Конспект уроку з біології для 8 класу на тему: "Травлення в кишечнику"

Про матеріал

Методична розробка складена відповідно до чинної програми з біології для 8 класу загальноосвітніх шкіл. Містить варіанти поточних оцінювань, елементи проблемного навчання, додаткові завдання для розвитку пізнавальної активності учнів. Розробка може бути використана вчителями біології для підготовки до уроків по темі «Травлення».

Перегляд файлу

ТЕМА. ТРАВЛЕННЯ В КИШЕЧНИКУ

Мета уроку:

  • з’ясувати процеси, що відбуваються з їжею в кишечнику;
  • розвивати інтерес учнів до біології, уміння аналізувати, робити висновки та узагальнення, творчі здібності учнів;
  • виховувати комунікативні якості, толерантне ставлення до товаришів.

Обладнання та матеріали: комп’ютер, ППЗНП  «Біологія 6-11», ППЗНП «Бібліотека електронних наочностей 6-11», інтерактивні таблиці «Схема рухової активності кишок людини. Дванадцятипала кишка» та «Стінка тонкого кишечника»; муляжі, роздаткові картки, комп’ютерний тест.

Хід уроку   

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності

Метод спрямованого опитування:

  1. Які особливості будови шлунка пов’язані з його функціями?
  2. Що відбувається з їжею у шлунку?
  3. Їжа в шлунок потрапляє у вигляді харчової грудки, яка змочена сли­ною. Деякий час грудка знаходиться в шлунку. Чому це відбувається?
  4. Чому ферменти шлунка, які розщеплюють різноманітні білки, не руй­нують білки тих клітин, в яких вони виробляються?

«Мікрофон»

  1. Як ви гадаєте, чи продовжується процес перетравлення їжі у кишечнику? Які процеси відбуваються у кишечнику?

Основними функціями тонкого кишечника є остаточне розщеп­лення частково розщеплених у шлунку поживних речовин і всмок­тування продуктів розщеплення в кров та лімфу.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Проблемне запитання: усім відомий вислів: «Подібне розчиняється у подібному». Відомо, що кров – це розчин, основним компонентом якого є вода. Відомо, що жири у воді не розчиняються. Яким же чином вони надходять у кров?

(Робота в групах з комп’ютерною програмою навчального призначення)

1-ша група. Будова і функції тонкого кишечника.

2-га група. Будова і функції товстого кишечника.

Завдання: Опрацюйте матеріал ППЗНП та підручника, презентуйте його своїм однокласникам.

Будова і функції тонкого кишечника. Тонкий кишечник у дорослої людини має довжину, яка становить 5-6 метрів. Тонкий кишечник поділяється на три відділи: дванадцятипалу, порожнис­ту та клубову кишки. Частково перетравлена в шлунку їжа, яку нази­вають хімусом, завдяки скороченню м'язів шлунка через пілоричний сфінктер надходить порціями до дванадцятипалої кишки.

 

Мал. 1. Дванадцятипала кишка

Схема рухової активності кишок людини (І). Дванадцятипала кишка (II):

1 - жовчний міхур, 2 - печінка, 3 - протоки, 4 - підшлункова залоза, 5 - дванадцятипала кишкана

Зі шлунка хімус попадає в дванадцятипалу кишку - початковий відділ тонкого кишечнику, у якому відбувається гідроліз поживних речовин до мономерів і здійснюється всмоктування продуктів, що утворилися. Основну роль у процесах травлення в тонкому кишечнику грають підшлункова залоза і печінка, протоки яких відкриваються в дванадцятипалу кишку. Слизова оболонка 12-палої кишки секретує ряд ферментів, що мають гідролітичну активність і складають кишковий сік. Його значення в процесах травлення, однак, не так велике, як значення соку підшлункової залози.

У тонкому кишечнику крім порожнинного травлення (коли ферменти гідролізу розташовуються в просвіті шлунково-кишкового тракту, де діють на харчову масу) відбувається наступний етап - пристінкове травлення, здійснюване ферментами, що знаходяться в глікокаліксі клітин слизової. Джерелом гідролітичних ферментів можуть бути як самі клітини кишки, так і травний сік підшлункової залози.

 

Мал. 2. Стінка тонкого кишечника

1 - внутрішня поверхня тонкої кишки, 2, 4 - одношаровий епітелій,

3, 7 - кровоносні судини, 5 - лімфатична судина. 6 - кишкова ворсинка

Слизова оболонка в тонкому кишечнику утворює численні вирости (ворсинки), завдяки яким її поверхня значно збільшується. Клітини, розташовані на поверхні ворсинок, мають мікроворсинки, утворені складками їхніх плазмалем (що збільшує загальну площу, на якій відбувається пристінкове травлення та всмоктування його продуктів). Пристінкове травлення, що здійснюється в глікокаліксах мікроворсинок, тісно зв'язане з процесами всмоктування продуктів гідролізу, що утворюються. Моторна діяльність кишечнику спрямована на перетравлення і розтирання їжі та на її спрямоване пересування.

Наступним відділом шлунково-кишкового тракту є товстий кишечник. Він відділений від тонкого сфінктером. Роль товстої кишки в перетравленні їжі невелика. Воно здійснюється ферментами, що надійшли разом з хімусом з тонкої кишки, і незначною кількістю соку самого товстого кишечнику. Основна маса білків, жирів і вуглеводів розщеплюється і всмоктується в тонкому кишечнику. У товсту ж кишку надходять неперетравлені залишки, зокрема рослинна клітковина, що не піддається гідролізу ферментами кишкового соку. Її деградація відбувається завдяки дії бактеріальної мікрофлори товстого кишечнику. Бактерії беруть участь у розкладанні ряду інших речовин, синтезі вітамінів К і В, пригнічують розвиток патогенних мікроорганізмів. Порушення нормальної мікрофлори викликає захворювання дисбактеріоз. Всмоктування в товстому кишечнику води приводить до ущільнення неперетравлених залишків харчових мас і формування калу, який виводиться з організму в результаті акта дефекації.

Всмоктування

Порожнина травної трубки фактично є для організму зовнішнім середовищем. Суть процесу всмоктування в шлунково-кишковому тракті полягає в переносі речовин з його просвіту в кров і лімфу, що здійснюється за допомогою механізмів пасивного й активного транспорту. Всмоктуванню в основному піддаються малі органічні молекули – продукти гідролізу біополімерів (цукри, амінокислоти, азотні основи тощо). В різних відділах травного тракту інтенсивність всмоктування неоднакова. Так, у ротовій порожнині цей процес практично не здійснюється, оскільки тут ще не відбувається розкладання біомолекул до мономерів, та й тривалість перебування їжі в цьому відділі травної трубки невелика. Зі шлунка у внутрішнє середовище організму попадає деяка кількість води і мінеральних солей, глюкоза, алкоголь. Ведуча роль у процесі всмоктування належить тонкому кишечнику. Його слизова оболонка має численні ворсинки, кожна з яких містить одну лімфатичну судину і мережу кровоносних капілярів. Ворсинки здатні постійно скорочуватися завдяки наявності в них м'язових елементів. Оскільки основна частина продуктів травлення надходить у кров і лімфу в тонкому кишечнику, всмоктування поживних речовин у товстій кишці незначне. Проте в цьому відділі травної трубки значним є всмоктування води і деяких мінеральних солей.

Травні залози, їхня будова та функції.

Підшлункова залоза виділяє складний за складом секрет - панкреатичний (підшлунковий) сік. Він має слабколужну реакцію (рН близько 8) і містить такі ферменти, як амілаза, ліпаза, нуклеаза (розщеплює нуклеїнові кислоти). Протеази виділяються клітинами підшлункової залози у виді попередників ферментів трипсина і хімотрипсина, що здійснюють гідроліз поліпептидів до амінокислот. Активація цих ферментів відбувається в просвіті кишечника. Кількість і ферментний склад панкреатичного соку прямо залежать від кількості і характеру їжі: перевага вуглеводів у раціоні викликає збільшену секрецію амілази, жиру - ліпази, а білків - протеаз.

Клітини печінки здійснюють вироблення жовчі. Цей процес відбувається постійно. Секрет, що утворився, або надходить у дванадцятипалу кишку під час травлення, або накопичується у жовчному міхурі (при цьому її склад трохи змінюється, тому говорять про печінкову і міхурову жовч). До складу жовчі входять жовчні кислоти, пігменти, холестерин, білки, вітаміни, неорганічні іони і деякі інші речовини. Жовч емульгує жири, збільшуючи тим самим поверхню, на якій здійснюється їх гідроліз ліпазою. Незважаючи на те, що в жовчі не міститься травних ферментів, вона полегшує процес травлення, активуючи панкреатичні і кишкові ферменти і нейтралізуючи кислу реакцію хімуса. Крім того, у ній розчиняються продукти гідролізу жирів, що сприяє їхньому наступному всмоктуванню. Жовч має бактеріостатичну дію, активує моторну і секреторну діяльність тонкої кишки і впливає на шлункове травлення. Важлива роль належить жовчі в обмінних процесах організму.

ІV. Закріплення знань учнів (робота в групах)

1. Колективне обговорення презентацій.

2. Виберіть процеси, що відбуваються у певних органах травлення, та впишіть у таблицю відповідей відповідні їм літери: а) всмоктування поживних речовин; б) часткове розщеплення вуглеводів; в) розщеплення деяких видів жирів (наприклад, молока);                          г) часткове розщеплення білків; д) розщеплення білків до амінокислот; є) розщеплення вуглеводів до глюкози; ж) всмоктування води; з) розщеплення жирів до жирних кислот та гліцерину; и) подрібнення їжі.

 

Ротова порожнина

Шлунок

Тонкий кишечник

Товстий кишечник

 

 

 

 

Додаткове завдання: комп’ютерне тестування:

  1. Підшлункова залоза виконує функції: а) виділення жовчі; б) виді­лення інсуліну;                       в) накопичення глікогену; г) виділення травних ферментів.
  2. Тонкий кишечник утворений: а) дванадцятипалою, порожнис­тою і клубовою кишками; б) дванадцятипалою і тонкою кишками; в) тонкою, сліпою кишками і апендиксом.
  3. У тонкому кишечнику білки всмоктуються в: а) лімфу; б) кров; в) тканинну рідину.
  4. Поживні речовини в кров всмоктуються у: а) товстому кишечни­ку; б) тонкому кишечнику; в) прямій кишці.
  5. Протоки печінки відкриваються у кишку: а) тонку; б) дванадця­типалу; в) товсту.
  6. Поживні речовини в організмі людини всмоктуються переважно в: а) шлунку;                        б) тонкому кишечнику; в) товстому кишечнику; г) дванадцяти­палій кишці.
  7. До травних залоз належать: а) підшлункова; б) щитоподібна; в) надниркові.
  8. Під час розщеплення жирів у кишечнику людини утворюються: а) амінокислоти;                  б) гліцерин; в) нуклеотиди.
  9. Перетворення глюкози на глікоген, аміаку на сечовину, виведення з крові зруйнованих еритроцитів, створення лужного середовища в кишечнику - всі ці функції виконує травна залоза: а) підшлункова; б) печінка; в) слинні залози;                         г) шлунок.
  10. Мікроорганізми, які є у порожнині товстої кишки, розщеплю­ють: а) жири; б) білки;  в) рослинну клітковину.
  11. Вода, що всмоктується в товстій кишці, потрапляє у: а) лімфу; б) тканинну рідину; в) кров'яне русло.
  12. Товстий кишечник утворений: а) прямою, сліпою, сигмоподібною, ободовою кишками; б) тонкою, сліпою кишками і апендиксом; в) сигмоподібною, ободовою, сліпою кишками.

V. Підсумок уроку

Висновки. У тонкому кишечнику завершується розщеплення поживних речо­вин і відбувається всмоктування їх у кров і лімфу. Велику роль у процесах травлення відіграє жовч, яка сприяє розщепленню жирів, стимулює активність ферментів і рухову активність кишок. Всмокту­вання поживних речовин відбувається завдяки активній діяльності клітинних мембран, явищам дифузії, фільтрації та осмосу.

Домашнє завдання: опрацювати § 37, відповісти на запитання: 1. Протоки яких залоз відкриваються до дванадцятипалої кишки? 2. Які основні функції тонкого кишечника? 3. Яка роль жовчі у процесах травлення? 4. Яка функція печінки в організмі? 5. Як відбувається всмок­тування поживних речовин? 6. Що таке апендикс? Які ознаки          апендици­ту? 7. Яка роль мікроорганізмів товстого кишечника?

Творчі завдання:

1. ПОМІРКУЙТЕ!

  • Прості вуглеводи і амінокислоти у ворсинках кишечника всмоктую­ться в кров, в той час як гліцерин і жирні кислоти в епітелії ворсинок перетворюються на жир людського тіла, а вже потім надходять у лімфу. Чому так відбувається?
  • При деяких захворюваннях їжа з шлунковим соком зі шлунку вики­дається в стравохід. Людина при цьому відчуває неприємне відчуття -печію. Чому воно виникає?
  • Зняти печію допомагає розчин питної соди, а також лужні мінеральні води. В чому полягає їхня дія?
  • Поясніть, чому фізіологи називають печінку «біохімічною фабрикою».

2. Підготувати повідомлення про хвороби шлунково-кишкового тракту.

 

doc
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
11069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку