори – три.                          Піднімають руки вгору до вух.
Це стирчить у нього хвостик сірий – чотири. Повертають тулуб праворуч, ліворуч.
Це очиці весело говорять – п’ять.                    Прикладають руки до очей.
Ротик, зубки – хай моркву їсть –шість.           Імітують жування моркви зайцем.
Шубка тепла хутряна на нім – сім.                  Плещуть в долоні.
Ніжки довгі, щоб гасав він лісом – вісім.       Підскакують  на місці.
Ще навколо посаджу дерев я – дев’ять.          Садять дерева, притоптують ямки.
І хай сонце сяє з піднебесся – десять.             Піднімаються на носках, руки вгору.

 

Учень 5. Перед вами шимпанзе звичайний (мал. 2, 3), він має густий чорний волосяний покрив. Лицьовий відділ черепа ледь виступає вперед. На відміну від орангутана, у шимпанзе великі вушні раковини. Поширений у лісах та на відкритих просторах Екваторіальної Африки, живиться переважно рослинною їжею. Як і павіани, шимпанзе тримаються групами, які очолює самець-вожак. Тривалість життя шимпанзе до 60 років. У шимпанзе добре виявлені емоції (мал.3), хороша пам’ять. У 30-х роках XX сторіччя відкрито карликового шимпанзе, або бонабо. Обидва види шимпанзе занесено до Міжнародної Червоної книги.

Учень 6. Перед вами найбільша з людиноподібних мавп - горила (мал. 2, 4). Шкіра і шерсть, яка вкриває тіло, чорні. Велика голова з низьким лобом, суцільним кістковим валком над очима та масивними щелепами. Живуть горили невеликими групами на території Екваторіальної Африки. Їхній спосіб життя мало пов’язаний з деревами, це переважно наземні тварини. Живляться рослинною їжею. Горилу також занесено до Міжнародної Червоної книги.

Найближчі до людини за біологічними показниками та спадковою інформацію горила і шимпанзе. Дані молекулярних досліджень свідчать про те, що в шимпанзе і людини спадкова інформація збігається на 91%.

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ССАВЦІВ: ПРИМАТИ

Мал. 3. Прояв емоцій у шимпанзе

Учень 7. На завершення нашої екскурсії ми можемо поспостерігати за тваринами, які мешкають у цьому вольєрі. Ці тварини мають добре розвинені п’ятипалі кінцівки, великий палець руки протистоїть решті. Ключиці добре розвинені. У більшості представників на пальцях розвинені нігті.

Добре розвинений головний мозок. Переважно деревні організми, але деякі перейшли до наземного способу життя. Харчуються змішаною їжею з переважанням рослинної.

Зовні довгоп’яти - це невеликі тваринки, розміри яких не перевищують 16 см, з великими вухами, довгими тонкими пальцями і з дуже маленькою вагою – від 115г до 160 г. Довгий, близько 30 см, голий хвіст використовується для балансу. На мордочці довгоп’ятів наявні мімічні м’язи, завдяки чому вони можуть змінювати вираз обличчя. Це робить цього звірка  ніби “людяним”. Шерсть густа і шовковиста від сіруватого до темно-коричневого кольору.  Кінці пальців утворюють подушечки, необхідні для лазіння по гілках.
На всіх пальцях плоскі нігті, крім 2 і 3, де наявні гострі кігтики, для розчісування хутра. Очі в порівнянні з людськими пропорціями набагато більші - приблизно як  середнє яблуко. Довгоп’яти - активні хижаки, що живляться  комахами, дрібними ящірками, і невеликими птахами.  Вони єдині примати, які вживають тваринну їжу.   За добу одна тварина може з’їсти  поживи, загальна вага якої складає 10% від маси його тіла.

Мандрил – найкрасивіший примат. Самці мандрилів можуть досягати маси до 54 кг, однак середній показник нижчий - 35-36 кг. Самки дрібніші, як правило, близько 13 кг. Довжина тіла самців мандрили становить 80 см, а самок - близько 55 см.  Хвіст короткий - 3-6 см.  Середня тривалість життя точно не встановлена, але в неволі  мандрили можуть жити до 30 років. Харчування мандрил складається як з рослинної, так і тваринної їжі. Ці мавпи можуть поїдати більш ніж 113 видів рослин, які ростуть в їх природному середовищі. Крім того, мандрили не проти поласувати кониками, термітами, мурахами, а також невеликими хребетними - ящірками, мишами та іншими гризунами.  Живуть мандрили сім'ями, до складу яких входить один дорослий статевозрілий самець і близько 10-15 самок, а також їхні малюки.  Самці мають двохфазне гучне ворчання, яке стимулює групу до переміщення та охорони молодняка.  Самці, що не володіють самками, змушені селитися окремо від сімей.  Самки мандрил готові до відтворення вже в 39 місяців з моменту народження. Вагітність триває досить довго - 220 днів. При цьому розумна природа забезпечила новонароджених дитинчат достатньою їжею. Їх народження відбувається в період з грудня по квітень, коли є велика кількість рослинної їжі для їх матерів-годувальниць.  Самки мандрили годують своїх малюків грудним молоком, при цьому контакт дитинчати і матері зберігається аж до третього року життя. Однак навіть ті, що здобули харчову відособленість трьохлітки, все одно приходять до матері на час сну.

Носач. Ніс - це ознака, яка найбільше кидається в очі. За формою нагадує огірок, і звичайно, свою назву тварини отримали завдяки саме носу, який є характерною ознакою не самок, а самців. Шерсть у цих мавп жовтувато-коричнева на спині і біла на череві. Кінцівки  і хвіст пофарбовані в сірий колір, а обличчя шерстю не вкрите зовсім і має досить яскравий червонуватий, а у дитинчат - блакитний відтінок. Розмір дорослого носача може досягати 75 см, якщо не враховувати хвіст, який дорівнює розміру всього тулуба. Середня вага самця 18-20 кг, самки важать практично вдвічі менше.  Крім людини і гібона, тільки носачі можуть пересуватися рівно на двох кінцівках протягом відносно тривалого часу.  Носачі живуть досить великими групами, до 30 особин. Це можуть бути як чисто чоловічі групи, так і гареми. При досягненні статевої зрілості, у віці 5-6 років, самці відокремлюються від групи і шукають собі нову зграю. Харчуються носачі переважно фруктами і їстівним листям, іноді - квітками з солодким нектаром.

Учитель. Ось і добігла кінця наша віртуальна екскурсія зоопарком. Я дякую всім екскурсоводам по зоопарку, і їхню працю оцінюю в __ балів. Мені теж було дуже цікаво і приємно з вами сьогодні подорожувати.

  Ми вийшли на полянку «Цікавинка». Я пропоную перепочити і дізнатися ще більше цікавого про представників класу Ссавці.

Чи знаєте ви, що…

– найменшим приматом на землі прийнято вважати карликову ігрунку. Її розмір коливається в межах 11-15 сантиметрів, не враховуючи хвоста, який може досягати 22 сантиметрів в довжину.

– мавпи належать до числа нечисленних тварин, які можуть впізнавати себе в дзеркалі.

– був зафіксований випадок, коли мавпа пройшла тест на IQ з результатом, який відповідає рівню нормального розвитку дорослого американця.
-в Таїланді щорічно влаштовують бенкет для мавп. У храм запрошують близько 2 000 тварин  і завалюють їх безліччю фруктів і овочів, якими люблять поласувати примати. Мавп  у Таїланді так люблять за те, що існує легенда про те, що вони колись допомогли впоратися з натиском ворогів.

– дуже примітний той факт, що мавпи ніколи не застуджуються.

– за зовнішнім виглядом мавпи легко визначити її настрій: усмішка або натяг верхньої губи є сигналом агресивності, так само як і смикання голови, і рух плечима.

– самці приматів лисіють точно так як і чоловіки, це в них закладено генетично.

– найменшим приматом на землі прийнято вважати карликову ігрунку. Її розмір коливається в межах 11-15 сантиметрів, не враховуючи хвоста, який може досягати 22 сантиметрів в довжину.

– мавпи належать до числа нечисленних тварин, які можуть впізнавати себе в дзеркалі.

– був зафіксований випадок, коли мавпа пройшла тест на IQ з результатом, який відповідає рівню нормального розвитку дорослого американця.
-в Таїланді щорічно влаштовують бенкет для мавп. У храм запрошують близько 2 000 тварин  і завалюють їх безліччю фруктів і овочів, якими люблять поласувати примати. Мавп  у Таїланді так люблять за те, що існує легенда про те, що вони колись допомогли впоратися з натиском ворогів.

– дуже примітний той факт, що мавпи ніколи не застуджуються.

– за зовнішнім виглядом мавпи легко визначити її настрій: усмішка або натяг верхньої губи є сигналом агресивності, так само як і смикання голови, і рух плечима.

– самці приматів лисіють точно так як і чоловіки, це в них закладено генетично.

 – середня тривалість життя мавп коливається в залежності від їх розмірів –  у найменших – ігрунок – не перевищує і 10 років, а ось у орангутангів становить 57-60 років.

– більшу частину свого вільного часу (одну п’яту всього дня ) мавпи приділяють  догляду за зовнішністю один одного.

– щоб попередити родичів про небезпеку, що насувається орангутанги видають дуже гучні звуки відрижки.

– горили дуже люблять спати в гніздах, особливо самки. Вони влаштовують собі на землі лежанку з м’якого листя і гілок дерев, які переплетені між собою.

 

V. Закріплення знань, умінь і навичок.

 

Вчитель. Ми перепочили, а тепер можемо вирушати додому. На виході із зоопарку висить табличка «Перевір себе».

                                 ГРА   „ЗНАЙДИ ЗАЙВОГО”

Правильна відповідь – 0,5 бала.

1. Макака, горила, лемур, антилопа, павіан, шимпанзе.

2.Соболь, ласка, гібон, горностай, норка, куниця.

3.Синій кит, дельфін - білобочка, афаліна чорноморська, макака, кашалот, косатка.

4.Білка, бобер, дикобраз, ондатра, кріт, нутрія.

Відповідь: 1 – антилопа, 2 – гібон,  3 – макака,  4 – кріт.

 

                               ГРАФІЧНИЙ  ДИКТАНТ

Правильна відповідь – 1 бал.

Якщо твердження вірне – ставите „+”, а якщо ні, то „ – „

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Найбільшою з людиноподібних мавп є горила.

2. Самці мандрилів можуть досягати маси до 504 кг.

3. Орангутан – велика мавпа з видовженими кінцівками, вкрита рудою шерстю.    

4. Горили не люблять спати в гніздах, особливо самки.                                       

5. Широконосі мавпи (ігрунки, ревуни, павукоподібні мавпи) мають вузьку носову перетинку між носовими отворами.

6. Довгоп’яти - це невеликі тваринки, розміри яких не перевищують 16 см.

7. Харчуються носачі переважно фруктами і їстівним листям.

8.Гібони мають довгі передні кінцівки, за допомогою яких вони стрибають з гілки на гілку.

9. Ряд Примати – група ссавців, до яких належать коні, корови, носороги і зебри.

10. Представниками напівмавп є лемури.

 ВІДПОВІДІ: „+” – 1,3,6,7,8,10.      „ – „ – 2,4,5,9.

Всього: 12 балів.

VІ. Підведення підсумків.

Оцінювання навчальних досягнень учнів.

  • Що нового ви сьогодні дізналися на уроці?
  • З яким настроєм ви покидаєте урок?

VІІ. Домашнє завдання.

  1.               Прочитати §27. Підготувати звіт про нашу екскурсію, заповнивши таблицю «Різноманітність приматів».

Представники ряду

Особливості

Поширення

 

 

 

3. За бажанням скласти кросворди, ребуси.

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
20 грудня 2018
Переглядів
7809
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку