Конспект уроку з основ здоров'я для 9 класу на тему "Харчування для здоров’я. Характеристика поживних речовин. Контроль за масою тіла. "

Про матеріал

Конспект уроку з основ здоров'я для 9 класу на тему "Харчування для здоров'я. Характеристика поживних речовин. Контроль за масою тіла. "(за підручником Н,М.Поліщук).

Перегляд файлу

Основи здоровя. Урок №7                                 Клас 9      Дата ___________

Тема: Харчування для здоровя. Характеристика поживних речовин. Контроль за масою тіла.

Мета: сформувати поняття про значення харчування для здоров’я людини; ознайомити з основними характеристиками поживних речовин; дати поняття про збалансоване харчування; ознайомити, як правильно контролювати масу свого тіла.

Хід уроку.

І. Організаційна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Який вплив на здоров’я мають біологічні ритми?
  2. Яке значення має сон у юнацькому віці?
  3. Як пов’язані біологічні ритми та здоров’я людини?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1. Важливість харчування для здоров’я.

Харчування - одна з основних життєво необхідних умов існування людини. Харчування впливає на стан здоров’я, працездатність, настрій та тривалість життя людини.

Порушення основних принципів раціонального харчування спричиняють цілу низку хвороб - від елементарних захворювань до зниження імунного статусу організму.

Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, що не бажає бути здоровою, не хоче перебувати в гарному настрої й не збирається жити довго. Однак спосіб життя й звички багатьох людей наштовхують на думку, що вони дійсно не бажають, не хочуть і не збираються.

Пояснити таке протиріччя досить просто. Одного бажання недостатньо. Необхідно ще й знати, як раціонально харчуватися, й дотримуватися низки правил. Якість і тривалість життя людини залежать від багатьох факторів, головні з яких - правильне харчування, раціональний режим праці й відпочинку, помірні фізичні навантаження.

2.Раціональне та збалансоване харчування.

Раціональне харчування (гасіо – розумний) – це доцільно організоване та своєчасне постачання до організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримування життя, росту, розвитку та підвищення працездатності.

Джерело: https://pidruchniki.com/85492/bzhd/ratsionalne_harchuvannya_zakoni_printsipi

Збалансоване харчування - це система харчування, суть якої полягає не в обмеженні себе, коханого, у вживанні смачних речей, а в правильному плануванні прийняття їжі, у встановленні чіткого графіка власного харчування.

У плануванні, можливо, знадобиться калькулятор, адже їсти дієтологи радять у співвідношенні 1: 1: 4, де 1 - жири і білки, а 4 - вуглеводи. Також важливо хоча б приблизно розуміти ваші енерговитрати, адже, якщо ви проводите багато часу сидячи  в офісі, харчуватися доведеться менше, а якщо катаєтеся цілий день на велосипеді - необхідно більше. Відштовхуватися прийнято від показника 1200 калорій - мінімум для дорослого організму на добу.

3.Характеристика поживних речовин.

Білки. Добова потреба 100-120г. Вони забезпечують 15% енергетичних витрат організму. У складі білків містяться незамінні амінокислоти: валін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін, триптофан, треонін, метіонін, гістидин, лізин, аргінін. Цими А. к. Багаті білки тваринного походження, тому в раціоні дорослої людини не менше половини білків тваринного походження. У дітей 1 року споживання вище ніж у дорослих, в перебігу першого року 2-4г на кг, для дітей все білки повинні бути повноцінними. Недолік білка в дитячому віці веде до білкового голодування, може привести до затримки росту, уповільнення розумового розвитку, порушується костеобразование, квашиоркор. Надмірне надходження білка небажано так як створюється велике навантаження на нирки (подагра, сечокам'яна хвороба).

Жири. 70-100г на добу. Містять незамінні поліненасичені жирні кислоти. Це лінолева кислота З18 : 2, арахідонової З20 : 4. Вони служать джерелом БАР. Ейкозанойди. Поліненасичені містяться в рослинних оліях, тому в раціоні чверть всіх жирів повинна бути представлена ??рослинними жирами. У дітей потреба в жирах вище ніж у дорослих. 0-6 місяців - 6-7г, 6-12 місяців 6-5г на кг. т При нестачі порушується діяльність центральної нервової системи, знижується імунітет, порушуються різні види обміну, атеросклероз, ожиріння. Грудне молоко багате ненасиченими кислотами і сполуками ПНК.

Вуглеводи. 400-600г. Вуглеводи не містять незамінних компонентів, але рослинна їжа містить харчові волокна (клітковина, пектини). Клітковина збільшує моторику шлунково-кишкового тракту, забезпечує обсяг харчових продуктів, почуття ситості, служить субстратом для бродильної мікрофлори. Для дітей потреба 12-14г.

  1. Контроль за масою тіла. Індекс маси тіла.

I = m : (h x h)

  •                   I — ІМТ (індекс маси тіла);
  •                   m  маса тіла, тобто вага в кілограмах;
  •                   h — зріст в метрах.

Надмірна вага вважається, якщо ІМТ дорівнює значенням в 25 і більше, а ось при значенні індексу більше 30 слід вже говорити про ожиріння. Показник менше 18,5 ІМТ вважається недостатньою вагою

ІV. Практична робота. Знаходження індексу маси тіла(ІМТ).

V. Рефлексія.

1. Яке значення має харчування для здоровя людини?

2. Яку формулу ми використовуємо для знаходження ІМТ?

3. У якому співвідношенні потрібно споживати жири, білки та вуглеводи?

4. Яке харчування ми називаємо збалансованим?

5. чим шкідливе споживання чипсів, кольорових солодких напоїв?

V. Підсумок уроку.  Домашнє завдання.

Н.Поліщук «Основи здоров’я” підручник для 9 класу. Параграф7

стор. 34-40

doc
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
10 жовтня 2018
Переглядів
6139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку