Конспект уроку та презентація з всесвітньої історії для учнів 6 класу на тему "Давній Китай"

Про матеріал

Методи, використані на уроці: пояснення вчителя;експрес–контроль; взаємоперевірка знань; самостійна дослідницька робота з підручником, робота з атласом, настінною картою і контурними картами, самоосвітня; метод «Чиста дошка»,метод «Ланцюжок» ; складання опорного конспекту, схеми.

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давній Китай

Номер слайду 2

Графічний диктант 1. Одним із найдавніших міст індійської цивілізації було місто Мохенджо-Даро. 2. У другій половині ІІ тис. до н.е. до Північної Індії увійшли племена варварів. 3. Природні умови в долині Інду були більш сприятливими для господарської діяльності, ніж в долині Гангу. 4. На чолі давньоіндійської держави стояли імператори. 5. Поділ людей на групи, здійснений богом Брахмою, називається класифікацією. 6. За гарну поведінку і гідні справи індійці могли переходити з нижчої варни до вищої. 7. Найдавніший збірник текстів, укладений на честь індійських богів, носив назву „Рігведа”. 8. Найпоширенішими релігіями у Давній Індії були буддизм та індуїзм. 9. Головні правила буддизму, проголошені Буддою були спрямовані на людяність, добро і справедливість. 10. Індійська писемність, що виникає у середині І тис. до н.е., базується на ієрогліфах. 11. Індійцям належить першість у винаході компаса. 12. Одним з найважливіших досягнень давньоіндійської культури було винайдення десяткової системи цифр.

Номер слайду 3

Перевірте! 1. + 7. + 2. - 8. + 3. + 9. + 4. - 10. - 5. - 11. - 6. - 12. +

Номер слайду 4

План уроку: Природно-географічні умови. Господарське та повсякденне життя. Давньокитайські імперії. Велика китайська стіна.

Номер слайду 5

Очікувані результати: називати час виникнення цивілізації в Китаї, появи могутніх держав за Цінь Шіхуанді; називати найвідоміших правителів Китаю; характеризувати особливості природних умов, рис господарства та суспільного життя; показувати на карті головні китайські річки, центри цивілізації, території імперій Цінь і Хань, Великий китайський мур; описувати життя і заняття китайців; визначати і пояснювати причини виникнення і занепаду держав в Китаї, будівництва Великої китайської стіни, найвідоміших народних повстань.

Номер слайду 6

1. Природно-географічні умови

Номер слайду 7

Попрацюйте з картою! 1) В якій частині світу знаходиться Китай? А в якій частині Азії? 2) Опишіть географічне положення Китаю та кліматичні особливості; 3) Визначте, як називаються найбільші річки Китаю. Де вони беруть свій початок і куди впадають? 4) Де знаходиться Велика Китайська стіна? Якою, на вашу думку, могла б бути головна причина її спорудження? 5) Знайдіть на карті і назвіть давні держави, що існували на території Китаю.

Номер слайду 8

Географічне положення Давнього Китаю Східна Азія – між морями Тихого океану і горами Тибет На північному сході – Східнокитайська рівнина Центральна частина – гористо–лісиста

Номер слайду 9

Найбільші річки Хуанхе Янцзи («жовта ріка», «блукаюча ріка») («блакитна ріка») • тропічні ліси + – чагарники • родючий лес • затоплення селищ • можливість обробки • необхідність боротьби м’якого грунту з повенями • умови для розвитку землеробства

Номер слайду 10

2. Господарське і повсякденне життя Що ми називаємо феодальними відносинами? Коли відбулось повстання «жовтих пов’язок»? Що символізує така назва?

Номер слайду 11

3. Давньокитайські імперії • Давньокитайська імперія Цінь (221 р. до н.е. – 202 р. до н.е.) • Перший імператор Цінь Шіхуанді • Проведення реформ • Велика Китайська стіна

Номер слайду 12

Глиняні фігури воїнів і коней з гробниці Цінь Шіхуанді

Номер слайду 13

Номер слайду 14

3. Давньокитайські імперії Імперія Хань (202 р. до н.е. – 220 р. н.е.) Реформи: - військова реформа - податкова реформа Великий шовковий шлях 23 р. н.е. – повстання “червонобрових”

Номер слайду 15

4. Велика китайська стіна

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Робота з хронологічними задачами 1. У 1974 році була знайдена гробниця імператора Цінь Шіхуанді. Підрахуйте, скільки часу минуло між цим відкриттям та початком правління Цінь Шіхуанді. 2. Династія Хань правила в Китаї 400 років. Визначте хронологічні рамки правління цієї династії, якщо відомо, що останній імператор династії Хань зрікся престолу у 220 р. до н.е.

Номер слайду 18

Ланцюжок “відкриття” “відкриття” “відкриття”

Номер слайду 19

Рефлексія Я вмію… Я знаю … Мене навчили … Я можу довести, що …

Номер слайду 20

Домашнє завдання 1. Опрацювати §21, конспект. 2. Виконати завдання в контурній карті. 3. Творче завдання (за бажанням) – створити модель Великої китайської стіни.

Перегляд файлу

 

 

Тема уроку: Давній Китай

 

Мета уроку:

навчальна сформувати уявлення про природногеографічні й кліматичні умови Китаю та його населення, повсякденне життя, побут та заняття; розкрити історичну необхідністьт та причини винекнення найдавнішіх китайських цивілізацій та імперій; ознайомити з найвідомішими особами китайської історії;

розвиваюча розвивати вміння аналізувати, порівнювати, висловлювати і підкріплювати фактами свою думку, працювати з різними видами джерел інформації;

виховна виховувати інтерес до вивчення історії давніх цивілізацій.

 

Тип уроку: комбінований.

 

Методи, використані на уроці: пояснення вчителя;експресконтроль; взаємоперевірка знань; самостійна дослідницька робота з підручником, робота з атласом, настінною картою і контурними картами, самоосвітня; метод «Чиста дошка»,метод «Ланцюжок» ; складання опорного конспекту, схеми.

 

Список літературних джерел:

1.Міністерство освіти і науки України. Історія України. Всесвітня історія. Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. 512 класи. КиївІрпінь: Перун, 2005. - 142 с.

2. Голованов С.О., Костирко С.В. Історія Стародавнього світу: Підруч. для 6 кл. К.:Грамота, 2006. 296с.:іл.

3. Усі уроки до курсу «Історія Стародавнього світу». 6 клас./Упоряд. Н.М.Морозова,Н.І.Харківська. Х.: Вид. група «Основа», 2006. 352 с.

4.Святокум О.Є. Історія стародавнього світу. 6 клас: Планиконспекти уроків. Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2003. 320 с.

5. Інтегрований курс історії. 6 клас. Дидактичні матеріали. Х.: Вид. група «Основа», 2006. 192 с.

6. Кожем’яка О.Л. Розробка теми «Давні Індія та Китай»// Історія та правознавство, №3536, грудень 2008.

 

 

Обладнання: історична карта «Давні Індія і Китай», атлас, підручник,       мультимедійна система, презентація до уроку.

 

 

 

Структура  уроку:

 

І. Організаційний момент (1 хв.)

 

ІІ. Перевірка засвоєння вивченого матеріалу, умінь та навичок

     Хронограф (1 хв.). Вибіркова первірка вчителем кросвордів (3 хв.). Графічний диктант та взаємоперевірка (5 хв.).

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Представлення теми та очікуваних результатів (2 хв.)

 

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Природногеографічні умови.

    Робота з картою (2 хв.). Складання опорного конспекту ( 3 хв.).

2. Господарське і повсякденне життя.

    Самостійна робота з текстом підручника. Перевірка отриманих знань за    методом «Чиста дошка» (5 хв.).

 3. Давньокитайські імперії.

    Розповідь вчителя. Складання учнями опорного конспекту (7 хв.).

4. Велика китайська стіна

    Перегляд відеоряду з подальшим обговоренням (5 хв.).

 

V. Закріплення та систематизація отриманих знань, вмінь та навичок

     Робота з хронологічними задачами (5 хв. ). Метод «Ланцюжок» (2 хв.).      Рефлексія ( 2 хв.).

 

VI. Підсумок уроку (1 хв.)

 

VII. Інструктаж з виконання домашнього завдання (1 хв.)

 

 

 

Хід уроку:

 

І. Організаційний момент

Облік відвідування учнями уроку. Перевірка готовності учнів до уроку.

 

ІІ. Перевірка засвоєння вивченого матеріалу, умінь та навичок

 

Хронограф

• Яке сьогодні число?

• А ви знаєте, що саме сьогодні… (вчитель дає історичну довідку про події, що сталися цього дня в минулому)

 

Вибіркова перевірка вчителем кросвордів, складених учнями вдома

 

Графічний диктант. Взаємоперевірка за поданим зразком з використанням мультимедійної системи

1. Одним із найдавніших міст індійської цивілізації було місто Мохенджо-Даро.                                                                                                                              (+)

2. У другій половині ІІ тис. до н.е. до Північної Індії увійшли племена варварів.                                                                                                                                            (-)

3. Природні умови в долині Інду були більш сприятливими для господарської діяльності, ніж в долині Гангу.                                                        (+)

4. На чолі давньоіндійської держави стояли імператори. (-)

5. Поділ людей на групи, здійснений богом Брахмою, називається класифікацією.                                                                                                                              (-)

6. За гарну поведінку і гідні справи індійці могли переходити з нижчої варни до вищої.                                                                                                                              (-)

7. Найдавніший збірник текстів, укладений на честь індійських богів, носив назву „Рігведа”.                                                                                                  (+)

8. Найпоширенішими релігіями у Давній Індії були буддизм та індуїзм.                                                                                                                               (+)

9. Головні правила буддизму, проголошені Буддою були спрямовані на людяність, добро і справедливість.                                                                      (+)

10. Індійська писемність, що виникає у середині І тис. до н.е., базується на ієрогліфах.                                                                                                  (-)

11. Індійцям належить першість у винаході компаса.   (-)

12. Одним з найважливіших досягнень давньоіндійської культури було винайдення десяткової системи цифр.                                                        (+)

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Представлення теми та очікуваних результатів

Очікувані результати:

• називати час виникнення цивілізації в Китаї, появи могутніх держав за Цінь Шіхуанді;

• називати найвідоміших правителів Китаю;

• характеризувати особливості природних умов, рис господарства та суспільного життя;

• показувати на карті головні китайські річки, центри цивілізації, території імперій Цінь і Хань, Великий китайський мур;

• описувати життя і заняття китайців;

• визначати і пояснювати причини виникнення і занепаду держав в Китаї, будівництва Великої китайської стіни, найвідоміших народних повстань.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Природногеографічні умови.

 

Робота з картою

Використовуючи історичну карту атласу «Давні Індія і Китай» та настінну карту, виконайте завдання.

1) В якій частині світу знаходиться Китай? А в якій частині Азії?

2) Опишіть географічне положення Китаю та кліматичні особливості;

3) Визначте, як називаються найбільші річки Китаю. Де вони беруть свій початок і куди впадають?

4) Де знаходиться Велика Китайська стіна? Якою, на вашу думку, могла б бути головна причина її спорудження?

5) Знайдіть на карті і назвіть давні держави, що існували на території Китаю.

 

Складання опорного конспекту

 

Географічне положення Давнього Китаю

 

• Східна Азія між морями Тихого океану і горами Тибет

• На північному сході Східнокитайська рівнина

• Центральна частина гористолісиста

 

Найбільші річки

                                                                                                                              

                                     Хуанхе                                Янцзи

              («жовта ріка», «блукаюча ріка»)     («блакитна ріка»)

                                                                                              тропічні ліси,                                            

             +                                                                               чагарники       

• родючий лес                       затоплення селищ                   

• можливість обробки          необхідність боротьби

  м’якого грунту                       з повенями

умови для розвитку

  землеробства

 

2. Господарське і повсякденне життя.

 

Самостійна робота з текстом підручника. Перевірка отриманих знань за методом «Чиста дошка»

Опрацювати § 21 (п.4) і відповісти на запитання:

1. Що ми називаємо феодальними відносинами?

2. Коли відбулось повстання «жовтих пов’язок»?

3. Що символізує така назва?

 

3. Давньокитайські імперії.

 

Розповідь вчителя. Складання учнями опорного конспекту

 

4. Велика китайська стіна

 

Перегляд відеоряду з подальшим обговоренням

 

V. Закріплення та систематизація отриманих знань, вмінь та навичок

 

Робота з хронологічними задачами

1. У 1974 році була знайдена гробниця імператора Цінь Шіхуанді. Підрахуйте, скільки часу минуло між цим відкриттям та початком правління Цінь Шіхуанді.

2. Династія Хань правила в Китаї 400 років. Визначте хронологічні рамки правління цієї династії, якщо відомо, що останній імператор династії Хань зрікся престолу у 220 р. до н.е.

 

Метод «Ланцюжок»

Назвіть «свої відкриття» (нова інформація), які ви отримали на уроці.

 

Рефлексія

• Я вмію…

• Я знаю …

• Мене навчили …

• Я можу довести, що …

 

VІ. Підсумок уроку

Корекція знань, виставлення оцінок.

 

VII. Домашнє завдання

1. Опрацювати §21, конспект.

2. Виконати завдання в контурній карті.

3. Творче завдання (за бажанням) створити модель Великої китайської стіни.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Озерчук Лілія Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 1 відгук
zip
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
3 грудня 2018
Переглядів
10256
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку