конспект уроку з фізики для 9 класу на тему " Око як оптична система. Зір і бачення."+ презентація Вади зору. Окуляри.

Про матеріал
Даний урок формулює уявлення про будову ока; розширює й поглиблює знання учнів про явища заломлення світла та використання цього явища в такій оптичній системі, як око; розвиває навички опрацювання науково - популярною літературою; виховує в учнів бережливе ставлення до свого зору.
Перегляд файлу

 

Тема: Око як оптична система. Зір і бачення. Вади зору. Окуляри.

Мета: формувати уявлення про будову ока; розширити й поглибити знання учнів про явища       заломлення світла та використання цього явища в такій оптичній системі, як око; розвивати навички опрацювання науково - популярної літератури; виховувати учнів бережливе ставлення до свого зору.

Методи і прийоми: самостійна робота з взаємоперевіркою, бліц – опитування, рольова гра «Я вчитель», « Зав'яжи вузлик», фронтальний експеримент, спостереження, аналіз.

Наочність і обладнання: модель ока,відео з інтернет підтримки підручника, презентації, малюнки короткозорого й далекозорого ока та виправлення цих дефектів лінзами.

Тип уроку: комбінований.

Очікувані результати:

  • учні повинні знати будову людського ока та призначення його окремих оптичних елементів, розуміти, яким чином можна коригувати вади людського зору, усвідомлювати явище інерції зору.

 

Хід уроку.

І. Організаційний етап(додаток 1)

У народі говорять: «Як день почнеш, так його й проведеш». Отож, давайте почнемо наш урок із усмішки, усміхнемося одне одному й із таким настроєм проведемо наше заняття. Що візьмемо з собою на урок? – Розум, кмітливість, увагу, старанність та гарний настрій.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань:

  1. Бліц – опитування(додаток 2)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності(додаток 3) .

ІV.  Формулювання мети й завдань уроку.

V.  Вивчення нового матеріалу(додаток 4):

            План

  1. Будова ока як оптичної системи.
  2. Акомодація.
  3. Вади зору.
  4. Правила для збереження зору(гімнастика для очей).
  5. Оптичні ілюзії.

Перегляд відео матеріалу.

VІ. РЕФЛЕКСІЯ

Око живе! За один учбовий день м’язи ока учня отримують таке ж саме  навантаження, якщо б він спробував підняти та тримати над головою штангу, вага якої дорівнює вазі штанги для тренування атлета-професіонала. Щоб врятувати очі від перевантаження, треба використовувати спеціальну гімнастику для очей. Гімнастику для очей можна робити в будь-який час (вранці, вдень, перед сном, як тільки у вас з'явиться вільна хвилинка).

Систематичні вправи допомагають поліпшити кровообіг, харчування очей і обмінні процеси, підвищити тонус м'язів.

Зробимо «Гімнастику для очей»

Звучить мелодія. Учні разом з вчителем починають проводити гімнастику для очей.

1.Швидко покліпати очима протягом 15 с.

2.Заплющити очі. Не відкриваючи очей, начебто подивитися ліворуч, на рахунок «раз-чотири» повернутися у вихідне положення. Так само подивитися праворуч, на рахунок «п’ять-вісім» повернутися у вихідне положення. Повторити 5 разів.

3.Спокійно посидіти із закритими очима, розслабившись протягом 5 с.

 

VIІ.Закріплення.

Метод «Назви номер»(додаток 5)

VIIІ.  Підсумок уроку.

  1. Які ваші враження від   уроку ?
  2. Де ви можете використати знання, одержані сьогодні на уроці?
  3.  Оцінювання учнів

ІХ. Домашнє завдання.

  1.    Опрацювати  §16 (за ред. В.Г.Бар`яхтар та ін .)
  2.    Розв`язати впр. 16 (1,2)
  3.  Виконати експериментальне завдання.
  1. Запропонуйте декілька способів, за допомогою яких можна визначити, який дефект зору (короткозорість чи далекозорість) коригують ті або інші окуляри.
  2. Знайдіть кілька різних окулярів (попросіть у рідних, сусідів, друзів) і перевірте, чи «працюють» запропоновані вами способи.

 

3. Підготувати повідомлення:

 Чому люди стверджують, що заєць косоокий?

 Як бачать глибоководні риби, що живуть у вічній темряві?

 Роль зору в моєму пізнанні світу.

 

 

Додаток 1

Доброго дня, любі !

Сьогоднішній урок приходиться на останній тиждень великого посту, який називається білим. А у неділю ми будемо святкувати один із величних християнських свят –Великдень. Тому цей урок я починаю словами Любові Забашти :

Сказав мудрець:

  • Живи, добро звершай !

Та нагород за це не вимагай.

Лише в добро і вищу правду віра

людину відрізня від мавпи і від звіра.

Хай оживає істина стара:

Людина починається з добра!

 

 

Додаток 2

Бліц – опитування

  1. Що таке лінза?
  2. Яке фізичне явище лежить в основі  її дії ?
  3. Які бувають  лінзи ?
  4. Назвіть основні характеристики лінз.
  5. Які зображення можна отримати за допомогою лінзи ?

 

 

 

Додаток 3

 

Нас оточує великий і мінливий світ – це велике щастя для людини з художнім баченням світу. Важко уявити стан людини, у якої відсутній зір! Яскраве сонце, синьоока блакить неба, золото пшениці, усмішка людини, політ птаха – ці щасливі миттєвості життя існують завдяки зору та законам фотометрії.

  • Давайте зробимо такий експеримент. Усі заплющимо очі. Я зараз піднесла предмет у руці. Чи можете ви дати яку –  не будь  інформацію про нього? Звичайно, ні.
  • Саме через очі ми отримуємо майже всю інформацію про навколишній світ. На зір припадає 90% такої інформації. А на інші почуття – лише 10%. Яка ж будова нашого ока?

 

         Додаток 4

Зір – це процес, коли мозок сприймає сигнали від очей і перетворює їх на образи. У різних видів тварин у процесі еволюції виробилися різні види зору.

 Око людини являє собою складну оптичну систему, що за своєю дією аналогічна оптичній системі фотоапарата. Розглянемо схематичний устрій ока. ( ПОЯСНЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРЕЗЕНТАЦІЇ)

                                

Око має кулясту форму й діаметр близько 2,5 см.

Склера  - зовнішня захисна оболонка білого кольору

Рогівка  - передня прозора частина склери

Райдужка - м’язове кільце, яке регулює кількість світла, що входить в око через зіницю. (Зафарбована пігментом).

Зіниця - отвір у райдужній оболонці (Залежно від інтенсивності падаючого світла рефлекторно змінює свій діаметр приблизно від 2 до 8 мм).

Кришталик - еластичне лінзоподібне тіло. Фокусує світло на сітківці, змінюючи фокусну відстань, яка має бути різною для близьких і віддалених об’єктів.

Сітківка - вистилає задню стінку ока, клітини якої посилають імпульси у мозок.

(складається з млн. світлочутливих клітин, які мають форму паличок і колбочок:

 Палички – діють при слабкому освітленні, але не розрізняють кольори;

 Колбочки – діють при яскравому освітленні, розрізняють кольори)

Зоровий нерв - канал передачі імпульсу від сітківки до мозку.

Промені світла від предмета, заломлюючись на межі повітря і роговиці, проходять далі крізь прозору рідину кришталика (лінзу зі змінною оптичною силою), склоподібне тіло й створюють зображення на сітківці. Роговиця, прозора рідина, кришталик і склоподібне тіло утворюють оптичну систему, оптичний центр якої розташований на відстані близько 5 мм від роговиці. При розслабленому очному м’язі оптична сила ока становить приблизно 5 дптр, при максимальній напрузі м’яза – 70 дптр.

Зір і бачення

Проблемне питання

• Як утворюється і сприймається оком зображення предмета?

Світло, яке потрапляє в око, заломлюється в рогівці, кришталику та склистому тілі. Зображення, яке утворюється на сітківці ока, – дійсне, зменшене, обернене.

Світлочутливі клітини сітківки перетворюють зображення на нервовий імпульс, який по зоровому нерву передається в головний мозок, де формується зображення у не перевернутому вигляді.

Людина бачить як віддалені предмети, так і ті, що поряд завдяки зміні відстані до предмета кришталик змінює кривизну, тобто змінює свою оптичну силу.

Акомодація – це здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до розглядуваного предмета.

Відстань найкращого зору – це найменша відстань, на якій око бачить предмет, практично не втомлюючись.

Для людини з нормальним зором відстань найкращого зору дорівнює приблизно 25 см. Саме на цій відстані така людина тримає книжку.

 Інерція зору

Після того як зображення предмета зникає із сітківки ока (предмет прибирають, припиняють освітлювати, затуляють непрозорим екраном), зоровий образ, викликаний цим предметом, зберігається у свідомості людини протягом 0,1 с. Цю властивість називають інерцією зору.

Приклади інерції зору:

Якщо швидко переміщувати в темряві бенгальський вогонь, то спостерігач побачить світні фігури, утворені «вогняним контуром».

Під час швидкого обертання каруселі її різнокольорові лампи, зливаючись, виглядають для спостерігача як кільця.

Очі людини весь час кліпають, при цьому ми не помічаємо, що в певний інтервал часу предмет, на який ми дивимося, стає невидимим.

Інерцію зору використовують в анімаційному кіно. Картинки на екрані дуже швидко (24 рази на секунду) змінюють одна одну; під час їх зміни екран не освітлюється, але глядач цього не помічає, а просто бачить низку картинок, що чергуються. Так на екрані створюється ілюзія руху.

 

   

 

При нормальному зорі зображення віддалених предметів, якщо око не напружене, опиняються на сітківці, при порушенні зору вони можуть опинятися або перед сітківкою(короткозорість), або за сітківкою (далекозорість). Відстань найкращого зору в короткозорого ока менша, а в далекозорого – більша, ніж у нормального. Для виправлення дефекту зору використовують окуляри. Для далекозорого ока потрібні окуляри з позитивною оптичною силою (збиральні лінзи), для короткозорого – з негативною оптичною силою (розсіювальні лінзи).

Види зору у тварин (презентація)

Око жаби – чудова біологічна інформаційна система, що обирає лише ту інформацію, яка становить інтерес: наприклад, муху, що пролітає десь поблизу, жаба миттю схопить і з’їсть.

Бджола чітко розрізняє форму і розміри тіні, що промайнули поблизу неї. Вона також може оцінити швидкість руху цього об’єкта. Окрім того, природа наділила бджіл здатністю сприймати ультрафіолетове випромінювання, а здатність відрізняти площину поляризації світла, що розсіяне у небі, допомагає комахам орієнтуватися в просторі.

Комахи мають складені очі. Очі складаються з фасеток, немов діамант, а кожна фасетка – це лінза. Кожне око домашньої мухи має 4000 фасеток. Коли муха дивиться на квітку, кожна фасетка бачить крихітну частину квітки. Потім мозок мухи складає тисячі зображень у єдине зображення квітки, неначе малі шматочки утворюють мозаїку. У складених очах об’єкти виглядають найчіткіше, якщо дивитися зблизька. Якщо ви піднесете годинник занадто близько до своїх очей, він вийде з фокусу. Але якби ви були мухою, ваш найкращий фокус утворювався б, коли ви повзали б по циферблату годинника. Врешті-решт, комахи малі, отже, найважливішим для них є те, що відбувається за сантиметри від них, а не за метри.

Курка дивиться на світ одним оком. Згадайте, як вона при цьому повертає голову.

Кальмари бачать інфрачервоне випромінювання. Риби бачать у воді значно краще за людину, а деякі з них, наприклад карасі, добре бачать навіть те, що відбувається над водою, у тому числі й самого рибалку.

Зайця не випадково прозвали «косим»: його очі дійсно дивляться в різні боки. Завдяки цьому заєць, не повертаючи голови, бачить практично все, що відбувається довкола нього (навіть позаду). Такий широкий огляд життєво важливий для зайця, оскільки він має бути весь час насторожі.

Саме через це природа надала «косі» очі й іншим травоїдним: «косять» коні, козулі, кози, вівці… Усім їм необхідно мати широкий огляд, щоб вчасно помітити хижака, що підкрадається.

Зате в самих хижаків – зір бінокулярний! Згадайте глибоко посаджені очі вовка, тигра або лева, які дивляться прямо вперед. Бінокулярний зір необхідний хижакові: готуючись до стрибка, він має точно оцінити відстань до своєї жертви.

Сови мають широку ділянку бінокулярного зору, але може дивитися тільки вперед.

Не всім тваринам властивий кольоровий зір. Одні тварини бачать усе чорно-білим (коти, собаки), а інші сприймають випромінювання, невидиме для людей.

Очі птахів-хижаків, як орли або грифи, налаштовані таким чином, щоб дивитися вперед, подібно до людських очей. Але їхні очі діють, немов телескопи, дозволяючи їм бачити малі предмети з великої відстані.

Хоча око – дивний оптичний прилад, воно все-таки може помилятися! Омани зору називають оптичними ілюзіями (від латинського слова «ілюзіо» - обманювати).  (ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ОПТИЧНІ ІЛЮЗІЇ»).

    

 

Метод «Зав'яжи вузлик»

З переліку слів потрібно скласти правило.

Правило 1. Очі, чистота, берегти, в,  ушкодження, від.

Правило 2. Потік, потужний, освітлення, запобігати, світловий.

Правило 3. Перенапружувати, при, не, освітленості, малій, очі.

Правило 4. Користуватися, не, окулярами, соромитися.

 

Додаток 5

Метод «Назви номер»

Учень називає число, вчитель зачитує питання, що йому відповідає.

  1. Яку форму має очне яблуко?
  2. Який відсоток інформації припадає на зір?
  3. Як називається зовнішня оболонка ока?
  4. Як називається оболонка, що впливає на колір очей?
  5. Як називається складова ока, що нагадує двоопуклу лінзу?
  6. Завдяки чому на сітківці ока з’являється зображення предмета, на який дивиться людина? Яке це зображення?
  7. Як зображення передається в мозок?
  8. Чому при різних відстанях до предмета його чітке зображення в здоровому оці  завжди виходить на сітківці?
  9. Яку перевагу дає зір двома очима?
  10. Які два основні дефекти зору ви знаєте?
  11. Яке око називається короткозорим?
  12. Яке око називається далекозорим?
  13. Якими окулярами усувається короткозорість? далекозорість?

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
27 січня 2020
Переглядів
2091
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку