Методична розробка складена відповідно до чинної програми з біології для 8 класу загальноосвітніх шкіл. Містить варіанти поточних оцінювань, елементи проблемного навчання, додаткові завдання для розвитку пізнавальної активності учнів. Розробка може бути використана вчителями біології для підготовки до уроків по темі «Травлення».
ТЕМА. ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ТА ЇХНЯ ПРОФІЛАКТИКА
Мета уроку:
Обладнання та матеріали: комп’ютер, ППЗНП «Бібліотека електронних наочностей 6-11», таблиця «Будова травної системи»; муляжі, роздаткові картки, фрагмент фільма «Тіло людини», сигнальні картки.
Хід уроку
І. Організаційний етап
II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності
1. Метод спрямованого опитування:
2. Конкурс «Так чи Ні»
3. Індивідуальна робота з роздатковими картками.
«Мікрофон»
Захворювання шлунково-кишкового тракту посідають друге місце після серцево-судинних хвороб. Трапляються вони і в молодому віці. Причини більшості захворювань шлунково-кишкового тракту залежать в основному від самої людини, від способу її життя. Тому треба знати основні шлунково-кишкові хвороби та як їм можна запобігти.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
1. Презентація учнівських робіт, випереджальне завдання
2. Шкідливий вплив алкоголю, тютюну, наркотичних, токсичних речовин на органи травної системи. Шкідливий вплив продуктів побутової хімії на шлунково-кишковий тракт. (Демонстрація відеофрагментів, колективне обговорення)
Притча
Одного разу до купців, які продавали тютюн і занадто розхвалювали свій товар, підійшов мудрець. Він сказав: «Крім усіх тих «чудових» якостей, які ви розхвалюєте, у тютюну є ще три: до хати курця не зайде злодій, його не вкусить собака, і він ніколи не постаріє».
Купці із задоволенням вислухали старого, але попросили пояснити ці якості. І мудрець пояснив.
Проблемне запитання
(Злодій не прийде до курця, бо той багато грошей віддасть за тютюн і стане бідним, а в бідного нічого красти. Крім того, через куріння він буде весь час кашляти, а злодій не зайде в дім до людини, яка не спить. Через кілька років куріння людина заслабне, в неї почнуть боліти ноги і вона ходитиме з палицею. А який собака вкусить людину, у якої в руці палиця? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, бо помре молодим...)
ІV. Закріплення знань учнів (Робота в малих групах. Дидактична гра «Медичний консиліум»)
Завдання: за ситуативною карткою встановити діагноз хворому. Відповідь аргументувати. Запропонувати профілактичні дії щодо запобігання даного захворювання.
Ситуація 1. Швидка допомога була викликана хворому додому. Хворий скаржився на біль під грудьми у череві, нудотою, блюванням, проносом; головний біль, підвищення температури, озноб. Спостерігалися явища збудження серцево-судинної та нервової систем.
З’ясувалося, що хворий тільки-но повернувся з «тихого полювання» і ласував власноруч приготованою юшкою з опеньками. Чи могли гриби стати причиною хвороби? Як що так, то якої? /харчове отруєння/
Ситуація 2. До лікарні потрапила родина з гострим отруєнням. У всіх спостерігалося важке дихання, задуха, спазм дихальних шляхів. Люди скаржилися на погіршення зору та сухість у горлі. Зіниці у людей були розширені, спостерігалися явища пригнічення серцево-судинної та нервової систем. З’ясувалося, що в їжу вони вживали м’ясні консерви домашнього приготування. Чи могли консерви стати причиною хвороби? Якщо так, то якої? /ботулізм/
Ситуація 3. До лікарні привезли дворічну дитину. У розмові з мамою було з’ясовано, що у малюка часті рідкі випорожнення з домішками слизу і крові, біль у животі, підвищена температура, озноб. Під час бактеріального лабораторного дослідження у випорожненнях був виявлений одноклітинний організм без ядра. Яке захворювання діагностували лікарі? /дизентерія/
Ситуація 4. До інфекційної лікарні потрапив чоловік із скаргами на біль у горлі, нудоту, блювання, підвищення температури тіла. Було з’ясовано, що сеча хворого потемнішала, кал став практично знебарвлений, з’явилася жовтяниця. Яке захворювання діагностували лікарі? /хвороба Боткіна (вірусний гепатит)/
Ситуація 5. До хірургічного відділення швидка привезла хворого із скаргами на гострий біль праворуч знизу живота, підвищення температури тіла до 380, ознобом, нудотою та блюванням. Яке захворювання діагностували лікарі? /гострий апендицит/
Ситуація 6. Хворий юнак звернувся до лікаря зі скаргою на біль в ділянці живота, розлад травлення, знижений апетит, постійну нудоту, іноді блювання, неспокійний сон. Дослідження фекалій результатів не дало. Було встановлено, що хлопець полюбляє купатись у ставку біля будинку його бабусі. Яка причина таких проявів хвороби? /Аскаридоз/
Ситуація 7. Хворі звернулися до лікаря зі скаргами на слабкість, нудоту, здуття живота, напіврідке випорожнення кілька разів на добу. Було з’ясовано, що нещодавно вони готували шашлик зі свинини і з задоволенням ласували ще не просмаженими шматочками м’яса. При лабораторному дослідженні були виявлені черви завдовжки до 2 м. Чи було не просмажене м'ясо причиною хвороби? Якщо так, то якої. /Свинячий цип'як/
Додаткові завдання:
Назва хвороби |
Причина |
Симптоми |
Ускладнення |
Лікування |
|
|
|
|
|
V. Підсумок уроку
Інтерактивна вправа «Дерево рішень» Щоб запобігти захворюванням органів шлунково-кишкового тракту, треба …
ВИСНОВКИ
До хвороб шлунково-кишкового тракту належать харчові отруєння небактеріальної природи: отруєння харчовими продуктами, грибами, ягодами; бактеріальної природи: сальмонельоз, ботулізм; інфекційні захворювання: дизентерія, хвороба Боткіна, холера; глистяні: аскаридоз тощо. Цим захворюванням можна запобігти, дотримуючись профілактичних заходів, насамперед правил особистої гігієни.
Домашнє завдання: опрацювати § 37, відповісти на запитання:
1 .Що є причиною харчових отруєнь? 2. Які дії необхідно виконати при харчових отруєннях? 3. Які хвороби шлунково-кишкового тракту ви знаєте? Охарактеризуйте їх. 3. Які є засоби профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту?
ЗАВДАННЯ
Заповніть у робочих зошитах таблицю «Причини і профілактика шлунково-кишкових захворювань»:
Захворювання |
Причини |
Профілактика |
Творче завдання: знайдіть прислів’я та приказки на тему «Їжа» та оформіть свою роботу у вигляді малюнків.
ДОДАТОК
Загальні хвороби.
Гастрит — запалення шлунка. Причина: вживання неякісних продуктів харчування, гострої та жирної їжі, алкоголю, дуже гарячої або холодної їжі.
Дуоденіт — зараження дванадцятипалої кишки. Причина: вживання неякісних продуктів харчування, гострої та жирної їжі, алкоголю, дуже гарячої або холодної їжі.
Панкреатит — запалення підшлункової залози. Причина: запалення жовчного міхура та жовчокам'яна хвороба.
Гепатит — запалення печінки. Причини: вірус гепатиту груп А, В, С; дизентерійна амеба; токсичні речовини.
Холецистит — запалення жовчного міхура. Причина: густа, в'язка жовч, жовчні камені, які призводять до застійних явищ, що ускладнюються різноманітною інфекцією.
Апендицит — запалення червоподібного відростка. Причини: потрапляння чужорідних тіл (насіння, зернятка), глистна інвазія, інфекція.
Харчові отруєння.
Приготування їжі з недоброякісних продуктів, а також вживання несвіжої їжі призводять до харчових отруєнь. Харчові отруєння можуть спричинюватися потраплянням з їжею отруйних продуктів бактеріальної або небактеріальної природи. Отруєння небактеріальної природи виникають внаслідок вживання продуктів, отруйних за своєю природою (наприклад, отруйні гриби, ягоди, отруєння препаратами побутової хімії.). Як правило, харчові отруєння супроводжуються такими симптомами: болем під грудьми у череві, нудотою, блюванням, проносом; з'являється головний біль, підвищення температури, озноб, іноді виникають судоми м'язів, марення. При отруєннях уражуються різні органи і системи, зокрема нервова. В одних випадках спостерігаються явища збудження серцево-судинної та нервової систем, в інших — явища пригнічення.
Перша допомога у разі отруєнь повинна бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів і рослин. Викликавши швидку допомогу, необхідно:
У випадку уражень обпікаючими речовинами (оцтова есенція, кислота) блювання викликати не можна. Потерпілому необхідно дати випити молока.
До групи бактеріальних харчових отруєнь належать захворювання, спричинювані токсичною дією мікроорганізмів, які потрапили до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продуктами внаслідок порушення санітарних норм їхнього зберігання, перевезення й технології виробництва. Серед таких харчових отруєнь найпоширенішими є сальмонельоз і ботулізм.
Сальмонельоз - гостре інфекційне захворювання, що спричинюється бактеріями роду сальмонел. Джерелом інфекції є хворі та здорові (бактеріоносії) тварини і людина. Сальмонели - постійні мешканці кишечника багатьох тварин. Зараження людини відбувається при вживанні забрудненої їжі (головним чином м'яса і м'ясних продуктів, молока і молочних продуктів, яєць) або води. Якщо заражені цими бактеріями продукти потрапляють до організму людини, розвивається важке отруєння усього шлунково-кишкового тракту.
Ботулізм - гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії - паличка ботулізму.
Отруєння спостерігається після вживання м'ясних продуктів, овочевих і рибних консервів, ковбаси, солоної і копченої риби та інших продуктів, інфікованих збудником ботулізму. Особливо небезпечні консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилізацію. Ці бактерії виробляють сильну отруту (токсини). Споживання навіть 5 г інфікованого продукту може призвести до смерті людини.
Дизентерія є досить поширеною інфекційною хворобою, що спричинюється дизентерійною паличкою. Джерелом інфекції є хворі на дизентерію люди, а також люди, які є носіями збудників інфекції. Збудники дизентерії досить стійкі в зовнішньому середовищі, де можуть зберігати свою життєдіяльність до З0 днів. Водночас вони чутливі до сонячного світла (під його дією вони гинуть через З0 хвилин) та до кип'ятіння. Зараження дизентерією відбувається через вживання інфікованих продуктів (особливо молока, води), через предмети, забруднені випорожненнями хворого. У хворого здебільшого спостерігаються біль у животі, пронос зі слизом і кров'ю, підвищення температури, зниження апетиту, слабкість. У важких випадках - судоми, втрата свідомості.
Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит (від грец. гепар - печінка) - це гостра інфекційна хвороба, за якої переважно уражається печінка, виникає її тяжке запалення. Спричиняє її вірус. Людина заражається через забруднені випорожненнями хворих харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Переносниками вірусу гепатиту є також мухи. Захворювання починається через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму і виявляється болем у горлі, кволістю, нудотою, блюванням, підвищенням температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через декілька днів з'являється жовтяниця.
Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі печінкових клітин і порушення всіх функцій печінки. Інфекційне походження цього захворювання вперше довів видатний російський терапевт і вчений С.П.Боткін (1832-1889).
Холера - особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується загальним отруєнням організму. Холера характеризується надзвичайно високою заразністю і смертністю. Джерело інфекції - хворі на холеру, а також носії збудника інфекції. Збудником холери є холерний вібріон. Холерні вібріони досить стійкі. Так, у молоці та інших харчових продуктах вони зберігаються від 7 до 14 діб, а у відкритих водоймах - кілька місяців. Зараження холерою відбувається при вживанні заражених сирої води, харчових продуктів, а також через брудні руки після контакту з хворим. Поширюють холерну інфекцію, як і інші інфекції, мухи.
Таким чином, у більшості випадків причиною поширення інфекційних хвороб є порушення елементарних правил гігієни харчування й особистої гігієни.
Людей, хворих на інфекційні хвороби, госпіталізують, а приміщення, де вони знаходилися, та їхні речі обов'язково дезінфікують.
Поряд із шлунково-кишковими інфекціями часто трапляються й глистяні захворювання, особливо у дітей.
Глистяні захворювання спричинюються гельмінтами (червами). Найпоширенішими серед них є аскариди, волосоголовці, гострики (зараження відбувається через грунт, воду, їжу та предмети, забруднені їхніми яйцями), ціп'яки, широкий стьожак (зараження відбувається при вживанні сирого, погано прожареного чи провареного м'яса або риби). Глистяні захворювання призводять до виснаження, недокрів'я; продукти життєдіяльності глистів впливають на нервову систему, органи кровотворення, травлення. Порушується сон, апетит, виникає головний біль, швидка втома.
ПАМ'ЯТАЙТЕ! Перед їжею завжди потрібно мити руки з милом; треба їсти чисто вимиті овочі й фрукти; їжу слід тримати закритою, щоб на неї не потрапив пил і не сідали мухи; не можна пити сирої води; потрібно їсти добре проварені або прожарені м'ясо й рибу; не
слід вживати грибів, які вам не відомі.
Картка 1.
Заповніть таблицю, використовуючи перелічені назви ферментів: амілаза, трипсин, пепсин, мальтаза, ліпаза.
Відділ травної системи |
Ферменти |
Ротова порожнина Шлунок Підшлункова залоза |
|
Картка 2.
Відповідно до наведених у таблиці органів впишіть літери, що відповідають процесам, які в них відбуваються: А. Розщеплення білків. Б. Розщеплення жирів. В. Розщеплення вуглеводів.
Ротова порожнина |
Шлунок |
Тонкий кишечник |
Товстий кишечник |
Картка 3.