Конспект уроку з мистецтва для 9 класу на тему "Театр як синтез мистецтв. Театральні професії. Хореографія"

Про матеріал
Конспект уроку для 9 класу з додатками кольорових ілюстрацій на тему "Театр як синтез мистецтв. Театральні професії. Хореографія"
Перегляд файлу

                                   Театр як синтез мистецтв.

                               Театральні професії. Хореографія.                    

Мета:

- розглянути на уроці види театральних професій та їх особливості;

- познайомити з поняттям хореографія, ознайомити учнів з різними видами    танців;

- розвивати вміння висловлювати власні судження під час спілкування з творами цього виду мистецтва, використовуючи спеціальну мистецьку термінологію;

- виховувати духовність, що виникає внаслідок тонкощів бачення та сприйняття світу, інтерес та любов до цих видів мистецтва.

Відеоряд: Є.Гришковець «Будяттебяутром»

Зоровий ряд : ілюстрації театрів, види танців (роздатковий матеріал; Додатки №1,2,3,4)

Музичний супровід: стилі танців (фломенко, циганські, вальс, балет, народні, африканські, румба, рок-н -ролл та інші)

Тип уроку:   засвоєння нових знань, практичних умінь та навичок

Ключові слова: театральні професії, актор, режисер, маска, хореографія

Практична робота: малюємо афішу до спектаклю

                                                     Хід уроку

Організація пізнавальної діяльності учнів.

 

 

Ми продовжуємо вивчати тему «Театральне мистецтво».

Прийом «Мозковий штурм»

1.Що таке ТЕАТР або храм МЕЛЬПОМЕНИ?

Вид мистецтва? ТЕАТР Заклад ?

 

 

                                             Будинок ?

2. Чому саме маска являється символом театру? Додаток №1

3.    Прийом «Знайди відповідність»  Додаток №2

Чи всі країни можуть похвастатися своїми театрами?

Назва театру

Назва країни

Гранд Опера

Франція, Париж

Театр в Епідаврі

Греція

Метрополітен опера

Нью-Йорк, США

Великий театр

Росія, Москва

Ла Скала

Іспанія , Мілан

Венська опера

Австрія, Вена

ХАТОБ

Україна, Харків

 

  1. Мотивація навчальної діяльності.

 Використовуючи  подані зображення визначте за грою акторів види театрів. (драматичний, музичний, пантоміми, театр ляльок, театр тіней, пальчиковий, театр одного актора).Додаток №3, №3.1 «Театр одного актора».

- За якими чинниками ви визначили види театрів? (оформлення сцени, костюми, гра, рухи, міміка, жести, кількість людей на сцені…)

 Подання нового матеріалу.

Тому, сьогодні ми познайомимось з деякими театральними професіями. Можете їх перечислити ? (актор, костюмер, декоратор, режисер…)

«Чтоб состоялась в театре премьера:

Долго готовят её костюмеры

 И осветители, и декораторы,

 И драматурги, и звукооператоры,

Главный художник, кассир, бутафор,

Плотник, рабочие, токарь, гримёр,

 А отвечает за всё режиссёр!»

  • Чому така увага приділяється режисеру?

Режисер (фр. régisseur, від лат. rego - керую) - постановник спектаклю, кінофільму, естрадно-концертної програми, телевізійної та радіопрограми, циркової вистави, опери.

Головне завдання режисера - поставити даний йому сценарій, п'єсу. Від таланту режисера залежить успіх кожної постановки. Якщо режисер досвідчений, розумний, своєрідно мислить, то це дасть змогу йому точно передати ідею, атмосферу сценарію або п'єси, так само він може додати що-небудь своє, так званий авторський почерк.

 В авторських постановках режисерові абсолютно ніщо не заважає збудувати виставу так, як йому хочеться, показати своє бачення тієї або іншої дії, проблеми. У комерційних постановках за результатом діяльності режисера стежить продюсер. Тут режисер дещо обмежений у своїй фантазії.

Будучи художнім керівником театральної постановки, режисер об'єднує усю роботу з її підготовки і втілення, працює із сценографом, композитором, балетмейстером, асистентами, розподіляє ролі, затверджує акторів, придумує і здійснює постановку спектаклю. Йому потрібно донести до глядачів певну ідею, викликати емоції, змусити сміятися або плакати, радіти або засмучуватися тощо.

 Режисер вибирає сценарій, інколи змінює його. Режисер працює з величезною кількістю людей, управляє їхньою діяльністю, координує дії постановочних служб і акторів. Але і після прем'єри театральний режисер слідкує за "життям" свого витвору.

  • Про яку театральну професію говориться?

« У світі чимало цікавих та оригінальних професій. Деякі з них — публічні. Такі люди завжди перебувають у центрі уваги. Ними захоплюються, намагаються наслідувати, ставлять у приклад. Активна зацікавленість населення призводить до того, що не лише професійне, але й приватне життя публічних людей — під пильним поглядом журналістів. Інші, не менш важливі професії, перебувають у тіні. В народі про них мало говорять і пишуть. їх, як зірок, не підносять до небес. Утім, часто буває так, що саме на перший погляд нібито малопомітна робота є невід'ємною складовою, опорою для відомих та популярних професій»

  • Невже вона така важлива? Чому? (щоб передати ту чи іншу історичну епоху необхідно знати історію костюму, моди…)

"Бутафорії" - в перекладі з італійського означає "мотлох".  Бутафорією називають у виставі підроблені предмети, які замінюють справжні. Роблять їх з легких і дешевих матеріалів, які ні чим не відрізниш від справжніх. Виготовляють їх у спеціальних бутафорських цехах. Всі інші дрібні справжні предмети називають реквізитом. У декораційних цехах художники розписують задник, роблять оббивку меблів, можуть з простої мішковини зробити багату розшиту золотом меблі. Театральні декорації повинні бути легкими і розбірними. Адже виступи акторів припускають переїзди, значить все повинно бути ще і міцним. А тепер я попрошу вас згадати і назвати бутафорію, реквізит і декорації, які ви вже бачили і знаєте

    Світло-звукооператор. Тільки за допомогою різних шумів і музики можна переміститися в часі, опинитися в підземеллі, в лісі, полетіти на літаку, відкрити двері в невідоме. Я пропоную вам хлопці відгадати кілька театральних шумів, а допоможе мені в цьому людина за професією звукооператор.

Актор – головна дійова особа, створює художній образ з метою впливу на глядача, викликаючи у нього відповідну реакцію. При цьому створюваний образ естетично цінний у тій мірі, в якій через нього розвивається дія та ідейна спрямованість спектаклю загалом. У процесі роботи актори тісно пов'язані зі своїми партнерами і режисером, беручи участь разом з ними у створенні того художнього цілого, яким є театральна постановка. На репетиціях актор виконує режисерське завдання, створюючи характер на основі сценічного перевтілення. Найважливішим і завершальним етапом роботи актора є виступ перед глядачами у театрі. Як матеріал для створення художнього образу актор використовує самого себе, свій інтелект, емоційність та зовнішні дані. Він вдається до допомоги гриму, костюма, інколи маски. Але головне - треба володіти сценічною чарівливістю.

Робота учня біля дошки. Прийом «Продовжити речення»

Акторові потрібно, перш за все, мати:

Професійно важливі риси

- спостережливість і уява, артистизм, хороша пам’ять, уміння працювати в команді, відчуття ритму, завзятість, везіння;

- талант, зовнішність може бути звичайною і рядовою, головне, вона повинна привертати погляди своєю енергетикою, шармом і чарівливістю;

- хорошу дикцію і сильний голос, відчуття ритму і музичний слух, не мати фізичних недоліків.

   Ще одна професія про яку ми поговоримо – хореографія.

Прослухаємо  афоризми та цитати про цей вид мистецтва.

* Якщо Ви вмієте говорити - Ви вмієте співати, якщо Ви вмієте ходити - Ви вмієте танцювати. (Африканська прислів'я)

* Будь-яку проблему на світі можна вирішити танцюючи. (Джеймс Браун)

* Танцювати - значить затверджувати. (Байярд Колл)

*  Про короля можна судити з того, як танцюють під час його правління.    (Китайське прислів'я)

* Танець - єдиний вид мистецтва, в якому ми самі є інструментом. (Рахель Фарнхаген)

* Те, як люди переміщаються, - це їх біографія в русі. (Джеррі Спенс)

* Вуха танцюриста - в його навшпиньки. (Ніцше)

* Будьте до вітрі, коли виривається він з своїх гірських ущелин: під звуки власної сопілки хоче він танцювати, моря тремтять і стрибають під стопами його. (Ніцше)

* Я хочу танцювати до ста років. А якщо не лінуватися, то більше сорока не протягнеш. (Майя Плісецька)             

Неважливо, хто виконує танець (група хлопчиків або кордебалет) рухи в ньому завжди пов'язані один з одним, а не хаотичні. Це результат хореографічної роботи. Хореограф працює з танцюристами, щоб додати їх рухам завершеність, яка постає перед глядачами у вигляді танцювального твору. Деякі хореографи використовують свої навички для переробки вже існуючих танців, інші за допомогою техніки зразок контактної імпровізації створюють абсолютно нові роботи.  Хореограф проводить тренування з танцюристами, увечері відвідує і оцінює їх виступ, а в решту часу займається адміністративною роботою. Ще хореограф розробляє ідеї, проводить оцінювання та відбір танцюристів, підбирає костюми, музику і т.д. Специфіка роботи хореографом:  У всіх жанрах на одного, двох або декілька сотень виконавців - тільки один хореограф. У такому конкурентному середовищі виживають лише самі креативні і оригінальні майстри.

Гра. «Знайти відповідність між ілюстрацією і музичним твором». Учням роздаються зображення видів танців, які супроводжуються музичним звучанням. Завдання полягає в тому, що до відповідної мелодії  учень піднімає відповідне зображення. (Додаток 4+» «Хореографія музика»)

                        Завдання: Вивести формулу хореографії.

                       Композитор + хореограф + танцівник

Яскравим прикладом сучасного танцю є балет під керівництвом А.Духової. (робота творчої групи з повідомленням про колектив А.Духової. Балет «Тодес»)

    Рефлексія. XXI століття із новими технологіями вплинуло і на розвиток хореографічного мистецтва. Щоб осягнути масштаби дії професії хореографа згадайте сучасні багато масштабні хореографічні постановки? (Майданс, «Танцюю для тебе», «Танцюють всі», «Танці з зірками».)

Як же помилялися ті, хто вважав: з появою кінематографа, а пізніше телебачення, театр, як окремий вид мистецтва, піде в небуття. Час спростував подібні прогнози - значення слова «аншлаг» добре знайоме багатьом театрам світу навіть у наші дні.

Домашнє завдання.

Підготувати виступ «Монолог» по принципу Театр одного актора. Намалювати театральну афішу.


Додаток1

 


Додаток 2

E:\Юля\Школа\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\9 КЛАС\10\Большой театр Москва.jpg

 Великий театр. Москва

E:\Юля\Школа\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\9 КЛАС\10\Венская опера Австрия.jpg

Венська опера. Австрія

E:\Юля\Школа\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\9 КЛАС\10\Гранд ОпераПариж.jpg

Гранд Опера.Париж

E:\Юля\Школа\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\9 КЛАС\10\Ла Скала Милан.jpg

Ла Скала. Мілан

E:\Юля\Школа\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\9 КЛАС\10\Метрополитен опера Нью Йорк.jpg

Метрополітен опера. Нью- Йорк

E:\Юля\Школа\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА\9 КЛАС\10\Театр в Епидаврі Греція.jpg

Театр в Епідаврі. Греція

 

 


Додаток 3

 

 

 

 

 

 

K:\теней.jpg

K:\пантомимы.jpg

 

 

 

 

 

 

 

H:\Новая папка\a8730f8c8eb9f159c8ca9de3cd9edd0a.jpg


K:\22156.jpgДодаток 4

K:\a86ec819f05bd2e9488072b6560d6f945cf0d298765149.jpegK:\276797.jpg

 

 

 

K:\kozachok.jpg

 

K:\ритуальний.jpg

K:\румба.jpg

 

K:\ритуальный.jpg

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
27 березня 2020
Переглядів
1615
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку