Комунальний заклад Сумської обласної ради –
Шосткинський ліцей-інтернат спортивного профілю
Конспект уроку
з англійської мови в 7 класі по темі:
« Тraditional Ukrainian dish – Borshch»
Підготувала
вчитель англійської мови
Лисенко К.С.
Шостка - 2019
ТЕМА: Traditional Ukrainian dish – borsch. Традиційна українська страва - борщ
МЕТА: ознайомити учнів з особливостями української кухні, обрядовим значенням їжі, пізнавальними історичними фактами, розвивати та вдосконалювати комунікативну компетенцію у типових ситуаціях; поглибити знання учнів з теми,розвивати творчі здібності учнів, формувати кулінарні навички і вміння, мовну здогадку і мовну реакцію, пізнавальну цікавість учнів, культуру спілкування в ситуації «В ресторані», виховувати культуру спілкування, інтерес до традицій українського народу, усвідомлення необхідності вивчення іноземної мови.
Обладнання: мультимедійний екран, ноутбук, проектор, наочний матеріал
Вид уроку - комбінований
Хід уроку
І. Організаційний момент
- перевірка присутніх на уроці.
- перевірка наявності необхідних речей для уроку.
Вчитель: Dear friends. I`m very glad to meet you here and welcome to the lesson about Ukrainian traditional food and meal. (Показ відеоролика)
«Мікрофон»
1) Do you help parents? Чи допомагаєте ви батькам ?
2) What do you like to do in the house? Що ти любиш робити в будинку
3) Do you like to cook? Ви любите готувати?
4) Who prepares dinner in your families? Хто готує вечерю у ваших родинах?
5) Do you like Ukrainian national dishes? Вам подобаються українські національні страви?
6) Which of them do you know? Які з них ви знаєте?
7) What is your favorite national dish? Яка улюблена національна страва?
So, you like and know and taste our national cuisine. I'm very glad to hear it. So we're starting.
Отже, вам подобається і ви знаєте та смакуєте страви нашої національної кухні. Я дуже рада це почути. Отже, ми починаємо.
ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів
На уроці ми розглянемо дуже важливу для кожної людини тему про харчування. Потреба в їжі та воді належить до основних людських потреб. Їжа впливає на фізичне, психологічне й соціальне благополуччя кожної людини та на стан її здоров’я. Україна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв та їх високими смаковими й поживними властивостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
Завдання 1
Ukraine has always been famous for its cuisine. Her dishes were known far beyond the country. This is due primarily to their high taste and nutritional properties, the variety of products used and the method of culinary processing.
Ukrainian cuisine is characterized by a variety of cooking methods.
And who do you know?Україна завжди славилася своєю кухнею. Її страви були відомі далеко за межами країни. Це обумовлено перш за все їх високими смаковими і поживними властивостями, різноманітністю використовуваних продуктів і способом кулінарної обробки.
Для української кухні характерні різноманітні способи приготування їжі.
А які знаєте ви?
Відповіді учнів: (смаження, тушкування, варіння, запікання)-( frying, stewing, cooking, baking)
Вчитель . (кроссворд ) (Додаток 1)
Look at the blackboard. Find the titles of Ukrainian dishes in the crossword.
(11 words: kutia, holubtsi, uzvar, varenyky, halushky, borshch, pampushky, hrechanyky, kulish, salo, kapusniak)
W |
K |
A |
P |
U |
S |
N |
I |
A |
K |
P |
M |
K |
U |
L |
I |
S |
H |
D |
Z |
A |
H |
R |
Z |
L |
S |
A |
B |
W |
C |
M |
O |
Z |
V |
X |
P |
R |
T |
N |
M |
P |
L |
H |
A |
L |
U |
S |
H |
K |
Y |
U |
U |
N |
R |
D |
Q |
W |
A |
U |
T |
S |
B |
O |
R |
S |
C |
H |
J |
T |
X |
H |
T |
W |
F |
I |
L |
O |
O |
I |
T |
K |
S |
A |
L |
O |
S |
E |
Q |
A |
A |
Y |
I |
V |
A |
R |
E |
N |
Y |
K |
Y |
H |
R |
E |
C |
H |
A |
N |
Y |
K |
Y |
And what English national dishes do you know?- А які англійські національні страви ви знаєте
Пиріг з пюре (Pie and Mash) , Уельські грінки з сиром (Welsh Rarebit), Пиріг із свининою і рулет з ковбасою та (Pork Pie and Sausage Roll), Тістечка Еклс (Eccles Cake)
Завдання 2
Вчитель:
Do you know, what do we need to do the first to prepare the Borsch
Вчитель з учнями складає список продуктів, необхідних для приготування борщу (використання наочного матеріалу).
Завдання 3
За допомоги наочного матеріалу, учні повторюють з вчителем які саме процеси ми виконуємо на кухні (впр.1 с.75)
Знайти відповідність:
(boil, mix, slice, cut, mash, fry, chop, peel)
(малюнки з виконанням дії) додаток 2
Завдання 4
Приготування борщу.
Вчитель роздає учням рецепт борщу , але дії в ньому переплутані. Завдання учнів відновити рецепт приготування борцу в правильному порядку. (додаток 3)
BORSCH: CLASSICAL RECIPE
The first dish of Ukrainian cuisine
Ingredients:
For broth:
water - 1.5-2 liters;
pork or beef - 400 grams.
For roasting:
beets - 2 pieces. (small);
carrots - 1 piece;
onions - 3 pieces. (average);
tomato paste - 2 tablespoons .;
sunflower oil - 4-5 tablespoons .;
For borsch:
white cabbage fresh - 300 grams;
potatoes - 5 pieces. (average);
salt, black pepper, bay leaf, greens to taste.
To submit:sour cream - 1 tbsp. l. (In each plate);green
How to cook borsch
Step 1. Cook the broth
Pour 1.5-2 liters of water into a 3 liter pan. Lay the meat and set over medium heat. Before boiling, remove the foam as soon as the broth boils, cover the pot and simmer for an hour and a half.
Step 2. Make the fry
We wash and clean beets, carrots and onions. Grind the beets on a large grater and the carrots on a medium grater. Cut the onion into cubes.
On a medium heat in a frying pan heat the oil, pour onions and carrots there, fry for 5 minutes. Add the beets.
Fry the vegetables for another 5 minutes, add the tomato paste, stir and fry for another 5-7 minutes.
Step 3. Boil borsch
Remove the meat from the broth and toss the shredded cabbage into the broth until cool. After 5-10 minutes, add the chopped potatoes. Separate the meat from the bone and dice. Turn the meat into borsch, salt it and add the roast. Mix the borscht, put the bay leaf and finely chopped greens, cover and cook for another 5-7 minutes.
Borsch is ready! Serve borsch with sour cream, garlic pampushkas and greens.
БОРЩ: КЛАСИЧНИЙ РЕЦЕПТ
Перша страва української кухні
Що взяти для борщу – інгредієнти:
Для бульйону:
Для засмаження:
Для борщу:
Для подачі:
Як приготувати борщ
Крок 1. Варимо бульйон
У 3-х літрову каструлю наливаємо 1,5-2 літра води. Закладаємо м’ясо ставимо на середній вогонь. Перед закипанням знімаємо піну, як тільки бульйон закипить, накриваємо каструлю кришкою і варимо на повільному вогні годину-півтори.
Крок 2. Робимо зажарку
Миємо і чистимо буряк, моркву і цибуля. Буряк натираємо на крупній тертці, а моркву – на середній. Цибулю нарізаємо кубиками.
На середньому вогні в сковороді розігріваємо олію, висипаємо туди цибулю і моркву, смажимо 5 хвилин. Додаємо буряк.
Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо і смажимо все ще 5-7 хвилин.
Крок 3. Варимо борщ
З бульйону виймаємо м’ясо і, поки воно остигає, кидаємо в бульйон нашатковану капусту. Через 5-10 хвилин додайте нарізану соломкою картоплю. Відокремлюємо м’ясо від кістки і нарізаємо кубиками. Повертаємо м’ясо в борщ, солимо його і додаємо зажарку. Перемішуємо борщ, кладемо лавровий лист і дрібно посічену зелень, накриваємо кришкою і варимо все ще 5-7 хвилин.
Борщ готовий! Подаємо борщ зі сметаною, папушками з часником і зеленню.
V.Підсумки уроку
Додаток 1
W |
K |
A |
P |
U |
S |
N |
I |
A |
K |
P |
M |
K |
U |
L |
I |
S |
H |
D |
Z |
A |
H |
R |
Z |
L |
S |
A |
B |
W |
C |
M |
O |
Z |
V |
X |
P |
R |
T |
N |
M |
P |
L |
H |
A |
L |
U |
S |
H |
K |
Y |
U |
U |
N |
R |
D |
Q |
W |
A |
U |
T |
S |
B |
O |
R |
S |
C |
H |
J |
T |
X |
H |
T |
W |
F |
I |
L |
O |
O |
I |
T |
K |
S |
A |
L |
O |
S |
E |
Q |
A |
A |
Y |
I |
V |
A |
R |
E |
N |
Y |
K |
Y |
H |
R |
E |
C |
H |
A |
N |
Y |
K |
Y |
Додаток 2
Додаток 3
peel
boil
mash
cut
chop
fry
slice
oil