Конспект уроку з біології для 8 класу на тему: "Хвороби шлунково-кишкового тракту"

Про матеріал

Методична розробка складена відповідно до чинної програми з біології для 8 класу загальноосвітніх шкіл. Містить варіанти поточних оцінювань, елементи проблемного навчання, додаткові завдання для розвитку пізнавальної активності учнів. Розробка може бути використана вчителями біології для підготовки до уроків по темі «Травлення».

Перегляд файлу

ТЕМА. ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ТА ЇХНЯ ПРОФІЛАКТИКА

Мета уроку:

  • ознайомити учнів з основними хворобами шлунково-кишкового тракту;
  • сконцентрувати увагу на профілактичних заходах щодо запобігання шлунково-кишковим захворюванням;
  • розкрити негативне значення алкоголю, тютюну, наркотичних речовин на органи травної системи;
  • розвивати інтерес учнів до біології, уміння аналізувати, робити висновки та узагальнення, творчі здібності учнів;
  • формувати засади здорового способу життя.

Обладнання та матеріали: комп’ютер, ППЗНП «Бібліотека електронних наочностей 6-11», таблиця «Будова травної системи»; муляжі, роздаткові картки, фрагмент фільма «Тіло людини», сигнальні картки.

Хід уроку   

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності

1.  Метод спрямованого опитування:

  1. Які особливості будови шлунка пов’язані з його функціями?
  2. Які особливості будови кишечника пов’язані з його функціями?
  3. Яку роль грає мікрофлора кишечника у процесах травлення і в обміні речовин?
  4. Перелічіть речовини, що беруть участь у травленні. Де вони ут­ворюються і за яких умов функціонують?
  5. Як відбувається нервова регуляція процесів травлення?

2.  Конкурс «Так чи Ні»

  1. Процес травлення відбувається за допомогою травних соків.
  2. На процес травлення впливають слинні залози.
  3. До складу зуба входить м'язова тканина.
  4. До складу пульпи, яка заповнює порожнину зуба, входить сполу­чна тканина.

 

  1. На стан зубів впливає вживання гарячої їжі.
  2. На процес травлення в ротовій порожнині впливає фермент лізоцим.

 

  1. До складу шлункового соку входить фермент пепсин.
  2. На процес травлення впливає соляна кислота, яка міститься у складі шлункового соку.
  3. У кишечнику людини проживає понад 250 видів бактерій.
  4. Підшлункова залоза впливає на процес травлення.
  5. Печінка належить до залоз внутрішньої секреції.
  6. Печінка належить до залоз зовнішньої секреції.
  7. У товстому кишечнику відбувається всмоктування.
  8. Мікрофлора кишечника бере участь в обміні речовин.
  9. Підшлунковий сік починає виділятися через 20 хвилин після вживання їжі.
  10. Жувальну гумку можна жувати тільки 10 хвилин після вживання їжі.

3. Індивідуальна робота з роздатковими картками.

 «Мікрофон»

  •                  Чи можуть виникати захворювання органів травлення і до чого це може призвести?
  •                  Як можна класифікувати захворювання органів травлення? /Загальні хвороби травного тракту, харчові отруєння, інфекційні хвороби травної системи, інвазійні хвороби шлунково-кишкового тракту./

Захворювання шлунково-кишкового тракту посідають друге місце після серцево-судинних хвороб. Трапляються вони і в молодому віці. Причини більшості захворювань шлунково-кишкового тракту зале­жать в основному від самої людини, від способу її життя. Тому треба знати основні шлунково-кишкові хвороби та як їм можна запобігти.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Презентація учнівських робіт, випереджальне завдання

  1. Загальні хвороби травного тракту, харчові отруєння;
  2. інфекційні хвороби травної системи;
  3. інвазійні хвороби шлунково-кишкового тракту.

2. Шкідливий вплив алкоголю, тютюну, наркотичних, токсичних речовин на органи травної системи. Шкідливий вплив продуктів побутової хімії на шлунково-кишковий тракт. (Демонстрація відеофрагментів, колективне обговорення)

Притча

Одного разу до купців, які про­давали тютюн і занадто розхвалю­вали свій товар, підійшов мудрець. Він сказав: «Крім усіх тих «чудо­вих» якостей, які ви розхвалюєте, у тютюну є ще три: до хати курця не зайде злодій, його не вкусить собака, і він ніколи не постаріє».

Купці із задоволенням вислу­хали старого, але попросили по­яснити ці якості. І мудрець по­яснив.

Проблемне запитання

  • Що, на вашу думку, мав на увазі мудрець?

(Злодій не прийде до курця, бо той багато грошей віддасть за тютюн і стане бідним, а в бідного нічого красти. Крім того, через куріння він буде весь час кашляти, а злодій не зайде в дім до людини, яка не спить. Че­рез кілька років куріння людина заслабне, в неї почнуть боліти ноги і вона ходитиме з палицею. А який собака вкусить людину, у якої в руці палиця? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, бо пом­ре молодим...)

ІV. Закріплення знань учнів (Робота в малих групах. Дидактична гра «Медичний консиліум»)

Завдання: за ситуативною карткою встановити діагноз хворому. Відповідь аргументувати. Запропонувати профілактичні дії щодо запобігання даного захворювання.

Ситуація 1. Швидка допомога була викликана хворому додому. Хворий скаржився на біль під грудьми у череві, нудотою, блюванням, проносом; головний біль, підви­щення температури, озноб. Спо­стерігалися явища збудження сер­цево-судинної та нервової систем.

Зясувалося, що хворий тільки-но повернувся з «тихого полювання» і ласував власноруч приготованою юшкою з опеньками. Чи могли гриби стати причиною хвороби? Як що так, то якої? /харчове отруєння/

Ситуація 2. До лікарні потрапила родина з гострим отруєнням. У всіх спостерігалося важке дихання, задуха, спазм дихальних шляхів. Люди скаржилися на погіршення зору та сухість у горлі. Зіниці  у людей були розширені, спостерігалися явища пригнічення серцево-судинної та нервової систем. Зясувалося, що в їжу вони вживали мясні консерви домашнього приготування. Чи могли консерви стати причиною хвороби? Якщо так, то якої? /ботулізм/

Ситуація 3. До лікарні привезли дворічну дитину. У розмові з мамою було з’ясовано, що у малюка часті рідкі випорожнення з домішками слизу і крові, біль у животі, підвищена температура, озноб. Під час бактеріального лабораторного дослідження у випорожненнях був виявлений одноклітинний організм без ядра. Яке захворювання діагностували лікарі? /дизентерія/

Ситуація 4. До інфекційної лікарні потрапив чоловік із скаргами на біль у горлі, нудоту, блювання, підвищення температури тіла. Було з’ясовано, що сеча хворого потемнішала, кал став практично знебарвлений, з’явилася жовтяниця. Яке захворювання діагностували лікарі? /хвороба Боткіна (вірусний гепатит)/

Ситуація 5. До хірургічного відділення швидка привезла хворого із скаргами на гострий біль праворуч знизу живота, підвищення температури тіла до 380, ознобом, нудотою та блюванням. Яке захворювання діагностували лікарі? /гострий апендицит/

Ситуація 6. Хворий юнак звернувся до лікаря зі скаргою на біль в ділянці живота, розлад травлення, зниже­ний апетит, постійну нудоту, іноді блювання, неспокійний сон.                       До­слідження фекалій результатів не дало. Було встановлено, що хло­пець полюбляє купатись у ставку біля будинку його бабусі. Яка причина таких проявів хвороби? /Аскаридоз/

Ситуація 7. Хворі звернулися  до лікаря зі скаргами на слабкість, нудоту, здуття живота, напіврідке випо­рожнення кілька разів на добу. Було з’ясовано, що нещодавно вони готували шашлик зі свинини і з задоволенням ласували ще не просмаженими шматочками м’яса. При лабораторному дослідженні були  виявлені черви завдовжки до 2 м. Чи було не просмажене м'ясо причиною хвороби? Якщо так, то якої. /Свинячий цип'як/

Додаткові завдання:

  1. Яку дієту ви рекомендували б людині, в якої видалено жовчний міхур? Відповідь обгрунтуйте.
  2. Заповніть таблицю «Хвороби органів травлення»:

Назва хвороби

Причина

Симптоми

Ускладнення

Лікування

 

 

 

 

 

V. Підсумок уроку

Інтерактивна вправа «Дерево рішень» Щоб запобігти захворюванням органів шлунково-кишкового тракту, треба …

ВИСНОВКИ

До хвороб шлунково-кишкового тракту належать харчові отруєння небактеріальної природи: отруєння харчовими продуктами, грибами, ягодами; бактеріальної природи: сальмонельоз, ботулізм; інфекційні захворювання: дизентерія, хвороба Боткіна, холера;              глис­тяні: аскаридоз тощо. Цим захворюванням можна запобігти, дотримуючись профілактичних заходів, насамперед правил особистої гігієни.

Домашнє завдання: опрацювати § 37, відповісти на запитання:

1 .Що є причиною харчових отруєнь? 2. Які дії необхідно виконати при харчових отруєннях? 3. Які хвороби шлунково-кишкового тракту ви знаєте? Охарактеризуйте їх. 3. Які є засоби профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту?

ЗАВДАННЯ

Заповніть у робочих зошитах таблицю «Причини і профілактика шлунково-кишкових захворювань»:

Захворювання

Причини

Профілактика

Творче завдання: знайдіть прислів’я та приказки на тему «Їжа» та оформіть свою роботу у вигляді малюнків.

 

 

 

ДОДАТОК

Загальні хвороби.

Гастрит — запалення шлунка. Причина: вживання неякісних продуктів харчування, гострої та жирної їжі, алкоголю, дуже гаря­чої або холодної їжі.

Дуоденіт зараження дванад­цятипалої кишки. Причина: вжи­вання неякісних продуктів харчу­вання, гострої та жирної їжі, ал­коголю, дуже гарячої або холод­ної їжі.

Панкреатит запалення підшлункової залози. Причина: запалення жовчного міхура та жовчокам'яна хвороба.

Гепатит запалення печінки. Причини: вірус гепатиту груп А, В, С; дизентерійна амеба; токсичні речовини.

Холецистит запалення жовч­ного міхура. Причина: густа, в'яз­ка жовч, жовчні камені, які при­зводять до застійних явищ, що ускладнюються різноманітною інфекцією.

Апендицит запалення черво­подібного відростка. Причини: потрапляння чужорідних тіл (на­сіння, зернятка), глистна інвазія, інфекція.

Харчові отруєння.

Приготування їжі з недоброякісних про­дуктів, а також вживання несвіжої їжі призводять до харчових от­руєнь. Харчові отруєння можуть спричинюватися потраплянням з їжею отруйних продуктів бактеріальної або небактеріальної приро­ди. Отруєння небактеріальної природи виникають внаслідок вживання продуктів, отруйних за своєю природою (наприклад, от­руйні гриби, ягоди, отруєння препаратами побутової хімії.). Як правило, харчові отруєння супроводжуються такими симпто­мами: болем під грудьми у череві, нудотою, блюванням, проносом; з'являється головний біль, підви­щення температури, озноб, іноді виникають судоми м'язів, марен­ня. При отруєннях уражуються різні органи і системи, зокрема нервова. В одних випадках спо­стерігаються явища збудження сер­цево-судинної та нервової систем, в інших явища пригнічення.

Перша допомога у разі отруєнь повинна бути спрямована на ви­далення з організму людини не­доброякісної їжі, залишків грибів і рослин. Викликавши швидку допомогу, необхідно:

  • промити шлунок дати лю­дині випити підряд 5—6 склянок слабкого (рожевого) розчину пер­манганату калію, а потім, по­дразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глот­ки, викликати блювання. Так вар­то зробити кілька разів.
  • промити кишечник увести через задній прохід близько 1 л теп­лої води з допомогою клізми. Воду вводять повільно і залишають по­терпілого лежати на боці 5—10 хв.

У випадку уражень обпікаючи­ми речовинами (оцтова есенція, кислота) блювання викликати не можна. Потерпілому необхідно дати випити молока.

До групи бактеріальних харчових отруєнь належать захворю­вання, спричинювані токсичною дією мікроорганізмів, які потрапи­ли до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продукта­ми внаслідок порушення санітарних норм їхнього зберігання, перевезення й технології виробництва. Серед таких харчових от­руєнь найпоширенішими є сальмонельоз і ботулізм.

Сальмонельоз - гостре інфекційне захворювання, що спричи­нюється бактеріями роду сальмонел. Джерелом інфекції є хворі та здорові (бактеріоносії) тварини і людина. Сальмонели - постійні меш­канці кишечника багатьох тварин. Зараження людини відбувається при вживанні забрудненої їжі (головним чином м'яса і м'ясних про­дуктів, молока і молочних продуктів, яєць) або води. Якщо заражені цими бактеріями продукти потрапляють до організму людини, роз­вивається важке отруєння усього шлунково-кишкового тракту.

Ботулізм - гостра інфекційна хвороба, до якої призводить ток­син бактерії - паличка ботулізму.

Отруєння спостерігається після вживання м'ясних продуктів, ово­чевих і рибних консервів, ковбаси, солоної і копченої риби та інших продуктів, інфікованих збудником ботулізму. Особливо небезпечні консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилі­зацію. Ці бактерії виробляють сильну отруту (токсини). Споживання навіть 5 г інфікованого продукту може призвести до смерті людини.

Дизентерія є досить поширеною інфекційною хворобою, що спричинюється дизентерійною паличкою. Джерелом інфекції є хворі на дизентерію люди, а також люди, які є носіями збудників інфекції. Збудники дизентерії досить стійкі в зовнішньому середовищі, де можуть зберігати свою життєдіяльність до З0 днів. Водночас вони чутливі до сонячного світла (під його дією вони гинуть через З0 хви­лин) та до кип'ятіння. Зараження дизентерією відбувається через вживання інфікованих продуктів (особливо молока, води), через предмети, забруднені випорожненнями хворого. У хворого здебіль­шого спостерігаються біль у животі, пронос зі слизом і кров'ю, підви­щення температури, зниження апетиту, слабкість. У важких випад­ках - судоми, втрата свідомості.

Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит (від грец. гепар - пе­чінка) - це гостра інфекційна хвороба, за якої переважно уражаєть­ся печінка, виникає її тяжке запалення. Спричиняє її вірус. Люди­на заражається через забруднені випорожненнями хворих харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Переносниками вірусу гепатиту є також мухи. Захворювання починається через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму і виявляється болем у горлі, кволістю, нудотою, блюванням, підвищенням температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через декілька днів з'яв­ляється жовтяниця.

Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі печінко­вих клітин і порушення всіх функцій печінки. Інфекційне поход­ження цього захворювання вперше довів видатний російський те­рапевт і вчений С.П.Боткін (1832-1889).

Холера - особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується загальним отруєнням організму. Холера характе­ризується надзвичайно високою заразністю і смертністю. Джерело інфекції - хворі на холеру, а також носії збудника інфекції. Збудни­ком холери є холерний вібріон. Холерні вібріони досить стійкі. Так, у молоці та інших харчових продуктах вони зберігаються від 7 до 14 діб, а у відкритих водоймах - кілька місяців. Зараження холерою відбувається при вживанні заражених сирої води, харчових про­дуктів, а також через брудні руки після контакту з хворим. Поши­рюють холерну інфекцію, як і інші інфекції, мухи.

Таким чином, у більшості випадків причиною поширення інфек­ційних хвороб є порушення елементарних правил гігієни харчуван­ня й особистої гігієни.

Людей, хворих на інфекційні хвороби, госпіталізують, а приміщен­ня, де вони знаходилися, та їхні речі обов'язково дезінфікують.

Поряд із шлунково-кишковими інфекціями часто трапляються й глистяні захворювання, особливо у дітей.

Глистяні захворювання спричинюються гельмінтами (черва­ми). Найпоширенішими серед них є аскариди, волосоголовці, гос­трики (зараження відбувається через грунт, воду, їжу та предмети, забруднені їхніми яйцями), ціп'яки, широкий стьожак (зараження відбувається при вживанні сирого, погано прожареного чи проваре­ного м'яса або риби). Глистяні захворювання призводять до висна­ження, недокрів'я; продукти життєдіяльності глистів впливають на нервову систему, органи кровотворення, травлення. Порушується сон, апетит, виникає головний біль, швидка втома.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Перед їжею завжди потрібно мити руки з милом; треба їсти чисто вимиті овочі й фрукти; їжу слід тримати закритою, щоб на неї не потрапив пил і не сідали мухи; не можна пити сирої води; потрібно їсти добре проварені або прожарені м'ясо й рибу; не

слід вживати грибів, які вам не відомі.
 

Картка 1.

Заповніть таблицю, використовуючи перелічені назви ферментів: амілаза, трипсин, пепсин, мальтаза, ліпаза.

Відділ травної системи

Ферменти

Ротова порожнина

Шлунок

Підшлункова залоза

 

Картка 2.

Відповідно до наведених у таблиці органів впишіть літери, що відповідають процесам, які в них відбуваються: А. Розщеплення білків. Б. Розщеплення жирів. В. Розщеплення вуглеводів.

Ротова порожнина

Шлунок

Тонкий кишечник

Товстий кишечник

Картка 3.

  1. У ротовій порожнині їжа ______________________________________________________.
  2. Кінцевим продуктом розщеплення вуглеводів у травній системі є __________________.
  3. Надлишок жирів відкладається про запас під ____________________________________ та між внутрішніми органами.
  4. Кінцевим продуктом розщеплення білків у травній системі є ______________________.
  5. При розщепленні 1 г жирів в організмі людини вивільняється в ________ рази більше енергії, ніж 1 г вуглеводів.
  6. Кінцевим продуктом розщеплення жирів у травній системі є ______________________.
  7. У дванадцятипалій кишці остаточно розщеплюються _____________________________.
  8. У лімфу з тонкого кишечнику всмоктуються _____________________________________.
  9. У печінці міститься запас ______________________________________________________.
  10. Центр шлункового соковиділення розташований _________________________________.
  11. Шлунковий сік містить ферменти: _____________________________________________.

 

doc
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
5060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку